ΑΕΚ

ΑΕΚ: Έτσι απέφυγε την πολύ βαριά καμπάνα

ΑΕΚ: Έτσι απέφυγε την πολύ βαριά καμπάνα

Οι κινήσεις τακτικής και οι χειρισμοί που βοήθησαν την ΑΕΚ να γλιτώσει την πολύ μεγάλη ζημιά, πολλών παραμέτρων, από έναν πιθανό ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA με ένα έτος αποκλεισμού με διετή αναστολή και έτσι γλίτωσε από μεγάλους μπελάδες αν η ποινή ήταν διαφορετική και καταδίκαζε την Ένωση να μείνει εκτός Ευρώπης για ένα ή περισσότερα χρόνια.

Για να συμβεί, όμως, αυτό μεσολάβησαν βασικές ενέργειες τις οποίες "κιτρινόμαυρες" πηγές χώρισαν σε οκτώ άξονες και έχουν ως εξής:

1. Η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό της υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Γι' αυτό και η καθυστέρηση στην εκδίκαση και την απόφαση.

2. Ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις, όχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής, αλλά με ορισμό inspector και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και του σεκιούριτι officer του αγώνα.

3. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής. Αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν. Την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

4. Δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του inspector.

5. Η χθεσινή ακρόαση ήταν μια δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της ΑΕΚ να προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών.

6. Εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι και αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης της 'Ενωσης προκειμένου να πετύχει την αναστολή. " Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν" ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Λυσάνδρου.

7. Αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA, αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το που υπάρχουν τα όρια δράσης της ΑΕΚ και της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των σεκιούριτι που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη, ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

8. " Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολύ δουλειά γιατί το ότι αποφύγαμε τον αυτόματο αποκλεισμό δεν σημαίνει ότι… σωθήκαμε. Παραμένουμε σε πολύ δύσκολη θέση που απαιτεί να κάνουμε το ΟΑΚΑ… εκκλησία όχι μόνο στα δύο χρόνια της αναστολής, αλλά και στη συνέχεια, αφού γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε και πάλι στο παρατηρητήριο της UEFA", έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΠΑΕ σχολιάζοντας την απόφαση.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ