ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ο Ματίας Ναουέλ μίλησε στο Sport24.gr για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. "Με έπεισε το πλάνο, θέλω να βελτιωθώ και να κερδίσω τίτλους, ξέρω πολύ καλά σε ποια ομάδα έρχομαι". Διαβάστε την ποδοσφαιρική πορεία του παίκτη στην Ισπανία (pics & vids)

Ο Ολυμπιακός, θέλοντας να ενισχύσει την επιθετική του γραμμή, απέκτησε τον Ματίας Ναουέλ Λέιβα με αγορά από τη Βιγιαρεάλ. Ο 21χρονος Αργεντίνος - πολιτογραφημένος Ισπανός - αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής στην Ελλάδα, για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Ο παίκτης αγωνίζεται ως εξτρέμ και μπορεί να καλύψει και τα δυο άκρα, ενώ αρκετές φορές έχει παίξει με αρκετή επιτυχία και στη θέση του "madiapunta", δηλαδή του επιτελικού μέσου. Οι "ερυθρόλευκοι" με αυτή τους την κίνηση γεμίζουν ακόμα περισσότερο το ρόστερ, προσθέτοντας μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στις θέσεις που αγωνίζονται κυρίως ο Ποντένσε και ο Χριστοδουλόπουλος. Διαθέτει ταχύτητα, έκρηξη, καλή ντρίμπλα και σωστά τελειώματα, ενώ είναι και ομαδικός, με έξυπνες κάθετες και πολύ καλές σέντρες.

Πριν περάσουμε όμως στην παρουσίαση της μέχρι σήμερα καριέρας του Ναουέλ, ας δούμε πρώτα τί μας είπε ο ίδιος για τη νέα πρόκληση της καριέρας του, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου, εκεί όπου μας ενημέρωσε ότι φτάνει στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής και πως είναι πολύ χαρούμενος για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του.

ΝΑΟΥΕΛ: "ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ"

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ο Ναουέλ σε αγώνα της Βιγιαρεάλ με τη Θέλτα (18/10/2015)

- Τί τον έπεισε να έρθει στον Ολυμπιακό: "Το πλάνο που μου παρουσίασαν ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μου άρεσαν όσα μου είπαν, μου άρεσε το γεγονός πως έδειξαν ότι πιστεύουν σε εμένα. Με έπεισαν ότι με θέλουν πραγματικά στην ομάδα και όλα αυτά, σε συνδυασμό με όσα έψαχνα εγώ για τον νέο προορισμό της καριέρας μου, δημιούργησαν το σωστό κλίμα στις συζητήσεις που είχαμε. Ήταν έτσι κι αλλιώς ένα σταυροδρόμι για μένα, έπρεπε να πάρω μια απόφαση για το μέλλον μου και νομίζω ότι έκανα τη σωστή επιλογή".

- Τί θέλει να πετύχει με τη νέα του ομάδα: "Το πιο σημαντικό είναι να βελτιώνομαι συνεχώς τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος. Έχω όρεξη για δουλειά, είμαι φιλόδοξος, θέλω να πετύχω και παράλληλα να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της. Ο δικός μου, προσωπικός στόχος, είναι να εργαστώ, να προσφέρω και αν όλο αυτό συνοδευτεί με τίτλους, τότε θα είναι όλα τέλεια. Ένας από τους λόγους που είπα ναι στην πρόταση του Ολυμπιακού, είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα που ζει και αναπνέει για τους τίτλους και τις επιτυχίες, μια ομάδα μαθημένη να πρωταγωνιστεί".

- Τί ξέρει για τον Ολυμπιακό: "Ήδη, πριν με πλησιάσουν οι άνθρωποι του συλλόγου, γνώριζα το όνομα του Ολυμπιακού, αφού είναι μια ομάδα που παίζει συνεχώς στην Ευρώπη και κυρίως στο Champions League. Ξέρω ότι είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους τίτλους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο σημαντικότερος στη χώρα σας. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ξέρω πού έρχομαι και χαίρομαι που θα αγωνιστώ στις τάξεις του".

ΡΟΣΑΡΙΟ, ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ, ΣΕΒΙΛΛΗ, ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ναουέλ (αριστερά) και Μέσι, αμφότεροι από το Ροσάριο της Αργεντινής.

Ο Ματίας Ναουέλ Λέιβα γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1996 στο Ροσάριο της Αργεντινής και από πολύ μικρός έδειξε έφεση στη μπάλα. Ο πατέρας του τον έγραψε σε ηλικία 7 ετών στην Agrupación Deportiva Infantil Unión Rosario (ADIUR), μια σχολή ποδοσφαίρου για μικρά παιδιά και μέλος της τοπικής ομοσπονδίας του Ροσάριο. Το 2008 η Βιγιαρεάλ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ADIUR και οι σκάουτ της δεν άργησαν να ανακαλύψουν τον μικρό Ματίας, ο οποίος ήδη ξεχώριζε ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Το ταλέντο του ήταν τέτοιο, που οι άνθρωποι του ισπανικού συλλόγου αποφάσισαν να τον φέρουν στο Βιγιαρεάλ και να τον ενσωματώσουν στα δικά τους φυτώρια. Έτσι λοιπόν, στα 12 χρόνια του, ο Ναουέλ πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στο Λεβάντε, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Η αλλαγή αποδείχτηκε πολύ δύσκολη, ο μικρός χρειάστηκε πολύ καιρό μέχρι να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή, μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά του.

Μαζί με άλλους εκατό περίπου πιτσιρικάδες, εγκαταστάθηκε στον ξενώνα της ακαδημίας της Βιγιαρεάλ και ξεκίνησε προπονήσεις, εντυπωσιάζοντας όσους παρακολουθούσαν την πορεία του και την καθημερινή του βελτίωση. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, το όνειρό του να πετύχει και η φροντίδα που του πρόσφεραν οι υπεύθυνοι, τον έπεισαν να παραμείνει στην Ισπανία και να μην επιστρέψει στην Αργεντινή. Τα όσα έκανε στο γήπεδο ενθουσίαζαν τους υπεύθυνους του "κίτρινου υποβρύχιου", που έβλεπαν ότι είχαν χτυπήσει "φλέβα χρυσού", όμως το πρώτο μεγάλο πρόβλημα δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Ο μικρός δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί σε καμία επίσημη διοργάνωση οποιασδήποτε κατηγορίας, επειδή δεν είχε ισπανική υπηκοότητα, αλλά ούτε καν συγγενείς στην Ισπανία. Για μια τετραετία (2008-2012) ο Ματίας έκανε κανονικά τις προπονήσεις του, όμως όλα τα Σαββατοκύριακα, όταν είχε αγωνιστική δράση, ο ίδιος περιοριζόταν στην κερκίδα, παρακολουθώντας τους συμπαίκτες του, χωρίς να μπορεί να συμμετέχει.

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Σε αγώνα της Βιγιαρεάλ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (13/1/2016)

Η ομάδα του, για να τον βοηθήσει, διοργάνωνε συνεχώς φιλικά παιχνίδια, στα οποία ήταν πάντοτε βασικός. Τελικά ήταν το ταλέντο του εκείνο που έδωσε τη λύση. Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, βλέποντας την εξέλιξη του νεαρού Ναουέλ, αποφάσισε να επισπεύσει την πολιτογράφησή του, σκεπτόμενη την πιθανότητα να τον διεκδικήσει για τις μικρές της εθνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν, η RFEF έκανε χρήση μιας συγκεκριμένης παραγράφου στους κανονισμούς της, σύμφωνα με την οποία, "όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι", μπορεί να δοθεί η ισπανική υπηκοότητα σε αλλοδαπούς με μια διαδικασία "εξπρές" (κάτι που είχε συμβεί και στην περίπτωση του μπασκετμπολίστα από το Κογκό, Σερζ Ιμπάκα). Με αυτόν τον τρόπο, ο Ματίας πήρε την υπηκοότητα στα 16 του χρόνια και πλέον ήταν ελεύθερος να παίξει κανονικά. Έχοντας περάσει ήδη από όλες τις κατηγορίες των ακαδημιών (παίδες, έφηβοι και νέοι), πήρε προαγωγή (2012/13) στην τρίτη ομάδα της Βιγιαρεάλ (Villarreal C), η οποία αγωνιζόταν τότε στην τέταρτη κατηγορία (Tercera División), ενώ έκανε και έξι εμφανίσεις με τη Villarreal Β στη Segunda B.

Οι φίλαθλοι της ομάδας ενθουσιάστηκαν με τον μικρό, ο οποίος δήλωνε πως το ίνδαλμά του δεν ήταν ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ντι Μαρία (οι δυο μεγάλοι σταρ του Ροσάριο), αλλά ο Κάρλος Τέβες. Αυτός ήταν ο "καθρέφτης" του, όπως συνηθίζει να λέει μέχρι σήμερα, μαζί με τον Κουν Αγουέρο. Στους φίλους, πάντως, του "submarino", έφερε αναμνήσεις από τα χρόνια του Ρικέλμε, με την έννοια ότι είχε τον ίδιο σωματότυπο και θύμιζε σε αρκετές κινήσεις μέσα στο γήπεδο τον "τορέρο". Ο Μαρθελίνο - προπονητής τότε της πρώτης ομάδας - παρακολουθούσε στενά την πρόοδο του Ματίας και τον καλούσε σε προπονήσεις με τους "μεγάλους". Στις 13 Ιανουαρίου του 2014, ο Ναουέλ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στη νίκη της Βιγιαρεάλ με 5-1 επί της Ρεάλ Σοθιεδάδ στο "Ελ Μαδριγάλ". Εκείνη τη σεζόν ο Ματίας έπαιξε συνολικά πέντε ματς με την πρώτη ομάδα και 27 με τη δεύτερη, με την οποία σημείωσε και πέντε γκολ.

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ναουέλ και Αντρές Γουαρδάδο σε προπόνηση της Μπέτις (4/1/2018)

Παράλληλα όμως με τις πρώτες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, ήρθε και το ενδιαφέρον από την Εθνική U19. Ο εκλέκτορας της ομάδας των Νέων, Λουίς ντε λα Φουέντε, τον κάλεσε για μια σειρά φιλικών παιχνιδιών και ο Ναουέλ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Ολλανδία τον Μάρτιο του 2014. Ο Ντε λα Φουέντε, ικανοποιημένος από την απόδοση του παίκτη, τον συμπεριέλαβε στη λίστα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2015 στην Ελλάδα (Βέροια, Κατερίνη και Λάρισα). Εκεί, ο Ναουέλ, με συμπαίκτες όπως οι Μάρκο Ασένσιο, Ντάνι Θεμπάγιος, Μπόρχα Μαγιοράλ και Μίκελ Μερίνο, αγωνίστηκε και στα τρία ματς του ομίλου, πέτυχε ένα γκολ επί της Γερμανίας και βοήθησε τη "Rojita" να φτάσει στον ημιτελικό, όπου απέκλεισε τη Γαλλία (2-0). Στον μεγάλο τελικό, η Ισπανία αντιμετώπισε τη Ρωσία, την οποία νίκησε 2-0, με τον Ναουέλ να σκοράρει το δεύτερο τέρμα και να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης. Στη συνέχεια είχε ακόμα δυο κλήσεις στην Εθνική U21 από τον Αλμπέρτ Θελάδες.

Στη δεύτερη σεζόν του στο "κίτρινο υποβρύχιο" (2014/15), ο Ματίας είχε 31 συμμετοχές με τη Βιγιαρεάλ Β (6 τέρματα), αλλά καμία με την πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα, έπαιξε όμως τρία ματς Κυπέλλου (1 γκολ) και έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των πλέι-οφ της διοργάνωσης με αντίπαλο την Αστάνα, όπου πέτυχε το τέταρτο γκολ του "υποβρύχιου" στο τελικό 4-0. Στη σεζόν που ακολούθησε (2015/16), ο Ναουέλ υπέγραψε κανονικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα και είχε συνολικά 30 συμμετοχές (20 στην Πριμέρα, 4 στο Κύπελλο και 6 στο Europa League). Ήταν φανερό πως είχε έρθει η στιγμή να πάει σε κάποια άλλη ομάδα για να μαζέψει αγωνιστικά λεπτά. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2016 δόθηκε δανεικός για δυο χρόνια στη Μπέτις. Εκεί πήρε λίγες ευκαιρίες και του κόστισε πολύ το παιχνίδι των "βερδιμπλάνκος" με τη Μπαρτσελόνα στη Σεβίλλη (29/1/2017).

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ο Ναουέλ (στο βάθος με το 11) έχει πετύχει το 2-0 επί της Ρωσίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19 και πανηγυρίζει (19/7/2015)

Ο Ναουέλ μπήκε αλλαγή στο 85' και ενώ η ομάδα του κέρδιζε 1-0. Τέσσερα λεπτά αργότερα έκανε ένα λάθος από το οποίο ξεκίνησε το γκολ της ισοφάρισης του Λουίς Σουάρες. Ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγνώμη μετά το τέλος του ματς, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κέρδισε τη συμπάθεια των "μπέτικος". Με μόλις 19 συμμετοχές σε μιάμιση σεζόν (17 στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο), χωρίς γκολ και ασίστ, ο παίκτης ήταν φανερό ότι δεν είχε μέλλον στην ομάδα και έτσι, τον Ιανουάριο του 2018 μετακινήθηκε στη Μπαρτσελόνα Β, παίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Το ντεμπούτο του εκεί ήταν ονειρεμένο. Φόρεσε τη "μπλαουγκράνα" φανέλα για πρώτη φορά με αντίπαλο την Κόρδοβα στο "Nuevo Arcángel", "όργωσε" την αριστερή μεριά, είχε ένα οριζόντιο δοκάρι και πέτυχε το νικητήριο γκολ (1-2) στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού, ολοκληρώνοντας την ανατροπή της ομάδας του με θριαμβευτικό τρόπο.

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Β, Ζεράρ Λόπεθ, χαρακτήρισε "άριστη" την εμφάνιση του Ματίας και πρόσθεσε ότι από το πρώτο παιχνίδι, ο παίκτης δικαίωσε την επιλογή του να τον φέρει στη Βαρκελώνη. Ο Ναουέλ έφτασε τις 18 συμμετοχές, με 5 γκολ και 3 ασίστ, ενώ αφιέρωσε όλα του τα τέρματα στην έγκυο σύζυγό του, Άλμπα, βάζοντας τη μπάλα κάτω από τη φανέλα του. Τελικά, τον περασμένο Μάιο, έγινε πατέρας για δεύτερη φορά, αφού μετά την Ντανιέλα, απέκτησε και τον Ματέο. Στο τέλος της περασμένης σεζόν, η Μπαρτσελόνα Β τερμάτισε στην 20η θέση και υποβιβάστηκε στη Σεγούντα Β, οπότε ο Ματίας επέστρεψε στη Βιγιαρεάλ, με την οποία έκανε κανονικά προετοιμασία, αγωνίστηκε στα φιλικά προετοιμασίας, όμως ένας μικροτραυματισμός τον κράτησε μακριά από τη λίστα του Χαβιέρ Καγιέχα για τα δυο πρώτα παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, πιθανότατα να ρώτησε και τον Βαλβέρδε και τελικά οι διαπραγματεύσεις έληξαν θετικά, με τους "ερυθρόλευκους" να αποκτούν τον παίκτη, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο ΜΑΤΙΑΣ ΝΑΟΥΕΛ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ματίας Ναουέλ: "Το πλάνο του Ολυμπιακού με έπεισε"

Ο Ναουέλ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα Β (25/3/2018)

- Ο Ματίας Ναουέλ Λέιβα είναι 21 ετών, έχει ύψος 1.75, βάρος 65 κιλά και διαθέτει και τα δυο πόδια, αν και το "καλό" του είναι το δεξί.

- Έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερααποκλειστικά στην Ισπανία, όπου έχει περάσει από όλες τις κατηγορίες. Έχει παίξει στην Tercera División με τη Βιγιαρεάλ C (2012-2013), στη Segunda B με τη Βιγιαρεάλ Β (2012-2015), στη Segunda División με τη Μπαρτσελόνα Β (2018) και στην Primera División με τη Βιγιαρεάλ (2013-2016) και τη Μπέτις (2016-2018).

- Έχει συνολικά 123επίσημες συμμετοχές στα τρία πρωταθλήματα των επαγγελματικών κατηγοριών της Ισπανίας (Segunda B, Segunda & Primera): 64 στη Segunda B, 18 στη Segunda και 41 στην Primera. Επίσης έχει 9 συμμετοχές στο Κύπελλο Ισπανίας και 7 συμμετοχές στο Europa League.

- Έχει σκοράρει 21 φορές στην καριέρα του (2 στην Tercera, 11 στη Segunda B, 5 στη Segunda, 2 στο Copa del Rey και 1 στο Europa League).

- Έχει δώσει 6 ασίστ στην καριέρα του (3 στη Segunda, 2 στην Primera και 1 στο Copa del Rey).

- Έχει δεχτεί 16 κίτρινες κάρτες και 1 κόκκινη.

- Έχει συμπληρώσει 8.185 αγωνιστικά λεπτά στην καριέρα του, εκ των οποίων τα 4.168 στη Segunda B, τα 1.564 στη Segunda, τα 1.574 στην Primera, τα 653 στο ισπανικό Κύπελλο και τα 226 στο Europa League.

- Είναι διεθνής με τις Εθνικές Ισπανίας U19 και U21 (13 συμμετοχές και 3 γκολ).

- Έχει κατακτήσει έναν τίτλομέχρι σήμερα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U19 του 2015 με την Εθνική Ισπανίας U19.

Πηγές: As, Marca, sportskeeda.com, uefa.com, tn.com.ar, elconfidencial.com, sevillainfo.es, treinadorfutebol.pt, muchacalidad2013.blogspot.com, transfermarkt.com, laliga.es

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Ματίας Ναουέλ

Βίντεο: Ο Ναουέλ σκοράρει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα Β απέναντι στην Σπόρτινγκ Χιχόν (12/5/2018)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ