ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα στοιχεία "κλειδιά" στο ντέρμπι με την ΑΕΚ

Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι από τα όπλα του Πέδρο Μαρτίνς
Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι από τα όπλα του Πέδρο Μαρτίνς INTIME

Το αναλυτικό σχέδιο του Πέδρο Μαρτίνς για το μεγάλο παιχνίδι του ΟΑΚΑ και το πρώτο γκολ που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά του.

Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο για τον Ολυμπιακό στα παιχνίδια του απέναντι στην ΑΕΚ επί θητείας του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία. Στοιχείο που αποτελεί "οδηγό" για τους ερυθρόλευκους ενόψει του αγώνα απόψε στο ΟΑΚΑ (19:30, COSMOTE SPORT 1 HD και LIVE από το SPORT24). Όταν η πειραϊκή ομάδα πετυχαίνει πρώτη γκολ κόντρα στην Ένωση είτε κερδίζει είτε αναδεικνύεται ισόπαλη.

Αυτό έχει παίξει κομβικό ρόλο ώστε ο Ολυμπιακός και ο Πορτογάλος τεχνικός να είναι αήττητοι τους τελευταίους 41 μήνες (με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες) στα ντέρμπι εναντίον των κιτρινόμαυρων.

Το δείγμα δεν είναι μικρό. Πρόκειται για 11 ματς από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων μόνο το ένα έληξε χωρίς σκορ (0-0, στο "Σπύρος Λούης", στις 26 Ιανουαρίου 2020).

Στους υπόλοιπους 10 αγώνες, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ στους εννέα, ενώ κέρδισε και το παιχνίδι στο οποίο πέτυχε πρώτη τέρμα η ΑΕΚ. Ήταν στην εμφατική νίκη 4-1 των ερυθρόλευκων στο Καραϊσκάκης για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, στις 17 Φεβρουαρίου 2019, όπου οι κιτρινόμαυροι προηγήθηκαν με τον Πόνσε (3'), αλλά η πειραϊκή ομάδα απάντησε στο β' ημίχρονο με τον Μαντί Καμαρά (50'), τον Φορτούνη (72', 87') και τον Χασάν (83').

Στα υπόλοιπα εννέα παιχνίδια, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πέτυχε πρώτος τέρμα:

  • 7/10/2018, ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 1-1 (90' Μπακασέτας - 58' Φορτούνης)
  • 27/10/2019, Ολυμπιακός – ΑΕΚ: 2-0 (9' Σεμέδο, 77' Μ. Καμαρά)
  • 28/6/2020, ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 1-2 (66' Αραούχο - 38' Ελ Αραμπί, 45' Μ. Καμαρά)
  • 19/7/2020, Ολυμπιακός – ΑΕΚ: 3-0 (10' Βαλμπουενά, 21' Ραντζέλοβιτς, 73' Μ. Καμαρά)
  • 12/9/2020, ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 0-1 (9' Ραντζέλοβιτς), Τελικός του Κυπέλλου στον Βόλο
  • 16/12/2020, ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 1-1 (80' Σιμόες – 55' Βρουσάι)
  • 3/1/2021, Ολυμπιακός – ΑΕΚ: 3-0 (13', 69' Ελ Αραμπί, 94' Βαλμπουενά)
  • 4/4/2021, ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 1-5 (90' Ανσαριφάρντ - 17' Μ. Καμαρά, 23', 44' Μασούρας, 35' Ελ Αραμπί, 74' Φορτούνης)
  • 25/4/2021, Ολυμπιακός – ΑΕΚ: 2-0 (50', 92' Μπρούμα)

Το μηδέν στην άμυνα στο α' ημίχρονο στα 10 από τα 11 παιχνίδια

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κράτησε το μηδέν στην εστία του στο α´ ημίχρονο στα 10 από τα 11 τελευταία παιχνίδια του που είναι αήττητος με την ΑΕΚ.

Με εξαίρεση το τέρμα του Πόνσε (3'), τα υπόλοιπα μόλις τέσσερα γκολ η πειραϊκή ομάδα τα δέχτηκε μετά το 65ολεπτό (66' Αραούχο, 80' Σιμόες, 90' Μπακασέτας, 90' Ανσαριφάρντ). Και στα δύο από αυτά τα τέσσερα τέρματα, το ματς ήδη είχε κριθεί.

Αιφνιδιασμός και έξυπνη διαχείριση

Οι ερυθρόλευκοι στα μισά από τα παραπάνω παιχνίδια κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους κιτρινόμαυρους πετυχαίνοντας ένα γρήγορο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο ή εικοσάλεπτο των αγώνων. Παράλληλα, υπήρξαν ματς που σκόραραν στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα γρήγορα τέρματα επέτρεψαν στον Μαρτίνς να διαχειριστεί κατάλληλα τους αγώνες έχοντας ο Ολυμπιακός το υπέρ του αποτέλεσμα, φτάνοντας στη συνέχεια σε δεύτερο, σε τρίτο και ενίοτε σε τέταρτο και πέμπτο γκολ.

Συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, πάντως, γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους παιχνίδια απαιτούν και άλλα πράγματα. Η συγκέντρωση, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και η κατάλληλη σωματική και πνευματική προετοιμασία. Η ομάδα που εμφανίζεται πιο διψασμένη και δείχνει στο γήπεδο ότι το θέλει περισσότερο, εκείνη συνήθως φτάνει στο τέλος στη νίκη.

Ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να ανοίξει στο +6 την βαθμολογική του διαφορά από την ΑΕΚ στην κορυφή της Super League 1 (διατηρώντας ταυτόχρονα τουλάχιστον το +4 από τον ΠΑΟΚ που παίζει με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι) και να πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στον κρίσιμο αγώνα με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε την Πέμπτη (25/11) στο Καραϊσκάκης. Στο ενδεχόμενο ισοπαλίας στο ΟΑΚΑ, η πειραϊκή ομάδα θα διατηρήσει το +3, ενώ αν ηττηθεί θα έχει τους ίδιους βαθμούς με την Ένωση.

Πίεση ψηλά και αυξημένη προσοχή στις στατικές φάσεις

Ο Μαρτίνς έχει ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να μπουν δυνατά στο παιχνίδι και να πιέσουν πάνω από τη μεσαία γραμμή, με σκοπό να κλέψουν μπάλες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα γρήγορο γκολ.

Παράλληλα, έχει ζητήσει αυξημένη προσοχή στις στατικές φάσεις στην άμυνα, καθώς οι ερυθρόλευκοι έχουν δεχτεί αρκετά τέρματα έπειτα από εκτελέσεις φάουλ, κόρνερ και πέναλτι στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο Πορτογάλος τεχνικός θέλει οι παίκτες του να γίνουν πιο απειλητικοί στις στατικές φάσεις στην επίθεση, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε περισσότερα γκολ στο συγκεκριμένο τομέα την προηγούμενη τριετία.

Το πλάνο της ενδεκάδας

Σε ό,τι αφορά την ενδεκάδα, ο Μαρτίνς προσανατολίζεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια, τον Λαλά και τον Ρέαμπτσιουκ στα πλάγια της άμυνας, τον Παπασταθόπουλο και τον Σισέ στα στόπερ, τον Εμβιλά και τον Μ. Καμαρά στο κέντρο, τον Α. Καμαρά μπροστά τους, τον Μασούρα και τον Ροντρίγκες στα άκρα της επίθεσης και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή.

Θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικούν, επίσης, τόσο ο Μπουχαλάκης όσο ο Τικίνιο και ο Ανδρούτσος. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν, πάντως, που ο 51χρονος τεχνικός επεφύλασσε κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα και ίσως να το πράξει και απόψε.

Στη διάθεση του Πορτογάλου κόουτς είναι και οι Βαλμπουενά, Βρουσάι, Ονιεκούρου, Λόπες, Μπα, Μάρκοβιτς, Κρίστινσον και Καραργύρης. Εκτός αποστολής έχουν μείνει οι τραυματίες Κούντε και Καρμπόβνικ, ο Παπαδόπουλος και ο ανέτοιμος Σεμέδο.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός Με Live Ηχητική Περιγραφή

ΑΕΚ - Ολυμπιακός σε ζωντανή, ηχητικη περιγραφή στο MatchCenter του SPORT24 από τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Βαγγέλη Αρναούτογλου! Το SPORT24 θα είναι παρών στην σημαντική αναμέτρηση του ΑΕΚ-Ολυμπιακού για την Super League Interwetten με live ήχο και περιγραφή από το OAKA! ΑΕΚ - Ολυμπιακός σε ζωντανή μετάδοση στο www.sport24.gr

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ