ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο νέος ρόλος του Κουπμάινερς και η παρουσία του Μπογκά μεταμόρφωσαν την Αταλάντα

Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι δίνει οδηγίες
Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι δίνει οδηγίες AP PHOTO/LUCA BRUNO

Το 3-4-1-2, ο νέος ρόλος του Κουπμάινερς και η ταχύτητα του Μπογκά είναι τα στοιχεία που έκαναν την Αταλάντα να φτάσει στο καλύτερο παιχνίδι της εντός διμήνου απέναντι στην Γιουβέντους. Ο Τσάρλυ αναλύει το πλάνο του Γκασπερίνι πριν από το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Μπέργκαμο.

Έφθασε η μεγάλη ώρα για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να έχει πάρει σοβαρό προβάδισμα στο ελληνικό πρωτάθλημα και να μπορεί απρόσκοπτά να κοιτάξει την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Να είμαστε ειλικρινείς βέβαια. Για να μπορέσει να κοντράρει την Αταλάντα θα χρειαστεί να παρουσιαστεί πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει στο πρωτάθλημα.

Την κατάσταση του Ολυμπιακού τη γνωρίζουμε, πάμε όμως να δούμε που βρίσκεται και τι έχει να περιμένει η ομάδα του Μαρτίνς από την αντίπαλο της.

Μία νίκη στα τελευταία επτά παιχνίδια

Η Αταλάντα αυτήν την εποχή δεν πηγαίνει με αυτόματο πιλότο. Δεν είναι η ομάδα που τα προηγούμενα τρία χρόνια έπαιξε το πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο στην Ιταλία. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός θα έχει να αντιμετωπίσει έναν βατό αντίπαλο. Όποιος είδε τον ρυθμό που έβγαλαν οι παίκτες του Γκασπερίνι την Κυριακή το βράδυ με τη Γιουβέντους γνωρίζει και την δυσκολία που θα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο Πρωταθλητής Ελλάδας.

Είναι όμως πραγματικότητα πως ο Γκασπερίνι έχει να διαχειριστεί σοβαρά θέματα που τον έχουν κάνει να ψάχνεται. Έχει απουσίες και η ομάδα του μετρά μόλις μία νίκη στα τελευταία επτά παιχνίδια της Serie A και ρεκόρ 1-4-2 με τρία παιχνίδια να έχουν λήξει χωρίς τέρματα. Το γεγονός πως η Αταλάντα έχει φέρει τρεις λευκές ισοπαλίες στα τελευταία επρά παιχνίδια της, από μόνο του δείχνει πως βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση. Σαν να προσπαθεί μέσα από πιο ισορροπημένα παιχνίδια ο Γκασπερίνι να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Χωρίς τρία επιθετικά όπλα

Μεγάλο πλήγμα ο τραυματισμός του Σαπάτα, δεν υπολογίζει επίσης στον Ίλισιτς, που έχει προσωπικά ζητήματα, και στον επίσης τραυματία Μίραντσουκ. Καταλαβαίνετε πως οι συγκεκριμένες απουσίες, σε συνδυασμό με τα άσχημα αποτελέσματα, έκαναν τον Γκασπερίνι να ψαχτεί. Ακούγοντας Αταλάντα, απευθείας γνωρίζεις πως θα αντιμετωπίσεις μία ομάδα που εφαρμόζει το 3-4-3 στην πιο επιθετική μορφή του, γίνονται όλα γρήγορα και έχει αμυντικές αδυναμίες. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι το τελευταίο διάστημα.

Ψάχνεται ο Γκασπερίνι

Ο Γκασπερίνι ψάχνει να βρει λύσεις στο πρόβλημα. Με την Κάλιαρι, στις 6 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια και από τη στιγμή που δεν έχει τρεις σημαντικούς ποδοσφαιριστές για την επιθετική τριάδα, αποφάσισε να πάει σε σχήμα με 4άδα στην άμυνα. Ένα 4-2-3-1 που δεν λειτούργησε ποτέ.

Η Αταλάντα ηττήθηκε 1-2 εντός έδρας και φυσικά, κάθε σκέψη για να διατηρηθεί έστω για ένα διάστημα η συγκεκριμένη φιλοσοφία πετάχτηκε. Στην συνέχεια ήρθε ο αποκλεισμός στο κύπελλο με εντός έδρας ήττα από την Φιορεντίνα (2-3) από γκολ στις καθυστερήσεις και ακολούθως το παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Αυτό που αλλάζει κάπως την κουβέντα για την Αταλάντα.

Το καλύτερο παιχνίδι της το τελευταίο δίμηνο

Η ομάδα του Γκασπερίνι έκανε με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι της τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο. Απέναντι σε μία Γιουβέντους που ερχόταν ψηλωμένη από την προσθήκη του Βλάχοβιτς και φάνταζε φαβορί με βάση την τελευταία εικόνα των δύο ομάδων, η Αταλάντα έβγαλε το όπλο που φαινόταν πως είχε χάσει: ρυθμό, ταχύτητα, υψηλή ένταση.

Έδειξε πως ακόμα μπορεί να τρέξει πιο πολύ από τη Γιουβέντους. Άξιζε την νίκη που δεν ήρθε στην τελευταία άμυνα. Χάθηκε το μαρκάρισμα του Ντανίλο σε εκτέλεση κόρνερ και η Γιουβέντους ισοφάρισε μένοντας στην 4η θέση. Το τελικό 1-1 άδικο σε ένα παιχνίδι με πολλές τελικές 21-15 υπερ της Αταλάντα και xg 2,46-1,04.

Η Αταλάντα βρίσκεται στην 5ή θέση, την Κυριακή δίνει πολύ κρίσιμο παιχνίδι στο Αρτέμιο Φράνκι και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την ενδεκάδα, που θα χρησιμοποιήσει ο Γκασπερίνι με τον Ολυμπιακό. Κάθε ιστοσελίδα που κοιτάω έχει και διαφορετική προσέγγιση, αυτό όμως που θεωρώ σημαντικό ν' αναφέρω είναι τι συνέβη με τη Γιουβέντους και η Αταλάντα παρουσίασε το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπό της κατά το τελευταίο δίμηνο.

Οργίασε ο Κουπμάινερς σε ρόλο επιτελικού χαφ

Στο ψάξιμο που αναγκαστικά κάνει ο Γκασπερίνι από την στιγμή που έχει χάσει τρεις ποδοσφαιριστές για την επιθετική τριάδα επέλεξε να εφαρμόσει ένα 3-4-1-2 κάνοντας δύο πράγματα που του βγήκαν: χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Ολλανδό Κουπμάινερς πιο ψηλά από τους Ντε Ρουν - Φρόιλερ και έβαλε για πρώτη φορά στην βασική ενδεκάδα τον Μπογκά, που ήρθε με 6μηνο δανεισμό από την Σασουόλο στα τέλη του περασμένου μήνα, για να καλύψει τις σημαντικές απουσίες στην επιθετική τριάδα.

Δεν είναι το πρώτο σύστημα του το 3-4-1-2, όμως το έχει χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Ο Ολλανδός χαφ που πέρυσι είχε κάνει όργια στην Αλκμάαρ πετυχαίνοντας από τον άξονα 15 γκολ, ήταν εντυπωσιακός κι αναδείχτηκε MVP του αγώνα. Στην Αταλάντα έπαιζε μόνιμα στο δίδυμο του άξονα και στο ιταλικό πρωτάθλημα δεν είναι εύκολο από τόσο χαμηλά να δείξει το επιθετικό, αλλά και δημιουργικό ταλέντο του.

Έχοντας στην πλάτη του δύο ποδοσφαιριστές και παίζοντας πιο ψηλά χωνόταν συνέχεια ανάμεσα στην άμυνα της Γιουβέντους. Πατούσε περιοχή και περασε 6 Key Passes, είχε δύο καλές ευκαιρίες, ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνων και "τάιζε" το επιθετικό δίδυμο.

Ελπιδοφόρο ντεμπούτο στην βασική ενδεκάδα, με ένα ποδόσφαιρο ταχύτητας που δείχνει να κουμπώνει τέλεια στο στιλ της Αταλάντα έκανε και ο Μπογκά. Δυσκόλεψε πολύ την άμυνα της Γιουβέντους, κατέγραψε 3 ντρίπλες, 3 Key Passes και 4 εκτελέσεις.

Όλοι δίνουν διαφορετική ενδεκάδα

Επαναλαμβάνω υπάρχει μπροστά το εκτός έδρας παιχνίδι με την Φιορεντίνα και οι Ιταλοί συνηθίζουν στα παιχνίδια της Πέμπτης για το Europa να κάνουν αλλαγές. Η Αταλάντα ασφαλώς δεν έχει τρόπαια στη συλλογή της. Ένα κύπελλο έχει κατακτήσει όλο και όλο, την σεζόν 1962-63 και την προοπτική λοιπόν να φθάσει ψηλά στο Europa δεν θα την παρατήσει. Δεν αποκλείεται όμως να γίνει ένα μικρό ροτέισον και ουδείς γνωρίζει την ενδεκάδα που θα παρουσιάσει ο Γκασπερίνι.

Ο Μαρτίνς πάντως θα έχει δει σίγουρα την Αταλάντα με τη Γιουβέντους και θα έχει πάρει τα μέτρα του και για τον νέο ρόλο του Κουπμάινερς και για την ταχύτητα και την ικανότητα στο ένας με ένας του Μπογκά.

Οι σταθερές και ο Μουριέλ

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι σταθερές των Μουριέλ, Πάσαλιτς και Μαλινόφσκι που μπορούν και να αποτελέσουν τριάδα, σε ένα καθαρό 3-4-3 είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι. Ο Μαλινόφσκι ήρθε από τον πάγκο και πέτυχε εντυπωσιακό τέρμα με την Γιουβέντους, ενώ ο Μουριέλ είναι ο πιο αξιόπιστος σκόρερ της φετινής Αταλάντα.

Ο Κολομβιανός δεν ήταν καλός με τη Γιουβέντους και βγήκε στο 60ο λεπτό. Πρόκειται όμως για έναν πολύ επικίνδυνο ποδοσφαιριστή. Κινείται σε χώρους που δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τους στόπερ. Αυτή είναι μία δυσκολία που συνολικά βάζει η Αταλάντα στους αντιπάλους της. Με τον τρόπο που αγωνίζεται και ποδοσφαιριστές που κινούνται και καλύπτουν διάφορους χώρους και δουλειές στο γήπεδο, αλλάζοντας δύο - τρεις πάσες σε μικρό χώρο ή τρέχοντας κάθετα σε αποδιοργανώνει.

Σε ένα ιταλικό σάιτ διάβασα πως δεν αποκλείεται να δώσει χρόνο στον 22χρονό Ρουμάνο εξτρέμ Μιχάιλα, που αποκτήθηκε από την Πάρμα, προκειμένου να προσφέρει ακόμα μία λύση στην επιθετική τριάδα μέχρι το τέλος της σεζόν. Πρόκειται για έναν κλασικό εξτρέμ ταχύτητας που στην Πάρμα τουλάχιστον έπαιζε περισσότερο ανοιχτά απ' όσο συνηθίζουν να αγωνίζονται οι ακραίοι του Γκασπερίνι. Πιθανότερο είναι να τον δούμε στη διάρκεια του αγώνα σε μία προσπάθεια να κουράσει κάποιον ακραίο μπακ του Ολυμπιακού είτε να ανεβάσει την ταχύτητα της ομάδας του.

Ο Μαρτίνς χρειάζεται τον καλό Μαντί

Ο Ολυμπιακός βρίσκει την Αταλάντα σε μία εποχή που δεν είναι στα καλύτερα της, αλλά έχοντας ένα πραγματικά καλό παιχνίδι που άξιζε να κερδίσει, αλλά δεν τα κατάφερε στην τελευταία φάση. Είναι σημαντικό να παρουσιάσει μία συμπαγή διάταξη που δεν θα επιτρέψει στους παίκτες της Αταλάντα να βρουν ρυθμό, να φτιάξουν συνεργασίες και να δημιουργήσουν μέσα από αυτές κενούς χώρους και μέτρα προς εκμετάλλευση.

Είναι σημαντικό αλλά όχι εύκολο να βγει το αμυντικό πλάνο. Αν τα καταφέρει, τότε θα μπορέσει να την οδηγήσει σε λάθη, να αναδείξει αδυναμίες που υπάρχουν και να φέρει αποτέλεσμα που θα του δώσει σημαντικές ελπίδες για την ρεβάνς.

Η Αταλάντα δεν έχει μπέσα. Δεν ξέρεις πώς θα παρουσιαστεί. Δεν πρόκειται για μία ομάδα που έχει ένα μέσο όρο και κινείται γύρο από αυτόν. Μπορεί να βγάλει προβλήματα, να παρουσιαστεί ασύνδετη και ν' αναδειχθούν οι αμυντικές αδυναμίες της, είναι σε θέση όμως και να σε διαλύσει με τον ρυθμό της.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού για τον Ολυμπιακό είναι να του βγει το αμυντικό πλάνο. Για να συμβεί έχω την αίσθηση πως ο Μαρτίνς χρειάζεται ένα δώρο. Ο Πορτογάλος προπονητής έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να δει στο Μπέργκαμο τον πραγματικό Μαντί Καμαρά. Να πάρει από τον Αφρικανό στοιχεία που θα του δέσουν την ομάδα και θ' ανεβάσουν το επίπεδο έντασης και πίεσης του Ολυμπιακού.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΑ EUROPA LEAGUE SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ