ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Παναθηναϊκός ψωνίζει από την Σκανδιναβία

Όταν ο Παναθηναϊκός ψωνίζει από την Σκανδιναβία

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στους ποδοσφαιριστές από τη Σκανδιναβία οι οποίοι φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο παρελθόν και θυμάται τους κορυφαίους αλλά και όσους πρέπει να ξεχαστούν!

Ο Ρόμπιν Λοντ αποτελεί τη δεύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού για το καλοκαίρι του 2015, μετά τον Νίκο Καλτσά και συνάμα, πρόκειται για τον δεύτερο Φινλανδό, ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι. Οι προσδοκίες είναι ότι ο 22χρονος κεντρικός χαφ της Ελσίνκι θα προσφέρει τουλάχιστον όσα και ο συμπατριώτης του, ακραίος εξτρέμ και γιατί όχι, να τον ξεπεράσει!

Παράλληλα, ο Λοντ είναι ο 15ος ποδοσφαιριστής από την Σκανδιναβία ο οποίος θα αγωνιστεί με τα πράσινα, προερχόμενος, ωστόσο, από τη χώρα με τη μικρότερη αντιπροσώπευση. Πριν από τον νεοαποκτηθέντα ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, έχουν προηγηθεί άλλοι 14, εκ των οποίων κάποιοι έλαμψαν, κάποιοι απέτυχαν και ορισμένοι βοήθησαν χωρίς να ξεχωρίσουν.

Αναμφίβολα, όταν αναφερόμαστε σε πετυχημένους παίκτες από τη Σκανδιναβία, το μυαλό όλων πάει σε τρεις: τον Μάρκους Μπεργκ, τον Ρενέ Χένρικσεν και τον Έρικ Μίκλαντ.

Απαραίτητη σημείωση: Οι σκανδιναβικές χώρες είναι η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Στον όρο όμως "Σκανδιναβία" συχνά συμπεριλαμβάνονται και η Ισλανία, τα Νησιά Φερόε και η Φινλανδία, η τελευταία για γεωλογικούς και οικονομικούς λόγους.

Πηγή: britannica.com

Έρικ Μίκλαντ, το "κουνούπι"

Ο Έρικ Μίκλαντ ή αλλιώς, το "κουνούπι" ήρθε ως... τσόντα της μεταγραφής του Φρανκ Στραντλ, ωστόσο, ήταν εκείνος ο οποίος έκανε τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Για τρεις σεζόν εξελίχτηκε στο βαρόμετρο της ομάδας και όταν ήταν σε καλή μέρα, ανέβαζε όλη την ανασταλτική λειτουργία και την κυκλοφορία της μπάλας.

Μέτρησε 71 συμμετοχές και πέτυχε 3 γκολ, ένα εκ των οποίων με κεφαλιά στη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1 επί της Ντιναμό Κιέβου, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, αφού ακόμα και με την ομάδα του Γιάννη Κυράστα, έπεσε στην περίοδο της πρώτης "παράγκας". Είχε αστείρευτες δυνάμεις, ήταν αεικίνητος και "κατάπινε" πολλά χιλιόμετρα, όμως, με την ίδια ευκολία κατανάλωνε πολλά λίτρα μπύρας...

Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2000 για τη Μόναχο 1860, ενώ, ο αλκοολισμός είχε αρχίσει να τον επηρεάζει και τον οδήγησε μέχρι τη χρήση κοκαΐνης. Ευτυχώς για τον ίδιο, κατάφερε να απεξαρτηθεί και πλέον, προσπαθεί να επανενταχθεί στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής.

Ρενέ Χένρικσεν

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΝΕΟΙ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΝΕΟΙ) INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι του 1999 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αναζητούσε τον ηγέτη της άμυνας του Παναθηναϊκού και ένα πρωινό του Αυγούστου, οι εφημερίδες έγραψαν το όνομα ενός λιγνού και σχετικά άγνωστου, Δανού στόπερ, του Ρενέ Χένρικσεν. Στην πατρίδα του τον γνώριζαν καλά, στην Ελλάδα, όμως, όχι, αλλά δεν χρειάστηκε πολλούς μήνες για να αποδείξει ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Έπαιζε με το μυαλό και την εξυπνάδα, έπαιρνε κατάλληλες τοποθετήσεις στο χώρο για να καλύψει την έλλειψη σωματικών προσόντων και έκοβε τους αντιπάλους του καθαρά, ενώ έβγαζε τη μπάλα προς την επίθεση με μεγάλη άνεση. Αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της σκληροτράχηλης άμυνας του Παναθηναϊκού, τη βάση για τις συνεχόμενες καλές ευρωπαϊκές παρουσίες από το 2000 έως το 2004.

Στον Παναθηναϊκό ήρθε στην ηλικία των 30 ετών, έμεινε έως το καλοκαίρι του 2005 και κατέγραψε 136 συμμετοχές με 2 γκολ. Πανηγύρισε το νταμπλ του 2004 και δίπλα του, βελτιώθηκαν σε τεράστιο βαθμό οι Γκούμας, Κυργιάκος, Βόκολος, Μόρις, ακόμα και ο Κώτσιος. Πλέον, συνεργάζεται με την ΠΑΕ ως σκάουτερ.

Μάρκους Μπεργκ

O τρίτος των σημαντικότερων Σκανδιναβών και εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού αυτή τη σεζόν, ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός στράικερ ήρθε από το Αμβούργο το καλοκαίρι του 2013, όντας στο ναδίρ της καριέρας του και στην κυριολεξία, κατάφερε να αναγεννηθεί κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Έχει εξελιχθεί στον ηγέτη της ομάδας και στο απόλυτο φονικό όπλο της, μετρώντας 42 γκολ σε 68 επίσημες εμφανίσεις. Συγχρόνως, δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, λειτουργεί ως παράδειγμα επαγγελματισμού και συμπεριφέρεται ως ένας απλό μέλος της ομάδας και όχι ο αδιαμφισβήτητος MVP.

Τον προηγούμενο Μάιο πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ, πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του έως τον Ιούνιο του 2018. Ο Μπεργκ παραμένει με τη φιλοδοξία να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Superleague.

Οι πετυχημένοι και οι φούσκες

Δεν είχαν όλοι οι Σκανδιναβοί την ίδια προσφορά με τους τρεις προαναφερόμενους, αλλά, κάποιοι άλλοι έμειναν στη συνείδηση των οπαδών ως επαγγελματίες, άψογοι χαρακτήρες και χρήσιμα εργαλεία. Αυτοί ήταν οι Γιόνας Κόλκα, Γιαν Μικάελσεν και Μίκαελ Νίλσον.

Φυσικά, υπάρχει και η αντίθεση όψη με τα... παλτά της Σκανδιναβίας, όπως ο Φρανκ Στράντλι, ο Ματίας Μπιάρσμιρ, ο Ντεμπά Νιρέν και ο Εμίρ Μπαϊράμι. Παίκτες τους οποίους οι φίλαθλοι δεν μνημονεύουν για το πέρασμα τους από την Αθήνα...

Αναλυτικά οι "πράσινοι" παίκτες από τη Σκανδιναβία

Νορβηγία: Αρνέ Ντόκεν, Έρικ Μίκλαντ, Φρανκ Στράντλι. (3)

Φινλανδία: Γιόνας Κόλκα, Ρόμπιν Λοντ. (2)

Δανία: Κλάους Νίλσεν, Ρενέ Χένρικσεν, Γιαν Μικαέλσεν. (3)

Σουηδία: Νιρέν Νιόγκου Ντεμπά, Μίκαελ Νίλσον, Μίκαελ Άντονσον, Ματίας Μπιάρσμιρ, Μάρκους Μπεργκ, Βαλμίρ Μπερίσα, Εμίρ Μπαϊράμι. (7)

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ