THE SPORTS ECONOMIST

Παναθηναϊκός: Τι ισχύει για τον Τζαχανμπάκς

Ο Αλιρέζα Τζαχανμπάκς
Ο Αλιρέζα Τζαχανμπάκς @ 2022 PETER DEJONG / AP IMAGES

Ποιο το στάτους και ο ρόλος του Αλιρεζά Τζαχανμπάκς, τον οποίο τα ολλανδικά media επισήμαναν ως στόχο του Παναθηναϊκού, και τι ζητάει και τι περιμένει η Φέγενορντ στην επερχόμενη μεταγραφική περίοδο για τον 29χρονο Ιρανό διεθνή εξτρέμ.

Η πηγή του δημοσιεύματος με το οποίο γίνονταν λόγος για ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Αλιρεζά Τζαχανμπάκς καθ' όλα έγκυρη και ενημερωμένη, ειδικά σε θέματα Φέγενορντ. Το αγωνιστικό προφίλ και το στάτους του Ιρανού διεθνή καθ' όλα ταιριαστό με τις αναζητήσεις των πρωτοπόρων της Super League εν όψει Ιανουαρίου.

Η ερώτηση προς την πλευρά των πρωτοπόρων της Eredivisie έχει γίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι περισσότερο. Δεκάδες τέτοιες γίνονται παραμονές (και όχι μόνο) μεταγραφικών περιόδων. Ίσα ίσα που είναι επιβεβλημένο κιόλας για κάθε σύλλογο να εξετάζει, να ενημερώνεται, να πληροφορείται, να μαθαίνει όταν κάποιος μοιάζει να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Τι ισχύει λοιπόν με τον Ιρανό διεθνή μεσοεπιθετικό; Κατ' αρχάς, η option μονομερούς επέκτασης που προβλέπεται στο συμβόλαιο του με τη Φέγενορντ για ακόμη ένα χρόνο όταν ολοκληρωθεί, το 2024, δεν πρόκειται να εξασκηθεί από τους ρότερνταμερς.

Ο φετινός ρόλος του ξεκάθαρα είναι συμπληρωματικός. Όχι λόγω αξίας ή ικανοτήτων - όποτε παίζει είναι πολύ καλός, βοηθάει αρκετά - αλλά λόγω της πατροπαράδοτης επιλογής του ολλανδικού club να στηρίζει, να προωθεί και να αναδεικνύει νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Ο 29χρονος Τζαχανμπάκς αγωνίζεται και στα δύο άκρα της μεσοεπιθετικής τριπλέτας (συνηθέστερα στο δεξιό). Εκεί όμως η Φέγενορντ έχει δύο νεαρούς που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν χρόνο συμμετοχής και θέλει να τους καθιερώσει, να βγάλει στη βιτρίνα της: στα δεξιά τον 21χρονο Σουηδό Πάτρικ Βέλεμαρκ και στα αριστερά τον 22χρονο Βραζιλιάνο Ιγκορ Παϊσάο.

Μπαλαντέρ και δάσκαλος, αλλά όχι για ένα εκατομμύριο

Ο Τζαχανμπάκς λειτουργεί περισσότερο ως μπαλαντέρ στα παιχνίδια. Και οι εμπειρίες του είναι τέτοιες και τόσες που είναι, ακόμη και έτσι, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, χρησιμότατος.

Ακόμη περισσότερο, ως και πολύτιμος, είναι στην καθημερινότητα της Φέγενορντ, στον ρόλο που έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία των νεότερων (και που κάθε ολλανδικό club θέλει και περιμένει από τους εμπειρότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία του ρόστερ), ειδικά σε σεζόν που κόντρα σε κάθε προσδοκία στο ξεκίνημά της, φέρνει την ομάδα του Ρότερνταμ σε θέση διεκδίκησης πρωταθλήματος.

Σε επίπεδο χαρακτήρα και συμπεριφοράς είναι υποδειγματικός, έχοντας αποδεχθεί πλήρως την προσδοκία καθοδήγησης που υπάρχει από αυτόν προς τους μικρότερους τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Αυτό όμως πλέον δεν μοιάζει να είναι πλέον αρκετό για τη διοίκηση του ολλανδικού συλλόγου. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή ανταπόδοση για το 1 εκατομμύριο ευρώ που εισπράττει ετησίως ο Τζαχανμπάκς όντας μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων ποδοσφαιριστών του συλλόγου.

Γι' αυτό και αναζητείται, όχι επιστάμενα και σίγουρα όχι δεσμευτικά, η πιθανότητα παραχώρησης του Ιρανού ώστε να εξοικονομηθεί πολύτιμο χώρος στο μπάτζετ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι για το οποίο η Φέγενορντ "καίγεται" να κάνει άμεσα και συνεπώς δεν είναι και δεδομένο πως θα συμβεί.

Το ιδανικό - χωρίς ωστόσο να είναι και τέτοιο για όλους στο club - θα ήταν μια πώληση, έναντι αντιτίμου που τουλάχιστον θα ισοσκέλιζε το ένα εκατομμύριο ευρώ που δαπανήθηκε για την αγορά του από την Μπράιτον (τουλάχιστον). Ένας ακόμη λόγος που η προοπτική δανεισμού του Ιρανού δεν είναι προτεραιότητα για τους ιθύνοντες της Φέγενορντ.

Καταλήγοντας: η Φέγενορντ θα ήθελε να πουλήσει (όχι να δανείσει, τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον) τον Τζαχανμπάκς στην προσεχή μεταγραφική περίοδο, μιας και εκτιμάται πως η ανταποδοτική σχέση που υπάρχει μεταξύ συλλόγου και ποδοσφαιριστή δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απολαβές του Ιρανού. Αν δεν το κάνει, δεν θα έρθει το… τέλος του κόσμου στο Ρότερνταμ. Κάθε άλλο. Γι' αυτό και δεν έχει βγει στην αγορά, αναζητώντας αγοραστές. Απλώς, τους… περιμένει.

Δεδομένα τα οποία δεν κρύβουν οι υπεύθυνοι του ολλανδικού συλλόγου σε όποιον ρωτάει. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των όποιων ενδιαφερόμενων το πως – και αν – θα προχωρήσουν.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ