ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Μόιζε Κεν: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ταλέντο της Γιουβέντους

Juventus' Moise Kean celebrates after scoring during a round of 16 Italian Cup soccer match between Bologna and Juventus at the Renato Dall'Ara stadium in Bologna, Italy, Saturday, Jan. 12, 2019. (AP Photo/Luca Bruno)
Juventus' Moise Kean celebrates after scoring during a round of 16 Italian Cup soccer match between Bologna and Juventus at the Renato Dall'Ara stadium in Bologna, Italy, Saturday, Jan. 12, 2019. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Ο 19χρονος παίκτης της Γιουβέντους, Μόιζε Κεν, αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες μέρες και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον νεαρό.

Ο Μόιζε Κεν σε μόλις 7 συμμετοχές του με την Γιουβέντους έχει πετύχει 3 γκολ, ενώ με την φανέλα την Ιταλίας μετράει 2 τέρματα σε 3 παιχνίδια. Οι εμφανίσεις του έχουν κάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη και τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με το όνομά του και εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε άγνωστα στοιχεία της δύσκολης ζωής του.

1. ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000

Ο Μόιζε Κεν πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ στο παιχνίδι της Ιταλίας απέναντι στη Φινλανδία για τα Προκριματικά του Euro 2020 το Σάββατο (23/3). Στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση σκόραρε το δεύτερο γκολ που εξασφάλισε τη νίκη για την Σκουάντρα Αντζούρα με 2-0. Το γκολ αυτό είχε ξεχωριστή σημασία, αφού τον έκανε τον δεύτερο νεότερο ποδοσφαιριστή που σκοράρει στην ιστορία της Εθνική Ιταλίας. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος παίκτης που βρίσκει δίκτυα και είναι γεννημένος μετά το 2000.

2. Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΙΚΗ ΖΩΗ

Ωστόσο, μέχρι να φτάσει και να γευτεί την επιτυχία ο Μόιζε Κεν πέρασε μία φτωχική ζωή γεμάτη δυσκολίες. Εκείνος αγωνιζόταν στις μικρές ομάδες της Γιουβέντους και πάλευε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Παράλληλα, οι γονείς του, που είχαν έρθει αρκετά χρόνια από την Ακτή Ελεφαντοστού ως μετανάστες, δούλευαν σκληρά για να φροντίσουν εκείνον, αλλά και τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο.

Η επαγγελματική καριέρα του Μόιζε δεν αποτέλεσε διέξοδο μόνον για εκείνον, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια του. Η μητέρα του σε συνέντευξη της μοιράστηκε πώς βίωσε την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου του γιού της με την Γιουβέντους.

"Με κάλεσε 4.30 η ώρα το βράδυ, πήγαινα στη δουλειά μου στο Νίζα Μονφεράντο. Τρόμαξα, νόμιζα ότι κάτι κακό του είχε συμβεί. Μου είπε «μαμά σου έχω μία έκπληξη» και του απάντησα «μην μου πεις ότι δεν υπέγραψες με την Γιουβέντους». Εκείνος είπε «όχι, υπέγραψα, δεν χρειάζεται να δουλεύεις πια, έλα να μείνεις μαζί μου στο Τορίνο»" ανέφερε η μητέρα του Μόιζε Κεν.

Η σχέση του 19χρονου με την μητέρα του είναι η ιδανική. Αντιθέτως, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο και με τον πατέρα του, ο οποίος τους παράτησε για να δημιουργήσει μία νέα οικογένεια στην Ακτή Ελεφαντοστού. Εκείνος γύρισε, λίγο πριν ο Κεν κάνει το αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του.

Μόιζε Κεν: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ταλέντο της Γιουβέντους

Μάλιστα, ισχυρίστηκε στα Μίντια ότι η Γιουβέντους του χρωστάει δύο τρακτέρ, γιατί έπεισε τον γιο του να παραμείνει στο Τορίνο. Ο Μόιζε του απάντησε στο Instagram τονίζοντας ότι ό,τι έχει πετύχει το οφείλει μονάχα στη μητέρα του.

3. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΪΖΕ

Η ζωή του Μόιζε Κέν από το ξεκίνημα της μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα μικρό θαύμα. Η Ιζαμπέλ, μητέρα του παίκτη της Γιουβέντους, εξομολογήθηκε, ξανά σε συνέντευξη της, ότι, αφού έκανε το πρώτο της παιδί, οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ποτέ ένα δεύτερο.

Η ίδια το ήθελε πολύ ένα μωρό και προσευχήθηκε στον Θεό να το έχει. Λίγες μέρες πριν μείνει έγκυος είδε στο όνειρό της τον Μωυσή. Όταν, έμαθε, λοιπόν, ότι πρόκειται να αποκτήσει δεύτερο παιδί, αποφάσισε να του δώσει το όνομα του προσώπου της Παλαιάς Διαθήκης. Κάπως έτσι προέκυψε το Μόιζε, δηλαδή Μωυσής.

4. Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Ο Μόιζε Κεν ως παιδί μεταναστών από την Ακτή Ελεφαντοστού υπέστη θύμα ρατσισμού κατά την διάρκεια της ζωής του. Όταν, βέβαια, ξεκίνησε να αγωνίζεται στις μικρές ομάδες της Εθνικής Ιταλίας οι περιπτώσεις αυξήθηκαν.

Κάποιοι δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι ένας έγχρωμος θα φορούσε την μπλε ιταλική φανέλα και θα εκπροσωπούσε τη χώρα τους. Ο 19χρονος απάντησε με τον καλύτερο τρόπο όταν ξεκίνησε να σκοράρει για την μεγάλη ομάδα στα Προκριματικά του Euro.

"Είμαι Ιταλός πολίτης από την γέννησή μου. Οι γονείς μου είναι εδώ πάνω από 30 χρόνια. Συγγνώμη, αλλά όλοι βρισκόμαστε στην ίδια χώρα και αν θέλουμε να ζήσουμε εδώ, πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως Ιταλούς". Έτσι, αποστόμωσε όσους τον χλεύαζαν για το χρώμα του.

5. ΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Φυσικά, για να φτάσει στα υψηλότερα σκαλιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε και κάποιους ανθρώπους στο πλάι του, που τον βοήθησαν στα βήματά του. Εκτός από την μητέρα του που πάντα ήταν δίπλα του, στην καριέρα του τον βοήθησε ο Φάμπιο Γκρόσο. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2006 προπονούσε τότε την ομάδα της Γιουβέντους Κ19.

Ενώ ακόμη ο Μόιζε δεν είχε κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας του, ο Γκρόσο είδε κάτι σε αυτόν και τον πήρε μαζί του στην Κ19. Εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και στην ιταλική Primavera πέτυχε 6 γκολ στις 10 συμμετοχές του και έκανε το όνομα του να ακουστεί μέχρι την ανδρική ομάδα των Μπιανκονέρι.

Ένας ακόμη άνθρωπος που τον βοήθησε είναι ο γνωστός μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα. Αυτός ήταν που διαπραγματεύτηκε με την Γιουβέντους το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο, μιλώντας παράλληλα και με άλλες ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν. Έτσι, ως ειδικός στην εκπροσώπηση νέων ταλέντων (π.χ. Πολ Πογκμπά) τον συμβούλευσε για την καλύτερη απόφαση.

Τέλος, μέντορας του στην μεγάλη ομάδα πλέον της Γιουβέντους μπορεί να αποτελέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ακόμη και αν δεν το έχει καταλάβει ο ίδιος. Ο Κεν είχε δηλώσει ότι παρακολουθεί τον Πορτογάλο σταρ, μαθαίνει από αυτόν στις προπονήσεις και προσπαθεί να... κλέψει τα μυστικά του. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει αρκετά καλά, πάντως.

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ