FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ: Κάποιος να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του Δικεφάλου

Ο Ντιεγκό Μπίσεσβαρ
Ο Ντιεγκό Μπίσεσβαρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί η αγωνιστική κατρακύλα του ΠΑΟΚ είναι αγωνιστική και όχι βαθμολογική, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να παρουσιάζει μία σταθερή μετριότητα και τον Ρουμάνο να καλείται να βρει μόνος του την άκρη.

Ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-2 από τον Ιωνικό στη Νίκαια και πλέον απέχει 13 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρώτου γύρου της φετινής Super League Interwetten.

Ο Δικέφαλος έτσι γνώρισε τρίτη σερί ήττα στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά από τη σεζόν 2016-17, πριν από ακριβώς πέντε χρόνια.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνιστά τη χειρότερη είδηση για τον φετινό ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε να χάσει στη Νίκαια, γιατί μπάλα είναι, όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και να χάσεις ένα ματς που θα έπρεπε να κερδίσεις 3-0.

Θα μπορούσε να βρίσκεται στο -13 και να έχει τρεις σερί ήττες, αλλά να αυτό να είναι αποτέλεσμα γκίνιας, αναποτελεσματικότητας στην επίθεση, διαιτητικών λαθών, κτλ.

Η κατρακύλα είναι αγωνιστική, όχι στη βαθμολογία

Η χειρότερη είδηση για τον ΠΑΟΚ είναι η εικόνα του στο χορτάρι. Ο Σάββας Τζιομπάνογλου την Κυριακή μίλησε για "κατρακύλα χωρίς τέλος". Προφανώς αναφερόταν στη νέα ήττα και στο -13.

Όμως η πραγματική κατρακύλα είναι αμιγώς αγωνιστική. Αφορά τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ σε άμυνα και επίθεση. Όχι στα γκολ που βάζει και σ'αυτά που τρώει, αλλά στο πόσο απειλεί και στο πόσο απειλείται.

Μπορεί μια ομάδα να τα κάνει καλά αυτά, αλλά να την προδίδει η αποτελεσματικότητα: να μη βάζει μπροστά τα γκολ που πρέπει και πίσω να τα τρώει χωρίς να έχει κενά.

Στον φετινό ΠΑΟΚ δεν συμβαίνει τίποτα απ'αυτά. Δεν κατρακυλάει λόγω αναποτελεσματικότητας ή γκίνιας. Αλλά γιατί δεν αξίζει κάτι περισσότερο με βάση την εικόνα του στο χορτάρι.

Η σύγκριση με τον ΠΑΟΚ του 2020 και του 2021

Δείτε στο infographic τη σύγκριση του φετινού ΠΑΟΚ που τα λέει όλα. Σύγκριση όχι με τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι κόκκινες μπάρες έχουν τις επιδόσεις του Δικεφάλου στην κανονική διάρκεια της σεζόν 2019-20, οι μπλε αυτές στην περσινή σεζόν και οι γκρι τις φετινές.

Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων του ΠΑΟΚ με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν
Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων του ΠΑΟΚ με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν

Αρχή με την επίθεση και τα xGoals Υπέρ. Ο ΠΑΟΚ το 2019-20 ήταν η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, μπροστά από τον Ολυμπιακό, με. 1.71 xG υπέρ ανά αγώνα. Πέρυσι είχε μικρή, αλλά σημαντική πτώση και δείτε που είναι τώρα: ο μέσος όρος του ΠΑΟΚ στα 12 ματς για το πρωτάθλημα είναι μόλις 1.08 xG ανά αγώνα.

Πάμε και στην άμυνα. Ο ΠΑΟΚ το 2019-20 δεχόταν 0.70 xG ανά ματς και πέρυσι έπεσε ακόμα πιο χαμηλά, στο 0.61. Φέτος, ο μέσος όρος της απειλής που δέχεται ο Δικέφαλος έχει εκτοξευτεί στο 1.04 xGoals Κατά.

Και κλείνουμε δεξιά με τη Διαφορά στα xGoals ανά παιχνίδι. Το πόσο δηλαδή "καλύτερη" είναι κατά μέσο όρο μια ομάδα από τον αντίπαλο της. Ο ΠΑΟΚ του 2019-20 κατά μέσο όρο απειλούσε τον αντίπαλο 1.01 xGoals, πέρυσι είχε μικρή πτώση στο 0.92.

Φέτος; Φέτος ο ΠΑΟΚ είναι στον ορισμό της μετριότητας. Απειλεί για 1.08 xGoals, απειλείται για 1.04, η υπέρ του διαφορά είναι το αμελητέο 0.04.

Ομάδα με απόδοση που την "καταδικάζει" σε τυχαία αποτελέσματα

Πως να πάει καλύτερα στα αποτελέσματα μια ομάδα που κατά μέσο όρο απειλεί όσο απειλείται; Με τέτοια απόδοση, τα αποτελέσματα είναι καταδικασμένα να είναι ράντομ, τυχαία.

Δώδεκα ματς πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τα έξι. Κορώνα-γράμματα, έξι νίκες, πέντε ήττες και μια ισοπαλία. Βαθμολογική συγκομιδή, το 53% των βαθμών. Λίγο πάνω από το 50%, όσο λίγο πάνω είναι ο Δικέφαλος στο xGoalsDifference.

Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όταν μια ομάδα δεν μπορεί να είναι σταθερά έστω και λίγο καλύτερη ή χειρότερη από τον αντίπαλό της.

Αν το σκεφτείτε, αυτό έχουμε δει φέτος. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε σε Τρίπολη, Αγρίνιο και Νίκαια. Για να πάρει δύο νίκες έπρεπε μετά το προβάδισμα να κατεβάσει ρολά ο Πασχαλάκης, σε ματς που οι αντίπαλοι έκαναν ρεκόρ στην επιθετική απειλή.

Στη Νίκαια δεν συνέβη το ίδιο και ο ΠΑΟΚ έχασε. Το τελικό αποτέλεσμα δεν το καθόρισε τόσο η απόδοση, όσο το αν οι αντίπαλοι έκαναν γκολ τις ευκαιρίες του.

Η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιξε εκτός με Αστέρα, Παναιτωλικό και Ιωνικό και δεν ήταν πραγματικά ανώτερη σε κανένα ματς.

Δεν είναι αστάθεια, είναι σταθερή μετριότητα

Με τον ΠΑΣ στην πρεμιέρα ήταν ένα οριακό ματς, το έχασε, ενώ με τον Βόλο στην Τούμπα έφερε εκείνο το ιστορικό 4-4. Με ΑΕΚ, Απόλλωνα και ΟΦΗ έκανε καθαρές νίκες, με Ολυμπιακό και Άρη έκανε καθαρές ήττες. Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ισορροπημένο και τελικά το διπλό ήρθε χάρις σε ένα τυχαίο πέναλτι.

Όλα αυτά περιγράφουν αγωνιστική αστάθεια, όμως στην πραγματικότητα καθρεφτίζουν τη σταθερότητα στη μετριότητα. Είναι τα τυχαία αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μια ομάδα που απειλεί όσο απειλείται.

Μπορεί να κερδίσει, μπορεί να χάσει, μπορεί να φέρει Χ, όλα παίζουν, γιατί στην τελική όλα είναι πιθανά όταν δεν μπορείς σταθερά να είσαι καλύτερος από τον αντίπαλο.

Η "μοναξιά" του Λουτσέσκου

Το ερώτημα είναι πως μπορεί να μπει τέλος. Η απάντηση δεν είναι τα αποτελέσματα. Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί, ακόμα να έρθουν νίκες (όπως οι τέσσερις μετά την πρεμιέρα, θα είναι λογικό να τις διαδεχθεί ένα κακό σερι.

Το θέμα είναι βελτιωθεί η εικόνα, αλλά και να σφίξουν τα λουριά γύρω από το αγωνιστικό τμήμα. Αυτή η ελεύθερη πτώση του ΠΑΟΚ δεν μοιάζει να "ενοχλεί" κανέναν πέρα από το αγωνιστικό τμήμα και τους οπαδούς.

Τεχνικός διευθυντής δεν υπάρχει, ούτε ιδιοκτησιακή παρέμβαση. Ο Λουτσέσκου μοιάζει ως ο de facto ηγέτης, αλλά και ως αυτός που θα πρέπει μόνος του να βρει μια άκρη.

Όταν τραβάει τον ΠΑΟΚ πίσω, ο Δικέφαλος δείχνει ανήμπορος να αμυνθεί με ασφάλεια και επαφίεται στα κέφια του Πασχαλάκη, στο αν μπορεί να κάνει τον ήρωα.

Κι όταν ο ΠΑΟΚ πρέπει να επιτεθεί και να απειλήσει, περιμένει σχεδόν τα πάντα από Ζίβκοβιτς και τον Μπίσεσβαρ, με τον Ρουμάνο τεχνικό να παραδέχεται την Κυριακή ότι έχει οδηγήσει τον Ολλανδό σε ένα σημείο να μην έχει ενέργεια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ