ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μαρινάκης είχε πει την αλήθεια

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - OSMANLISPOR (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - OSMANLISPOR (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αλέξης Βιρβίλης έψαξε και βρήκε τι είχε δηλώσει πρόσφατα στο εξωτερικό ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και τα συγκρίνει με όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Βρέντζος. Aποκαλύπτει παράλληλα όλο το παρασκήνιο για τις πωλήσεις του Γενάρη, υπό τον κίνδυνο της τιμωρίας από το FFP.

Έγιναν φέτος αρκετά λάθη από το ξεκίνημα της σεζόν στον Ολυμπιακό. Κι έγιναν λάθη που οι ίδιοι οι διοικούντες τα παραδέχτηκαν. Λάθη στον σχεδιασμό, λάθη ενδεχομένως και στο γεγονός ότι παραέδωσαν χρόνο εμπιστοσύνης στον Πάουλο Μπέντο.

Μέσα σ' όλα, η διοίκηση δέχτηκε σκληρή κριτική για τις πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε. Δεν θα βάλουμε καν στο τραπέζι την επιθυμία των παικτών να αποχωρήσουν από τον Γενάρη. Ας σταθούμε στο τι έκανε ο Ολυμπιακός στο αγωνιστικό κομμάτι.

Ο σύλλογος λοιπόν είχε κάνει το σχεδιασμό του για την κάλυψη των κενών τους. Ο Μιλιβόγεβιτς ετοίμαζε βαλίτσες από το καλοκαίρι και για αυτό το λόγο αποκτήθηκε ο Ρομαό, ενώ υπήρχε και η περίπτωση του Ζντιέλαρ. Ως αντί-Ιντέγε ντύθηκε στα "ερυθρόλευκα" ο Ανσαριφάρντ.

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι ο Ρομαό δεν είναι Μιλιβόγεβιτς. Κι ότι αν το δούμε εντελώς ψυχρά και αγωνιστικά το θέμα του αντί-Λούκα, δεν υπάρχει οπαδός του Ολυμπιακού στον πλανήτη που να υποστηρίζει ότι "όλα καλά, δεν αποδυναμωθήκαμε".

"ΒΡΑΧΝΑΣ" ΤΟ FINANCIALFAIRPLAY

Πάμε όμως και στο οικονομικό κομμάτι που έχει τη σημασία του. Ο Γιάννης Βρέντζος έσπευσε να δώσει στο "φως" κάποια στοιχεία με συγκεκριμένα νούμερα που αποδεικνύουν – μεταξύ άλλων - ότι ήταν επιβεβλημένη η πώληση του Σέρβου για τον σύλλογο. Κι ο λόγος έχει να κάνει με το ότι ο Ολυμπιακός κινδύνευε να βρεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης από τηνUEFAελέω...FinancialFairPlay.

Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα: ΤοF.F.P.Η ζημία που ούτως ή άλλως θα είχε ο σύλλογος την τρέχουσα σεζόν (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο δηλαδή), θα καλυπτόταν με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είτε οι ζημίες ήταν10 εκ.με την πώληση του Λούκα, είτε 20-25 εκ.ευρώ χωρίς την πώληση του Σέρβου, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θα προχωρούσε ο ίδιος στην Α.Μ.Κ. Έφτανε όμως αυτό;

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΒΕΡΟΙΑ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΒΕΡΟΙΑ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό που πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε, είναι τι λέει ηUEFA.Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, δεν είναι όπως τα ρομαντικά χρόνια που όλοι ζήσαμε. Πλέον μία ομάδα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική και φερέγγυα στο τι παρουσιάζει στα έσοδά της και στα έξοδά της.

Καλώς ή κακώς, υπάρχει ο "μπαμπούλας" της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αν οι ετήσιες ζημίες ενός συλλόγου είναι γύρω στα10 εκ.ευρώ, τότε δεν μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης. Αν όμως ο Ολυμπιακός και ο κάθε Ολυμπιακός παρουσιάσει ζημίες στο φινάλε της σεζόν 15+ εκ. ευρώ τότε ηUEFAθα κάτσει στον... σβέρκο του συλλόγου και θα θυμίζει κάτι από... Μέρκελ και Σόιμπλε μαζί!

Στο τέλος θα φτάσει στο σημείο να ζητήσει –που λέει ο λόγος- η ίδια ηUEFAνα προχωρήσει ο "Χ" σύλλογος σε πωλήσεις παικτών ή σε... απολύσεις προσωπικού για να καλυφθεί η χασούρα! Είναι πολύ απλά τα πράγματα... Δεν είναι τόσο αυτόνομες οι ομάδες όσο νομίζετε. Υπάρχει ο “μπαμπούλας” τηςUEFA,η οποία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή σε αυτά τα θέματα. Για πλάκα ρίχνει πρόστιμα αν οι ομάδες δεν ακολουθήσουν τη γραμμή τουFinancialFairPlay...

ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΡΟΜΑΟ ΩΣ ΑΝΤΙ-ΛΟΥΚΑ

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι; Δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε. Από την πρώτη στιγμή που έφυγε ο Μιλιβόγεβιτς, όλος ο κόσμος και ο Τύπος συμφωνούσε στο ότι η ομάδα αποδυναμώθηκε.

Μιλάμε για έναν παίκτη που αποτέλεσε φέτος την "κολόνα" του Ολυμπιακού άλλωστε. Οι Πειραιώτες όμως είχαν κάνει ήδη την επιλογή τους. Κι αυτή η επιλογή άκουγε στο όνομα του Ρομαό. Καλή ή κακή, θα το δείξει ο χρόνος. Από το καλοκαίρι, πάντως, οι διοικούντες είχαν πειστεί από το τμήμα σκάουτινγκ και έχοντας πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Μπέντο, ότι ο Ρομαό είχε όλο το πακέτο για να μπει στα... παπούτσια του Μιλιβόγεβιτς.

Προσοχή: Δεν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τίποτα, ούτε να παρουσιάσουμε τον Ρομαό ως τον κορυφαίο “κόφτη” που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Απλώς επισημαίνουμε ότι ο οργανισμός Ολυμπιακός είχε καταλήξει στο συμπέρασμα έπειτα από το απαραίτητο σκάουτινγκ που είχε γίνει, ότι ο Ρομαό είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Λούκα που ήταν φευγάτος από το καλοκαίρι.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε κάτι που είχε συμβεί στα τελειώματα του Αυγούστου του 2014. Όταν είχε φύγει ο Σάμαρης, είχε έρθει ο Μιλιβόγεβιτς στο... ξαφνικό ως δανεικός από την Άντερλεχτ για να αντικαταστήσει τον Ανδρέα. Ο Λούκα αντιμετωπίστηκε αρχικά με δυσπιστία και αμφισβήτηση, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε κλάσεις ανώτερος του Σάμαρη. Δεν λέμε ότι ο Ρομαό θα βγει καλύτερος του Λούκα.

Εξηγούμε απλώς ότι οι αντικαταστάτες άλλες φορές προσφέρουν περισσότερα από τους προηγούμενους, άλλοι είναι ισάξιοι και άλλοι χειρότεροι. Σε βάθος χρόνου κρίνονται όλοι και το ίδιο θα συμβεί και με τον Ρομαό. Ένας Ρομαό που τουλάχιστον δείχνει ότι είναι ένα κανονικό “εξάρι”. Θα φανεί στα ματς – φωτιά που ακολουθούν, αν μπορεί να “μπαλώσει” την τρύπα που άφησε ο Μιλιβόγεβιτς. Ειναι αλήθεια πάντως ότι στην παρούσα φάση είναι τουλάχιστον ένα κλικ πίσω από τον Λούκα.

ΤΑ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΜΕΡΕΣ

Πάμε όμως στα όσα ακούσαμε το απόγευμα της Τρίτης (7/3). Όση ώρα είχαμε απέναντί μας τον Γιάννη Βρέντζο και μας έκανε ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του Ολυμπιακού την τελευταία επταετία και πόσα χρήματα έχει προσφέρει από την τσέπη του ο Μαρινάκης για τον σύλλογο (και πόσα δεν έχει βάλει στην τσέπη του φυσικά), μας ήρθε στο μυαλό μία πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ στο “ insideworldfootball.com”.

Τη θυμάστε; Στις 15 Φεβρουαρίου είχε πει συγκεκριμένα: "Έχω επενδύσει πάνω από €70.000.000 για τον Ολυμπιακό. Και ποτέ δεν έβγαλα ούτε μια δεκάρα". Τι μας είπε ο Βρέντζος τρεις εβδομάδες αργότερα; Ότι το 2010 ο Μαρινάκης είχε βάλει 60 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για Ρέντη και Καραϊσκάκη που ανέρχονται περίπου στα 70-75 εκ.ευρώ.

Ουσιαστικά ο Μαρινάκης είχε ανοίξει τα... χαρτιά του εδώ και 20 μέρες με εκείνη τη συνέντευξή του στο εξωτερικό. Απλώς κάποιοι τότε θεωρούσαν ότι όλα αυτά ήταν απλά λόγια, επειδή δεν παρουσίασε ένα χαρτί που να αποδείκνυετα λεγόμενά του. Ο Μαρινάκης όμως και ο κάθε Μαρινάκης δεν είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω του τα χαρτιά με τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και να τα μοιράζει στους δημοσιογράφους. Δεν είναι και η δουλειά του, εδώ που τα λέμε.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Γιατί μοιράστηκαν τα επίσημα χαρτιά με τα οικονομικά στοιχεία στους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού μετά από τρεις εβδομάδες; Η απάντηση απλή: Επειδή απηύδησαν οι άνθρωποι των “ερυθρολεύκων” με όλα αυτά που κυκλοφορούσαν. Ότι π.χ. ο Μαρινάκης έχει βγάλει ένα σωρό εκατομμύρια από τον Ολυμπιακό, ότι βάζει στην τσέπη του λεφτά από τις μεταγραφές, ότι, ότι, ότι...

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είδαν κι απόειδαν στον Ολυμπιακό και αποφάσισαν με επίσημα χαρτιά να... επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τα όσα είχε πει ο Μαρινάκης πριν από τρεις εβδομάδες. Τέρμα τα λόγια δηλαδή.

Μοιράστηκαν σε όλους τους ρεπόρτερ τα έγγραφα με τους ισολογισμούς, τα κέρδη από τις πωλήσεις, τα λεφτά που έφυγαν για τις αγορές παικτών, τις ζημίες κάθε έτους, τα μπάτζετ, τα ετήσια έσοδα και έξοδα, το τι ακριβώς συνέβη το 2010 στη μεταβίβαση μετοχών από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη και πολλά-πολλά ακόμα.

Σε όλα αυτά τα χαρτιά που είναι ελεγμένα από τις αρμόδιες οικονομικές αρχές και από τους ορκωτούς λογιστές που έχουν εγκατασταθεί –σε καθημερινή βάση, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη εταιρεία- στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας, επιβεβαιώνονται όλα όσα είπε ο Μαρινάκης σε εκείνη τη συνέντευξη στο "insideworldfootball.com".Ότι έχει βάλει 70 εκατομμύρια και... βάλε. Και ότι στην τσέπη του κατέληξε ένας ωραιότατος... αέρας κοπανιστός. Τίποτα άλλο...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ