ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα 3 στηρίγματα και τα ζητούμενα της επόμενης μέρας μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο

Οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον
Οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός "πληγώθηκε" από τον αποκλεισμό του στο Κύπελλο Novibet, ωστόσο πλέον έχει λόγους να πιστεύει ότι θα ανατραπεί η κατάσταση στην συνέχεια. Από την ενίσχυση που υπήρξε, μέχρι τις επιστροφές και το πρόγραμμα που "στρώνει" από εδώ και πέρα.

Πριν από λίγα χρόνια ένα τόσο κακό 8ήμερο, με αποκλεισμό στο Κύπελλο Novibet απ’ τον ΠΑΟΚ και "βαριά" εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα θα είχε σημάνει τίτλους... τέλους στη σεζόν κι αρχή κατάρρευσης για τον Παναθηναϊκό, μαζί με ένα γενναίο "βύθισμα" στην εσωστρέφεια. Το δεκαήμερο του... τρόμου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν ήταν πριν μία δεκαετία, αλλά μόλις πριν από δύο χρόνια.

Εντούτοις, αυτή τη φορά -όσο κι αν θα έμοιαζε... βολικό ένα τέτοιο σενάριο για τον ανταγωνισμό του, που είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια έναν αντίπαλο χαμηλής δυναμικότητας και δυναμικής, ανήμπορο να διεκδικήσει και να πρωταγωνιστήσει- υπάρχουν πολύ διαφορετικά δεδομένα, συνθήκες και μηχανισμοί εντός της ομάδας και του ποδοσφαιρικού τμήματος, που προσφέρουν προοπτικές ανάκαμψης. Προκειμένου να "επιστρέψει" ο Παναθηναϊκός και να επιβεβαιώσει προς όλους, πως είναι και παραμένει δυνατός. Και θα το πάει μέχρι το τέρμα...

Κάθε αποκλεισμός κι απώλεια ενός μεγάλου στόχου, εννοείται πως "πληγώνει", ενοχλεί... Τον εγωισμό, την στόχευση, το πρεστίζ, την ψυχολογία... Το ζητούμενο είναι πάντα η αντίδραση και η διάρκεια. Το δεύτερο, σημείο κατατεθέν -μαζί με την αμυντική σταθερότητα- του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της σεζόν, κλονίστηκε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τον τελευταίο μήνα: Απουσίες και τραυματισμοί, ατυχίες, πολλά ατομικά λάθη, μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη διαφορά (π.χ. τα δοκάρια του Παλάσιος με Ιωνικό και ΟΦΗ, κι αυτό το Τσέριν στον πρώτο προημιτελικό της Τούμπας), αδυναμία διαχείρισης της πίεσης σε ορισμένα καθοριστικά σημεία των αγώνων του Παναθηναϊκού συν τις καθυστερημένες αφίξεις στις μεταγραφές, ενώ η ομάδα "φώναζε" πως χρειαζόταν λύσεις και έξτρα ποιοτικές επιλογές και προσθήκες. Όλα μαζί στο... μίξερ, έβγαλαν έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο, ο οποίος πρέπει να κλείσει θετικά, με μία πολύ σημαντική νίκη τη Δευτέρα (30/1) στην Τρίπολη.

Εκεί, όπου ο Παναθηναϊκός καλείται -ή μάλλον, επιβάλλεται- να βγάλει το πρώτο στοιχείο της επόμενης μέρας μετά την απώλεια του πρώτου, μεγάλου στόχου της σεζόν: "Αντίδραση". Κι όσο κι αν σ’ όλο αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων είναι πολύ πιο ανέξοδο να... αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι αδυναμίες που έχουν βγάλει στο γήπεδο, υπάρχουν πράγματα απ’ τα οποία μπορεί να πιαστεί ο Παναθηναϊκός για να κάνει το restart και αν αρχίσει να "γυρίζει" το φύλλο, μπαίνοντας στο τελευταίο τετράμηνο της σεζόν.

1. "Γέμισε" έστω και καθυστερημένα

Για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού, το πόσο αργά προχώρησαν ξανά κάποιες υποθέσεις (και) με αγωνιστικό κόστος, έχουν καταγραφεί σχεδόν τα πάντα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι οι "πράσινοι" γνώριζαν από νωρίς τι χρειάζονται απ’ την αγορά. Ο αντίλογος λέει, πως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. αυτή του Ντάνιελ Μαντσίνι που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη (25/1), ο Παναθηναϊκός έπρεπε να περιμένει το σωστό timing, απ’ την στιγμή που ο Αργεντινός εξτρέμ είχε προκριθεί ως πρώτη επιλογή απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι "πράσινοι" δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον Μαντσίνι την 1η Ιανουαρίου κι έπρεπε να ωριμάσουν συνολικά οι συνθήκες για να γίνει το πιο μεγάλο deal (ως τώρα) στο εφετινό, χειμερινό μεταγραφικό "παζάρι".

Ακόμη κι έτσι όμως το "τριφύλλι" έχει αρχίσει πλέον να "γεμίζει" σε θέσεις που είχε έλλειμμα. Η έλευση του Μαντσίνι (που είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει βασικός στο παιχνίδι-κλειδί της Δευτέρας -30/1- στην Τρίπολη) θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά και θα "γιατρέψει" πολλά απ’ τα θέματα που είχαν οι "πράσινοι" σε δημιουργία κι εκτέλεση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κλεϊνχέισλερ μπορεί να μην... διαφημίστηκε πολύ ως επιλογή, όμως δεν παύει να είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης, με μεγάλη διεθνή εμπειρία που μπορεί να καλύψει το ίδιο καλά τρεις και τέσσερις θέσεις μεσοεπιθετικά, προσφέροντας ουσία και στοιχεία που έλειπαν. Ο Πούχατς ήταν μεταγραφή... ανάγκης λόγω του σοβαρού προβλήματος που προέκυψε με τον Γκάνεα, αλλά επιβεβαίωσε –ειδικά στον τελευταίο αγώνα με τον ΠΑΟΚ- πως είναι ένας εξαιρετικός αριστερός μπακ, με επιθετικές αρετές και στοιχεία που ταιριάζουν σ’ αυτό που έπαιζε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό της σεζόν.

Από εκεί και πέρα, έως την Τρίτη (31/1) οι "πράσινοι" θα ψαχτούν πολύ έντονα στην αγορά για την απόκτηση ενός ακόμη παίκτη, ο οποίος θα μπορεί να καλύψει δημιουργικά κι εκτελεστικά τόσο το αριστερό "φτερό" της επίθεσης, όσο και τις άλλες θέσεις πίσω απ’ τον φορ, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον βρεθεί κάτι πραγματικά αξιόλογο, να γίνει και μία κίνηση-έκπληξη στο... 90’ με την απόκτηση στόπερ. Κι εκεί πάντως, κοιτάει σοβαρά την αγορά ο Παναθηναϊκός...

2. Οι επιστροφές θα λύσουν τα χέρια

Εκτός όλων των άλλων αγωνιστικών ζητημάτων, ο Παναθηναϊκός είχε να διαχειριστεί τις τελευταίες εβδομάδες κι ένα σωρό απουσίες βασικών κομματιών του "παζλ". Τραυματισμοί μικρότεροι ή σοβαρότεροι, ρήξεις χιαστών, τιμωρίες από κάρτες, αποβολές (Σένκεφελντ). Έμαθε να ζει με αυτά τα προβλήματα άλλωστε, καθότι απ’ το ξεκίνημα της σεζόν δεν υπήρχε ούτε μία (ούτε μία όμως) εβδομάδα που να είχε ο Γιοβάνοβιτς όλους τους παίκτες του στη διάθεσή του.

Ειδικά στα τρία σερί ματς με τον ΠΑΟΚ, έλλειψε πολύ ο Μάγκνουσον, όχι μόνο αμυντικά, αλλά και στο πολύ πιο ασφαλές και ισορροπημένο χτίσιμο των επιθέσεων από την πίσω ζώνη, όπου οι επιλογές του και τα ανεβάσματά του προσέφεραν πάντα έναν έξτρα παίκτη στην κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ισλανδός είναι στην τελική ευθεία για την επιστροφή του μετά τη θλάση στη γάμπα και σίγουρα θα δώσει διαφορετική διάσταση σ’ όλο το παιχνίδι των "πράσινων".

3. Το πρόγραμμα που πλέον "στρώνει"

Ναι, ο Παναθηναϊκός έχασε πολλούς βαθμούς σ’ αυτά τα πρώτα 6 παιχνίδια του δευτέρου γύρου, όπου πέτυχε μόλις 4 γκολ και δέχθηκε 6, ενώ την ίδια ώρα αποκλείστηκε απ’ τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Ναι, έγινε από ένα σημείο και μετά προβλέψιμος στο παιχνίδι του κι έπρεπε να αναζητήσει άλλες επιλογές κι εναλλακτικές μέσα στο γήπεδο. Οι ανταγωνιστές του δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένοι και μείωσαν την απόσταση άλλοι λιγότερο (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ) κι άλλος περισσότερο (ΑΕΚ), όμως ακόμα το "τριφύλλι"... αντέχει και παραμένει στην κορυφή με το ισχνότερο προβάδισμα που θα μπορούσε να έχει.

Πλέον το πρόγραμμα αρχίζει κάπως να... στρώνει για τους "πράσινους" που καλούνται να ξαναβρούν το δρόμο προς τις νίκες μέσα από μία σειρά καθοριστικών (αλλά και... πονηρών) αγώνων, αρχής γενομένης απ’ την Τρίπολη. Αν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει το εφετινό απόλυτο με τις ομάδες τις περιφέρειας και κάνει το "7Χ7" εκτός λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης, θα αλλάξει πολλά στο κομμάτι της ψυχολογίας και της χαμένης αυτοπεποίθησης.

Για να συμβεί αυτό όμως, το "τριφύλλι" θα πρέπει να ξαναβρεί πρώτα απ’ όλα τις αμυντικές σταθερές του και να βάλει "μέσα" στο παιχνίδι και στα... βαθιά και τα νέα αποκτήματά του. Εφόσον το καταφέρει και μπορέσει να φύγει με το διπλό απ’ την Αρκαδία, θα περάσει ένα πολύ σημαντικό check-point (σε μία έδρα που κόλλησε η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός), την ώρα που οι ανταγωνιστές του θα αρχίσουν να σιγά-σιγά τα μεταξύ τους ντέρμπι, όπου θα αρχίσουν να έχουν (και) τις δικές τους φθορές κι απώλειες βαθμών...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ