Σαββίδης: Μπορούμε να εκπροσωπήσουμε άξια την Ελλάδα στο Ch. League

Σαββίδης: Μπορούμε να εκπροσωπήσουμε άξια την Ελλάδα στο Ch. League

Ρόστερ πρωταθλητισμού χαρακτήρισε το έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Δικέφαλος μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Champions League. (video)

Ο Ιβάν Σαββίδης φιλοξένησε την κάμερα του "PAOK TV" στο γραφείο του, από όπου μίλησε για όλα όσα συνέβησαν μέσα στο 2017. Οι αναφορές του μεγαλομετόχου του ''Δικεφάλου του βορρά''  στο ελληνικό πρωτάθλημα και στον ΠΑΟΚ.

"Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, αυτή η χρονιά, η χρονιά της επανεκκίνησης θα έλεγα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Πρώτη φορά ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα μετά από δραστική κατάρριψη τους συστήματος που για δεκάδες χρόνια κυβερνούσε το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Και τι βλέπουμε; Βλέπουμε ένα κανονικό ποδόσφαιρο. Κάθε αγωνιστική φέρει πολλά καινούργια. Κάθε αγωνιστική οι ομάδες αλλάζουν βαθμολογική θέση. Προσέξτε, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που οι ομάδες τελείωσαν το πρώτο γύρο με 32, 31, 31 και 30 βαθμούς.

Ουσιαστικά κάθε ομάδα μπορεί να διεκδικήσει την κορυφή. Κάθε αγωνιστική μπορεί να γίνει αποφασιστική. Κάθε αγωνιστική μπορεί να κρίνει τον πρωταθλητή. Γι' αυτό το λόγο, από τη μια πλευρά, όλα είναι πολύ έντονα για τον καθένα από εμάς γιατί δεν πρέπει να χάνουμε βαθμούς εκεί που πρέπει να τους κερδίσουμε, από την άλλη το ποδόσφαιρο κέρδισε περισσότερο την εμπιστοσύνη. Σήμερα, μετά το πέρασμα του καιρού αν με ρωτήσει κανείς αν μετανιώνω που κάλεσα υπό τις σημαίες του ΠΑΟΚ όσους δεν ήταν αδιάφοροι για την τύχη του Ελληνικού ποδοσφαίρου, να πάρουν τη σκληρή θέση αλλαγής του συστήματος, κατάρριψης του συστήματος, θα απαντούσα πως όχι, δεν μετανιώνω.

Αν σήμερα θα με είχαν γυρίσει στην ίδια κατάσταση θα έλεγα το ίδιο. Και σήμερα παλεύω εναντίον του κάθε ενδεχόμενου συστήματος γιατί το σύστημα είναι ολέθριο και το μόνο σύστημα που μπορεί να υπάρχει είναι το σύστημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να γίνει πρωταθλητής σε αυτές τις συνθήκες, θα είμαι πολύ ευτυχισμένος. Αν όχι τότε έτσι είναι η μοίρα και πρέπει να την δεχτούμε. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα βάζω το μοναδικό στόχο και θα ζητάω από όλη την ομάδα του τίτλο του πρωταθλητή. Γιατί έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε και πρέπει. Δεν έχουμε δικαίωμα να σκεφτόμαστε αλλιώς.

Ασφαλώς όταν ένα σύστημα καταρρέει, τα κομμάτια σπάνε και προσπαθούν να διαταράξουν την ισορροπία μας. Και δεν καταφέρνουμε πάντα να αντισταθούμε αποτελεσματικά. Υπάρχουν απώλειες και για κάποιους οφέλη. Ετσι είναι η ζωή και είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε. Εχουμε ολοκληρώσει τη χρονιά. Εχουμε χάσει βαθμούς τους οποίους υπολογίζαμε. Ισως τους σπαταλήσαμε. Αυτό έγινε ως αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων στην αρχή της σεζόν που δεν ήταν πολύ σωστές.

Δόξα τω Θεώ είχαμε το θάρρος να διορθώσουμε πράγματα, αν κάνουμε ορισμένες αλλαγές, και σήμερα το ρόστερ της ομάδας όπως και των διοικητικών στελεχών, θα έλεγα, είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι το πιο δυνατό ρόστερ, ένα προφανές ρόστερ πρωταθλητών. Εχει μείνει λίγο. Να ενσταλάξουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι εμείς, και μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές και να εκπροσωπούμε άξια το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός θα είναι ο κύριος στόχος στον επόμενο γύρο".

Για το τι τον ικανοποίησε αλλά και τι τον δυσαρέστησε την προηγούμενη χρονιά: "Από τη μία πλευρά αυτή η χρονιά ήταν ενδιαφέρουσα γιατί έγινε η κατάρριψη του συστήματος, αλλά από την άλλη η μεγάλη χαρά που μας έφερε η κατάκτηση του Κυπέλλου και εμείς το κατακτήσαμε και θέλω να το πιστέψετε. Κοιτώντας στα μάτια σας λέω ότι το κερδίσαμε πανάξια. Κανείς δε μας το χάρισε, κανείς δε μας βοήθησε. Είναι ανοησίες ορισμένων για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Υπάρχουν δύο πράγματα που με στεναχώρησαν υπερβολικά. Το πρώτο ήταν να είμαι μάρτυρας μίας άδειας Τούμπας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέποντας αυτή την εικόνα της άδειας Τούμπας εγώ σκεφτόμουν αν είναι σωστές οι μέθοδοι και οι πράξεις που διαμορφώνονται και από το υπουργείο Αθλητισμού και την Ομοσπονδία μεταξύ άλλων. Χρειαζόμαστε τέτοιο ποδόσφαιρο που εξασφαλίζει άδειες κερκίδες στην Τούμπα; Για ποιον παίζουμε; Για ποιο λόγο να παίζουμε επιθετικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο μπροστά σε άδειες κερκίδες σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο; Αυτή ήταν μία περίοδος βαθιών σκέψεων. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να μην επιτρέψουμε την εσωτερική καταστροφή και την ανισορροπία μεταξύ των φιλάθλων και της ομάδας, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και της ομάδας των στελεχών. Δε μπορούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να δεχόμαστε την τιμωρία. Δε μπορούμε να παίζουμε άσχημο ποδόσφαιρο και να προκαλούμε αυτές τις τιμωρίες. Πρέπει να υπάρχει αρμονία. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξασφαλισμένο. Τότε θα λέμε ότι γίναμε μαζί πρωταθλητές.

Σήμερα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει και πώς να αποτρέψουμε τέτοιες άδειες κερκίδες στο δεύτερο γύρο και τι δουλειά πρέπει να γίνει μεταξύ μας για να υπάρχει μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Εμείς μπορούμε και θα χτίσουμε νέα Τούμπα. Θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Ελλάδα και θα είναι το καλύτερο μέρος στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δε θα ήθελα να είναι άδεια. Και όταν βλέπεις άδεια Τούμπα αναρωτιέσαι αν υπάρχει λόγος να χτίσεις την καινούργια για να είναι και πάλι άδεια. Αν θα έχουμε άδεια Τούμπα αγωνιστική παρά αγωνιστική, μετά από κάθε τρεις αγωνιστικές, τότε για ποιο λόγο να επενδύσουμε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια σε ένα νέο όμορφο ναό, που θα έρχονται άνθρωποι και θα βλέπουν ερείπια και κενό.

Με στεναχωρεί η ελληνική πραγματικότητα. Ήμουν σοκαρισμένος όταν ανακάλυψα για τον εαυτό μου την ελληνική πραγματικότητα. Πώς συσπειρώθηκαν όλοι αυτοί για να μας στερήσουν τη χαρά. Εμείς κατακτήσαμε το κύπελλο και αυτοί συγκεντρώθηκαν στο να μας στερήσουν τη χαρά. Και εγώ αναρωτιέμαι γιατί; Γιατί για δεκάδες χρόνια το ποδόσφαιρο στην περιφέρεια δεν μπορούσε να ενωθεί να στερήσει από τους Αθηναίους τη χαρά. Για δεκάδες χρόνια κέρδιζαν πρωταθλήματα και κύπελλα, κάποτε με αλήθεια και κάποτε όχι. Δεν έχει σημασία. Πώς συσπειρώθηκαν στη μάχη εναντίον της χαράς μας; Και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να μας ευχηθώ στο νέο έτος, δύναμη της ψυχής, σοφία, φυσικές δυνάμεις και υπομονή για να περάσουμε και από αυτό.

Είναι μεγάλη ΠΑΟΚτσήδικη νίκη. Έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να μας πολεμήσουν ξεχωριστά. Δεν υπάρχει καμία δύναμη σήμερα η οποία θα μπορούσε να αντισταθεί κατά του ΠΑΟΚ χώρια. Και το λέω μπροστά στην οθόνη. Δεν υπάρχει καμία δύναμη στην Ελλάδα που μπορεί να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ. Άλλο πράγμα αν θέλω να χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη ή όχι. Προς το παρόν δε θέλω. Θέλω να κυλάνε όλα ήρεμα και κανονικά".

Για τις ημέρες των Χριστουγέννων: "Την Παραμονή των Χριστουγέννων θα ήθελα βέβαια να πω χρόνια πολλά σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, τον Ελληνικό λαό. Θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πω χρόνια πολλά σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ και να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα. Να ευχηθώ πρώτα από όλα να σκεφτούμε για μια στιγμή: τη γέννηση του Χριστού, τη ζωή του Χριστού, την Ανάσταση του. Και όλα αυτά για να μπορέσουμε εμείς να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο σωστοί, πιο σοφοί. Για να μπορέσουμε, θα έλεγα, πιο μεγαλόψυχα και ευτυχισμένα να ζήσουμε αυτή τη διαδρομή μας πάνω στη γη.

Εύχομαι ειλικρινά μετά τα Χριστούγεννα και με την έναρξη του νέου έτους να "μολυνθεί" όλη η οικογένεια του ΠΑΟΚ, κυριολεκτικά και με ευχάριστη έννοια, με το "μικρόβιο" του πρωταθλητή. Μετά τα Χριστούγεννα και με την έναρξη του νέου έτους πρέπει να πούμε: Εμείς και κανένας άλλος. Μόνο εμείς μπορούμε και πρέπει να γίνουμε πρωταθλητές Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Μόνο εμείς μπορούμε και πρέπει να εκπροσωπήσουμε το Ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και το Τσάμπιονς Λιγκ. Και σαφώς πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για ότι κάνουμε. Πρέπει με το δικό μας παράδειγμα να δείξουμε ότι όλα ανήκουν στο παρελθόν. Δεν μπορούμε σήμερα να φαινόμαστε ως ο ΠΑΟΚ που ήταν στην αντιπολίτευση και μόνο με την επιθετικότητα του έστρεφε την προσοχή προς αυτόν.

Σήμερα είναι ξεκάθαρα για όλους, από την Ευρώπη μέχρι τον κάθε φίλαθλο οποιαδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας, ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να λέει και να πράττει και ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός για δράσεις. Για άλλη μια φορά θέλω να πω πόσο ευτυχισμένος είμαι που μπορώ να κατατάσσω τον εαυτό μου στη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ και να διεκδικώ το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Λυπάμαι πολύ ότι λόγω των τελευταίων γεγονότων έρχομαι όλο και πιο σπάνια και παρακαλώ το Θεό να με κρατήσει μακριά από σκέψεις που με απασχολούν το τελευταίο καιρό. Το πιο δύσκολο πράγμα για έναν άνθρωπο είναι μάλλον το στοιχείο της απογοήτευσης.

Δεν θα ήθελα να απογοητευτώ από την ελληνική πραγματικότητα. Εσείς ακούτε τα πάντα. Ότι ακούτε είναι σπασμοί των ανθρώπων που βαδίζουν προς το τέλος. Θέλω να είμαι ειλικρινείς και να πω σε οποιονδήποτε που μπορεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ενδιαφέρεται για ότι γράφουν, τι λένε και τι κάνουν. Είμαι ειλικρινής απέναντι σας. Και αυτές τις ανοησίες που βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι ένοχος, αν μπορώ να πω ενοχή, για ένα πράγμα: ότι εγώ αγαπάω υπερβολικά τον ΠΑΟΚ, τον ελληνικό λαό, αγαπάω τον Πόντιο Ελληνισμό. Είμαι περήφανος που είμαι Πόντιος Έλληνας με χάρισμα, νοοτροπία και χαρακτήρα Πόντιου Έλληνα. Κλείνοντας θέλω να πω το εξής.

Να είστε ευτυχισμένοι. Να είστε ευτυχισμένοι και να απαντάτε στις προκλήσεις και τα χτυπήματα με αξιοπρέπεια. Εμείς οι Πόντιοι Έλληνες, οι Έλληνες της Διασποράς έχουμε μάθει να πεθαίνουμε όρθιοι και να μην πέφτουμε στα γόνατα. Σας εύχομαι ειλικρινά να μην πέφτετε στα γόνατα. Θα πέφτουμε και θα σηκωνόμαστε αλλά πρέπει να προσπαθούμε, να πέφτουμε στο ένα γόνατο και να μην πέσουμε εντελώς. Καλά Χριστούγεννα, καλή νέα χρονιά και να μας δώσει ο Θεός κουράγιο να νιώθουμε πάντα την παρουσία του. Ευχαριστώ".

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24