ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δώνης: "Όποιος δεν παλεύει στην εξέδρα ή από την τηλεόραση"

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Donis, Panathinaikos (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Δώνης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ποδοσφαιριστές του για αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να έχουν θέση στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού.

Για περισσότερο από 20 λεπτά ο Γιώργος Δώνης μίλησε στην κάμερα της "NOVA" και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ποδοσφαιριστές του με αφορμή τη νοοτροπία που έδειχνα στα πρώτα παιχνίδια.

Δεν διαχώρισε σε παλιούς και νέους ενώ για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μη ανανέωσης του Τάσο Χατζηγιοβάνη ενώ τόνισε πως δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί άλλες κακοήθειες με αφορμή το γιο του, Χρήστο.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης που παραχώρησε, ο προπονητής του Παναθηναϊκού είπε για το παιχνίδι με τον ΑΟΞ:
"Άλλη ομάδα αντιμετωπίσαμε στην προετοιμασία κι άλλη περιμένουμε να βρούμε μπροστά μας στο επίσημο ματς. Η Ξάνθη γενικώς έχει αλλάξει πολύ από την προετοιμασία και από προηγούμενες σεζόν. Επανέφερε το σχηματισμό 4-2-3-1 ο προπονητής στα τελευταία παιχνίδια και γενικώς είναι μια ομάδα με πολύ ποιότητα, επικίνδυνη μπροστά και σε φάση αντεπίθεσης, αλλά και σε οργανωμένο παιχνίδι".

Για το γήπεδο της Ριζούπολης που θα χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός, τόνισε:
"Είναι υπόθεση αυτό. Νομίζω όλες οι ομάδες θέλουν να παίζουν στη φυσική τους έδρα. Θα ήταν διαφορετικό το Ολυμπιακό Στάδιο ή η Λεωφόρος. Πάμε σε ένα στάδιο το οποίο δεν είναι δικό μας, δεν το αισθανόμαστε δικό μας ελπίζουμε ότι και η παρουσία του κόσμου θα είναι ικανοποιητική και εμείς με τη δική μας παρουσία θα το κάνουμε έδρα μας".

Για την αλλαγή προσώπου του Παναθηναϊκού στα δύο τελευταία παιχνίδια, τόνισε:
"Δείχνουμε στα δύο τελευταία ματς ότι είμαστε ισορροπημένη ομάδα. Βρίσκουμε καλύτερη ισορροπία σε αυτό το στιλ που θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα μας. Και στα δυο ματς δεν δεχόμαστε εύκολα φάσεις. Είμαστε πιο δεμένο γκρουπ μέσα στο γήπεδο. Είναι φανερό ότι μέσα από τα δύο καλά αποτελέσματα αποκτήσαμε και αυτοπεποίθηση".

Για το πρόσωπο που δείχνει ο ίδιος στον πάγκο στα δύο τελευταία ματς διευκρίνισε:
"Δεν είναι θέμα ανησυχίας από τη μεριά μου είναι θέμα ότι όλο αυτό που έγινε τις πρώτες αγωνιστικές και με την εικόνα της προετοιμασίας εμένα με ανησύχησε και έπρεπε να το αξιολογήσω. Μέσα από την αξιολόγηση που έχω κάνει σίγουρα το ένα κομμάτι είναι το προπονητικό και αφορά τον εαυτό μου και έπρεπε να το λύσω εγώ σε σχέση με τον τρόπο παιχνιδιού. Σε ότι αφορά τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών μου μου έβγαλε αρνητικό πρόσημο. Και το αρνητικό πρόσημο αφορά περισσότερο και τους νέους ποδοσφαιριστές και τους ποδοσφαιριστές που είχα και την περσινή σεζόν. Άρα λοιπόν όταν βλέπεις πως μόνο η καθοδήγηση, μόνο η παραίνεση των παικτών δεν βοηθούσε ςπρεπε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Ο προπονητής πρέπει να δείχνει όλα τα πρόσωπα. Όταν δεν λειτουργούμε με αυτή τη διαδικασία σωστά για να είμαστε ένα καλύτερο γκρουπ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, για να παλεύουμε όλοι μαζί θα πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας και να γίνει ο προπονητής πιο σκληρός και στην προπόνηση και στη διάρκεια του ματς. Και εμένα δεν μου αρέσει να φωνάζω από τον πάγκο, να επεμβαίνω συνέχεια, έχω μια άλλη νοοτροπία και άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού αλλά στο διά ταύτα όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όταν δεν μπορεί να έρθει με έναν τρόπο που αγαπάω θα πρέπει να έρθει με άλλο τρόπο".

Υπάρχει εξήγηση για αυτή τη διαφορά νοοτροπίας από τα φιλικά στα επίσημα;
"Η νοοτροπία δεν αφορά μόνο τα φιλικά παιχνίδια αλλά όλη την περσινή σεζόν. Δημιουργήσαμε μια νοοτροπία με έναν προπονητή πάντα να βγαίνει μπροστά για να προστατεύει τους παίκτες, που πάντα να είναι δίπλα τους. Αυτό έγινε γιατί αυτή είναι η λειτουργία μας μέσα στην ομάδα αλλά από την άλλη για να δημιουργήσουμε και μια καλή νοοτροπία γύρω από τους παίκτες μας. Οι ίδιοι παίκτες μας να γίνουν σκληροί, να αποκτήσουν προσωπικότητα, όμως συνέβη το αντίθετο.

Εύκολα οι ποδοσφαιριστές μας μεταφέρουν την ευθύνη, δεν αναλάμβαναν την ευθύνη που τους αναλογεί με συνέπεια αυτό να φαίνεται και στην προπόνηση και στον αγωνιστικό χώρο. Άρα είναι μια εξήγηση που στα δικά μου μάτια η περσινή σεζόν σε πολλούς παίκτες, ο τρόπος λειτουργίας έκανε κακό, το οποίο το είπα και στην τελευταία συνέντευξη γιατί μπορεί ορισμένοι να θεώρησαν ότι έχουν τη φανέλα σπίτι τους και δεν πρέπει να παλέψουν. Όποιος, λοιπόν, δεν παλεύει στα ματς, θα τα βλέπει από την εξέδρα ή από την τηλεόραση".

Σε αυτό το κομμάτι μπαίνει και ο Χατζηγιοβάνης, γιατί έγινε μεγάλη κουβέντα με τη δήλωση σας που βέβαια ήταν μια πραγματικότητα πως δεν θέλει να συνεχίσει. Μετά και την έντονη κριτική θεωρείτε ότι έχει μέλλον στον Παναθηναϊκό; Είναι στα αγωνιστικά σας πλάνα;.
"Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το θέμα του Τάσου. Εγώ δεν έχω τέτοιες νοοτροπίες, νομίζω το έχω αποδείξει όλα τα χρόνια ως προπονητής και ως άνθρωπος. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή να στοχοποιεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού ένα νέο παιδί είναι μεγάλο λάθος. Τα παιδιά μπορεί να σκέφτονται κάποια πράγματα διαφορετικά ή να τραβάει μια υπόθεση μακριά ενώ δεν θα έπρεπε. Η διαδικασία από τη δική μου την πλευρά είναι συγκεκριμένη, ειδικά για τους τρεις νέους ποδοσφαιριστές. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι.

Η εισήγηση του προπονητή ήταν πως τα πρώτα συμβόλαια που έπρεπε να ανανεωθούν ήταν του Μπουζούκη, του Μαυρομάτη, του Χατζηγιοβάνη. Ώστε η νέα γενιά θεωρόντας ότι έχουν εξέλιξη θα είναι οι πρώτοι που θα ανανεώσουν. Οι δύο πρώτοι μετά από μια διαδικασία ανανέωσαν, ο Τάσος δεν ανανέωσε. Δεν σημαίνει αυτό ότι είναι μια στοχοποίηση από ένα θέμα που τραβάει. Σκεφτείτε λίγο διαφορετικά, αν λειτουργούσα με έναν άλλο τρόπο, όπως λειτουργούν πολλές ομάδες στην Ελλάδα μπορεί να μην τον έβαζα καν ούτε στα φιλικά παιχνίδια.

Ενώ κάναμε μια διαδικασία ώστε και ο Τάσος να έχει το χρόνο του και η ομάδα να έχει το χρόνο της γιατί γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε αυτό το θέμα να κυλήσει ομαλά μέχρι να λήξει. Είτε έπαιρνε μεταγραφή, είτε ανανέωνε το συμβόλαιο του στην ομάδα. Θεωρώ πως το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι η υπόθεση έχει τραβήξει. Εγώ τον έχω συμβουλεύσει τον Τάσο πολλές φορές. Από τη δική μου την πλευρά δεν στοχοποιείται σε καμία περίπτωση ο Χατζηγιοβάνης, έκανε μια ρεαλιστική πραγματικότητα των γεγονότων που συνέβησαν το καλοκαίρι και όχι τώρα.

Και σε ότι αφορά αυτό που ανέφερα αφορούσε όλους τους νέους ποδοσφαιριστές για την κάκιστη νοοτροπία που τους έχει δημιουργήσει η περσινή σεζόν και πρέπει τώρα να τους επαναφέρουμε. Δεν αφορούσε μόνο τον Τάσο. Είναι λίγο συγκεκριμένα. Εγώ σε λογικές να μην ξαναφορέσει τη φανέλα ή να τον πετάξουμε έξω από την ομάδα δεν μπαίνω. Ο Τάσος είναι εκεί, είναι καλός επαγγελματίας, προπονείται καλά. Θεωρώ πως το λάθος είναι πως η υπόθεση έχει τραβήξει. Δεν θα έπρεπε να έχει τραβήξει. Γιατί εγώ προπονητικά θα σκεφτώ το καλό της ομάδας και όχι ενός ποδοσφαιριστή, αυτό είναι φυσιολογικό".

Επειδή έχετε ζήσει και τις σκληρές εποχές της Παιανίας με το δόγμα "το μοναστήρι να είναι καλό" είναι λογικό ένας νέος παικτής να πάρει τη θέση του. Για αυτό ρώτησα για το αν είναι στα αγωνιστικά σας πλάνα;
"Εγώ το έχω αποδείξει τις πρώτες αγωνιστικές που ο Τάσος έχει παίξει βασικός και σαν αλλαγή και είναι και στον πάγκο. Άρα στο δικό μου το μυαλό πιστεύω, η προσωπική μου άποψη είναι αυτή, πως από το τέλος της σεζόν είναι μπερδεμένος γι' αυτό τραβάει η υπόθεση σε μάκρος. Αυτό λοιπόν επειδή εγώ ξέρω τους ποδοσφαιριστές μου, ξέρω τους χαρακτήρες μου και ο Τάσος είναι και καλό παιδί και καλός επαγγελματίας και όλο αυτό τον έχει οδηγήσει να μην πάρει την απόφαση που θα ήθελε ο ίδιος.

Είτε η απόφαση είναι με το να φέρει μια πρόταση, είτε να ανανεώσει το συμβόλαιο του. Όλο όμως αυτό έχει τραβήξει μακριά και νομίζω ότι θα πρέπει να λήξει απ' όλους. Ο Τάσος είναι εδώ, έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι, προπονείται, εγώ θα κρίνω από τη δική μου την πλευρά για το αν είναι χρήσιμος για να μείνει στον πάγκο, να ξεκινήσει ένα παιχνίδι, να μπει αλλαγή. Όπως συμβαίνει με όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν".

Το ότι τράβηξε η ιστορία δεν κάνει καλό και στους δυο με βάση αυτό που λέτε;
"Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, στα άλλα παιδιά που τελειώνει το συμβόλαιο τους δεν έχει γίνει πρόταση. Μόνο στους τρεις νέους παίκτες έγινε πρόταση ανανέωσης. Και ο Τάσος από τη δική του πλευρά θα έπρεπε να πάρει τις δικές του αποφάσεις μαζί με τον ατζέντη του και θεωρώ ότι όλο αυτό το πράγματα είναι μεγάλο λάθος. Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως ένας από τους συναδέλφους σας είπε "Πως αν ο Χρήστος ήταν στη θέση του Τάσου" δηλαδή η κακοήθεια μπορεί να φτάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο.

Πρώτον ο Χρήστος ή ο Τάσος που είναι οι γιοι μου δεν θα έφταναν ποτέ σε αυτό το σημέίο γιατί θα είχαν πάρει μια απόφαση. Όπως έχουν πάρει και στο παρελθόν απόφαση. Που ο ένας έφυγε στο εξωτερικό και ο άλλος ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό τρεις φορές. Έχουν έναν πατέρα δίπλα που συμβουλεύει και πρέπει να πάρουν μια απόφαση προς τη μια πλευρά η προς την άλλη. Και επίσης και του Χρήστου λήγει το συμβόλαιο του και δεν έχει κληθεί σε αντίθεση με τον Μπουζούκη, τον Χατζηγιοβάνη και τον Μαυρομμάτη. Γιατί εντάξει τις κακοήθειες δεν μπορούμε να τις ανεχτούμε πλέον".

Έχει ανάγκη ο Γιώργος Δώνης να απολογηθεί για αυτό; Για τη συμπεριφορά του στον Τάσο, τον Χρήστο, τον οποιοδήποτε;
"Όχι εγώ είμαι ξεκάθαρος δεν μπορείς να στηρίζεις τη ζωή σου στις γνώμες των άλλων αλλά όπως εγώ κάνω μια δουλειά και πρέπει να κρίνομαι απ' αυτό που παρουσιάζω μέσα στον αγωνιστικό χώρο και πρέπει να τη δέχομαι την κρητική, είτε είναι σκληρή, κακή, καλή και είναι φυσιολογικά πράγματα. Δεν μπορεί σε οποιοδήποτε θέμα, όμως, να συνδέεται η συγγένεια με την ανανέωση του συμβολαίου ή όχι του Χατζηγιοβάνη. Πλέον αυτή η κριτική που μπορεί να γίνεται σε μένα για αυτό που παρουσιάζει η ομάδα πρέπει και εσείς να μην αφήνουμε την κακοήθεια να περνάει γιατί έχει κακούς σκοπούς".

Ο Μακέντα θα παίξει με την Ξάνθη;
"Έκανε σήμερα προπόνηση. Θα δούμε πως θα αντιδράσει και αύριο θα δούμε, αν είναι στην αποστολή".

Είπατε ότι θα τεστάρετε αυτό το 4-4-2 με τον Πανιώνιο και πήγε καλά, το καλοκαίρι είχατε δουλέψει 4-3-3 θα το επαναφέρετε;
"Όχι προς το παρόν".

Είναι πιο ασφαλές το 4-4-2;
"Και την περασμένη σεζόν παίξαμε 4-4-2 σε αρκετά παιχνίδια. Όταν έχεις λίγες αλλαγές στην ενδεκάδα σου θεωρώ πως τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα. Δεν ήταν, όμως, μόνο το σύστημα αλλά όλο το στυλ παιχνιδιού. Στην προετοιμασία ήταν όλα διαφορετικά. Υπήρχαν κάποιες υπερβολικές σκέψεις και από τη δική μου πλευρά. Τα μπακ που έμπαιναν διαγώνια μέσα, βγάζαμε τους εξτρέμ έξω, κάναμε διάφορα πράγματα. Το συζητήσαμε πολλές φορές, πήγαιναν καλά τα πράγματα στην προετοιμασία.

Κάναμε λάθη στην ζώνη τη δική μας όταν πάμε να φτιάξουμε το παιχνίδι. Τώρα εστιάζουμε στο να αποφεύγουμε τους κινδύνους στη δημιουργία, να πηγαίνουμε σε δεύτερο χρόνο και στο δεύτερο μισό να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα χαρακτηριστικά κάποιων παικτών. Ώστε να είμαστε απειλητικοί. Αυτό είναι το μοτίβο που ακολουθούμε. Θα πρέπει να δείξουμε κάποια άλλα πράγματα στην προπόνηση ώστε αν θέλουμε να το πάμε μακριά. Αυτή την ισορροπία θέλουμε".

Το πείραμα με τον Ζαχίντ στην κορυφή ή λίγο πίσω πέτυχε. Θα μονιμοποιηθεί σε αυτή τη θέση;
"Στο 4-2-3-1 είναι πιο εύκολο για τον Ζαχίντ να παίξει εκεί πίσω από τον φορ. Γιατί είναι έξυπνος να πάρει κατάλληλες θέσεις. Λειτουργεί καλύτερα. Η θέση πίσω από τον φορ είναι που του ταιριάζει περισσότερο, επίσης στη λειτουργία της ομάδας έχω στο μυαλό μου και το σχέδιο με τους δύο καθαρούς επιθετικούς".

Πόσο έχουν βοηθήσει ως τώρα οι παίκτες που αποκτήθηκαν με μεταγραφή την ομάδα;
"Όλες οι μεταγραφές περιμένουμε να έρθουν στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και απόδοσης για να μας δώσουν πράγματα. Άλλος είναι πιο πίσω, άλλος πιο μπροστά. Αυτή τη στιγμή στην ενδεκάδα μας έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως οι Ζαχίντ, Κολοβός και ο Σένκεφελντ στα δυο τελευταία παιχνίδια και ο Περέα σαν αλλαγή. Οι πέντε νεομεταγραφέντες πήραν περισσότερο χρόνο. Αναλύοντας την εικόνα των παιχνιδιών εγώ δεν μπορώ να σταθώ αν ένα πρόσωπο ήρθε τώρα ή ήταν εδώ από πέρυσι. Με ενδιαφέρει η λειτουργία της ομάδας.

Αυτό που βλέπω είναι πως έχουμε μεγάλο πρόβλημα στα ακραία μπακ. Και ο Γιόχανσον και ο Ινσούα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Επειδή και οι δυο είναι σημαντικοί και έμπειροι ποδοσφαιριστές παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι μας. Στα δυο τελευταία παιχνίδια ήταν καλύτεροι, περιμένουμε να βελτιωθούν και να βοηθήσουν περισσότερο. Οι Κουρμπέλης και Χρήστος (σ.σ. Δώνης), επίσης, περιμένουμε να γίνουν καλύτεροι σε ότι αφορά το χτίσιμο του παιχνιδιού μας και με μεγαλύτερες πρωτοβουλίες. Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ο Μπουζούκης επανέρχεται σιγά-σιγά και Ζαχίντ να γίνει καλύτερος επίσης. Και οι υπόλοιποι που διεκδικούν τις θέσεις, είτε του φορ θα πρέπει να μας δώσουν περισσότερα πράγματα. Εγώ το βλέπω συνολικά. Μιλάω για τη συνολική εικόνα της ομάδας και μέσα από την προπόνηση θέλουμε να βελτιωθούμε".

Αυτό το έξτρα στοιχείο που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστές λείπει;
"Όλες οι μεταγραφές έγιναν για να ανέβουμε επίπεδο και να κάνουν τους παίκτες εδώ καλύτερους. Πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν καλύψει κάποιο δρόμο ο οποίος είναι σημαντικός και κάποια παιδιά που είναι πίσω. Η διακοπή θα μας βοηθήσει ώστε μετά να δούμε το επίπεδο μας".

Για να κλείσουμε, σας παίρνει ο Τάσος, ο γιος σας και λέει "Μπαμπά νίκησε τον Νεϊμάρ" τι του λέτε;
"Στον Τάσο δεν έχουν πάει καλά τα πράγματα. Εγώ σαν προπονητής περιμένω περισσότερα. Είχε προβλήματα. Μπήκε κατευθείαν στην ομάδα, ουσιαστικά χωρίς προετοιμασία χωρίς φιλικά παιχνίδια. Είναι δύσκολο για αυτόν τώρα. Δεν έχει παίξει φιλικά παιχνίδια, μπήκε κατευθείαν στην ομάδα, πρέπει να προσέξει το σώμα του, να γίνει καλύτερος επαγγελματίας να πιεστεί περισσότερο και να έχει καλύτερη νοοτροπία. Έχει ταλέντο και περιμένω περισσότερα από αυτόν. Δεν είμαι στο καλύτερο μουντ για να πω καλά πράγματα".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ