ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
EUROKINISSI

Με τον, 22χρονο Λουζιτανό χαφ, Φιλίπε Σοάρες οι Πορτογάλοι που έχουν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ έφτασαν τους εννέα. Ο πρώτος αφίχθη το 2004 και δύο εξ αυτών ανήκουν ακόμη στο ρόστερ του Δικεφάλου. Καθένας τους έχει μια ιστορία να τον συνοδεύει.

Στα χρόνια μετά το 2000, ιδίως δε μετά το '10, η αγορά της Πορτογαλίας έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ελκυστικές για τον ΠΑΟΚ. Ενόσω η Βραζιλία εξακολουθεί ν' αποτελεί, μακράν των άλλων, τη βασική πηγή απόκτησης μη γηγενών ποδοσφαιριστών (23 στο σύνολο), αρπάζοντας τα πρωτεία από τη Σερβία (των 19), η μικρή χώρα της Ιβηρικής αυξάνει σταθερά το μερίδιο στην πίτα των μεταγραφών και διαρκώς κερδίζει έδαφος στην ιεραρχία των επιλογών.

Πλέον ο Φιλίπε Σοάρες είναι ο ένατος που προστίθεται σε μια λίστα που αγγίζει πια τον διψήφιο αριθμό. Αφού πρώτα έφερε τον Ισπανό Σάστρε από τη Μαγιόρκα, ο νέος αθλητικός διευθυντής Ζοζέ Μπότο έψαξε στην πατρίδα του για τον ποδοσφαιριστή που θα ενισχύσει το κομμάτι της δημιουργίας. Αρχικά κοίταξε τον Αντρέ Φράνκο της Εστορίλ, προτού στρέψει το βλέμμα του και καταλήξει στον 22χρονο Λουζιτανό χαφ της Μορεϊρένσε, προτιμώντας τον ως λύση. Ο νεαρός επιτελικός έγινε γρήγορα προτεραιότητα και μετά από τις κουβέντες των προηγούμενων ημερών αποτελεί το νέο χειμερινό απόκτημα του "Δικεφάλου".

Το γήπεδο θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει την επιλογή του Μπότο. Πάντως η παράδοση ευνοεί την επαλήθευση των θετικών στοιχείων που συνοδεύουν τη σύντομη πορεία του στο επαγγελματικό στερέωμα, μιας και η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών από την πατρίδα του δεν πέρασαν απαρατήρητοι από την Τούμπα. Ή τουλάχιστον έχουν αφήσει πίσω τους / εξακολουθούν ν' αφήσουν κάτι, μεγαλύτερο ή μικρότερο, για να μην ξεχαστούν. Από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Ας τους θυμηθούμε ανάλογα με τη θέση του.

Ντάνι Φερναντές

Συμμετοχές: 100

Γκολ: -

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Ο βασικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ επί μία τριετία, έφτασε σε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών ανεξαρτήτως προπονητή. Κράτησε ανέπαφη την εστία στο 36% των αγώνων που έπαιξε από τον Σεπτέμβρη του 2004 ως τον Απρίλη του 2008 και γυάλισε στη γερμανική Μπόχουμ, την εστία της οποίας υπερασπίστηκε για 34 αγώνες. Προτού δηλαδή γυρίσει στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να βρεθεί ξανά στα πρότερα επίπεδα της αποτελεσματικότητάς του.

Μιγκέλ Βίτορ

Συμμετοχές: 116

Γκολ: 10

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Ένας ταχύς και αποτελεσματικός κεντρικός αμυντικός που καθιερώθηκε στα μετόπισθεν του ΠΑΟΚ επί Χουμπ Στέφενς το καλοκαίρι του 2014 και αποχώρησε επί Βλάνταν Ίβιτς το καλοκαίρι του 2017 προκειμένου να παίξει στην Χάποελ Μπερ Σέβα. Έφυγε έχοντας σημειώσει 10 γκολ χάρη στις καλές τοποθετήσεις του, το εξαιρετικό άλμα και την ευστοχία του κάθε φορά που βρισκόταν σε ευνοϊκή θέση.

Ρικάρντο Κόστα

Συμμετοχές: 37

Γκολ: 1

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Ήταν ήδη 33 ετών όταν εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ ο σήμερα παλαίμαχος στόπερ, που σταμάτησε την μπάλα το καλοκαίρι του 2020. Πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη είχε ήδη περάσει από την Πόρτο, τη Βόλφσμπουργκ, τη Λιλ και τη Βαλένθια, όντας παράλληλα διεθνής με τη σελεσάο. Κατά τη θητεία του στην Τούμπα διακρίθηκε πάνω απ' όλα για τον επαγγελματισμό του. Κύριος ήρθε τον Γενάρη του 2015 και κύριος έφυγε ένα χρόνο μετά, καθώς ο Ιγκόρ Τούντορ τον είχε πίσω στην ιεραρχία και βρήκε με συνοπτικές διαδικασίες ομάδα να αποχωρήσει (Γρανάδα).

Αντρέ Βιεϊρίνια

Συμμετοχές: 259

Γκολ: 48

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Το σύγχρονο τοτέμ της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Ένας ποδοσφαιριστής που ήρθε "άγουρο" εξτρέμ το καλοκαίρι του 2008 και κατέληξε σχεδόν 14 χρόνια μετά να λογίζεται μεταξύ των κορυφαίων ξένων που ντύθηκαν στ' ασπρόμαυρα. Αν και -στα 35 του πλέον- οι συμμετοχές του έχουν αραιώσει αναγκαστικά, φέρει ακόμη το περιβραχιόνιο του αρχηγού και λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας στ' αποδυτήρια. Εικάζεται ότι στο φινάλε της σεζόν θα εγκαταλείψει τη δράση, χωρίς όμως να φύγει από την Τούμπα. Από τον χειμώνα του 2012 ως το καλοκαίρι του 2017 που επέστρεψε, δεν ξέχασε τίποτα απ' όσα τον συνέδεαν με τον Δικέφαλο και η κατάκτηση του νταμπλ το 2019 (μετά και πριν από άλλα δύο κύπελλα) επικύρωσε τη σχέση άσβεστης αγάπης που τους ενώνει μέχρι σήμερα.

Σέρτζιο Ολιβέιρα

Συμμετοχές: 15

Γκολ: 3

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Στα 30 του ήταν ο κουμανταδόρος της Πόρτο και πριν από λίγες ημέρες η πρώτη χειμερινή μεταγραφή του Ζοζέ Μουρίνιο για την ενίσχυση του άξονα της Ρόμα σκοράροντας μάλιστα στο ντεμπούτο του. Σε κόντρα ρόλο πριν από μια τριετία (Γενάρης του 2019), ήταν απλώς ένας ποδοσφαιριστής που έψαχνε τον δρόμο του και ο ΠΑΟΚ έγινε ο φάρος του. Στο μικρό διάστημα που φόρεσε τ' ασπρόμαυρα ξεχώρισε για την μπαλιά ακριβείας και την ψυχραιμία που τον χαρακτήριζε ως χαφ, συμβάλλοντας εμπράκτως στην κατάκτηση των δύο εγχώριων τίτλων.

Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Συμμετοχές: 47

Γκολ: 6

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Ο νυν προπονητής της Πόρτο ήταν από τον χειμώνα του 2007 ως τον φθινόπωρο του 2009 ένα από τα πρώτα βιολιά του ΠΑΟΚ, κυρίως επί Φερνάντο Σάντος. Ήρθε στην Τούμπα ήδη στη δύση της καριέρα του, όντας πια 33 ετών, και δεν αγωνίστηκε αλλού έκτοτε αναλαμβάνοντας από την ημέρα που ανακοίνωσε το φινάλε της καριέρας του το πόστο του αθλητικού διευθυντή. Τον Φλεβάρη του 2010 θα έφευγε για να χτίσει μια νέα ζωή στο ποδόσφαιρο ως προπονητής και να είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους στην πατρίδα του.

Εντίνιο ντα Σίλβα

Συμμετοχές: 16

Γκολ: 1

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Δανεικός από την ισπανική Μάλαγα είχε έρθει τον Γενάρη του 2010 ο ψηλόλιγνος επιθετικός. Ο Φερνάντο Σάντος περίμενε σίγουρα ότι θα πάρει κάτι περισσότερο από το ένα γκολ που σημείωσε ο συμπατριώτης του στο νικηφόρο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Κι αυτό όμως ήταν κάτι. Έπαιξε άλλο ένα γεμάτο 90λεπτο, αλλά έκτοτε οι εμφανίσεις του ήταν σποραδικές.

Νέλσον Ολιβέιρα

Συμμετοχές: 2

Γκολ: 1

ΠΑΟΚ: Οι οκτώ Πορτογάλοι και το σημάδι που έχουν αφήσει
INTIME

Με τις μοναδικές συμμετοχές να έχουν περιοριστεί στα αυγουστιάτικα παιχνίδια με την ιρλανδική Μποέμιανς, για τα προκριματικά του Europa Conference League, ο 30χρονος ποιοτικός φορ δεν έχει προλάβει ακόμη να επιβεβαιώσει τον λόγο που ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέμεινε πολύ στην απόκτησή του το καλοκαίρι του 2020. Η επιστροφή του εκτιμάται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου με στόχο να είναι έτοιμος στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ