FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Έτσι πάνε στη μάχη της Τούμπας

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Έτσι πάνε στη μάχη της Τούμπας
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Οι κατηγορίες που κερδίζει ο Ολυμπιακός και η φόρμα του ΠΑΟΚ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το πως πηγαίνουν οι μονομάχοι στη μάχη της Τούμπας και τους χώρους δημιουργίας των ευκαιριών τους.

Έφτασε η ώρα της Τούμπας. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συγκρούνται στη Θεσσαλονίκη (30/1, 19:30, Novasports Prime, live με ηχητική περιγραφή από το SPORT24) σε μια μάχη που είναι ικανή να επηρεάσει τη μάχη του τίτλου. Η διαφορά των ομάδων είναι στους εννιά βαθμούς υπέρ των ερυθρόλευκων, με την ΑΕΚ να περιμένει κι εκείνη το αποτέλεσμα του ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ τρέχει σερί έξι νικών, ενώ ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες απέναντι στον Παναιτωλικό μετά τις δύο λευκές ισοπαλίες σε Ριζούπολη και Λεωφόρο.

Η εικόνα των μονομάχων μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα

Πάμε να δούμε πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι φετινοι μέσοι όροι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στη Super League Interwetten
Οι φετινοι μέσοι όροι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στη Super League Interwetten

Ο Ολυμπιακός είναι μπροστά από τον ΠΑΟΚ, λίγο ή πολύ, στις περισσότερες κατηγορίες. Οι ευθρόλευκοι απειλούν περισσότερο (1.19-1.03 xG), απειλούνται λιγότερο (0.59-0.85) και κερδίζουν και τη μάχη στην ποσότητα των τελικών υπέρ και κατά.

Η ομάδα του Μαρτίνς είναι μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες ανά ματς (1.5-1.1) και λίγο μπροστά στα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο (5.9-5.7), παρά τη μεγάλη πτώση που έχει σ'αυτές τις κατηγορίες. Ο ΠΑΟΚ κάνει περισσότερες επιθέσεις με build up (φάσεις με 10+ πάσες που καταλήγουν σε τελική ή είσοδο στην αντίπαλη περιοχή), ενώ έχει και περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Τέλος, ο Ολυμπιακός είναι μπροστά στις μάχες του αέρα, με το 58% των ερυθρόλευκων να είναι και η κορυφαία επίδοση του πρωταθλήματος.

Η πορεία της φετινής φόρμας και οι δύο προηγούμενες σεζόν

Πάμε να δούμε και την πορεία της φετινής φόρμας των δύο ομάδων, αλλά και την πορεία τους στις δύο τελευταίες σεζόν. Η καμπύλη στο γράφημα δείχνει τη διαφορά των xGoals που έχουν οι δύο ομάδες με τον αντίπαλο τους σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων.

Για να το πούμε πιο απλά, η καμπύλη δείχνει το πόσο καλύτερος είναι σε κάθε διάστημα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ από τον αντίπαλό τους.

Η πορεία της απόδοσης Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Η πορεία της απόδοσης Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα

Αρχίζοντας από τις προηγούμενες σεζόν, αξίζει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα κόντραρε τους ερυθρόλευκους στα ίσα στο πρώτο μισό της σεζόν 2019-20 και δεύτερον, ο Δικέφαλος είναι η μοναδική ομάδα που, έστω για μικρά χρονικά διαστήματα, έχει βρεθεί πάνω από τον Ολυμπιακό.

Φέτος, και οι δύο ομάδες "βούτηξαν". Πτώση σε σχέση με πέρυσι, με τον Ολυμπιακό βέβαια να διατηρείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ΠΑΟΚ. Ο Δικεφάλος προσπαθεί, έστω και με σκαμπανεβάσματα, να βελτιωθεί. Η φόρμα του στα τελευταία 6-8 παιχνίδια έχει μειώσει την απόσταση από τον Ολυμπιακό, σε σχέση με αυτό που ήταν στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Οι χώροι δημιουργίας του ΠΑΟΚ...

Ας εστιάσουμε τώρα στους χώρους δημιουργίας. Πάμε να δούμε από που έρχονται οι πάσες και οι σέντρες που φτιάχνουν τις ευκαιρίες των ομάδων στην κανονική ροή του αγώνα, όχι δηλαδή από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ.

Στο γράφημα η επίθεση γίνεται προς τα δεξιά και όσο πιο σκούρα είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της δημιουργίας που προέρχεται από εκεί.

Η πιο σημαντική περιοχή είναι αυτή που προπονητές και αναλυτές αποκαλούν "Zone 14", το παραλληλόγραμο στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Εκεί δεν είναι απλό να βρεις πάσες που φτιάχνουν ευκαιρίες, αλλά από εκεί προκύπτουν οι καλύτερες, πιο επικίνδυνες φάσεις.

Αρχίζουμε με τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ.

Οι χώροι που ο ΠΑΟΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που ο ΠΑΟΚ δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Νούμερο ένα χώρος δημιουργίας για τον ΠΑΟΚ η αριστερή πλευρά, "βαθιά" στην επίθεση, πάνω από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Ο Δικέφαλος έχει βρει το 18% των ευκαιριών του εκεί που στην αρχή της σεζόν πήρε πολλά από τον Μπίσεσβαρ και τελευταία παίζει ο Μίτριτσα.

Δεύτερος χώρος είναι η απέναντι πλευρά, αυτή του Ζίβκοβιτς, με 14%, ενώ στη Zone 14 ο ΠΑΟΚ βρίσκει το 12.24% των ευκαιριών του.

...και του Ολυμπιακού

Πάμε και στον Ολυμπιακό.

Οι χώροι που ο Ολυμπιακός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι που ο Ολυμπιακός δημιουργεί ευκαιρίες στο open play στη φετινή Super League Interwetten

Οι ερυθρόλευκοι έχουν πάρει τον μεγαλύτερο όγκο της δημιουργίας από τα άκρα, στο ύψος πριν τη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Από δεξιά έχει έρθει το 17.6% των ευκαιριών και από αριστερά το 16%, με τον 3ο μεγαλύτερο όγκο να έρχεται πάλι από αριστερά, πάνω από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής.

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει δημιουργία από τον Ρέαμπτσουκ και τα ανεβάσματα των Λαλά/Ανδρούτσου, ενώ στους ίδιους χώρους στα άκρα έχει "πατήσει" και ο Αγκιμπού Καμαρά.

Η Zone14 έχει δώσει "μόνο" το 11.9% των ευκαιριών, κάτω από το εξαιρετικό 23% που είχαν πέρυσι.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολιάζουν το μεγάλο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, ενώ ο Παντελής Διαμαντόπουλος μεταφέρει όλες τις εξελίξεις ζωντανά από την Τούμπα. Σέντρα στις 21:30.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ