FOOTBALL ANALYSIS

Ο ΠΑΟΚ νικάει, παρότι οι αντίπαλοι κάνουν πάρτι μπροστά στον Πασχαλάκη

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ πήρε δεύτερο σερί τρίποντο εκτός έδρας, ο αντίπαλός του έκανε ξανά ρεκόρ απειλής. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το πάρτι που στήνουν οι αντίπαλοι μπροστά στον Πασχαλάκη.

Ο ΠΑΟΚ πήρε νέο εκτός έδρας τρίποντο, αφού μετά την Τρίπολη πέρασε και από το Αγρίνιο με 1-2, χάρις στο γκολ του Σίντκλεϊ στο 80'.

Οι μεγάλες ευκαιρίες του Παναιτωλικού

Ο Δικέφαλος δυσκολεύτηκε, κάτι που φανερώνεται όχι μόνο στο οριακό τελικό σκορ, αλλά και στη συνολική εικόνα του αγώνα. Δείτε στο σχετικό widget της Opta/Stats Perform τις τελικές και τα expected goals των δύο ομάδων.

Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε οκτώ τελικές, μια μεγάλη ευκαιρία με τον Τέιλορ και τελικά βρήκε δύο γκολ με 0.86 xGoals. Ο Παναιτωλικός από την άλλη έφτασε τα 2.20(!) xGoals με 15 τελικές, τις εννέα εντός περιοχής.

Η ομάδα του Αναστασίου βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με κεφαλιά του Ντίαζ στη μικρή περιοχή και στον ίδιο χώρο είχε ακόμα δύο μεγάλες ευκαιρίες, με τελευταία εκείνη του Καρέλη στο 88'.

Παρόμοια εικόνα στην Τρίπολη

Κι αν σας θυμίζει κάτι η εικόνα των τελικών στο Αγρίνιο, η εξήγηση είναι απλή. Δεν έχει μεγάλη διαφορά από την εικόνα της Κυριακής στο Αστέρας - ΠΑΟΚ στην Τρίπολη.

Και στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη, ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα 2 xG: ο Παναιτωλικός είχε 2.20 και ο Αστέρας 2.11. Και στα δύο οριακά διπλά του ΠΑΟΚ, οι γηπεδούχοι βρήκαν αρκετές μεγάλες ευκαιρίες φάτσα με την εστία, στα όρια και εντός της μικρής περιοχής.

Στην Τρίπολη ο ΠΑΟΚ δεν νικήθηκε ποτέ, στο Αγρίνιο δέχθηκε ένα γκολ, αλλά και στα δύο παιχνίδια η απειλή που δέχθηκε ο Δικέφαλος ήταν τεράστια.

Ρεκόρ και για τον Παναιτωλικό και για τον Αστέρα

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής. Οι επιδόσεις Αστέρα και Παναιτωλικού σ'αυτά τα δύο ματς είναι οι κορυφαίες των δύο ομάδων από τον Αύγουστο του 2019.

Από τότε άρχισε η Opta να καλύπτει τη Super League Interwetten και σ'αυτό το διάστημα ποτέ Αστέρας και Παναιτωλικός δεν απείλησαν όσο το έκαναν την Κυριακή και την Τετάρτη απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το 2.11 του Αστέρα είναι η κορυφαία επίδοση των Αρκάδων στα 73 παιχνίδια που έχουν δώσει από το 2019, το ίδιο ισχύει και για το 2.20 του Παναιτωλικού.

Επιδόσεις που δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν τον ΠΑΟΚ. Η ανάγκη για βαθμούς είναι μεγάλη, ειδικά μετά την ήττα στην πρεμιέρα, οπότε οι δύο νίκες μακριά από την Τούμπα είναι λογικό να έγιναν δεκτές με χαρά.

Όμως, υπάρχει και η εικόνα στο χορτάρι, που λέει ότι ο Δικέφαλος δέχεται με συνέπεια καλές και μεγάλες ευκαιρίες. Οξύμωρο, αν συνυπολογίσουμε πως ο Λουτσέσκου είναι κυνικός προπονητής, που δίνει σημασία στην αμυντική ασφάλεια, δεν είναι δα και θιασώτης του 'όσα έρθουν, όσα πάνε'.

Δεν δέχεται φάσεις στην κόντρα, αλλά ενώ αμύνεται πίσω από την μπάλα

Ανησυχητικό αν σκεφτούμε πως ο ΠΑΟΚ δεν απειλείται στην κόντρα, αλλά όταν ο ίδιος φροντίσει να κλείσει τους χώρους. Δεν είναι πως οι ευκαιρίες έρχονται με αντεπιθέσεις ή λάθη (όπως έγινε στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ), αλλά προκύπτουν όταν ο Δικέφαλος έχει πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα.

Έγινε στην Τρίπολη, επαναλήφθηκε και στο Αγρίνιο. Όχι με φάσεις που προέκυψαν από λάθη ή αντεπιθέσεις, αλλά διότι ο Παναιτωλικός πατούσε περιοχή, και με στημένα και στην κανονική ροή.

Δείτε στο widget της Opta/Stats Perform τις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Του Παναιτωλικό (μπλε κύκλοι) ήταν 16, του ΠΑΟΚ (γαλάζιοι) ήταν 14. Κι αν χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά των ημιχρόνων, θα δείτε πως στο 2ο ημίχρονο το "σκορ" ήταν 7-4 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Δύο αρνητικά ρεκόρ σε τέσσερις μέρες

Και στα δύο ματς, η απειλή για τον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη, παρότι σε αμφότερες τις αναμετρήσεις σκόραρε πρώτος. Βρήκε το προβάδισμα, δεν ήταν αναγκασμένος να συνεχίσει να επιτίθεται με πολλούς παίκτες και να αφήνει κενά, είχε την άνεση να μαζευτεί και να παίξει για τη νίκη με ένα γκολ διαφορά.

Τα κατάφερε, αλλά όχι με την άνεση που θα φανταζόταν κανείς για μεγάλη ομάδα που προηγείται. Αντιθέτως, στην Τρίπολη ο ΠΑΟΚ απειλήθηκε περισσότερο από ποτέ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Το αρνητικό ρεκόρ κράτησε μόνο τρεις μέρες, αφού πλέον το ματς στο Αγρίνιο είναι αυτό στο οποίο ο Δικέφαλος έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη απειλή από τότε που η Opta/Stats Perform καλύπτει το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αρνητικό ρεκόρ από την πιο ακίνδυνη ομάδα της περσινής σεζόν, όχι κάτι που συμβαίνει συχνά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ