ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Έπαθαν πλάκα με τον νέο Τουρέ

Ολυμπιακός: Έπαθαν πλάκα με τον νέο Τουρέ
EUROKINISSI SPORTS

Στο δρόμο που χάραξαν οι Σισέ, Καμαρά, Μπα, ο 17χρονος επιθετικός από τη Γουινέα Τζιμπρίλ Φανζέ Τουρέ, τους άφησε στου Ρέντη με ανοικτό το στόμα. Τα πρώτα συμπεράσματα και η επόμενη μέρα. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει.

Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χτύπησε φλέβα χρυσού με νεαρούς Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν στον Πειραιά από μικρομεσαίες ομάδες της Γαλλίας, επιπέδου Αζαξιό και κατάφεραν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να κολυμπήσουν στα πολύ βαθιά. Την αρχή έκαναν πέρυσι ο Καμαρά με τον Σισέ, ακολούθησε φέτος το καλοκαίρι ο Μπα, ενώ τους τελευταίους μήνες προστέθηκε στην παρέα και ο Τζιμπρίλ Φανζέ Τουρέ.

Συμπατριώτης (από τη Γουινέα) και φίλος του Μαντί, ο 17χρονος επιθετικός έριξε άγκυρα στο λιμάνι με τις επιδέξιες κινήσεις του Πιέρ Ισά και φρόντισε ήδη να αφήσει το στίγμα του στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Λόγω ηλικίας ο Τουρέ στο διάστημα που έμεινε στην πατρίδα μας, δεν έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα υπό την επίβλεψη του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά στην Κ20 του Αντώνη Νικοπολίδη.

Παρότι αποκτήθηκε ως ακραίος, ο επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού, τον χρησιμοποίησε ως επιθετικό, βλέποντας ότι διαθέτει το πακέτο και η πρώτη εικόνα άφησε ανοικτά πολλά στόματα! Ο πιτσιρικάς κυριολεκτικά έβγαλε μάτια σε σημείο που κάποιοι έλεγαν πως “ αν συνεχίσει έτσι, μετά από μερικούς μήνες είναι σίγουρο ότι θα τον πάρει ο Μαρτίνς στην πρώτη ομάδα”.

Μόλις έκανε μερικές προπονήσεις και ανέβασε τους δείκτες φυσικής κατάστασης, απέκτησε τον απαιτούμενο ρυθμό, άρχισε να ξεχωρίζει όπως η μύγα μέσα στο γάλα. Κόντρα σε παιδιά της ηλικίας του, αλλά ακόμη και ένα ή δύο χρόνια μεγαλύτερα, ο διεθνής με την Κ17 της πατρίδας του, έδειχνε σε άλλο επίπεδο.

Πολύ ταχύς, δυνατός, με ευχέρεια και στα δύο πόδια (κυρίως το δεξί) και εξαιρετική ικανότητα στο γκολ, άφησε άμεσα υποσχέσεις για το μέλλον. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής,οι αρμόδιοι θεωρούν ότι βρήκαν λαβράκι, το οποίο, όμως, δεν μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν. Γιατί; Λόγω ηλικίας, επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη τα 18, δεν μπορεί να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για οδηγία τωνFIFA/UEFAπροκειμένου να περιοριστούν περιστατικά εκμετάλλευσης νεαρών παικτών, κυρίως από την Αφρική, την οποία οι αρμόδιοι σέβονται απόλυτα.

Ο Τουρέ, λοιπόν, έμεινε περίπου τρεις εβδομάδες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, άφησε μια πρώτη πολύ καλή εικόνα κι έφυγε για την πατρίδα του, με ειδικό πρόγραμμα προπονήσεων, προκειμένου να επιστρέψει με την πρώτη ευκαιρία, για νέο τσεκάρισμα, μέχρι τον Γενάρη που θα γίνει 18 και θα ενταχθεί με κάθε επισημότητα στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού.

Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος μπορεί με την ίδια ευχέρεια να παίξει και στην κορυφή της επίθεσης και περιφερειακός φορ, αλλά και στα δύο άκρα. Έχει έρθει με τρομερή όρεξη για δουλειά και είναι χαρακτηριστικό πως ήθελε να κάνει και έξτρα προπόνηση σε ατομικό επίπεδο. Πολύ ήσυχος κι ευχάριστος στα αποδυτήρια έμαθε και τις πρώτες λέξεις στα ελληνικά, δείγμα της δίψας για καριέρα σε υψηλό επίπεδο, ξεκινώντας με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Σύμφωνα με όσα λένε εκείνοι που τον έζησαν ο νεαρός άσος, ο οποίος μετράει 8 εμφανίσεις και 4 γκολ με την Εθνική Κ17 της Γουινέας, έχει όλο το πακέτο για να φτάσει πολύ ψηλά, αρκεί να παραμείνει το ίδιο ταπεινός, εργατικός και ορεξάτος. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ