ΑΕΚ

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

NEA ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEA ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr σάς βάζει μέσα στα δύο Μουσεία της Αγιά-Σοφιάς, εκείνο του Προσφυγικού Ελληνισμού και αυτό της ιστορίας της ΑΕΚ, μεταφέροντάς σας λεπτομέρειες και φωτογραφίες.

Η ΑΕΚ δεν ένα απλό ποδοσφαιρικό σωματείο. Το όνομά της, η ίδρυσή της και η μακραίωνη ιστορία των ανθρώπων που συνέλαβαν την ιδέα της, την καθιστούν έναν οργανισμό ο οποίος πρεσβεύει πολλά περισσότερα από έναν αθλητικό σύλλογο. Όταν λοιπόν αποφασίστηκε η κατασκευή της ποδοσφαιρικής έδρας με το κωδικό όνομα "Αγιά-Σοφιά", άρχισε να συγκροτείται και η άποψη ότι το γήπεδο αυτό θα έπρεπε να είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμα αθλητική εγκατάσταση.

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Οι ιδρυτές της ομάδας υπήρξαν αθλητές και παράγοντες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτού του αθλητικού οικοδομήματος, συνεχιστής του οποίου υπήρξε στην Αθήνα η ΑΕΚ. Όπως και στα σύγχρονα αθλητικά μουσεία της Ευρώπης, στο "Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ" θα παρουσιάζονται η κοινωνική ταυτότητα του συλλόγου, οι ιδρυτές και τα μέλη του, οι διασυνδέσεις τους με την πολιτική και την οικονομική ζωή του τόπου, η σχέση του σωματείου με τη μνήμη της Πόλης και της Μ. Ασίας, τα σύμβολα, τα τραγούδια και οι ύμνοι του, τα χρώματα και γενικά, ότι αποτελεί διαχρονικά τη "γλώσσα" του συλλόγου.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"
ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

Σε αυτό, θα αναδεικνύονται τα αθλήματα που καλλιέργησε η ΑΕΚ, με κυρίαρχο ασφαλώς το ποδόσφαιρο και θα προβάλλεται η αθλητική παιδεία των ιδρυτών της. Τα τρόπαια της ΑΕΚ θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ενώ θα προβάλλεται και η διεθνής παρουσία της ομάδας, η συμμετοχή των αθλητών της στις εθνικές ομάδες κλπ.

Ιδιαίτερη θέση στο μουσείο θα έχουν εμβληματικές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Σπανούδης και η κόρη του Αθηνά, οι αδερφοί Ιωνά, ο Κωνσταντίνος Ζαρίφης, αθλητές που υπήρξαν "λαϊκοί ήρωες", όπως ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Θωμάς Μαύρος, καθώς και προπονητές, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με λαμπρές σελίδες της ιστορίας της ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"
ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

Η παρουσίαση των ενοτήτων του μουσείου θα στηρίζεται ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες, ώστε να είναι προσιτό και ελκυστικό στους επισκέπτες, ιδίως στους νέους και στα παιδιά, ενώ σύντομα, πολύ σημαντικά αρχεία προσωπικοτήτων της ΑΕΚ θα αρχίσουν να λαμβάνουν ψηφιακή μορφή, ώστε να ενταχθούν στο συνολικό αφήγημα του μουσείου. Το υλικό αυτό θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα επεξεργάζεται, ώστε εν όψει και της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της ΑΕΚ, το 2024, να προγραμματιστούν σημαντικές εκδηλώσεις και επετειακές θεματικές εκθέσεις.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: H ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

Θα πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού. Το Μουσείο όλων των Ελλήνων. Δεν θα είναι ένα μουσείο της ΑΕΚ. Δεν είναι ο σκοπός να είναι ακόμα ένα τέτοιο, άλλωστε στο ίδιο κτίριο, θα στεγάζεται το "Μουσείο Ιστορίας" της ομάδας. Θα είναι η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης, όπως εύστοχα το εμπνεύστηκε ο Γιώργος Λιάνης. Μέσα σε αυτό θα στεγαστεί υλικό που θα σχετίζεται με τις χαμένες πατρίδες και τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ήρθαν στην Ελλάδα, ένα μουσειακό υλικό μνήμης.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

Η προετοιμασία γίνεται για έναν χώρο περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, που όμως δεν είναι αρκετός για να στεγάσει αυτή την τεράστια ιστορία. Της Ανατολικής Θράκης, της Πόλης, της Σμύρνης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Κιλικίας, της Λυκίας, της Αργολίδας, της Αιολίδας και τόσων άλλων. Θα γίνει προσπάθεια για εκμετάλλευση στο έπακρο των νέων τεχνολογιών, αφενός για να είναι προσβάσιμο το μουσείο από κάθε σημείο του πλανήτη, σε όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και αφετέρου, για να χωρέσουν με αυτό τον τρόπο σε μια ηλεκτρονική βάση, όσα δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν στο μουσείο μέσω εκθεμάτων, λόγω όγκου.

Ο επισκέπτης θα γράφει το όνομα του προγόνου του που ήρθε στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και θα βρίσκει τον τόπο καταγωγής και το μέρος που εγκαταστάθηκε! Έχει ήδη γίνει συλλογή υλικού από τα αρχεία του κράτους. Οι άνθρωποι που τρέχουν την προσπάθεια αυτή, με επικεφαλής τον Σάββα Καλεντερίδη, λαμβάνουν ως πρότυπο τη νήσο Ellis στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί υπάρχει αντίστοιχο μουσείο. Ηταν το νησί διαλογής των μεταναστών. Εκεί ο κάθε ένας μπορεί να πληκτρολογήσει το όνομά του προγόνου του και να βρει που τον έστειλε τότε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

Ο μεγάλος στόχος του μουσείου, είναι να πιάνει ο επισκέπτης το μίτο από εκεί που θα βρίσκεται και να τον ξετυλίγει μέχρι τα προσφυγικά χρόνια και το σήμερα. Θα ταξιδεύει όσους βρίσκονται στο χώρο του πολλές γενιές πίσω και θα αποκαταστήσει τη συνείδηση του Έλληνα προσφυγικής καταγωγής και όλων εκείνων που θέλουν να γνωρίζουν για τους προσφυγικούς ελληνισμούς.

Θα στεγάζεται στην ΑΕΚ, όμως αφορά τους οπαδούς του Ολυμπιακού, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, όλων ανεξαιρέτως. Το μουσείο αυτό δεν θα είναι ανταγωνιστικό προς άλλα μουσεία, αντιθέτως θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια και θα επιδιώξει τη συνεργασία και τη βοήθεια προς άλλες τέτοιες ανά την Ελλάδα.

Θα δέχεται σχολεία, γυμνάσια, πανεπιστήμια, ξένους επιστήμονες που θα θέλουν να κάνουν ερευνητική εργασία πάνω στον τομέα τους, είναι κάποια από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά μας. Σαφώς στοχεύουμε και στον τουρισμό, καθώς δεδομένα υπάρχει μεγάλη μερίδα επισκεπτών και ταξιδιωτών οι οποίοι το πρώτο που κάνουν σε μια ξένη χώρα, είναι να κοιτάζουν τον κατάλογο με τα μουσεία του τόπου και να φτιάχνουν το πρόγραμμά τους γύρω από αυτά.

ΑΕΚ: Οι θησαυροί της "Αγιά-Σοφιάς"

Εχουμε ακόμα έναν μεγάλο στόχο, θα τον χαρακτήριζα όραμα. Το μουσείο να επισκέπτονται όλα τα σχολεία της Αττικής και της Ελλάδας. Θέλουμε το μουσείο ζωντανό και ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο και ο επισκέπτης, από τη στιγμή που εισέρχεται σε αυτό μέχρι εκείνη που θα φτάνει στο τέλος της περιήγησης, να σχηματίζει μια πλήρη και ολοκληρωμένη άποψη για την ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής αλλά και την προσωπική ιστορία της οικογένειάς του και των προγόνων του.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ