FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Μουργκ vs Τσούμπερ, η απόλυτη μάχη στη θέση του δεύτερου επιθετικού

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Μουργκ vs Τσούμπερ, η απόλυτη μάχη στη θέση του δεύτερου επιθετικού
Η στατιστική σύγκριση μεταξύ των Τόμας Μουργκ και Στίβεν Τσούμπερ 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ΑΕΚ (11/2, 20:00, Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) στον τελευταίο χρονικά αγώνα της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, με τους Ραζβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα να ποντάρουν πολλά στη μεσοεπιθετική τους γραμμή και δη στους δεύτερους επιθετικούς τους. Ο "αναγεννημένος" Τόμας Μουργκ και ο πάντα παρών στις μεγάλες μάχες Στίβεν Τσούμπερ είναι οι άσσοι στα μανίκια των προπονητών. Δείτε τη σύγκριση των δύο παικτών που έχουν την ποιότητα να κρίνουν την έκβαση του ντέρμπι κορυφής.

Η μονομαχία ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (11/2, 20:00, Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αναμέτρηση με την οποία πέφτει η αυλαία της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League και μπαίνει τέλος στο δίμηνο κλείσιμο των γηπέδων στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου.

Είναι το ντέρμπι κορυφής που ενδέχεται να κρίνει εν πολλοίς τον πρωτοπόρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ιδίως εάν ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κερδίσει.

Με νίκη του ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι τον Δικεφάλων θα έχει αποσπαστεί πέντε βαθμούς από την Ένωση και θα διατηρήσει τη διαφορά των τριών βαθμών που έχει οικοδομήσει από τον Παναθηναϊκό, εφόσον το Τριφύλλι περάσει από την έδρα του σκληροτράχηλου Πανσερραϊκού.

Αντιθέτως, η ΑΕΚ ψάχνει τη συνέχιση της παράδοσης, που την θέλει αήττητη κόντρα στους "ασπρόμαυρους" για τέσσερα σερί παιχνίδια, στα οποία παρεμπιπτόντως έχει νικήσει όλες τις φορές, με αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson.

Το τρίποντο των "κιτρινόμαυρων" θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αφού η ΑΕΚ θα "καβαλήσει" τον ΠΑΟΚ, ούσα στο +1.

Οι δύο προπονητές, Ματίας Αλμέιδα και Ραζβάν Λουτσέσκου, προσδοκούν να στείλουν το μήνυμα τίτλου στο ντέρμπι της Κυριακής (11/2), με τους Τόμας Μουργκ και Στίβεν Τσούμπερ να καλούνται να παίξουν τον ρόλο του αγγελιοφόρου.

Ο "αναγεννημένος" Μουργκ και ο πάντα παρών Τσούμπερ

Ο Τόμας Μουργκ είναι πολύ πιθανό να προτιμηθεί από τον Γιάννη Κωνσταντέλια, λόγω της δυνατότητας του πρώτου να πλαισιώνει καλύτερα τον κεντρικό επιθετικό που επιλέγει ο Λουτσέσκου.

Παράλληλα, ο Λουτσέσκου έχει νωπές τις μνήμες του αγώνα του πρώτου γύρου στην "OPAP Arena", όταν ο Κωνσταντέλιας εγκλωβίστηκε από το ασφυκτικό πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Από την άλλη ο Στίβεν Τσούμπερ έχει αναλάβει τον ρόλο και το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Σέρχιο Αραούχο που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά φέτος. Η κομβική συνεισφορά του τη φετινή σεζόν αναμένεται να του δώσουν για ένα ακόμη ματς τη θέση του βασικού.

Στο infographic της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των δύο παικτών. Με γαλάζια νούμερα είναι οι επιδόσεις τους που υπερτερούν ανά κατηγορία. Οι αριθμοί παρουσιάζουν ένα απολύτως ισορροπημένο δίδυμο, αφού αμφότεροι προπορεύονται σε πέντε κατηγορίες έναντι του αντιπάλου τους.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Μουργκ vs Τσούμπερ, η απόλυτη μάχη στη θέση του δεύτερου επιθετικού
Το Head to Head Τόμας Μουργκ και Στίβεν Τσούμπερ SPORT24

Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ διανύει την καλύτερή του αγωνιστική περίοδο με τα "κιτρινόμαυρα". Συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρυσι στα playoffs όντας ο MVP της Ένωσης και έχει ήδη συνεισφορά σε εννιά γκολ της ομάδας του.

Το κοντέρ του 32χρονου γράφει πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ η ευχέρειά του να πατάει περιοχή (5,9 ενέργειες ανά ματς) και τα σουτ που δοκιμάζει εκτός αυτής, μεταφράζονται σε τελικές προσπάθειες με αξία 0,26 xGoals ανά 90'.

Στον αντίποδα, ο Τόμας Μουργκ είναι λες και γύρισε τσιπάκι φέτος και μέσα από τις εμφανίσεις του κέρδισε νέο συμβόλαιο. Οκτώ τέρματα και τρεις τελικές πάσες μετράει ο Αυστριακός μεσοεπιθετικός, ο οποίος με την επιλογή του να εκτελεί από πιο κεντρικές θέσεις απειλεί τα αντίπαλα δίχτυα με 0,3 xGoals, ενώ έχει και 4,1 ενέργειες ανά ματς στην περιοχή του αντιπάλου.

Ο "οικονομικός" Αυστριακός και ο "πιεστικός" Ελβετός

Ο 29χρονος παίκτης του Δικεφάλου του Βορρά είναι ο ορισμός του παίκτη "οικονομίας". Όχι μόνο έχει αυτά τα τρομερά στατιστικά παραγωγικότητας, αλλά είναι και εκ των πιο αποτελεσματικών μονάδων του ΠΑΟΚ, καθώς έχει μόλις 1,3 τελικές ανά αγώνα, την ώρα που ο Στίβεν Τσούμπερ στην εν λόγω κατηγορία φτάνει τις 3,2.

Παράλληλα, ο Μουργκ είναι και πιο δημιουργικός από τον Ελβετό, αφού ο πρώτος έχει 2,2 key passes (πάσες που φτιάχνουν ευκαιρία για τους συμπαίκτες του) ανά ματς, ενώ ο αντίπαλός του 1,6.

Τα προβλήματα τραυματισμών των Σέρχιο Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία από το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς επίσης και η μεγάλη περίοδος ντεφορμαρίσματος του Εσέκιελ Πόνσε, έχουν δώσει στον Τσούμπερ την πρωτιά στα λεπτά συμμετοχής, 1249 έναντι 1213 του Μουργκ.

Εκεί, όμως, που είναι πιο επιδραστικός ο Αυστριακός είναι στο κομμάτι του χτισίματος των επιθέσεων του ΠΑΟΚ και στη συμμετοχή του γενικώς στο παιχνίδι του Δικεφάλου του Βορρά.

Κουβαλήματα μπάλας (12,1 έναντι 10,2 του Τσούμπερ) και ενέργειες με την μπάλα (56,7 σε σχέση με τις 49,7 του παίκτη της ΑΕΚ) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ ο 32χρονος μεσοεπιθετικός της Ένωσης υπερέχει στο σκέλος της πίεσης, με 3,8 ανακτήσεις έναντι 3,3 του Αυστριακού.

Εν ολίγοις, η μονομαχία μεταξύ Μουργκ και Τσούμπερ κρίνεται στα σημεία. Ωστόσο, οι απαντήσεις δίνονται στο χορτάρι και εκεί το βράδυ της Κυριακής (11/2) μας περιμένει η δεύτερη πράξη στα φετινά ντέρμπι των Δικεφάλων, με αμφότερους να έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας τους.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ