THE SPORTS ECONOMIST

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Τα reports για τον Μάγκνουσον από Ρωσία και Ισλανδία

Ο Μάγκνουσον κατά την παρουσίαση του από τον Παναθηναϊκό | 8 Ιουλίου 2022
Ο Μάγκνουσον κατά την παρουσίαση του από τον Παναθηναϊκό | 8 Ιουλίου 2022 IN TIME SPORTS

Δύο συντάκτες που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, Χόρντουρ Μάγκνουσον, ο Μπόρις Μπογκντάνοβ από τη Ρωσία και ο Μπρίνιαρ Ινγκι Ερλουσον από την Ισλανδία, μοιράζονται τις λεπτομέρειες του αγωνιστικού – και όχι μόνο – προφίλ του 29χρονου κεντρικού αμυντικού.

Τίποτα κρυφό στις μέρες μας. Αδύνατον να παρουσιαστεί κάτι διαφορετικό για έναν οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή. Δεν είναι απλώς γραμμένα, είναι καταγεγραμμένα όλα αναφορικά με το αγωνιστικό του προφίλ, τα χαρακτηριστικά, κάθε πτυχή, κάθε παιχνίδι, κάθε στιγμή της καριέρας του, μα και τα πάντα, οτιδήποτε, που τον αντιστοιχίζει και εκτός γηπέδων.

Και πάλι όμως. Η οπτική των όσων καθημερινά καταπιάστηκαν, καθημερινά ασχολήθηκαν, καθημερινά έζησαν τον οποιονδήποτε νιόφερτο στα μέρη μας είναι χρήσιμη, ενίοτε και πολύτιμη. Γιατί ξεκλειδώνει εικόνες και στοιχεία που δεν αποτυπώνονται ή, καλύτερα, δεν υπογραμμίζονται, δεν τονίζονται, μέσα στο χάος της πληροφορίας που συνοδεύει τον οποιονδήποτε.

Για το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Χόρντουρ Μάγκνουσον, καταλληλότεροι να τις προσφέρουν από δύο δημοσιογράφους, έναν από τους πλέον σεβάσμιους στη Ρωσία, διευθυντής στο sportbox.ru, τον Μπόρις Μπογκντάνοβ και τον Ισλανδό που αποκάλυψε τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας Μάγκνουσον-Παναθηναϊκού, τον Μπρίνιαρ Ινγκι Ερλουσον του fotbolti.net, δεν υπάρχουν. Και το SPORT24 τις φιλοξενεί.

Μεταξύ των καλύτερων στη Ρωσία

"Στις τρεις από τις τέσσερις σεζόν του Μάγκνουσον στην ΤΣΚΑ ήταν ένας καταλυτικός ποδοσφαιριστής για τους Μοσχοβίτες και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στο ρωσικό πρωτάθλημα. Δυνατός, σωματώδης, πολύ καλός στον αέρα, σταθερός σε κάθε του ενέργεια, ισορροπημένος στις κινήσεις και στις ενέργειές του: σκληρός, αλλά πάντα αθλητικός, χωρίς ποτέ να ξεπεράσει τα όρια της υπερβολικής επιθετικότητας", τονίζει αρχικά ο Μπογκάντοβ.

"Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αριστερός στόπερ σε διάταξη με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης διάταξης δεν έπαιξε εδώ ως αριστερός μπακ, κάτι που κυρίως έχει γίνει στην εθνική ομάδα της Ισλανδίας, όπου για παράδειγμα τον θυμάμαι να αγωνίζεται ως αριστερός μπακ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Είναι πάρα πολύ καλός να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, στην αλληλουχία ανασταλτικών με επιθετικών ενεργειών. Μπορεί αμέσως μετά από μια προβολή ή μια ανάκτηση μπάλας να είναι αυτός που θ’ αρχίσει μια κόντρα επίθεση. Η σπεσιαλιτέ του, το χαρακτηριστικό του σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού είναι η μεγάλη και ακριβέστατη μεταβίβαση. Η ΤΣΚΑ είχε συγκεκριμένες τακτικές που βασίζονταν ακριβώς σε αυτήν του τη δυνατότητα στις μακρινές διαγώνιες μπαλιές και στην αλλαγή παιχνιδιού.

Προφανώς, τα πάντα άλλαξαν ως προς το στάτους του στην ΤΣΣΚΑ λόγω του τραυματισμού του. Πολύ ύπουλος, πολύ σοβαρός ειδικά για έναν ποδοσφαιριστή του δικού του σωματότυπου. Αναμενόμενα χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να επιστρέψει. Η ομάδα είχε μάλλον προσαρμοστεί στην απουσία του, γι’ αυτό και αρχικά αποφασίστηκε να μην του προταθεί νέο συμβόλαιο. Αυτό, στην πορεία άλλαξε, ειδικά όταν έδειξε πως είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό.

Του προτάθηκε λοιπόν να επεκτείνει το συμβόλαιο του, όχι όμως με καλύτερες απολαβές από αυτές που είχε στο αρχικό (1,28 εκατ. ευρώ) και έτσι αναγκάστηκε ουσιαστικά να μην την δεχτεί και να αποχωρήσει. Ηθελε να μείνει, το έδειξε με την αποθεραπεία του, το έδειξε με τον τρόπο που εμφανίστηκε μετά από αυτήν, αλλά ήταν σαφές πως κάτι είχε χαθεί".

Παρελθόν ο τραυματισμός του. Ψυχολογικά και σωματικά έτοιμος

Η σκυτάλη από την Μόσχα, την ΤΣΣΚΑ και το ρωσικό πρωτάθλημα περνάει στο Ρέικιαβικ και την εθνική ομάδα του 29χρονου κεντρικού αμυντικού, από τον Μπόρις Μπογκντάνοβ στον Μπρίνιαρ Ίνγκι Έρλουσον: "Πρόκειται για έναν πολύπλευρο σύγχρονο αμυντικό. Σε όρους Football Manager είναι ο ορισμός του ball playing στόπερ, με δυνατότητα να καλύψει και το αριστερό άκρο, όχι όμως σε διάταξη με τέσσερις αμυντικούς.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η συμμετοχή του στο build up, με την εξαιρετική του ακρίβεια στις μεταβιβάσεις – ήταν άλλωστε διαχρονικά μεταξύ των απόλυτα ακριβέστερων στο ρωσικό πρωτάθλημα -, η δύναμη και η αποτελεσματικότητα που έχει στις εναέριες μονομαχίες, αλλά και πιο εξειδικευμένα, οι πολύ δυνατές εκτελέσεις πλαγίων. Η εθνική Ισλανδίας έχει σχετικά επιθετικά συστήματα βασισμένα σε αυτές τις εκτελέσεις", επισημαίνει αρχικά ο Έρλουσον.

"Είναι έξυπνος ποδοσφαιριστής, μπορεί άνετα να προσαρμοστεί και να υπηρετήσει διάφορα τακτικά πλάνα. Πέραν όλων των υπολοίπων, έχει και εμπιστοσύνη στα πόδια του, στις δυνάμεις του. Να μην σας κάνει εντύπωση, ίσα ίσα να το περιμένετε, όταν θα τον δείτε να κάνει ένα-δύο σλάλομ με την μπάλα κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Όταν βρίσκει μια τέτοια ευκαιρία, το επιχειρεί, δεν το φοβάται.

Όπως όλοι, εννοείται πως έχει και αδυναμίες. Η κάλυψη της αδύνατης πλευράς είναι η πλέον χαρακτηριστική, ενώ υπάρχουν και στιγμές που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται επακριβώς χώρο και αντιπάλους σε κάποιες από σέντρες, ειδικά όταν η ομάδα του πιέζεται.

Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας, προσωπικότητα που επιβάλλεται στα αποδυτήρια, αλλά το κάνει με την ηρεμία που έχει και στο παιχνίδι και στη συμπεριφορά του, αποπνέοντας σιγουριά και εμπιστοσύνη. Μιλάει πολύ στους συμπαίκτες του και προσπαθεί να διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί τον έλεγχο.

Δεν είναι τυχαίο πως βρίσκεται σταθερά στην αρχηγική ομάδα της εθνικής Ισλανδίας και πως στα παιχνίδια του περασμένου Ιουνίου για πρώτη φορά φόρεσε το περιβραχιόνιο όταν ο Μπίρκιρ Μπιάρνασον αντικαταστάθηκε".

Όσο για το βασικό προφανώς ζητούμενο της ιατρικής του κατάστασης, ο Ισλανδός συντάκτης ήταν άκρως αισιόδοξος: "Το πρόβλημα του αποτελεί παρελθόν. Λογικό είναι ύστερα από έναν τέτοιο τραυματισμό, να χρειάστηκε χρόνο. Κυρίως ψυχολογικά, αφού σωματικά ήταν έτοιμος – και παραπάνω από έτοιμος – να επιστρέψει όταν ακριβώς το έκανε.

Και έτσι, όχι μόνο δεν πονάει, δεν ενοχλείται, αλλά ούτε σκέφτεται τον τραυματισμό του, ούτε σκέφτεται πως θα αντιδράσει το σώμα του και σιγά σιγά όλα τα βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του επανέρχονται και φαίνονται στο γήπεδο, ακριβώς όπως και πριν τον τραυματισμό του, χωρίς πλέον κανέναν νοητικό ή σωματικό περιορισμό. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα βελτιώνεται, τόσο καλύτερα θα γίνονται τα πράγματα".

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ