FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η ξεκάθαρη υπεροχή του Φορτούνη και η βραχεία κεφαλή του Μπερνάρ

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η ξεκάθαρη υπεροχή του Φορτούνη και η βραχεία κεφαλή του Μπερνάρ
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι των της πρεμιέρας των playoffs και ο Πέτρος Παπαμακάριος συγκρίνει τα δύο δεκάρια των δύο αιωνίων και τι προσφέρουν στις ομάδες τους.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα των playoffs της Stoiximan Super League. στο "αιώνιο ντέρμπι" (10/3, 20:30 COSMOTE SPORT 1HD, LIVE στο Matchcenter του SPORT24).

Οι γηπεδούχοι με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση τους, βρίσκονται στην 3η θέση, έχουν προσπεράσει το τριφύλλι στη βαθμολογία και είναι στο -3 από την πρωτοπόρο ΑΕΚ και φυσικά μέσα στο παιχνίδι του τίτλου σε σχέση με πριν ένα μήνα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός που στη διάρκεια της σεζόν βρέθηκε για αρκετές εβδομάδες στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μπαίνει στα playoffs ως τέταρτος, έναν πόντο πίσω από τους "ερυθρόλευκους" και τέσσερις πίσω από την ΑΕΚ.

Οι δύο ομάδες φέτος έχουν βρεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές, δύο για το πρωτάθλημα και δύο για το Κύπελλο Ελλάδας Betsson με το τριφύλλι να μετράει μια νίκη ενώ δύο ματς αυτά του Κυπέλλου ήρθαν ισόπαλα με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στην πρόκριση στα πέναλτι ενώ υπάρχει και το παιχνίδι πρωταθλήματος στο "Γ. Καραϊσκάκης" το οποίο διεκόπη μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ.

Σήμερα όμως για πρώτη φορά ο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα βρει απέναντι του το τριφύλλι και τον Φατίχ Τερίμ ενώ οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν απόψε τους ερυθρόλευκους με τρίτο διαφορετικό προπονητή στον πάγκο τους.

Η ξεκάθαρη υπεροχή του Φορτούνη

Όλα αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν και το τι έχει γίνει έως τώρα μέσα στη σεζόν αλλά και τι κάνει στα ντέρμπι η κάθε ομάδα τα διαβάσατε στη μεγάλη ανάλυση του SPORT24 και του Θέμη Καίσαρη.

Επικεντρωνόμαστε στο ντέρμπι της Κυριακής και στο πόσο καταλυτικοί μπορεί να είναι σε αυτό τα δύο δεκάρια των δύο ομάδων, ο Κώστας Φορτούνης και ο Μπερνάρ μέσω του head to head από την OPTA/Stats perform. Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν κουβαλήσει τις ομάδες τους μέχρι τώρα και προσπαθούν να τις οδηγήσουν στον τίτλο.

Οι επιδόσεις Φορτούνη και Μπερνάρ στη φετινή Stoiximan Super League
Οι επιδόσεις Φορτούνη και Μπερνάρ στη φετινή Stoiximan Super League

Οι επιδόσεις του Φορτούνη, όπως έχουμε γράψει ξανά φέτος, είναι ακραίες. Ο Έλληνας μέσος υπερτερεί του Μπερνάρ, ο οποίος επίσης κάνει μια εξαιρετική σεζόν, στις περιοσσότερες κατηγορίες. Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Ο Φορτούνης απειλεί περισσότερο καθώς έχει έξι γκολ σε 1453 λεπτά συμμετοχής και 0.24xgoals με τον Μπερνάρ να έχει βρει έως τώρα πέντε φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα με 0.19xgoals σε 1577 λεπτά παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Βραζιλιάνος όμως έχει περισσότερες ασίστ από τον Έλληνα μέσο καθώς ο άσος του Παναθηναϊκού έχει δώσει επτά έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του σε αντίθεση με τον Φορτούνη που έχει μια λιγότερη.

Τα σημεία που υπερτέρει και μάλιστα ξεκάθαρα ο μέσος του Ολυμπιακού είναι οι τελικές που έχει ανά 90λεπτα αγώνα, οι ενέργειες με τη μπάλα, τα κουβαλήματα της μπάλας και οι ενέργειες μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Συγκεκριμένα ο "Φορτού" κάνει 3.3 τελικές σε κανονική ροή αγώνα, τις διπλάσιες από τον Βραζιλιάνο μέσο ο οποίος έχει 1.5 ανά παιχνίδι. Ο Έλληνας μέσος έχει 91.4 ενέργειες με τη μπάλα την ώρα που ο Μπερνάρ έχει 71.6 ενέργειες με τη μπάλα.

Από εκεί και πέρα ο 31χρονος μέσος των γηπεδούχων κάνει 4.2 ενέργειες στην περιοχή τις διπλάσιες απ' ότι ο Μπερνάρ ο οποίος όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα έχει 2.1 ενέργειες μέσα στην περιοχή.

Ενώ στα κουβαλήματα της μπάλας ο Κώστας Φορτούνης είναι μπροστά με 24.8 την ώρα που ο Μπερνάρ έχει 10.8 με τον Έλληνα μέσο να έχει 2.5 φορές περισσότερα όπως μπορεί να δει κανείς.

Η βραχεία κεφαλή του Μπερνάρ

Εκεί που βλέπουμε τον Βραζιλιάνο να υπερέχει, αλλά με βραχεία κεφαλή, είναι στις open play key passes όπου ο μέσος του Παναθηναϊκού έχει 2.2 έναντι 2.1 του Φορτούνη αλλά και στις ανακτήσεις κατοχής. Με τον Μπερνάρ να βοηθάει περισσότερο αμυντικά το τριφύλλι και να μετράει 5.6 ανακτήσεις κατοχής ανά 90 λεπτά αγώνα την ώρα που ο Έλληνας μέσος έχει 5.3 ανακτήσεις κατοχής.

Στα ντέρμπι βέβαια των δύο αιώνιων αντιπάλων υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να κρίνουν ένα ματς υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας. Το δεδομένο είναι πως τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός θέλουν για τους δικούς τους, ξεχωριστούς λόγους, το τρίποντο στην πρεμιέρα των playoffs της Stoiximan Super League.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ