THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Έτσι πήρε τον Κάρμο, αυτά προβλέπει η συμφωνία με την Πόρτο

Ολυμπιακός: Έτσι πήρε τον Κάρμο, αυτά προβλέπει η συμφωνία με την Πόρτο
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Το SPORT24 είχε έγκαιρα αποκαλύψει το παράθυρο που άνοιξε στον Ολυμπιακό η διένεξη του Νταβίντ Κάρμο με τον τεχνικό της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο για να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον Πορτογάλο στόπερ. Τι πρόσφερε το πλεονέκτημα έναντι της επίσης σοβαρά ενδιαφερόμενης τον Ιανουάριο Λιόν, τα 18 εκατ. ευρώ του buy out, το ξεκαθάρισμα περί της αστήριχτης φημολογίας για Νότιγχαμ Φόρεστ, τι έπεται το καλοκαίρι και το έτσι κι αλλιώς επικερδές αγωνιστικά πλαίσιο για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τον Νταβίντ Κάρμο στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού για τη χειμερινή ενίσχυση στην καρδιά της οπισθοφυλακής των "ερυθρόλευκων".

Υπό άλλο καθεστώς, ακόμη και ως φιλοδοξία, πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη. Σε κανονικές συνθήκες (για τον ίδιο κυρίως), δεν προσεγγίζεται από ελληνική ομάδα ποδοσφαιριστής, ο οποίος αποτελεί την ακριβότερη αγορά στην ιστορία της Πόρτο: καλοκαίρι του '22, δαπάνησε 20,3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Μπράγκα.

Οι συνθήκες όμως δεν ήταν κανονικές. Το SPORT24 είχε περιγράψει αναλυτικά τα παιχνίδια εξουσίας που είχαν οδηγήσει τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό εκτός πλάνων Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Συγκεκριμένα και μόνο του τεχνικού των "δράκων" και όχι συνολικά του οργανισμού. Μια σοβαρότατη διένεξη με τον Πορτογάλο προπονητή, είχε στείλει τον Κάρμο στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο με το συνοδευτικό πως… δεν επιστρέφει όσο στον πάγκο του "Ντραγκάο" παραμένει ο Κονσεϊσάο.

Η Πόρτο, προφανώς άλλα σχέδια είχε για την ακριβότερη επένδυση της ιστορίας της. Αδύνατο να την "κάψει", αδύνατο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, επιβεβλημένη μια που θα εξασφάλιζε χρόνο συμμετοχής – που έτσι κι αλλιώς δεν είχε από την στιγμή που πάτησε στην Πόρτο – στον Κάρμο.

Η πειθώ του Καρβαλιάλ

Αυτή βρέθηκε σε έναν παλιό γνωστό του Πορτογάλου αμυντικού. Με τον (τότε) τεχνικό του Ολυμπιακού, Κάρλος Καρβαλιάλ είχαν συνεργαστεί στην Μπράγκα και μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Κάρμο εξελίχτηκε παίρνοντας την πανάκριβη μεταγραφή στην Πόρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε το παράθυρο για έναν δανεισμό – που ήταν η λύση που πρόκριναν οι "δράκοι" - τότε οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το κατάλληλο μέσο για να τον πετύχουν.

Και χρειάστηκε, αφού στο κόλπο της απόκτησης του Κάρμο ήταν επίσης, πολύ δυναμικά, η Λιόν. Η λογική και το πλαίσιο, πάντα, ανάλογα με αυτά που τελικά τον έφεραν στον Ολυμπιακό. Δανεισμός με option αγοράς. Η ειδοποιός διαφορά; Πως οι «λιονέ», παρότι μπλεγμένοι φέτος σε μάχη παραμονής στο σαμπιονά, θα είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν το οποιοδήποτε buy out συμφωνούνταν με την Πόρτο.

Δεν φτάσαμε όμως ως εκεί, καθώς ο Κάρμο έχοντας εμπιστοσύνη στον Καρβαλιάλ και στα όσα άκουσε από τον πρώην προπονητή του, με την (πανταχού παρούσα στην περασμένη μεταγραφική περίοδο) μεσολάβηση του Ζόρζε Μέντες και την γνώση του ατζέντη του, Κάρλος Γκονσάλβες από Ολυμπιακό (εκπρόσωπος των Μάρκο Σίλβα, Πάουλο Μπέντο και νυν και του Άντρε Όρτα) δεν ήθελε και ούτε συζητούσε τίποτα άλλο εκτός από τον ερχομό του στους "ερυθρόλευκους".

Ακόμη και έτσι όμως, ακόμη και υπό καθεστώς… απραξίας, οι "δράκοι" (από τα πλέον απαιτητικά clubs του πλανήτη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και συμφωνιών) εκ των πραγμάτων είχαν τη δική τους ατζέντα. Από την στιγμή που ο υψηλόσωμος στόπερ ψήφιζε… μονοκούκι Ολυμπιακό, θα μπορούσε η συμφωνία να είχε ολοκληρωθεί από τα μέσα κιόλας του Ιανουαρίου.

Στα 18 εκατ. ευρώ buy out, 100% μισθολογική κάλυψη, καμία εμπλοκή Φόρεστ

Φτάσαμε όμως στις τελευταίες ημέρες της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, μόνο και μόνο επειδή η Πόρτο χρειάζονταν/ήθελε να βρει κεντρικό αμυντικό ώστε – έστω και ποσοτικά – να καλύψει την απώλεια του Κάρμο.

Πρώτα λοιπόν συμφώνησε για την αγορά του Βραζιλιάνου Οτάβιο από τη Φαμαλικάο (σ.σ. μεταξύ των ποδοσφαιριστών που τσέκαραν ως εναλλακτικές του Κάρμο οι "ερυθρόλευκοι") και μετά έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του δανεισμού του Πορτογάλου στον Ολυμπιακό.

Συμφωνία που προβλέπει την καταβολή από τους "ερυθρόλευκους" του υπόλοιπου του φετινού συμβολαίου του Κάρμο, ο οποίος ετησίως εισπράττει από την Πόρτο 1,1 εκατ. ευρώ. Το buy out που ορίστηκε είναι ανάλογο της δυναμικής στην οποία επένδυσαν πανάκριβα οι "δράκοι": 18 εκατομμύρια. Τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και προφανώς η χρήση είναι προαιρετική.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την Πορτογαλία:

  1. δεν επιβεβαιώνεται καταβολή loan fee (και αν έχει τελικά συμπεριληφθεί είναι μάλλον συμβολικό, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) και
  2. δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία οτιδήποτε σχετικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ούτε και έχει προβλεφθεί – βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας τουλάχιστον – κάτι που να προσφέρει επί του παρόντος εναλλακτική δίοδο στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τον Κάρμο και την επόμενη σεζόν, πέραν φυσικά της χρήσης του ομολογουμένως εκτός ελληνικής πραγματικότητας buy out.

Ο Κάρμο έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του ’27 στην Πόρτο, όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ο Κονσεϊσάο θα αποχωρήσει από το "Ντραγκάο" στο φινάλε της σεζόν, οπότε δεν θα συντρέχει και λόγος να συντηρηθεί η διένεξη που κράτησε ανενεργό το ακριβότερο μεταγραφικό απόκτημα της ιστορίας των "δράκων".

Πλαίσιο συμφωνίας σε κάθε περίπτωση, επικερδές για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

Win για τον ποδοσφαιριστή, καθώς παίζει, διακρίνεται και διατηρεί την αξία του σε υψηλό επίπεδο. Win για την Πόρτο η οποία από την πλευρά της βρήκε ιδανική λύση σε ένα πρόβλημα με το λιγότερο δυνατό κόστος (αγωνιστικό και οικονομικό) για την επένδυσή της.

Και φυσικά win για τον Ολυμπιακό, καθώς όπως ήδη φαίνεται σε αυτές τις εβδομάδες που Κάρμο φοράει τα "ερυθρόλευκα" έχει αναβαθμίσει καταλυτικά την αμυντική γραμμή του.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ