FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Τα δύο μαύρα ρεκόρ απέναντι στην ΑΕΚ που δύσκολα θα σπάσουν στο μέλλον

Ολυμπιακός: Τα δύο μαύρα ρεκόρ απέναντι στην ΑΕΚ που δύσκολα θα σπάσουν στο μέλλον

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα δύο αρνητικά ρεκόρ που έκανε ο Ολυμπιακός στην ήττα από την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Η Ένωση κατάφερε να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τους ερυθρόλευκους.

Με 3-1 θριάμβευσε ο Ολυμπιακός στην OPAP Arena, όταν υποχρέωσε την ΑΕΚ στην πρώτη ήττα στο νέο της γήπεδο και της στέρησε την πρώτη θέση στη λήξη της κανονικής περιόδου της Stoiximan Super League.

Με το ίδιο σκορ νίκησε η ΑΕΚ στο "Καραϊσκάκης", με ένα 3-1 που έστειλε τον Ολυμπιακό στο -9, έξω από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, και κράτησε την Ένωση στους ίδιους βαθμούς με τον Παναθηναϊκό, που έχει την ισοβαθμία.

Τα παράπονα...

Ο Ολυμπιακός μετά τη λήξη του αγώνα εξέφρασε δριμύτατα παράπονα για τη διαιτησία του Ιταλού Ντάβιντε Μάσα και μάλιστα εστίασε σε τέσσερις συγκεκριμένες φάσεις, καθώς και στο γεγονός πως ο VAR του ντέρμπι δεν ήταν κατηγορίας elite.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τις συγκεκριμένες φάσεις, όπως επίσης μπορεί να ισχυριστεί πως το τελικό σκορ θα μπορούσε να είναι διαφορετικό με άλλες αποφάσεις

...και η εικόνα

Υπάρχει όμως και το παιχνίδι που έγινε. Και σ'αυτό η ΑΕΚ υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε αρνητικά ρεκόρ τόσο μαύρα που δύσκολα θα σπάσουν στο μέλλον.

Αυτή ήταν η εικόνα στις τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ.

Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Οι τελικές ήταν 5-15, τα xGoals 0.28-1.82, ενώ το γκολ του Μπακαμπού ήταν η μοναδική προσπάθεια των ερυθρόλευκων που βρήκε την εστία της Ένωσης.

Η μικρότερη απειλή του Ολυμπιακού στο γήπεδό του

Η επίδοση του Ολυμπιακού στην επίθεση, αυτά τα μόλις 0.28 xGoals, είναι η χειρότερη των ερυθρόλευκων στο "Καραϊσκάκης" από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Αυτή είναι η λίστα των έντος έδρας αγώνων του Ολυμπιακού με τη μικρότερη απειλή, ο αντίπαλος και ο μήνας που έγινε ο αγώνας.

Οι χειρότερες εντός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού στα xGoals
Οι χειρότερες εντός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού στα xGoals

Το 0.28 με την ΑΕΚ είναι μακράν η χειρότερη επίδοση του Ολυμπιακού στο "Καραϊσκάκης". Ούτε καν το 50% από το 0.65, που ήταν μέχρι την Κυριακή το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των ερυθρόλευκων: απέναντι στον ΠΑΟΚ, τον Ιούλιο του 2020 στην επανανέρξη μετά τη διακοπή για την πανδημία, όταν ο Δικέφαλος έσπασε το αήττητο της ομάδας του Μαρτίνς με το γκολ του Μιχάι στο τέλος του αγώνα.

Τα χειρότερα επιθετικά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο γήπεδό του ήταν από το 0.65 μέχρι το 0.85, ποτέ άλλοτε δεν έπεσε τόσο χαμηλά όσο το 0.28 στο 1-3 με την ΑΕΚ.

Μία ενέργεια στην περιοχή στα πρώτα 45'...

Το ίδιο συνέβη και στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Η ΑΕΚ μπήκε με φοβερή ορμή στο ντέρμπι, έχασε ευκαιρίες, βρήκε το 0-1 με τον Γκατσίνοβιτς και το κράτησε μέχρι την ανάπαυλα.

Στα πρώτα 45', ο Ολυμπιακός είχε μόλις μία ενέργεια με την μπάλα στην περιοχή του Αθανασιάδη, την κεφαλιά του Ροντινέι στο 39'.

...κι άλλες τέσσερις στο 45'-65'

Η είσοδος των Μασούρα και Βρουσάι έκανε πιο αθλητικό και κινητό τον Ολυμπιακό, που άσκησε πίεση ψηλά και τελικά βρήκε την ισοφάριση με την κεφαλιά του Μπακαμπού στο 54'.

Σ'αυτά τα 20 λεπτά, από το 45' μέχρι το 65', ο Ολυμπιακός βρήκε τέσσερις ενέργειες στην περιοχή της ΑΕΚ, δύο με τον Μπακαμπού και δύο με τον Βρουσάι.

Ποτέ ξανά μόνο πέντε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή

Έφτασε τις πέντε και έμεινε εκεί. Από το 65' μέχρι και τη λήξη του αγώνα, ο Ολυμπιακός δεν κατέγραψε άλλη ενέργεια στην περιοχή της Ένωσης.

Και όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, οι μόλις πέντε ενέργειες στην περιοχή είναι η χειρότερη επίδοση του Ολυμπιακού στο γήπεδό του από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Οι χειρότερες εντός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή
Οι χειρότερες εντός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή

Από τότε που η Opta καλύπτει την Super League, ο Ολυμπιακός δεν έμεινε ποτέ στο γήπεδό του σε μονοψήφιο αριθμό ενεργειών στην αντίπαλη περιοχή.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν 10 ενέργειες απέναντι στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2021 και με τον Ιωνικό στην αρχή της φετινής σεζόν, τον Σεπτέμβριο, αλλά νίκησαν και στα δύο αυτά παιχνίδια, με 3-0 τον Δικέφαλο και με 3-1 τον Ιωνικό.

Τις άλλες φορές τουλάχιστον έπαιρνε τη νίκη

Αξίζει να σημειώσει κανείς το εξής: ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη σε οκτώ από τα παιχνίδια της λίστας. Μπορεί δηλαδή να είχε ισχνή παρουσία στην αντίπαλη περιοχή, αλλά τουλάχιστον είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη νίκη στο γήπεδό του.

Η φετινή ΑΕΚ πήγε στο Φάληρο στην κανονική περίοδο, περιόρισε τον Ολυμπιακό σε 13 ενέργειες στην περιοχή και το ματς έληξε χωρίς σκορ, 0-0. Η Ένωση επέστρεψε στο "Καραϊσκάκης" για τα playoffs, νίκησε με 3-1 και οι ερυθρόλευκοι είχαν μόλις πέντε ενέργειες στην περιοχή της.

Κι αυτό το πέντε μοιάζει ακόμα χειρότερο, αν υπολογίσει κανείς πως σε κανένα σημείο του αγώνα ο Ολυμπιακός δεν ήταν μπροστά στο σκορ, δεν είχε προβάδισμα να διαχειριστεί.

Χειρότερα μόνο με δέκα παίκτες

Η φύση του ποδοσφαίρου είναι τέτοια που μπορείς να χάσεις με 1-3 στο γήπεδό σου σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Μπορείς κάλλιστα να χάσεις 1-3 σε ένα ματς που ήσουν και ανώτερος: είχες κλασικές ευκαιρίες για 2-3 γκολ, αλλά έβαλες μόνο ένα και ο αντιπαλος είχε σκανδαλώδη ευστοχία στα δικά του σουτ.

Γίνεται, συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι εύκολο να συμβεί είναι μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός να έχει τέτοια εικόνα σε αγώνα πρωταθλήματος στο γήπεδό του.

Να πατήσει μόνο πέντε φορές στην αντίπαλη περιοχή, να μείνει μόλις στα 0.28 xGoals και όλα αυτά σε ματς που θέλει μόνο τη νίκη και δεν έχει βρεθεί ποτέ μπροστά στο σκορ κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τέτοιες επιδόσεις "δικαιολογούνται" μόνο όταν μια ομάδα μείνει με δέκα παίκτες πολύ νωρίς στο ματς. Και ίσως μια τέτοια συνθήκη, μια κόκκινη κάρτα στο πρώτο διάστημα του αγώνα, να είναι και ο λόγος που στο μέλλον μπορεί να σπάσουν αυτά τα δύο αρνητικά ρεκόρ.

Πώς αλλιώς να φανταστεί κανείς τον Ολυμπιακό να έχει κάτω από πέντε ενέργειες στην περιοχή του αντιπάλου σε αγώνα της Super League στο γήπεδό του; Μόνο με δέκα παίκτες.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ