FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Η απόλυτη σύγκριση των δύο αντιπάλων πριν από το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Η απόλυτη σύγκριση των δύο αντιπάλων πριν από το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό (5/2, 20:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) στην Τούμπα για την 21η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Το crash test των δύο αντιπάλων με τη βοήθεια της Opta ενόψει της αναμέτρησης.

Την Κυριακή (5/2, 20:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας θα γίνει μία μεγάλη μάχη. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, με τις δύο ομάδες να θέλουν διακαώς το τρίποντο.

Ο Δικέφαλος και οι Ερυθρόλευκοι επιθυμούν να παραμείνουν κοντά στην κορυφή. Ισοβαθμούν στους 42 πόντους με την ομάδα του Λουτσέσκου να βρίσκεται στην 3η θέση, καθώς ήταν εκείνη που είχε πάρει το ματς του πρώτου γύρου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Αμφότερες οι ομάδες απέχουν τρεις βαθμούς από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και πέντε πόντους από την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Επομένως, η νίκη στη μεταξύ τους μονομαχία είναι υψίστης σημασίας. Πάμε να δούμε την σύγκριση των δύο αντιπάλων με τη βοήθεια της Opta.

Η σύγκριση των δύο ομάδων

Στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις των δύο ομάδων στις πρώτες 20 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Με γαλάζιο χρώμα είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Η σύγκριση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού μέσω της Opta
Η σύγκριση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού μέσω της Opta

Βλέπουμε πως ο ΠΑΟΚ υπερτερεί σε πέντε κατηγορίες, σε τέσσερις ο Ολυμπιακός, ενώ σε μία υπάρχει η απόλυτη ισορροπία. Συγκεκριμένα στην κατηγορία της κατοχής. Ο Δικέφαλος και οι Ερυθρόλευκοι κρατούν το ίδιο την μπάλα, έχοντας 60% της κατοχής κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο.

Απειλεί περισσότερο ο Ολυμπιακός, απειλείται λιγότερο ο ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός είναι λίγο πιο απειλητικός σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν 1.23xG ανά 90λεπτο, έναντι 1.10xG του Δικεφάλου, ενώ έχουν και μία περισσότερη μεγάλη ευκαιρία (33-32), με τη διαφορά ωστόσο να είναι ελάχιστη.

Πάντως, ο ΠΑΟΚ είναι εκείνος που απειλείται λιγότερο στα παιχνίδια του συγκριτικά με τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος έχει 0.51xGoals κατά, ενώ 0.58 οι Πειραιώτες. Σημαντική διαφορά υπάρχει στις μεγάλες ευκαιρίες που δέχεται η κάθε ομάδα, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν δεχθεί 11 και τους Ερυθρόλευκους 20.

Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ είναι και πιο δραστήριος στην περιοχή του αντίπαλου. Συγκεκριμένα έχει μέσο όρο 24.6 ενέργειες στο αντίπαλο "κουτί" και υπερτερεί του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει 23.5.

Πιο άμεσο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ, κυκλοφορεί περισσότερο ο Ολυμπιακός

Διαφορές παρατηρούνται επίσης στον τρόπο ανάπτυξης της κάθε ομάδας. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα για να φτιάξει τελική, με το παιχνίδι του Δικεφάλου να είναι πιο άμεσο σε σχέση με αυτό των Πειραιωτών.

Ως εκ τούτου, η ομάδα του Μίτσελ είναι πιο μπροστά στις κατοχές με 10+ πάσες (14.8 - 12.8), όπως και στις επιθέσεις με build up (3.6 - 2.7). Την ίδια ώρα, ο Δικέφαλος έχει ελαφρά υπεροχή στις άμεσες επιθέσεις σε σχέση με τους ερυθρόλευκους (1.5 - 1.2).

Ο ΠΑΟΚ θα έχει ένα σημαντικό όπλο γι' αυτό το παιχνίδι. Η ομάδα του Λουτσέσκου δέχεται λιγότερες κατοχές από τον αντίπαλο με 10+ μεταβιβάσεις σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό (4.5 - 6.5). Επομένως, θα ψάξει να εκμεταλλευτεί αυτό το στοιχείο, ώστε να σπάσει την ερυθρόλευκη κυκλοφορία.

Ενδιαφέρουσα μονομαχία

Καταληκτικά, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα μονομαχία με τον Ολυμπιακό να είναι λίγο πιο απειλητικός από τον ΠΑΟΚ, αλλά να απειλείται περισσότερο σε σχέση με τον Δικέφαλο.

Παράλληλα, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού τους με τους Ερυθρόλευκους να κυκλοφορούν πιο πολύ, αλλά τον ΠΑΟΚ να εκδηλώνει ταχύτερα τις επιθέσεις του.

Μη χάσετε την Game Night πριν και μετά το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ