ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: "Καθαρά" έσοδα έως 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την ΠΑΕ από το γήπεδο στο Βοτανικό

Παναθηναϊκός: "Καθαρά" έσοδα έως 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την ΠΑΕ από το γήπεδο στο Βοτανικό
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το πλάνο εσόδων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από πέντε διαφορετικές "πηγές" του γηπέδου, οι μετριοπαθείς προβλέψεις της πρώτης τριετίας και τα ποσά που θα καταβάλλουν οι "πράσινοι" σε συμβατικές υποχρεώσεις, λειτουργικά έξοδα και συντήρηση εγκαταστάσεων.

Η προοπτική ανέγερσης του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, προσφέρει την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να αλλάξει πολλαπλώς επίπεδο. Όχι μόνο από πλευράς πρεστίζ ή πολύ πιο λειτουργικών εγκαταστάσεων για την ΠΑΕ (νέο, υπερσύγχρονο γήπεδο έως 40.000 θέσεων προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων) και τον Ερασιτέχνη (με δεκτές όλες τις ενστάσεις ως προς το καθεστώς με το οποίο θα "μπουν" οι "πράσινοι" στις νέες εγκαταστάσεις, αλλά και το συναισθηματικό κόστος της αποχώρησης απ’ το γήπεδο της Λεωφόρου), αλλά και ως προς το οικονομικό σκέλος.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει μπροστά του τη δυνατότητα να αποκτήσει πολύ οικονομική μεγαλύτερη δυναμική ως κλαμπ και να ξεκινήσει στην πρώτη τριετία, με ένα σταθερό όριο εσόδων που (υπό πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις) μπορεί να φτάσει και τα 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τι θα καταβάλει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι προβλέπεται μέσω των συμβάσεων να καταβάλλει ετησίως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κι από πού προσβλέπει να έχει ροές εσόδων.

-Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μέσω της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αναμένεται να πληρώνει σε ετήσια βάση ως "ενοίκιο" για τη χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου το ποσό των 500.000 ευρώ.

-Επίσης θα καταβάλλει το 15% επί των εισιτηρίων και των διαφημιστικών εσόδων προς τον Α.Ο. επί 49 χρόνια, το οποίο θα
"σφραγιστεί" στη μεταξύ τους σύμβαση.

-Με βάση τη σύμβασή της με το Δήμο Αθηναίων, η ΠΑΕ θα πληρώνει ως ελάχιστο αντάλλαγμα για τη χρήση των σουιτών (1.300 θέσεων) το ποσό των 145.000 ευρώ.

-Επίσης η ΠΑΕ θα δίνει ποσοστό 90% επί των μισθωμάτων στον Δήμο από δραστηριότητες που θα έχει νοικιάσει ή εάν ασκεί η ίδια τη χρήση (μπουτίκ) θα δίνει ποσοστό 10% επί του τζίρου στον Δήμο. Σε κάθε περίπτωση θα δίνεται προς το Δήμο ως ελάχιστο ποσό για τις εμπορικές χρήσεις των 7 εμπορικών καταστημάτων το ποσό των 270.000 ευρώ. Συνολικά και για τα δύο παραπάνω κομμάτια θα πληρώνει ως ελάχιστο εγγυημένο ποσό 415.000 ευρώ.

-Για την ονοματοδοσία του νέου γηπέδου, που περνάει στην ευθύνη της ΠΑΕ, θα πρέπει να πληρώνεται ποσοστό 20% για τα πρώτα 10 χρόνια και 15% στα επόμενα 39 χρόνια. Αν επί παραδείγματι ο Παναθηναϊκός φτάσει σε ένα deal με εταιρία για την ονοματοδοσία του γηπέδου στο Βοτανικό ύψους 3 εκατ. ευρώ, για την πρώτη δεκαετία οι 600.000 ευρώ θα πληρώνονται στο Δήμο Αθηναίων και στο κράτος και τα 2,4 εκατ. ευρώ θα τα καρπώνεται ο Παναθηναϊκός.

-Σε κάθε είδους συναυλιών/πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Δήμος θα κρατάει το 50% επί των εσόδων.

Αν προστεθούν όλα τα παραπάνω η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα καταβάλει ετησίως (ανάλογα και με το ποσοστό επί των εισιτηρίων) ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 2 με 2,2 εκατ. ευρώ. Συν βεβαίως το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου και το 50% του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη (κάτι που θα καθοριστεί απ’ τη μεταξύ τους σύμβαση).

Τι καρπώνεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός

-Η ΠΑΕ θα έχει ως βασικό έσοδο το 85% των εισιτηρίων των αγώνων που θα δίνει στο νέο γήπεδο. Με βάση τους (μετριοπαθής) υπολογισμούς που έχουν γίνει απ’ την ΠΑΕ για την πρώτη τριετία (όπου η νέα ποδοσφαιρική αρένα αναμένεται να έχει μεγάλο ποσοστό πληρότητας) τα καθαρά έσοδα μόνο από τα εισιτήρια θα ξεπεράσουν τα 8 με 8,5 εκατ. ευρώ.

-Από τις σουίτες 1.300 θέσεων του νέου γηπέδου, οι "πράσινοι" προσδοκούν έσοδα (απ’ τους επιφανείς Παναθηναϊκούς, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες) που θα αγγίζουν τα 4,5 εκατ. ευρώ.

-Απ’ τις εμπορικές χρήσεις (μπουτίκ κλπ) τα έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν το 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-Από την ονοματοδοσία (για την οποία οι άνθρωποι της "πράσινης" ΠΑΕ έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσει με μεγάλες εταιρίες) στον Παναθηναϊκό περιμένουν έσοδα που στο "καθαρό" 80% που θα δικαιούνται, θα κυμαίνονται από 1,5 έως 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από εκεί και πέρα η ΠΑΕ γλιτώνει ένα πολύ μεγάλο έξοδο, την έκδοση των οικοδομικών αδειών που είναι εν ισχύ απ’ το 2008 (και πάνω σ’ αυτές θα πατήσει το νέο γήπεδο), ενώ υπολογίζεται πως θα έχει κι άλλα σημαντικά έσοδα από συναυλίες και συνέδρια στις ημέρες που δεν θα υπάρχουν αγώνες, απ’ όπου θα εισπράττει το 50%.

Όλα τα παραπάνω προσφέρουν ένα "πακέτο" εσόδων περίπου 16-17 εκατ. ευρώ προς την "πράσινη" ΠΑΕ. Απ’ αυτά, αν αφαιρεθούν τα έξοδα απ’ τις συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώνει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, αλλά και τα έξοδα συντήρησης (έως 4 εκατ. ευρώ), το "καθαρό" ποσό εσόδων που μπορεί να εξασφαλίσει απ’ το νέο γήπεδο η "πράσινη" ΠΑΕ θα ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ.

Πως "μοιράζονται" τα 267 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης

Πέρα απ’ την παρουσίαση των διμερών και πολυμερών συμβάσεων των πλευρών που εμπλέκονται με το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης", στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης δημοσιοποίησε ακόμη πιο αναλυτικά, όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συνολική χρηματοδότηση του έργου, όπως επίσης και απ’ το που θα αντληθούν όλα αυτά τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Όπως αναλύθηκε από τον πρώτο πολίτη της Αθήνας και τους συνεργάτες του στο booklet που δόθηκε, το σύνολο των κεφαλαίων που θα "κινηθούν" στο πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας, εφόσον το όλο θέμα προχωρήσει μέχρι τέλους, θα φτάσει τα 267 εκατ. ευρώ.

Ήδη απ’ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., έχουν εγκριθεί από το τέλος του 2021 συνολικά 140 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τα έργα υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές. Από εκεί και πέρα, το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ο φάκελος έχει ήδη προεγκριθεί απ’ τα αρμόδια υπουργεία κι έχει συμπεριληφθεί στον επόμενο προϋπολογισμό), ενώ οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα κατασκευαστούν με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες).

Από εκεί και πέρα, όπως έγινε γνωστό η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή (δημιουργία κτιρίου γραφείων, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Softex, δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πρώην εργοστασίου Λιβάνη, εγκαταστάσεις κτιρίου ΑΕΠ Ελαιώνα, μετεγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ, εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου Soulis) θα φτάσει την επόμενη δεκαετία το ποσό των 470 εκατ. ευρώ.

Ιδού πώς "μοιράζονται" τα 267 εκατ. ευρώ του πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης":

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΩΝ "ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ"

  1. ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: 140 εκατ. ευρώ
    -Έργα πρασίνου: 56.260.000 ευρώ
    -Υποδομές-Δίκτυα: 40.740.000 ευρώ
    -Κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών / Ανέγερση Γεωπονικού Πανεπιστημίου:43.000.000 ευρώ
  2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
    -Ποδοσφαιρικό γήπεδο: 115.000.000 ευρώ
  3. ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ
    -Ανέγερση εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: 12.000.000 ευρώ

Δείτε την αυτοψία του SPORT24 στον Βοτανικό:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ