ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Γι' αυτό δεν τους... έβλεπε ο Μαρτίνς

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει γιατί ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε κατά βάση τους ίδιους παίκτες στα πρώτα φετινά ματς του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα τα σημάδια κόπωσης. Το παράδειγμα Γκιλιέρμε - Ελ Αραμπί και ο Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με δύο νίκες τη Super League 2019-2020. Επικράτησε 1-0 του Αστέρα στην πρεμιέρα και με το ίδιο αποτέλεσμα πήρε τους τρεις βαθμούς απέναντι στην ΑΕΛ το βράδυ της Κυριακής (1/9) για τη 2η αγωνιστική. Είναι αλήθεια ότι δεν ενθουσίασε με το ποδόσφαιρό της η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς στο πρωτάθλημα, αλλά υπάρχουν δικαιολογίες και αυτό που μετράει σε αυτό το διάστημα για την ίδια είναι οι βαθμοί.

Πράγματι δεν είχαν φρεσκάδα οι "ερυθρόλευκοι" στο AEL FC Arena και δεν μπόρεσαν να βγάλουν τους αυτοματισμούς που εμφάνισαν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αυτό εξηγείται από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου των "βυσσινί", που για μια ακόμη χρονιά είναι σε κάκιστη κατάσταση και δεν επέτρεπε πολλά - πολλά, αλλά και από την κούραση που κουβαλάνε οι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Ο Μαρτίνς κατέβασε στη Θεσσαλία την ενδεκάδα που είχε παραταχθεί στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Κράσνονταρ, με μοναδική εξαίρεση τον Σισέ αντί του τραυματία Σεμέδο. Επελέγησαν, δηλαδή, κυρίως οι παίκτες που τράβηξαν το... κουπί μέχρι τη σπουδαία πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Οι Σα, Ομάρ, Μεριά, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε, Ποντένσε, Βαλμπουενά και Μασούρας. Αφήνουμε εκτός τον Ελ Αραμπί, καθώς βασικός στα περισσότερα παιχνίδια ήταν ο Γκερέρο. Ήταν λογικό λοιπόν να μην υπάρχει φρεσκάδα εκ μέρους του Ολυμπιακού, αλλά αυτό στη συγκεκριμένη φάση δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

Οι προπονητές, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μαρτίνς, θέλει να είναι απολύτως βέβαιος για την κατάσταση των παικτών του πριν τους χρησιμοποιήσει. Αυτοί που έχουν αγωνιστεί περισσότερο, είναι αυτοί που βρίσκονται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και που έχουν "δέσει" μεταξύ τους. Όλα τα παιχνίδια που προηγήθηκαν ήταν πολύ κρίσιμα και περιθώριο για πειράματα δεν υπήρχαν. Όταν, δε, έχεις χάσει τον Κώστα Φορτούνη, τον κορυφαίο σου παίκτη, θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο να κάνεις περισσότερες αλλαγές στο παιχνίδι σου, το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο από τις 17 Φεβρουαρίου 2018 και μετά, από την εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ κι έπειτα.

Ο Πορτογάλος δικαιώθηκε πέρα για πέρα, αφού εξασφαλίστηκε η παρουσία στους ομίλους, ενώ κατακτήθηκε το απόλυτο ύστερα από δύο ματς στη Super League.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ - ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Στην πρεμιέρα με τον Αστέρα έγιναν όντως πέντε αλλαγές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά αυτές ήταν επιβεβλημένες. Στις 21 Αυγούστου έγινε το εντός έδρας ματς με την Κράσνονταρ, στις 24 αυτό με τους Αρκάδες και στις 27 η ρεβάνς με τους Ρώσους εκτός έδρας. Ναι μεν υπήρξαν στιγμές που ο Ολυμπιακός εμφάνισε ποιότητα στο παιχνίδι του με την ομάδα της Τρίπολης, αλλά παράλληλα φάνηκε πως αυτοί οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν θέλουν ακόμα χρόνο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γκιλιέρμε, ο οποίος πλέον είναι η κολόνα του Ολυμπιακού και δεν βγαίνει από την ενδεκάδα. Ανακοινώθηκε στις 17 Αυγούστου 2018 και πέρασε περισσότερο από ένας μήνας για να αγωνιστεί. Ο Μαρτίνς έκρινε ότι για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να περάσει καιρός. Τελικά ο Βραζιλιάνος έπαιξε στις 27 Σεπτεμβρίου σε αγώνα Κυπέλλου κόντρα στον Λεβαδειακό. Έτσι συμβαίνει και φέτος με αρκετά από τα νέα αποκτήματα.

Ο Ελ Αραμπί, ας πούμε, που έχει πιστοποιήσει με... εκκωφαντικό τρόπο την αξία του, ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου. Για πρώτη φορά έπαιξε στις 30 του ίδιου μήνα και μόλις για ένα δεκάλεπτο, κόντρα στην Πλζεν. Βασικός έπαιξε στις 24 Αυγούστου με τον Αστέρα, δηλαδή ένα μήνα και 18 μέρες μετά.

ΙΔΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ό,τι συνέβη πέρυσι στα προκριματικά του Europa League, συνέβη και φέτος στα προκριματικά του Champions League. Την ίδια ενδεκάδα κατέβαζε και στα -τέσσερα- περσινά ευρωπαϊκά προκριματικά παιχίδια ο ο Μαρτίνς. Γιαννιώτης, Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Λάζαρος, Φορτούνης, Ποντένσε, Γκερέρο.

Αυτή ήταν η σύνθεση των "ερυθρόλευκων" στους αγώνες με Μπέρνλι και Λουκέρνη. Ακόμα και στα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος της σεζόν 2018-2019, μία αλλαγή υπήρχε στο καθένα. Τοροσίδης αντί Μπουχαλάκη με τον Λεβαδειακό, Φετφατζίδης αντί Λάζαρου με ΠΑΣ Γιάννινα.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΛΟΠ ΜΕ ΦΑΜΠΙΝΙΟ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε στις 28 Μαΐου 2018 τον Φαμπίνιο. Αγόρασε τον Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ από τη Μονακό 50 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πότε έκανε ντεμπούτο στην Premier League; Στις 20 Οκτωβρίου 2018. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τον Ρόμπερτσον. Ο Κλοπ το είχε πράξει στη Ντόρτμουντ και με τον Γκιντογάν. Τον ρωτούσαν σε συνεντεύξεις Τύπου οι Γερμανοί τι θα γίνει με τον διεθνή χαφ, πότε θα τον χρησιμοποιήσει, και αυτός γελούσε. Κάποια στιγμή, όταν έκρινε πως είναι έτοιμος, τον έριξε στη "μάχη" και από τότε ο Γκιντογάν δεν βγήκε από την ενδεκάδα.

Αυτό επιδιώκει να κάνει στον Ολυμπιακό και ο Μαρτίνς. Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τη διακοπή πέρασε... αναίμακτα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κι από εδώ και στο εξής θα δοθεί χρόνος στα ικανά νέα αποκτήματα να προετοιμαστούν ακόμα καλύτερα και να πάρουν ευκαιρίες όταν κρίνει ο 49χρονος προπονητής.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΕΜΕΔΟ, ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Στα φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Ολυμπιακός κατέβηκε στην ενδεκάδα με μόλις δύο νέα αποκτήματα στην ενδεκάδα και αυτοί αποτελούν την εξαίρεση στην τακτική του Μαρτίνς. Κατ' αρχήν ο Βαλμπουενά ανακοινώθηκε στις 27 Μαΐου. Πολύ νωρίς σε σχέση με άλλους. Έκανε γεμάτη προετοιμασία, απέδειξε ότι χρόνο προσαρμογής δεν χρειάζεται, στο μεταξύ χτύπησε ο Φορτούνης και ο Γάλλος έγινε ο "μαέστρος" της ομάδας, μετρώντας μέχρι σήμερα οκτώ συμμετοχές, πέντε ασίστ και δύο γκολ.

Ο Σεμέδο από την πλευρά του, που αγοράστηκε 4,5 εκατ. ευρώ από τη Βιγιαρεάλ, φρόντισε να δείξει τι αξίζει από τις πρώτες μέρες παραμονής του στην Πολωνία όπου έγινε η προετοιμασία, αποκτήθηκε σε ένα διάστημα κατά το οποίο οι "ερυθρόλευκοι" καίγονταν για κεντρικό αμυντικό και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να... κολυμπάει πολύ καλά. Εντάξει, μπορεί να τραυματίστηκε, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Δεν είναι ότι το έπαθε επειδή δεν έκανε καλή προετοιμασία ή επειδή ήταν ανέτοιμος. Σημείωσε και δύο γκολ παρότι κεντρικός αμυντικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΛ - Ολυμπιακός: Η ατάκα του Γρηγορίου στον Μαρτίνς
Το αφεντικό επέστρεψε
ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1: Σοβαρός, ουσιαστικός και κουρασμένος
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ