ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μαντσίνι ήταν η πρώτη επιλογή του Γιοβάνοβιτς γιατί μπορεί με ασφάλεια να βοηθήσει άμεσα

Ο Ντανιέλ Μαντσίνι
Ο Ντανιέλ Μαντσίνι INTIME SPORTS

Όπλο στο ποδόσφαιρο χώρου ο Μαντσίνι, θα ελευθερώσει άμεσα τον Παλάσιος και θα απαλλάξει την ομάδα από την υποχρεωτική χρησιμοποίηση του Βέρμπιτς. Γράφει ο Τσάρλυ.

Το πρώτο όνομα που έπαιξε γερά στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, για τον αντικαταστάτη του Αϊτόρ ήταν ο Μαντσίνι, μία περίπτωση που πρόσφερε ασφάλεια στον Γιοβάνοβιτς, αλλά έκρυβε πολλές δυσκολίες.

Ο Μαντσίνι ήταν πάντα η πρώτη επιλογή

Το ενδιαφέρον που έδειξε ο Ολυμπιακός στην διάρκεια του Μουντιάλ και οι καλές σχέσεις που έχει η διοίκηση του Άρη με τους ερυθρόλευκους, ανάγκασε την διοίκηση του Παναθηναϊκού να στραφεί σε άλλες περιπτώσεις, το γεγονός όμως πως ο ποδοσφαιριστής είχε ψηθεί με την προοπτική να συνεχίσει στο τριφύλλι, έπαιξε τον κρίσιμο ρόλο.

Πάντοτε το όνομα του Μαντσίνι ερχόταν να συγκριθεί με τον εξτρέμ που κοιτούσε η ομάδα και η γνώση τι μπορεί να προσφέρει, έφερνε δεύτερες σκέψεις και δισταγμό στο να προχωρήσουν κάποιες επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Παναθηναϊκός πιεζόταν, η αγορά το γνώριζε, οπότε ακόμη και περιπτώσεις που φάνταζαν προσιτές όπως του Αλ Ταμάρι, το κόστος ανέβαινε αρκετά.

Το πλεονέκτημα του Μαντσίνι είναι πως μπορεί να παίξει αμέσως

Ο καθένας καταλαβαίνει πως η πίεση που έφεραν οι ήττες από τον ΠΑΟΚ και ειδικά η δεύτερη στη Λεωφόρο, ενεργοποίησε διοίκηση και τεχνική ηγεσία. Η μεταγραφή του εξτρέμ έπρεπε να κλείσει και να μπορεί να βοηθήσει άμεσα.

Ο χρόνος πέρασε, η διαφορά εξανεμίστηκε και στην θέση που υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη, έπρεπε να έρθει ένας ποδοσφαιριστής ικανός να φορέσει την φανέλα και να παίξει αμέσως.

Στον Παναθηναϊκό, περιμένουν αντίδραση την Πέμπτη, όμως λίγο πολύ έχουν συμφιλιωθεί με την πιθανότητα αποκλεισμού. Αυτό που δεν μπορεί να αντέξει η ομάδα, είναι να μην περάσει από την Τρίπολη και ο Μαντσίνι είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορούσε να αποκτηθεί αυτήν την εβδομάδα και να υπολογίζεται ακόμη και από τον δύσκολο Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι της ερχόμενης Δευτέρας.

Ασφαλώς και ο Μαντσίνι δεν επιλέχτηκε για ένα παιχνίδι, απλά εξηγώ πόσο σημαντική ανάγκη υπήρχε να αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής που θα δίνει το δικαίωμα στον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει χωρίς φόβους και δεύτερες σκέψεις.

Δεν φτάνει μόνο ο Μαντσίνι, πρέπει να σηκωθεί ο κορμός της ομάδας

Ασφαλώς και ο καθένας καταλαβαίνει, βλέποντας την εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα, πως δεν φτάνει ένας ποδοσφαιριστής, όπως και δεν μπορεί να γυρίσει η κατάσταση μόνο από παίκτες που θα αποκτήσει ο σύλλογος.

Είναι σημαντικό να σηκωθεί ξανά ο κορμός του. Ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν βάση του αγωνιστικού σχεδίου του Γιοβάνοβιτς, να βρουν ξανά την καλή αγωνιστική τους κατάσταση. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να μπορεί ο προπονητής, να μην χρησιμοποιεί τους ποδοσφαιριστές που δεν είναι καλά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εδώ και μεγάλο διάστημα, βλέπουμε να παίζουν το ένα παιχνίδι μετά το άλλο ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο Γιοβάνοβιτς ασφαλώς και έχει εικόνα, ασφαλώς και είναι δίκαιος. Όπως πάρκαρε τον Σπόραρ και χρησιμοποίησε βασικό τον Ιωαννίδη σε μία σειρά παιχνιδιών, το ίδιο θα ήθελε να κάνει και με αρκετούς που υπολειτουργούν.

Θα σταματήσει να ξεκινά τα παιχνίδια, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να πάρει τίποτα από τον αριστερό του εξτρέμ

Η προσθήκη του Μαντσίνι, εκτός από τα τρεξίματα, τις ανάσες φρεσκάδας, που θα δώσει στον Παναθηναϊκό, θα απαλλάξει την ομάδα από τον Βέρμπιτς. Από έναν ποδοσφαιριστή που επειδή δεν υπήρχε άλλος στην θέση του, έπαιζε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, χωρίς να προσφέρει το παραμικρό. Ήταν μόνιμα αρνητικός, όμως δεν υπήρχε τρίτος εξτρέμ στο ρόστερ της ομάδας.

Όταν ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι καλά και δεν υπάρχει τρόπος να φρεσκαριστεί, δεν είναι εύκολο να συνέλθει. Πολλές φορές, ειδικά για επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές, είναι πιο εύκολο να βρουν το καλό τους εαυτό ερχόμενοι από τον πάγκο. Να διαβάσουν δηλαδή τον αντίπαλο και να μπουν να δώσουν, ώθηση για λίγα λεπτά, φρέσκοι, ξεκούραστοι απέναντι σε κουρασμένους αντιπάλους.

Από την στιγμή που χτύπησε ο Αϊτόρ, οι Παλάσιος, Βέρμπις έπαιζαν συνεχώς, ο Αργεντίνος παλεύει είναι πιο θετικός, όμως έχει χάσει την επαφή του με τα δίχτυα, ενώ ο Σλοβένος είναι μία απογοήτευση.

Το άμεσο κέρδος είναι πως ο Παναθηναϊκός θα σταματήσει να ξεκινά τα παιχνίδια, γνωρίζοντας πως δεν θα πάρει τίποτα από τον αριστερό του εξτρέμ. Δεν αποκλείεται από την απόκτηση του Μαντσίνι να μπορέσει να κερδίσει περισσότερα από τον Βέρμπιτς. Σίγουρα, ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής στην πλευρά θα δώσει συνολική ώθηση στην ομάδα.

Θα γίνει ξανά επικίνδυνος σε ποδόσφαιρο χώρου

Ο τραυματισμός του Αϊτόρ, στην πράξη έβαλε χειροπέδε, στο ποδόσφαιρο χώρου που δουλεύει ο Γιοβάνοβιτς. Είναι πολλές φορές, ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια, που βλέπουμε τον προπονητή να ζητά από τους πίσω παίκτες να σημαδεύουν στα άκρα της επίθεσης, όταν η ομάδα είναι χαμηλά.

Σε αυτές τι περιπτώσεις, το γεγονός πως από τον Βέρμπιτς δεν πήρε επιθέσεις στον χώρο, έκανε τον Παναθηναϊκό υπερβολικά προβλέψιμο. Για την ακρίβεια, ο αντίπαλος ήξερε πως αν σταματήσει τα τρεξίματα του Παλάσιος, έχει εξουδετερώσει το ποδόσφαιρο χώρου του Παναθηναϊκού, κάτι που για παράδειγμα έπαιξε τον ρόλο του στην OPAP Arena.

Αναφέρομαι σε ένα παιχνίδι που έλεγξε τακτικά ο Παναθηναϊκός και αν ήταν πιο επικίνδυνος στον χώρο, θα μπορούσε να το έχει κερδίσει. Δεν απείλησε όμως και το έχασε.

Ήταν προβλέψιμος και μονοδιάστατος

Προβλέψιμος όμως ήταν και σε φάση επίθεσης. Ο Γιοβάνοβιτς και από τον Αϊτόρ ζητούσε να παίζει σαν δεύτερος επιθετικός, όμως ο Ισπανός έπαιρνε και την μπάλα και έξω από την περιοχή και βοηθούσε στον τρόπο που προσπαθούσε να μπει η μπάλα, στην περιοχή του αντιπάλου.

Από την στιγμή που προσπάθησε ο Σέρβος τεχνικός να δώσει αυτόν τον ρόλο στον Σλοβένο, ο μόνος τρόπος για να επιτεθεί ο Παναθηναϊκός, για να ανοίξει αντίπαλη άμυνα, ήταν να πάει η μπάλα στα δεξιά και να καταφέρουν να αξιοποιήσουν ότι δίπλα στον στράικερ κινείται ο Βέρμπιτς.

Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε στην Λειβαδιά, συνολικά όμως δημιούργησε μετρημένες φάσεις, παρότι προσπάθησε να χτίσει σε αυτήν την μονοδιάστατη λογική τις επιθέσεις του. Το χειρότερο όλων είναι πως δεν έδειχνε να υπάρχει άλλος τρόπος, καθώς υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Γίνεται πιο εύκολο να πάνε τελικές στον Παλάσιος

Ο Γιοβάνοβιτς, ασφαλώς θα κερδίσει έναν παίκτη με τον Μαντσίνι, θα γνωρίζει πως η ομάδα του μπορεί να πάρει περισσότερη ταχύτητα, να δημιουργηθούν ξανά φάσεις για να εκτελέσει ο Παλάσιος χωρίς να είναι απαραίτητο για να απειλήσει να πάρει αυτός την μπάλα από έξω από την περιοχή, να την τρέξει και να περάσει τον αντίπαλο του.

Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα είδαμε επιθέσεις του Αργεντίνου να ξεκινούν με ορμή και να τελειώνουν άδοξα, καθώς έπρεπε να κάνει πολλά για να τελειώσει την φάση και η αντίπαλη άμυνα και χρόνο είχε και διαβασμένη ήταν.

Ο Μαντσίνι θα του φέρνει την μπάλα από την απέναντι πλευρά μέσα στην περιοχή, ο Γιοβάνοβιτς όμως ξέρει καλά πως πρέπει να βελτιωθούν και οι υπόλοιποι.

Να βοηθήσει δηλαδή, η παρουσία του Μαντσίνι, τον Χουανκάρ να πάρει τα πάνω του και να δημιουργήσουν μία δυνατή πλευρά και το γεγονός πως οι μπάλες δεν θα πηγαίνουν μόνο στα δεξιά, να δώσει φτερά στην πεσμένη δημιουργία του Πέρεθ.

Ο Μαντσίνι παίζει σε όλες τις θέσεις περιφερειακά του φορ και είναι όπλο στο ποδόσφαιρο χώρου

Ο Μαντσίνι είναι ένας κλασικός εξτρέμ ταχύτητας, που μπορεί με άνεση να παίξει και στις δύο πλευρές, αλλά και να κινηθεί πίσω από τον επιθετικό. Πολλές φορές ο Άκης Μάντζιος στα ντέρμπι τον έβαζε σε θέση άμυνας στην κορυφή της επίθεσης για να χτυπά μαζί του άμεσα στις αντεπιθέσεις.

Είναι δεδομένο πως θα τον αλλάζει πλευρές στα παιχνίδια με τον Παλάσιος καθώς και οι δύο, έχουν σαν πρώτη θέση τα δεξιά, για τον Μαντσίνι, όμως μοιάζει πιο εύκολο να κινηθεί σαν αριστερό εξτρέμ.

Ψάχνουν για τον ποδοσφαιριστή που θα δώσει γκολ από τον άξονα

Στον Παναθηναϊκό, έχουν καταλάβει πως χρειάζεται ποιοτικό βάθος και στον άξονα και θα γίνει τις τελευταίες μέρες προσπάθεια για να αποκτηθεί ακόμα ένας κεντρικός χαφ.

Είναι δεδομένο πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να σηκωθεί, χρειαζόταν τον ποδοσφαιριστή που θα αντικαταστήσει τον Αϊτόρ και θα δώσει απειλή και ταχύτητα από την απέναντι πλευρά του Παλάσιος.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να αποκτηθεί ποδοσφαιριστής που θα μπορέσει να σημειώσει γκολ, να απειλήσει παίζοντας στην τριάδα του άξονα και φυσικά για να έχουν νόημα αυτές οι προσθήκες, θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει ξανά από τους ποδοσφαιριστές κορμού του αυτά που είναι σε θέση να του προσφέρουν.

Σήμερα με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός πρώτα ψάχνει αντίδραση, για να ζεστάνει ξανά τον κόσμο του. Ο πραγματικός τελικός όμως, που δεν γίνεται να μην κερδηθεί, είναι το παιχνίδι της ερχόμενης Δευτέρας στην Τρίπολη.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ