ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά
ΟΦΗ

Το φθινόπωρο του 1925, στην οδό Ιδομενέως, δημιουργήθηκε ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου. Μια ομάδα που έμελλε τα επόμενα χρόνια να γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο και να γίνει μία από τις μεγάλες δυνάμεις στην Ελλάδα.

Ο ΟΦΗ ιδρύθηκε το 1925. Για πολλά χρόνια υπήρξε ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην οδό Ιδομενέως, σε ένα γυμναστήριο της πόλης του Ηρακλείου, γυμνάζονταν μαζί αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές, ποδοσφαιριστές. Σκέψη στη σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα, οργανώνουν τη δημιουργία ενός συλλόγου -ενός Ομίλου- όπως επιθυμούσαν να λέγεται. Ήθελαν το σωματείο που θα δημιουργούσαν να ήταν ξεχωριστό. Να είναι ένας Όμιλος, που θα αποτελείται από τους ίδιους τους φιλάθλους του. Δεν άργησαν να καταλήξουν στο όνομα: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου.

Ένα σωματείο που γρήγορα ξέφυγε από τα στενά όρια της Κρήτης, κάνοντας τον αθλητισμό του νησιού γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Σταδιακά, με αργά αλλά σταθερά βήματα. Μέσα από φουρτούνες και δυσκολίες, οι "μελανόλευκοι" κατάφεραν να αναρριχηθούν στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου ως μια σταθερή δύναμη του ποδοσφαίρου στη χώρα. Με "όπλο" την έδρα του, το Γεντί Κουλέ, και την "καυτή" ατμόσφαιρα, οι Kρητικοί κατόρθωσαν να φτάσουν στην κατάκτηση του Κυπέλλου και να παίξουν στην Ευρώπη.

Το μεγαλείο του συλλόγου είναι δεδομένο και δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοια μεγαλεία αναφέρεται και το "Head & Shoulders Greatness Club", μέλος του οποίου μπορείς να γίνεις στο Facebook κι από εκεί να διεκδικήσεις 1 VIP διπλό εισιτήριο στην κερκίδα της αγαπημένης σου ομάδας . Αγοράζεις Head & Shoulders, μπαίνεις στη σελίδα του στο Facebook, ανεβάζεις τα στοιχεία σου και την απόδειξη αγοράς και μπορεί να είσαι ένας από τους τυχερούς.

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟ 1955

Για πρώτη φορά συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1955, όπου πήγε απευθείας στη Β΄φάση και κατετάγη 4ος ανάμεσα σε πέντε ομάδες του νότιου ομίλου. Συμμετείχε ανελλιπώς σε αυτό τις επόμενες τρεις περιόδους. Το 1959 με την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών κατετάγη στη Β΄Εθνική, όπου και αγωνίστηκε μέχρι και την περίοδο 1967-68 όταν και κατάφερε μέσω την αγώνων κατάταξης να ανέβει στην Α' Εθνική, επικρατώντας επί του Πανελευσινιακού με 0-3 στον τρίτο αγώνα που έγινε στα Χανιά. Oι 11 παίκτες του ΟΦΗ που αγωνίστηκαν σε εκείνο το παιχνίδι: Αδαμάκης, Παπαθεοφάνους, Μπουρδαμής, Καρακυριάκος, Τσακίρογλου, Αλεξανδρής, Σκανδαλάκης, Θέμελης, Βουζουνεράκης, Λεμονής, Παπαδόπουλος.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

Σεζόν 1968-1969. Μια ηρακλειώτικη ομάδα ανάμεσα στις κορυφαίες ελληνικές. Ελάχιστοι ήταν οι γνωστοί αντίπαλοί της από την Β Εθνική. Αντίθετα, ανάμεσα στις ομάδες που θα αντιμετώπιζε ο ΟΦΗ ήταν όλα τα μεγάλα ελληνικά ονόματα. Πρώτος αντίπαλος ο ΠΑΟΚ (στην Τούμπα) και μετά οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Η πρώτη νίκη έγινε την τέταρτη αγωνιστική, με "θύμα" τον Πανσερραϊκό με 1-0 (στο Β γύρο από αυτήν την ομάδα πάλι εγκαινίασε τις εκτός έδρας νίκες με 0-2). Την πέμπτη αγωνιστική κατέκτησε το πρώτο (και μοναδικό για τον Ά γύρο) βαθμό εκτός έδρας. Τελικά σώθηκε. Στην πρώτη του εμφάνιση στην A Εθνική ο OΦH τερμάτισε στην 12η θέση με 30 βαθμούς.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Την περίοδο 1970-71 ο ΟΦΗ κατετάγη μόλις 17ος και υποβιβάστηκε. Τις επόμενες τέσσερις χρονιές δεν κατάφερε να διεκδικήσει την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιορίστηκε στην παραμονή του, την οποία εξασφάλιζε άνετα. Έπρεπε να περιμένει το 1976 όταν και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής του νότιου ομίλου της Β΄Εθνικής, κερδίζοντας την απευθείας άνοδο. Η επάνοδος του στην Α΄Εθνική ήταν άκρως επιτυχημένη και στηριζόμενος ξανά στην ισχυρή του έδρα, κατετάγη 6ος και κορυφαία επαρχιακή ομάδα. Με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο, ο ΟΦΗ ήταν μια εξαιρετική επιθετική μηχανή και οι παίκτες του σκόραραν 57 φορές. Τις επόμενες περιόδους διατηρήθηκε άνετα στην κατηγορία, τερματίζοντας τακτικά στην πρώτη δεκάδα, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει το βήμα για κάτι παραπάνω.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ

Σεζόν 1979-1980. Μετά 39 αγώνες ο Παναθηναϊκός του πήρε το αήττητο της έδρας με 3-0. Ο ΟΦΗ είχε πολλά προβλήματα. Αρχικά ένα ανώμαλο αγωνιστικό πρόγραμμα. Επειδή γίνονταν έργα στο γήπεδό του, τα περισσότερα από αυτά της έδρας του, τα έπαιξε στο γήπεδο του Εργοτέλη. Κι ενώ στον Ά γύρο είχε μια πολύ καλή απόδοση, στον δεύτερο παρουσίασε μια ομάδα αρκετά κουρασμένη. Φάνηκε η ανάγκη για μια σημαντική ανανέωση. Τερμάτισε στην 11η θέση με 32 βαθμούς. Μέχρι τη σεζόν 1984-1985, ο ΟΦΗ εύκολα ή δύσκολα έμενε στην κατηγορία. Την επομένη θα ακολουθούσε η "χρυσή" εποχή του Ευγένιου Γκέραρντ.

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ

1985-86: Η πιο μεγάλη χρονιά του ΟΦΗ στην Ά Εθνική άρχισε στραβά. Έχασε στο γήπεδο του από την Καλαμαριά. Ήταν όμως η κορυφαία ομάδα του Β γύρου. Έχασε μόλις ένα βαθμό στο γήπεδο της κι έχασε μόλις δύο φορές εκτός έδρας. Τελικά τερμάτισε στην καλύτερη θέση της ιστορίας του στην Ά Εθνική. Ο ΟΦΗ ήταν δικαιωματικά δεύτερος στην βαθμολογική κατάταξη. Εκανε ρεκόρ περισσοτέρων βαθμών (38), νικών (16) και πιο λίγων ηττών (8) στην ιστορία του στην Ά Εθνική.

Η θέση της ομάδας, ωστόσο, τέθηκε εν αμφιβόλω λόγω της υπόθεσης Ίσις. Ο Χιλιανός μέσος Αλεσάντρο Ίσις είχε ανιχνευθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένης φαρμακευτικής ουσίας κατά τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων σε δύο διαφορετικούς αγώνες, τα Παναχαϊκή-ΟΦΗ 1-2 τον Ιανουάριο και ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 0-0 τον Απρίλιο του 1986. Στην πρώτη περίπτωση επιχειρήθηκε συγκάλυψη του γεγονότος, η δημοσιοποίησή του όμως από την εφημερίδα "Το Έθνος" οδήγησε σε παραιτήσεις υπευθύνων, ενώ ούτε έπειτα από το δεύτερο εντοπισμό επιβλήθηκαν κάποιες κυρώσεις. Αυτή ήταν η σεζόν που στην τεχνική ηγεσία είχε προσληφθεί ο Ολλανδός Ευγένιος Γκέραρντ, που έμελλε να μείνει για μια 15ετία στην πάγκο των Κρητικών.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1988-89   ΟΑΚΑ  ΟΦΗ-ΑΕΚ  0-1 
ΑΡΧΕΙΟ-4-74
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1988-89 ΟΑΚΑ ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-1 ΑΡΧΕΙΟ-4-74 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

1986-1987. Ο ΟΦΗ καταφέρνει να πάρει το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του και το μοναδικό έως σήμερα. Ήταν στις 21 Ιουνίου, όταν στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου αντιμετώπισε τον Ηρακλή. Στο 1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση (30' Kωφίδης - 34' Xαραλαμπίδης). Στην διαδικασία των πέναλτι είχε έλθει η ώρα του Mύρωνα Σηφάκη. Πρώτος εκτέλεσε πέναλτυ ο Zούντμπυ ο Nορβηγός και έστειλε την μπάλα άουτ. O Xαραλαμπίδης ευστόχησε στο πρώτο για τον OΦH (1-0). Ο Σηφάκης απέκρουσε το δεύτερο πέναλτι του Hρακλή που εκτέλεσε ο Zήφκας και ο Tσινός μετά έκανε το 2-0. O Δανιήλ Παπαδόπουλος μείωσε σε 2-1 και ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου το 3-1.

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά


O Σηφάκης νίκησε τον Aδάμου, έκανε δεύτερη εκπληκτική απόκρουση και χάρισε το τρόπαιο στον ΟΦΗ και συγχρόνως την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του. Η ομάδα του Γκέραρντ φτάνει στο απόγειο της δόξας της. Πέρα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, στο πρωτάθλημα επαναλαμβάνει την επιτυχία του προηγούμενου χρόνου και τερμάτισε στην 3η θέση με 38 βαθμούς. Tην ίδια περίοδο, η ΠΑΕ OΦΗ εκπροσωπεί για πρώτη φορά την Κρήτη και την Ελλάδα στην Ευρώπη (Κύπελλο UEFA) OΦΗ - Hajduk Split (1-0/0-4).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΤΗ σεζόν 1987-1988 ο ΟΦΗ τερματίζει 4ος. Στην Ευρώπη συμμετέχει και πάλι στο Κύπελλο UEFA . Πρώτη πρόκριση στην ιστορία του, αφού πέρασε την Vitosha Sofia στον πρώτο γύρο και αποκλείστηκε από την Atalanta στο δεύτερο. (Vitosha – ΟΦΗ 1-0/1-3 και ΟΦΗ – Atalanta 1-0/0-2). Τα επόμενα χρόνια η ηρακλειώτικη ομάδα καθιερώθηκε στις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, ενώ το 1990 ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο, όπου γνώρισε την ήττα με 4-2 από τον Ολυμπιακό στον τελικό.

To 1992-93 κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο UEFA, όπου πραγματοποίησε μια αξιομνημόνευτη πορεία μέχρι τους 16 της διοργάνωσης αποκλείοντας τη Σλάβια Πράγας και την Ατλέτικο Μαδρίτης, για να αποκλειστεί στη συνέχεια από την Μποαβίστα. Την περίοδο Γκέραρντ ο ΟΦΗ έγινε γνωστός και για την εύρεση και ανάπτυξη ταλέντων. Παίκτες όπως οι Νίκος Νιόπλιας, Νίκος Μαχλάς, Ηλίας Πουρσανίδης, Πέτρος Μαρινάκης, Γιάννης Αναστασίου, Μαχαμαντού Ντιαρά κ.α. ξεκίνησαν την καριέρα τους ή έκαναν ένα πέρασμα από την ομάδα του Ηρακλείου.

Παράλληλα με τη δημιουργία του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου (ΒΑΚ) ο ΟΦΗ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με ανάλογες εγκαταστάσεις. Οι παίκτες, κοινώς, ένιωθαν βασιλιάδες δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάλογη ήταν κι η εμπειρία των φίλων του ΟΦΗ που πήγαιναν στο "Γεντί Κουλέ" για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας. Βασιλιάδες κι αυτοί.

Αν θες κι εσύ να νιώσεις τέτοιος, στο γήπεδο της αγαπημένης σου ομάδας, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς το Head & Shoulders Greatness Club στο Facebook!

1999-00: O προπονητής του ΟΦΗ, Ευγένιος Γκέραρντ, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τους πάγκους και η ομάδα - μοντέλο που είχε δημιουργήσει, ετοιμάζεται για μια τελευταία παράσταση. 4η θέση και 63 βαθμοί η εντυπωσιακή συγκομιδή, πίσω από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Η αποχώρηση του επί 16 χρόνια ηγέτη του ΟΦΗ, δημιουργεί μια αβεβαιότητα στο σύλλογο, από την οποία δε θα συνέλθει. Αποτέλεσμα, σχεδόν η ίδια ομάδα που την προηγούμενη περίοδο κόντραρε στα ίσια όλους τους αντιπάλους και σε όλες τις έδρες, να βρεθεί στο χείλος του υποβιβασμού. Αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παίξει τη σωτηρία του στα περίφημα μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τα οποία κέρδισε με δύο νίκες ως γηπεδούχος στη Ρόδο (λόγω τιμωρίας) και τα οποία, δυστυχώς, στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει μια εντελώς αχρείαστη κόντρα. Στο Κύπελλο UEFA, η συμμετοχή του ΟΦΗ κρίνεται μέτρια. Έκανε το καθήκον του αποκλείοντας την αδύναμη FK Napredak Kruševac από τη Σερβία (6-0 και 0-0), αλλά αποκλείστηκε από τη Slavia Prague (2-2 στο Ηράκλειο και ήττα 4-1 στην Τσεχία).

Ο ΟΦΗ έχει μάθει να παλεύει για να φτάσει ψηλά

Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΑΧΛΑ

Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, του βασικού χρηματοδότη της ομάδας, το 1996, και την αποχώρηση του Γκέραρντ το 2000, ξεκίνησε μια περίοδος παρακμής και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Το 2006 η ΠΑΕ εντάχθηκε στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και τα χρέη του, περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, διαγράφηκαν. Όμως τα αγωνιστικά προβλήματα συνεχίστηκαν και μία σειρά κακών αγωνιστικών περιόδων τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό του ΟΦΗ την περίοδο 2008-09, εξέλιξη που οδήγησε σε διοικητικές ανακατατάξεις με τον παλαιό ποδοσφαιριστή της ομάδας Νίκο Μαχλά να εμπλέκεται στη διοίκηση της ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα (την περίοδο 2010-11) ο ΟΦΗ επέστρεψε στη Super League και στην πρώτη του χρονιά μετά τον προβιβασμό παρέμεινε άνετα στην κατηγορία αλλά την επόμενη απέφυγε οριακά τον υποβιβασμό.

Την περίοδο 2013-14 τερμάτισε έκτος αλλά την επόμενη (2014-15) σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έφερε η συσσώρευση χρεών ύψους 12,2 εκατομμυρίων δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Η ομάδα έπεσε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και στις 21 Μαρτίου 2015 (πριν τη διεξαγωγή της 29ης αγωνιστικής), ανακοινώθηκε η αποχώρησή της από το πρωτάθλημα λόγω αδυναμίας της διοίκησης να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι 15 ποδοσφαιριστές που είχαν απομείνει στο σύλλογο εμφανίστηκαν εκείνη την ημέρα στο "Γεντί Κουλέ" και αποχαιρέτησαν τους οπαδούς του συλλόγου.

ΜΕ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗ SUPERLEAGUE

Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου τον οδήγησαν στον υποβιβασμό στην ερασιτεχνική Γ' Εθνική για τη σεζόν 2015-16, όπου κατάφερε να τερματίσει πρώτος στον 4ο όμιλο και να προβιβασθεί αυτόματα στη Football League. Με σύμμαχο το Γεντί Κουλέ και τον κόσμο του ο ΟΦΗ φιλοδοξεί να κατακτήσει την άνοδο στη Super League και να παραμείνει εκεί, στη φυσική του θέση. Να βρεθεί δηλαδή μεταξύ των κορυφαίων και να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση που του αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πράγμα που θα δώσει άλλη αίσθηση στους φίλους της κρητικής ομάδας που θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν με την παρουσία και τη φωνή τους, στα εντός έδρας παιχνίδια. Σε αυτά που μπορείς κι εσύ το "παρών" και μάλιστα από VIP θέση. Πως; Αρκεί να γίνεις μέλος του Head & Shoulders Greatness Club στο Facebook και να διεκδικήσεις μία VIP θέση στην κερκίδα της αγαπημένης σου ομάδας!

TAGS ΟΦΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ