ΙΤΑΛΙΑ

Πάολο Ρόσι: Ο τυχερός που πήρε τη φανέλα του Ιταλού από το χατ-τρικ με την Βραζιλία

Ο Πάολο Ρόσι σε επετειακό αγώνα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γιουβέντους
Ο Πάολο Ρόσι σε επετειακό αγώνα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γιουβέντους AP PHOTO/MAURO PILONE

Η ιστορική φανέλα του Πάολο Ρόσι με την οποία πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Βραζιλία στο Μουντιάλ του 1982 βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στα χέρια παλαίμαχου παίκτη της Σελεσάο, ο οποίος εξιστόρησε το πώς έφτασε στην κατοχή του (VIDEO).

Ο Πάολο Ρόσι, που έφυγε πριν λίγα 24ωρα από την ζωή σε ηλικία μόλις 64 ετών, έχει να καμαρώνει για πάρα πολλούς αγώνες του τόσο με την εθνική Ιταλίας όσο και με τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκε, ωστόσο ένα παιχνίδι του θα έχει πάντα περίοπτη θέση στις καρδιές όλων των Ιταλών φιλάθλων.

Είναι φυσικά αυτό που έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου 1982 στο "Σαρία" της Βαρκελώνης (άλλοτε έδρα της Εσπανιόλ), με τον Ρόσι να παίρνει από το χέρι την σκουάντρα ατζούρα και να την οδηγεί στα ημιτελικά του Μουντιάλ, πετώντας εκτός την σπουδαία Βραζιλία με το ιστορικό του χατ-τρικ (3-2 το τελικό σκορ για τους γείτονες).

Για αυτό το ματς έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πάρα πολλά, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πού βρίσκεται τώρα η φανέλα του Ρόσι από εκείνη τη μαγική ημέρα της ποδοσφαιρικής καριέρας αλλά και της ζωής του.

Την απάντηση την έδωσε ο κάτοχος της φανέλας με το Νο 20 εδώ και αρκετές δεκαετίες, Ζουνίνιο Φονσέκα, μέλος της εθνικής Βραζιλίας του Τελέ Σαντάνα, που σε εκείνο το ματς γεύτηκε το πικρό ποτήρι της ήττας από τους Ιταλούς παρακολουθώντας το από τον πάγκο των αναπληρωματικών.

"Είχα ζητήσει από τους παίκτες της Ιταλίας αν μπορούσαμε να ανταλλάξουμε φανέλες με έναν από αυτούς. Δεν είχα ζητήσει ειδικά εκείνη του Ρόσι. Πάνω στη γενική σύγχυση, κάποιος από την ομάδα της Ιταλίας μου έδωσε έναν μεγάλο φάκελο, δεν είχα καν χρόνο να τον ανοίξω.

Μόνο μετά από την επιστροφή μας στην Βραζιλία, ανακάλυψα πως ήταν η φανέλα με το Νο 20 στην πλάτη, του Ρόσι. Στην αρχή την κρατούσα σε ένα διαμέρισμα και την είχα κλειδωμένη στη ντουλάπα για περίπου 10,12 χρόνια.

Έπειτα, όταν μετακομισα στο Ribeirão Preto την ξαναβρήκα και πλέον την έχω σε μία κρεμάστρα", δήλωσε ο 62χρονος πλέον Φονσέκα σε συνέντευξή του στο "Globo Esporte", για να προσθέσει αναφορικά με εκείνο το Μουντιάλ.

"Η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο χάρη στη δύναμη ενός συνόλου που είχε δείξει ήδη τη δυναμικη του στην Αργεντινή, το 1978. Δεν είναι σωστό να λένε πως τα δικά μας λάθη τους διεύκολυναν".

Σημειώνεται πως ο Φονσέκα, που σε εκείνο το ματς είχε μείνει στον πάγκο φορώντας τη φανέλα με το Νο 14, ήταν αμυντικός στην Πόντε Πρέτα εκείνη την εποχή ενώ η συνέχεια τον βρήκε να αγωνίζεται σε Κορίνθιανς, Βάσκο Ντα Γκάμα και Κρουζέιρο και να κλείνει την ποδοσφαιρική καριέρα του στην ιαπωνική Γιομούρι.

Στη συνέχεια, ακολούθησε προπονητική καριέρα και τώρα εργάζεται ως τηλεσχολιαστής για βραζιλιάνικους τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ έχει δημιουργήσει και δικό του κανάλι στο Youtube με τίτλο "Juninho Fonseca de Olho no Lance".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ