ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σιμόες δεν είναι Γιόχανσον

Ο Σιμόες δεν είναι Γιόχανσον
EUROKINISSI SPORTS

Η υπόθεση του Πορτογάλου κεντρικού χαφ παραμένει στον αέρα και το Sport24.gr καταγράφει με ρεπορτάζ πού ακριβώς βρίσκεται η ιστορία, τι ζητά ο Σιμόες και τι περιμένει η ΑΕΚ.

Ήταν Δεκέμβριος του 2017, όταν ο ατζέντης του Αντρέ Σιμόες αποχωρούσε από την Ελλάδα ύστερα από συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Νίκο Λυμπερόπουλο, έχοντας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, ένα πλατύ χαμόγελο. Στο off the record, ο Πορτογάλος ατζέντης Κιμ Ριμπέιρο, άφηνε να εννοηθεί ότι απομένουν διαδικαστικές λεπτομέρειες για νέο τριετές συμβόλαιο.

Σήμερα, 14/10/2018, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Τότε, ο Σιμόες θα έλεγε χωρίς δεύτερη συζήτηση "ΝΑΙ" στην πρόταση για συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 450.000 ευρώ. Αυτή δηλαδή που έχει τώρα στα χέρια του. Επίσης, την περίοδο εκείνη, λογικά και ο ίδιος θα γούρλωνε τα μάτια με απορία ενώπιον μιας προφητείας που θα τον παρουσίαζε να αιτείται 650.000 το χρόνο, μερικούς μήνες αργότερα.

ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Στα τέλη του 2017, η ΑΕΚ προσπαθούσε να διατηρήσει την επαφή με την κορυφή, άφηνε βαθμούς στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Απόλλωνα, είχε χάσει σημαίνοντες ποδοσφαιριστές με σοβαρούς τραυματισμούς ( Μάνταλος, Γιόχανσον Τσόσιτς) και ο προπονητής της καθοδηγούσε για ενάμιση μήνα την ομάδα από την εξέδρα, λόγω τιμωρίας. Στο διάστημα αυτό, προέκυψε η ανάγκη για ανάδειξη ηγετικών φυσιογνωμιών.

Ο Σιμόες εξελίχθηκε σε τέτοια. Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο και απόδοση κορυφαίου (ή εκ των κορυφαίων) σχεδόν σε κάθε ματς, έγινε ένας από τους φάρους της αντεπίθεσης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (όταν η ΑΕΚ πήγαινε ως τρίτη στη βαθμολογία στο "Γ. Καραϊσκάκης") αλλά και της αήττητης πορείας της στο Europa League.

Ως πρωταθλητής Ελλάδας, με εξαιρετική παρουσία και αναγνώριση εντός κι εκτός αποδυτηρίων για την αδιαπραγμάτευτη χρησιμότητά του, άλλαξε και την προσέγγισή του. Ο ατζέντης του θεωρεί ότι αξίζει αλλά και ότι μπορεί να βρει τη συνεργασία των 650.000 ευρώ ετησίως, ενώ στα 29 χρόνια του (τα κλείνει στις 16/12), ο Σιμόες γνωρίζει ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία του για ένα μεγάλο συμβόλαιο. Ποιος αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί ότι ως επαγγελματίας, δεν σκέφτεται ορθά;

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Πολλοί φίλοι της ΑΕΚ, αυτό εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται στους χώρους κοινωνικής διαδικτύωσης, συγκρίνουν την υπόθεση του Σιμόες με εκείνη του Γιόχανσον. Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, η οποία πρέπει να καταγραφεί. Ο Σουηδός ήθελε να φύγει. Δεν ταίριαξε ποτέ με τη ζωή στην Ελλάδα, είχε στο μυαλό του πάντοτε ότι η παρουσία του στην Ένωση θα αποτελούσε το σκαλί για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έστω και σε υποδεέστερη ομάδα.

Ο Σιμόες εκ του αντιθέτου, δεν σκεφτόταν ποτέ να παίξει (επί παραδείγματι) στη Λεγανές ή στη Ράγιο Βαγιεκάνο, μόνο και μόνο για να γίνει ένα μικρό κομμάτι της Primera Division. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι " προτιμώ να αγωνίζομαι σε ομάδα που κατακτά τίτλους και λαμβάνει μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από το να λέω ότι συμμετέχω σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα". Κοντολογίς, στη σκέψη του Πορτογάλου κυριαρχούσε επί μονίμου βάσεως η παραμονή στην ΑΕΚ. Αρκεί βέβαια να ικανοποιηθεί οικονομικά, όπως και να το κάνουμε, είναι ο καιρός του...

Η ΤΑΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ

Το ενοχλητικό της υπόθεσης με τον Πορτογάλο, είναι η τεχνηέντως (ολοένα και) αναπτυσσόμενη τάση, σύμφωνα με την οποία ίσως εν τέλει να μην είναι και τόσο απαραίτητος, βάσει τη εικόνας που παρουσιάζει φέτος. Έτσι απλά και τρόπον τινά μηδενιστικά, ο Σιμόες ζητάει πολλά, η ΑΕΚ μπορεί να βρει καλύτερον του με τα χρήματα αυτά, κ.ο.κ. Βασικά η Ένωση δεν πήρε καν παίκτη προκειμένου να βοηθήσει τον Πορτογάλο ώστε να παρουσιάσει τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του, όπως δηλαδή έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σιμόες με τον Γιόχανσον και ο Σιμόες με τον Κονέ... Βάλτε τα κάτω και θυμηθείτε πόσο πιο λειτουργικός ήταν ο Πορτογάλος δίπλα σε ποδοσφαιριστές με στοιχεία που λείπουν από εκείνον, παίκτες με τους οποίους η απαραίτητη χημεία προέκυπτε μέσα από τη διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών τους και την αλληλοσυμπλήρωση των τρωτών σημείων τους.

Το Σιμόες - Γαλανόπουλος, είναι δύσκολο και για τους δύο. Αμφότεροι καταναγκάζονται από αυτή την αναγκαστική συνύπαρξη καθώς τα χαρακτηριστικά τους είναι πανομοιότυπα και οι απαιτήσεις που κουβαλούν στις πλάτες τους προκειμένου να καταθέσουν στον αγωνιστικό χώρο, υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι συμβατές με το ρεπερτόριό τους, εν τέλει αδικούν την προσπάθειά τους. Η κριτική πρέπει να γίνεται αποδεκτή από όλους, αρκεί να γίνεται με τρόπο ποδοσφαιρικό και δίκαιο.

ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το πόσα αξίζει ή δεν αξίζει ο Σιμόες, πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η ΑΕΚ. Θεώρησε ότι ο Μάνταλος έπρεπε να εξασφαλιστεί με 600.000 ευρώ ετησίως και το έπραξε σε περίοδο που ο αρχηγός ήταν ακόμα με τις πατερίτσες, λόγω της δεύτερης επέμβασης σε γόνατό του. Αντιθέτως, δεν σκόπευε ποτέ να ικανοποιήσει τον Χριστοδουλόπουλο, ωστόσο πληρώνει τα διπλάσια χρήματα για το συμβόλαιο του Μπογέ που αποκτήθηκε ως ο αντικαταστάτης του Λάζαρου.

Η επιθυμία του Σιμόες να παραμείνει στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα, εδώ που εκείνος και η οικογένειά του αισθάνονται ασφαλείς, εδώ που έγινε για πρώτη φορά πατέρας, εδώ που αναδείχθηκε πρωταθλητής και είδε το όνειρο του Champions League να γίνεται πραγματικότητα, αποτελούν τα μεγάλα αβαντάζ της "Ένωσης".

Εκκρεμεί ωστόσο ακόμα ένα ραντεβού. Θα είναι το τελευταίο και καθοριστικό με τις δύο πλευρές να έχουν την επιθυμία συνέχισης της συνεργασίας αλλά και ένα σημαντικό οικονομικό χάσμα μεταξύ τους, το οποίο πρέπει να γεφυρωθεί. Για εσάς που θέλετε να διαβάζετε για πιθανότητες, το 50-50 καταγράφει το ρευστό της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ