ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το κόστος κάθε έργου ξεχωριστά στη "Διπλή Ανάπλαση"

Οι μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Οι μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό EUROKINISSI SPORTS

Ολόκληρος ο αρχικός -ενδεικτικός- προϋπολογισμός όλων των έργων της "Διπλής Ανάπλασης" στις δύο περιοχές (Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικός), με τα αναλυτικά ποσά ανά φορέα χρηματοδότησης. Το τελικό κόστος που μπορεί να φτάσει -με το ΦΠΑ (24%)- το ποδοσφαιρικό γήπεδο και η χωρητικότητα των 34.000 θέσεων, βάσει του οποίου έγινε ο κεντρικός σχεδιασμός.

Μαζί με το -13 σελίδων και 17 άρθρων- μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τη "Διπλή Ανάπλαση" σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό, που υπέγραψαν στις 20 Νοεμβρίου 2020, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του πρότζεκτ (Κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Περιφέρεια Αττικής, ΑΕΠ Ελαιώνα-Alpha Bank/Πειραιώς), υπήρχαν και τρία παραρτήματα, που εμφάνιζαν με κάθε λεπτομέρεια, τα διαγράμματα των περιοχών, τον αρχικό -ενδεικτικό- προϋπολογισμό των έργων στις δύο περιοχές (Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικός) με τα αναλυτικά ποσά ανά φορέα χρηματοδότησης, τον αναλυτικό πίνακα των έργων υποδομής στην περιοχή του Βοτανικού (περιοχή ανάπλασης ΙΙ), με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό τους (ανά έργο).

Στο δεύτερο παράρτημα, αναλύεται μέσω ενός πληρέστατου πίνακα, το σύνολο των έργων που προγραμματίζονται να γίνουν και στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές (Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικός) μαζί με τον αρχικό (ενδεικτικό) προϋπολογισμό του κάθε έργου ξεχωριστά. Με το σύνολο κόστους όλης της "Διπλής Ανάπλασης" να φτάνει τα 152.451.835€.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά όλα τα έξοδα που πρέπει να γίνουν για τις μελέτες, τις άδειες εγκαταστάσεων και κατεδαφίσεων, τις αμοιβές των μηχανικών, την ανέγερση όλων των κτιριακών συγκροτημάτων, τα έργα πρασίνου και ανάπλασης, καθώς επίσης και τις προβλέψεις για "έκτακτα/απρόβλεπτα" έξοδα, που αγγίζουν το 5% ή 10%, ανά έργο.

"ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ" ΚΑΙ ΦΠΑ 24%

Αναλύοντας ακόμη περισσότερο το "Παράρτημα 2", καταγράφεται πως το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Βοτανικού έχει προϋπολογιστεί σε "καθαρή αξία", στο ποσό περίπου των 72 εκατ.€.

Και προκύπτει αντίστοιχα απ’ τα 62.900.000€ που υπολογίζεται το κόστος ανέγερσης του γηπέδου 34.000 θέσεων (αυτό είναι το νούμερο που δίνεται στον προϋπολογισμό, όσον αφορά τη χωρητικότητα του γηπέδου, ήτοι 1.850€ ανά θέση), τα 5.661.000€ που έχουν να κάνουν με τις αμοιβές των μηχανικών (9% επί του κόστους ανέγερσης) και τα 3.1450.000€ που έχουν συμπεριληφθεί στα "έκτακτα/απρόβλεπτα". Το σύνολο λοιπόν της "καθαρής αξίας" του ποδοσφαιρικού γηπέδου υπολογίζεται επ’ ακριβώς στα 71.706.000€.

Από εκεί και πέρα όμως, εάν συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ (ύψους 24%), το όλον -μεικτό- κόστος για το ποδοσφαιρικό γήπεδο (με τις αμοιβές των μηχανικών και τα έξοδα ανέγερσης), ανεβαίνει στα 85.015.640€.

Αν μάλιστα, προστεθεί στα παραπάνω ποσά και η πρόβλεψη για τα "έκτακτα/απρόβλεπτα" (3.899.800€), μαζί με τον ΦΠΑ της, το τελικό μεικτό κόστος για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό, μπορεί να φτάσει έως και τα 88.915.440€.

ΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο "Παράρτημα 2", αναφέρονται λεπτομερώς και οι φορείς χρηματοδότησης του κάθε έργου ξεχωριστά. Πιο αναλυτικά:

-Η ΑΕΠ Ελαιώνα (δηλαδή η κοινοπραξία των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς) εκτός απ’ τις δικές της κτιριακές εγκαταστάσεις (το mall πρώην Βωβού), παίρνει πάνω της ένα σημαντικό κομμάτι των έργων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις (Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού-Δήμου Αθηναίων), τις άδειες κατεδαφίσεων και τις μελέτες υποδομών κι αναλαμβάνει -με το ΦΠΑ (24%)- τα εξής:

1.Το κόστος των μελετών υποδομών στις δύο περιοχές (1.697.905€).

2.Την έκδοση άδειας κατεδαφίσεων για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας(62.000€).

3.Το όλον κόστος των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό (13.288.770€).

4.Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων (6.588.120€).

Το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει για τα παραπάνω η ΑΕΠ Ελαιώνα, είναι 21.636.795€.

Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση
Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση
Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση
Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση

-Το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής κι ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνουν μαζί:

1.Το κόστος υποδομών στη Λ. Αλεξάνδρας με τις κατεδαφίσεις, τα έργα πρασίνου, τα "έκτακτα/απρόβλεπτα" (4.389.600€).

2.Το κόστος υποδομών στο Βοτανικό, με τα έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, τα δίκτυα ΟΚΩ, μαζί βεβαίως με τα "έκτακτα/απρόβλεπτα" (37.510.000€).

Το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλουν για τα παραπάνω το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων, είναι 41.899.600€.

Ο προϋπολογισμός της Διπλής Ανάπλασης
Ο προϋπολογισμός της Διπλής Ανάπλασης

-Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει επίσης (εκτός απ’ τις μελέτες του ποδοσφαιρικού γηπέδου, που θα πρέπει να πληρωθούν απ’ την ΠΑΕ Παναθηναϊκός):

1.Το συνολικό κόστος του ποδοσφαιρικού γηπέδου με τον ΦΠΑ, αλλά και μαζί με τις προβλέψεις "εκτάκτων/απρόβλεπτων".

Το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει για συγκεκριμένο έργο το Ελληνικό Δημόσιο, είναι 88.915.440€.

Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση
Ο προϋπολογισμός για τη Διπλή Ανάπλαση

Αν προστεθούν τα 41.899.600€ του κόστους των υποδομών σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό και τα 88.915.440€ της (ολοκληρωτικής πρόβλεψης) του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων, θα χρειαστεί να «κινήσουν» για όλη την υπόλοιπη «Διπλή Ανάπλαση», συνολικά κεφάλαια που θα φτάνουν τα 130.815.040€.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ