ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ζοζέ Ανιγκό: Το "γαλλικό κλειδί" του Ολυμπιακού

CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει ο Ζοζέ Ανιγκό στις μεταγραφικές επιτυχίες του Ολυμπιακού και καταγράφει με αριθμούς τις θαυμάσιες επιδόσεις των νέων αποκτημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δύο μέρες μετά το 4-0 του Ολυμπιακού σε βάρος της Κράσνονταρ διαβάσατε για την καθοριστική συμβολή των νεοαποκτηθέντων στις επιτυχίες που σημειώθηκαν στα προκριματικά του Champions League. Από τότε μεσολάβησε ο νικηφόρος (1-0) αγώνας της πρεμιέρας της Super League με τον Αστέρα και η ρεβάνς με την ομάδα της Ρωσίας. Η νέα επικράτηση (1-2) και η πρόκριση των ερυθρόλευκων στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτά τα δύο παιχνίδια είχαν και πάλι την υπογραφή των νέων αποκτημάτων.

Απέναντι στους Αρκάδες, ο "νέος" Λάζαρ Ραντζέλοβιτς κέρδισε πέναλτι, όταν τη σέντρα του σταμάτησε με το χέρι ο Πασαλίδης. Την εσχάτη των ποινών αξιοποίησε ο "νέος" Ελ Αραμπί και έγραψε το 1-0 που έμεινε μέχρι τέλους. Στο 1-2 επί της Κράσνονταρ σημειώθηκε νέα συνεργασία νεοαποκτηθέντων. Δύο ασίστ ο "νέος" Βαλμπουενά και δύο γκολ ο Ελ Αραμπί. Ας δούμε με αριθμούς τι έχουν πετύχει σε αυτά τα επτά φετινά παιχνίδια οι μεταγραφές του Ολυμπιακού...

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

ΡΟΥΜΠΕΝ ΣΕΜΕΔΟ: Αναντικατάστατος στο κέντρο των μετόπισθεν. Έχει αγωνιστεί και στα επτά παιχνίδια. Στις περισσότερες μονομαχίες αναδεικνύεται νικητής, ενώ έχει σημειώσει σημαντικά γκολ απέναντι σε Πλζεν και Μπασακσεχίρ. Έχουν υπάρξει φορές που έχει υποπέσει σε εύκολα λάθη, αλλά το πρόσημο είναι σε συντριπτικό ποσοστό θετικό...

ΛΑΖΑΡ ΡΑΝΤΖΕΛΟΒΙΤΣ: Ο 22χρονος Σέρβος έχει κάνει πέντε συμμετοχές, χωρίς να βγάλει 90λεπτο. Παρότι ο χρόνος συμμετοχής του είναι ιδιαίτερα μικρός, 116 λεπτά, έχει προλάβει να κερδίσει δύο πέναλτι, με Μπασακσεχίρ και Αστέρα, αλλά και να σημειώσει δύο γκολ επί της Κράσνονταρ.

ΜΑΤΙΕ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ: Ό,τι και να πει κανείς για τον 35χρονο Γάλλο είναι λίγο. Έχει αγωνιστεί και στα επτά παιχνίδια. Σε έξι αγώνες στο Champions League έχει μοιράσει πέντε ασίστ και έχει σκοράρει μία φορά. Κόντρα στον Αστέρα πέρασε ως αλλαγή, αγωνιζόμενος μόλις για 24 λεπτά. Αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή η καλύτερη μεταγραφή.

ΓΙΟΥΣΕΦ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ: Σε τέσσερα παιχνίδια, με συνολικό χρόνο συμμετοχής 174 λεπτά, έχει σημειώσει τρία γκολ. Ένα με τον Αστέρα και δύο στο εκτός έδρας 1-2 με την Κράσνονταρ. Ο 32χρονος Μαροκινός αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του και αποδεικνύεται killer στη γραμμή κρούσης.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥΝΤΑΝΙ, ΜΠΑ, ΜΠΡΟΥΝΟ: Ο Πέδρο Μαρτίνς σε αυτά τα επτά παιχνίδια έχει χρησιμοποιήσει επτά νέα αποκτήματα. Τους τέσσερις για τους οποίους κάναμε ειδική αναφορά, αλλά και τους Χιλάλ Σουντανί, Μπρούνο και Ουσεϊνού Μπα. Ο πρώτος έχει παίξει σε δύο ματς για 83 λεπτά, ο δεύτερος ένα επτάλεπτο και ο τρίτος για 68 λεπτά σε ένα παιχνίδι. Ο Σουντανί μπορεί να μην μετρά γκολ ή ασίστ αλλά έχει προλάβει να δείξει ότι είναι παίκτης αξίας. Ο Μπρούνο σε αυτό το επτάλεπτο με τη Μπασακσεχίρ στην Τουρκία δεν τα πήγε καλά, ενώ ο Μπα που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Αβραάμ στην πρεμιέρα της Ευρώπης με την Πλζεν τα πήγε μια χαρά, άσχετα αν στη συνέχεια έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΙΓΚΟ

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι οι επιλογές που έκανε ο Ολυμπιακός στο μεταγραφικό παζάρι του βγήκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτός όμως που όχι άδικα έχει κλέψει τις εντυπώσεις είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά. Το σπουδαιότερο όνομα ποδοσφαιριστή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ, ο παίκτης με τις 52 συμμετοχές και τα οκτώ γκολ στην εθνική Γαλλίας. Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο "ναι" του Γάλλου ήταν ο Ζοζέ Ανιγκό. Ο 58χρονος είναι ο ποδοσφαιρικός πατέρας του Βαλμπουενά. Αυτός τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, παρότι χρειάστηκε ένα δίμηνο. Ταξίδεψε στην Τουρκία και του μίλησε για την προοπτική των "ερυθρόλευκων", όταν ακόμα ο έμπειρος μεσοεπιθετικός ήταν στη Φενέρμπαχτσε.

Marseille' coach Jose Anigo, right, congratules Didier Drogba during the UEFA cup semifinal, second-leg soccer match against Newcastle, Thursday, May 6  2004, in Marseille, southern France. Marseille won, 2-0.  (AP Photo/Patrick Gardin)
Marseille' coach Jose Anigo, right, congratules Didier Drogba during the UEFA cup semifinal, second-leg soccer match against Newcastle, Thursday, May 6 2004, in Marseille, southern France. Marseille won, 2-0. (AP Photo/Patrick Gardin) AP

Ο Ανιγκό όμως έπαιξε κομβικό ρόλο και στη μεταγραφή του Μαροκινού Ελ Αραμπί. Συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις για τη μεταγραφή του 32χρονου, που ειδικά στη Ρωσία ήταν πρωταγωνιστής με τα δύο του γκολ και με τη συνολική του παρουσία. Τώρα ο Ανιγκό, όπως φημολογείται έντονα στη Γαλλία, ετοιμάζεται να πάρει πάνω του και τη μεταγραφή του Μπενζιά, δίχως να αποκλείεται να βάλει το... χέρι του στην περίπτωση του Γκεζάλ της Λέστερ. Ο κάτοικος Μαρόκου Ανιγκό, που ως προπονητής στην Ελλάδα πέρασε από Λεβαδειακό και Πανιώνιο, είχε οδηγήσει τη Μαρσέιγ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2004, συνεργάστηκε με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης (μεταξύ άλλων με τον Ντρογκμπά, ενώ στη Μαρσέιγ καθοδήγησε τον Βαλμπουενά) και ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα... βαρύ ποδοσφαιρικό όνομα στη Γαλλία με πολύ ισχυρά κονέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ