ΠΑΟΚ

Χρήστος Τζόλης: Το σχέδιο του Φερέιρα για το παιδί θαύμα του ΠΑΟΚ

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χρήστος Τζόλης "υπέγραψε" την πρόκριση του ΠΑΟΚ στον επόμενο γύρο των προκριματικών του Champions League και ξεκίνησε να γράφει την δική του ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το Sport24.gr αναλύει την περίπτωση του 18χρονου.

Ο Χρήστος Τζόλης μάς "συστήθηκε" μπαίνοντας ως αλλαγή στην πρεμιέρα των playoffs και το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Η χρησιμοποίησή του για 16 περίπου από τον Αμπέλ Φερέιρα σήκωσε μεγάλη συζήτηση. "Τι περίμενε από έναν 18χρονο να γυρίσει το παιχνίδι;" ήταν το ερώτημα που ακούστηκε πολλές φορές μετά την ήττα του Δικέφαλου, με την οποία στην ουσία παρέδωσε τα σκήπτρα του πρωταθλητή στους ερυθρόλευκους.

Η επιλογή του Πορτογάλου δεν ήταν τυχαία. Ο Φερέιρα έχει δει πράγματα στον Τζόλη που τα εκτιμά ιδιαίτερα. Βλέπει ένα παιδί συνεσταλμένο εκτός του αγωνιστικού χώρου με περίσσιο όμως ποδοσφαιρικό θράσος ήταν μπαίνει στο γήπεδο. Ένα νεαρό ποδοσφαιριστή που έχει το γκολ, έχει την κίνηση ανάμεσα στους αντίπαλους αμυντικούς, χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια. Εκτός από τα δεδομένα αγωνιστικά του προσόντα ο Τζόλης έχει και νοοτροπία που τον κάνει να ξεχωρίζει διαθέτει, ίσως και αταίριαστη για την ηλικία του, ωριμότητα στο παιχνίδι του και κυρίως αποφασιστικότητα να πετύχει σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μην φανταστεί κανείς ότι τα πράγματα ήταν πάντα ρόδινα για τον "μικρό" που εντάχθηκε στις Ακαδημίες του Δικεφάλου από τα 8 του χρόνια. Οι γονείς του Έλληνες από τη Βόρεια Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από την Δρόπολη, το 2015 πήραν την απόφαση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να μεταναστεύσουν στην Γερμανία και όπως ήταν φυσικό πήραν μαζί τους και το Χρήστο. Ο πιτσιρικάς είχε δείξει ήδη ότι έχει μεγάλες προοπτικές και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να πείσουν την οικογένεια Τζόλη ότι το μέλλον του παιδιού τους είναι στην Τούμπα. Έγιναν πολλές συζητήσεις για να μεταπειστούν οι γονείς του με τον ΠΑΟΚ να διασφαλίζει τη διαμονή του Χρήστου στο σπίτι των Ακαδημίων του αλλά η απόφαση τους δεν άλλαξε.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΟΚ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI SPORTS

Εξίσου πολλές συζητήσεις έγιναν και λίγα χρόνια αργότερα όταν οι γονείς του πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ζήτησαν την επανένταξη του στα τμήματα της υποδομής του Δικεφάλου. Η αλήθεια είναι ότι στην Τούμπα δεν πείστηκαν εύκολα να ανοίξουν και πάλι την πόρτα στο μικρό παρά το τεράστιο ταλέντο του, το οποίο είχαν ήδη διαγνώσει. Και αυτό διότι θεωρούσαν ότι η περίπτωση του θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητικό παράδειγμα και για άλλους πιτσιρικάδες που ενδεχόμενα να θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού και αν δεν τα καταφέρουν να επιστρέψουν στον ΠΑΟΚ. Οι πληροφορίες λένε ότι χρειάστηκαν περίπου 3 μήνες προκειμένου να «επαναπατριστεί» ο μικρός που γύρισε στον Δικέφαλο το 2018.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Η εξέλιξη του πάντως δικαίωσε τις αποφάσεις των ανθρώπων των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Την πρώτη του χρονιά στην Κ-17 είχε 29 γκολ σε 25 παιχνίδια και γρήγορα βρέθηκε στην Κ-19 με την οποία την περασμένη σεζόν είχε 20 σε 27 αγώνες.

Όταν έληξε η καραντίνα ξεκίνησε προπονήσεις με την ανδρική ομάδα και την πρώτη του συμμετοχή ως αλλαγή στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα ακολούθησαν και άλλες. Στην δεύτερη φορά που μπήκε στο γήπεδο και πάλι αλλαγή στον αγώνα με τον ΟΦΗ πέτυχε και το παρθενικό του γκολ με τον ΠΑΟΚ με μια εξαιρετική εκτέλεση. Ξεκίνησε βασικός σε 6 παιχνίδια των πλέι οφ και στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΛΗ

Η παρουσία του στην ενδεκάδα του αγώνα με την Μπεσίκτας μπορεί για τους περισσότερους να ήταν έκπληξη, αλλά ήταν σχεδιασμένη εδώ και μέρες από τον Αμπέλ Φερέιρα. Οι αναφορές που έπαιρνε από τους αναλυτές του ο Πορτογάλος τεχνικός, του τόνιζαν ότι η τουρκική ομάδα έχει πολύ σημαντικό πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνάς της και ο προπονητής του ΠΑΟΚ αποφάσισε να χτυπήσει εκεί, βάζοντας τον Τζόλη. Ο Φερέιρα ήθελε να εκμεταλλευτεί τα πολλά τρεξίματά του και την πίεση που μπορεί να δημιουργήσει και για αυτό τον προτίμησε αντί του Μπίσεσβαρ ή του Ζαμπά.

Έδωσε μάλιστα εντολή στους Πέλκα και Σβαμπ μαζί με τον μικρό να υποστηρίζουν τα ανεβάσματα του Γιαννούλη και να δημιουργούν υπεραριθμία από εκείνη την πλευρά του γηπέδου. Το σχέδιο του Φερέιρα απέδωσε με τον Τζόλη να είναι ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων του που πέτυχε ο Δικέφαλος με δύο γκολ και μια ασίστ στην πρώτη του εμφάνιση στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ