ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Οι άλλες συμβάσεις για τον Βοτανικό και το πλάνο για τη Γ.Σ.

Το σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Το σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό EUROKINISSI SPORTS, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μετά το deal Ερασιτέχνη-ΠΑΕ για τη χρήση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα με τις άλλες διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις, που είναι σχεδόν "κλειδωμένες". Το πρόβλημα με τα lockdown για τη Γενική Συνέλευση και την ψηφοφορία του Α.Ο. κι "ελιγμός" στο MoU.

Μέχρι να βγει "λευκός καπνός" και να υπάρξει οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και ΠΑΕ για τη διμερή σύμβαση, αναφορικά με τη χρήση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, υπήρξαν πολλά "επεισόδια" τους τελευταίους 2,5 μήνες: Τρία "στείρα" -από πλευράς αποτελέσματος και ουσίας- ραντεβού του αντιπροέδρου του Α.Ο. Δημήτρη Βρανόπουλου, με τη διευθύντρια εμπορικού και μάρκετινγκ της ΠΑΕ, Ντόρα Πάκα, έντονες διαφωνίες, ρήξεις και πάγωμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Χρειάστηκε η -καθοριστική- "παρέμβαση" του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη στα τέλη Ιανουαρίου, για να (ξανα)καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων και να φτάσουν εντέλει στη συμφωνία που "σφραγίστηκε" στο χθεσινό (09/02) ραντεβού του προέδρου του Ερασιτέχνη, Παναγιώτη Μαλακατέ και του αντιπροέδρου Δημήτρη Βρανοπουλου, με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ και υπεύθυνο σε γηπεδικά θέματα, Γιάννη Παναγιωτίδη και τον επιχειρησιακό διευθυντή, Σπύρο Βλάχο.

Η ουσία είναι πως οι δύο απ’ τους τρεις βασικούς "πυλώνες" της οικογένειας του Παναθηναϊκού βρήκαν μία κοινή συνισταμένη και τον τρόπο για να πορευτούν μαζί (και) στο οικονομικό σκέλος στον Βοτανικό, ξεπερνώντας ίσως το πιο σημαντικό "αγκάθι" στο δρόμο προς την υλοποίηση της "Διπλής Ανάπλασης". Οι όροι της διμερούς σύμβασης ανάμεσα σε Ερασιτέχνη και ΠΑΕ εγκρίθηκαν και από Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η μεταξύ τους διαφωνία άλλωστε, ήταν και το Νο1 "θέμα" σε όλο το πρότζεκτ, καθώς όλες οι υπόλοιπες διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες (με τη "Διπλή Ανάπλαση") πλευρές έχουν λίγο ή πολύ δρομολογηθεί σ’ όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την υπογραφή του Mou της 20ής Νοεμβρίου ανάμεσα στους "6" (Κυβέρνηση, δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ΠΑΕ και ΑΕΛ Ελαιώνα/τραπεζική κοινοπραξία Alpha Bank-Πειραιώς).

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ

Η σύμβαση του δήμου με τον Ερασιτέχνη για το Βοτανικό έχει προχωρήσει, η αντίστοιχη της ΠΑΕ με τη δημοτική αρχή (ως προς την "ενοικίαση" εμπορικών χρήσεων κλπ), είναι πια σε πολύ προχωρημένο -έως τελικό- στάδιο, ενώ κι όλοι οι υπόλοιποι φορείς "τρέχουν" τις δικές τους διαδικασίες. Όλες οι άλλες πλευρές, εδώ κι αρκετές εβδομάδες, εκεί είχαν επικεντρωθεί άλλωστε… Στην ασυμφωνία Ερασιτέχνη-ΠΑΕ και δεν είναι κρυφό, πως πολλοί είχαν τακτική επικοινωνία με τον Κώστα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το όλο θέμα. Διότι χωρίς τη συγκεκριμένη συμφωνία (και δη πριν την 30ή Ιουνίου), δεν… υπήρχε "Διπλή Ανάπλαση".

Ο δήμαρχος απ’ την πλευρά του, με μεγάλη ψυχραιμία, ξεκαθάριζε σε όλους πως θα βρισκόταν η "χρυσή τομή" και ζητούσε να είναι ήρεμοι. Όπως κι έγινε εντέλει, με τον Ερασιτέχνη να παίρνει ένα ποσό που σε σταθερή, ετήσια βάση, μπορεί να του προσφέρει έως και 2,5 εκατ. ευρώ…

Τα επόμενα βήματα είναι αντίστοιχα σημαντικά. Κυρίως απ’ την πλευρά του Ερασιτέχνη, που θέλει να αποτυπώσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα για τους πάντες, όλους τους όρους της συμφωνίας και της διμερούς σύμβασης με την ΠΑΕ, όσο κι αυτός που θα κάνει με το δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τις φέρει προς ψηφοφορία και έγκριση (ή απόρριψη) στη Γενική Συνέλευση του σώματος.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ Γ.Σ.

Εκεί, είναι και το επόμενο "αγκάθι". Διότι η πανδημία του κορονοϊού και τα σκληρά lockdown έχουν πάει και θα πάνε κι άλλο πίσω την όλη διαδικασία. Ακόμη κι αν καθαρογραφούν και προετοιμαστούν τα πάντα, όσον αφορά στις συμβάσεις, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να οριστεί Γενική Συνέλευση ακόμη και τον Μάρτιο. Σ’ αυτό το θέμα άλλωστε, η τελική απόφαση για να συγκεντρωθούν και να ψηφίσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη (που προσεγγίζουν τις 5.000), ανήκει στις υγειονομικές αρχές.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ MoU ΚΑΙ Ο "ΕΛΙΓΜΟΣ"

Το άρθρο 12 του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας ("Βασικό χρονοδιάγραμμα επόμενων ενεργειών") που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου, αναφέρει πως "…τα Συμβαλλόμενα Μέρη δηλώνουν ότι σε εκτέλεση του παρόντος και με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων σε αυτό, θα συνάψουν τις επιμέρους διμερείς ή και πολυμερείς συμβάσεις μεταξύ τους ή με όσους έλκουν εξ αυτών δικαιώματα έως τις 30.3.2021".

Ακολούθως στο άρθρο 14 ("Μη υλοποίηση του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης") επισημαίνεται ότι "…σε περίπτωση όμως που δεν υπογραφούν οι αναγκαιούμενες κατά περίπτωση διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και σε κάθε περίπτωση έως την καταληκτική ημερομηνία της 30.6.2021, τα Συμβαλλόμενα Μέρη δύνανται να αποδεσμευθούν από το παρόν μνημόνιο αζημίως και χωρίς να δύνανται να εγείρουν κάποια αξίωση έναντι των υπόλοιπων Συμβαλλομένων Μερών για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει έως την αποδέσμευσή τους από το παρόν στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, εκτός εάν εν τω μεταξύ κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα συμφωνηθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας".

Κοινώς, η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή των διμερών συμβάσεων του Ερασιτέχνη με ΠΑΕ και δήμο Αθηναίων, είναι η 30ή Ιουνίου και μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν εγκριθεί αυτές απ’ το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη.

Το τελευταίο κομμάτι της δεύτερης παραγράφου, του άρθρου 14, είναι και το "κλειδί" της όλης διαδικασίας, καθώς αναφέρει ρητά "…εκτός εάν εν τω μεταξύ κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα συμφωνηθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας". Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα "ελιγμού", για παράταση των υπογραφών, εφόσον υπάρξουν σοβαροί λόγοι. Και η πανδημία του κορονοϊού, είναι ο πιο σοβαρός λόγος.

ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κι αυτό είναι κάτι που το έχει ξεκαθαρίσει κι ο Κώστας Μπακογιάννης προς τις εμπλεκόμενες πλευρές, πως εάν ο COVID-19 καθυστερήσει τη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη, θα δοθεί η σχετική παράταση μέσα στο MoU. Κι ας πάνε λίγο πιο πίσω χρονικά οι εκπονήσεις των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων και η έναρξη των πρώτων έργων στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός), που αρχικά προσδιορίζονταν για το Δ' τρίμηνο του 2021.

Έως να δοθεί, ωστόσο, το "πράσινο φως" απ’ τις υγειονομικές αρχές, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό θέλουν να κερδίσουν όλο το χρόνο, για να ενημερώσουν λεπτομερώς και τον τελευταίο φίλο του "τριφυλλιού", είτε είναι, είτε δεν είναι μέλος του Α.Ο. για όλα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις με ΠΑΕ και δήμο Αθηναίων. Για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να είναι ενημερωμένοι οι πάντες για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί σε πρώτο βαθμό. Και μόλις αποτυπωθούν όλα αυτά εγγράφως στα προσχέδια των συμβάσεων με την ΠΑΕ και το δήμο Αθηναίων, θα δημοσιοποιηθούν, πιθανότατα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (όπως έγινε και με το MoU), για να λάβουν γνώση οι πάντες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ