ΠΕΛΕ

Πελέ: Σιχαινόταν το παρατσούκλι του και ήταν περήφανος για το όνομά του

Ο Πελέ
Ο Πελέ 2005 JASPER JUINEN/AP IMAGES

Ο Πελέ σιχαινόταν να ακούει το παρατσούκλι του αφού το θεωρούσε υποτιμητικό την ώρα που το πραγματικό του όνομα ήταν αφιερωμένο

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που άγγιξε την μπάλα έδειχνε πως έχει μια διαφορετική σχέση μαζί της, μια ερωτική σχέση όπως την χαρακτήρισαν πολλοί αργότερα.

Ο Πελέ από μικρή ηλικία μάγευε τα πλήθη, ωστόσο μέχρι και την τελευταία του στιγμή δεν ήξερε πως προέκυψε αυτό το παρατσούκλι του. Ακόμα και στην αυτοβιογραφία του ο Βραζιλιάνος αστέρας παραδέχεται πως δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη στην πορτογαλική γλώσσα.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να προήλθε από τον τρόπο με τον πρόφερε το όνομα του αγαπημένου του παίκτη, του τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα, Μπιλέ. Την ίδια ώρα, η οικογένειά του τον φώναζε Ντίκο, που προερχόταν από το μικρό του όνομα.

Ο ίδιος δεν συμπαθούσε κανένα από τα δύο προσωνυμία και είναι χαρακτηριστικό πως δεν είχε διστάσει να χτυπήσει έναν συμμαθητή του, ενώ όταν κάποιος τον φώναζε στο δρόμο Πελέ αντιδρούσε με τον χειρότερο τρόπο.

Το γεγονός ότι οι γονείς του του είχαν δώσει το όνομα Έντισον (που αργότερα έγινε Έντσον) προς τιμή του μεγάλου Αμερικανού εφευρέτη Τόμας Έντισον, τον γέμιζε περηφάνια και έτσι οποιοδήποτε άλλο προσωνύμιο δεν ήταν καθόλου επιθυμητό από τον ίδιο.

Οι φίλοι του όμως όσο εκείνος αντιδρούσε όταν τον αποκαλούσαν Πελέ τόσο επέμεναν να τον φωνάζουν έτσι, και με την πάροδο των ετών ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο έγινε γνωστός ως Πελέ.

Σιγά σιγά ο Πελέ άρχισε να συνηθίζει το παρατσούκλι του και να μην σταματά να λατρεύει το ίνδαλμα του. Στην αυτοβιογραφία του το "μαύρο διαμάντι" θυμάται την εποχή που ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του στις προπονήσεις της Βάσκο ντα Γκάμα, με τον νεαρό Πελέ να κάθεται κάτω από τα δοκάρια θέλοντας να μοιάσει στο ίνδαλμα του. Κάθε φορά που απέκρουε κάποιο σουτ φώναζε μάλιστα: “Μπιλέ, Μπιλέ”.

TAGS ΠΕΛΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ