THE SPORTS ECONOMIST

Τα παιχνίδια εξουσίας της Πόρτο, ο Κάρμο και ο Ολυμπιακός

FC Porto's Portuguese defender #04 David Carmo celebrates his team's win at the end of the Portuguese League football match between Vitoria Guimaraes SC and FC Porto at the Dom Afonso Henriques stadium in Guimaraes, on November 11, 2023. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
FC Porto's Portuguese defender #04 David Carmo celebrates his team's win at the end of the Portuguese League football match between Vitoria Guimaraes SC and FC Porto at the Dom Afonso Henriques stadium in Guimaraes, on November 11, 2023. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP) PHOTO BY MIGUEL RIOPA / AFP

Πώς συνδέεται ο Άντρε Βίλας Μπόας, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Πόρτο, ο νυν ατζέντης του Άντρε Όρτα και αλλοτινός των Μάρκο Σίλβα και Πάουλο Μπέντο με το πρόσφατο σοκαριστικό ξέσπασμα του Νταβίντ Κάρμο, το οποίο τον έφερε στη δεύτερη ομάδα των δράκων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να τον διεκδικήσει.

Έντονη η διασύνδεση στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο του Ολυμπιακού με την Πόρτο. Είτε με deal τον δανεισμό του Φραν Ναβάρο, είτε με μια κοινή στόχευση, όπως στην περίπτωση του στόπερ της Ζιλ Βισέντε, Γκάμπριελ Περέιρα, είτε σε επιδίωξη εκ μέρους των ερυθρολεύκων να αξιοποιήσουν ακόμα μια αγωνιστική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί στους δράκους.

Και τέτοια είναι αυτή που έχει φέρει τον Νταβίντ Καρμόνα στο στόχαστρο του Ολυμπιακού.

Ενδιαφέρουσα ιστορία, με παρασκήνιο, φιλολογία και ίντριγκα. Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι του ’22 από την Μπράγκα, έναντι συνολικής δαπάνης 20 εκατ. ευρώ (15 φιξ κι άλλα 5 σε μπόνους).

Δεν έχει δικαιολογήσει την επένδυση αυτή, καθιερώθηκε απλώς ως ρεζέρβα χωρίς η αλήθεια είναι να πάρει πολλές ευκαιρίες από τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Η κόντρα με τον Κονσεϊσάο κι η λύση του Ολυμπιακού

Και με τον προπονητή της Πόρτο προέκυψε η κόντρα. Αφορμή στάθηκε η ήττα των δευτεραθλητών Πορτογαλίας από την Σπόρτινγκ στο "Αλβαλάδε" στις 18 Δεκεμβρίου.

Παιχνίδι στο οποίο ο γερόλυκος, 41χρονος πια, αλλά ακλόνητος βασικός στην καρδιά της οπισθοφυλακής της Πόρτο Πέπε, αποβλήθηκε.

Την επομένη του ντέρμπι ο Κονσεϊσάο συγκάλεσε ομαδική συνάντηση παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών. Ο τελευταίος που περίμεναν όλοι όσοι ασχολούνται με την καθημερινότητα της Πόρτο να μιλήσει, να πάρει τον λόγο, ήταν ο Κάρμο μιας και τη φωνή του, ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο "Ντραγκάο" δεν την έχουν ακούσει.

Το έκανε όμως. Και μάλιστα με τρόπο που προκάλεσε μεγάλη ένταση, αλλά κι απορίες. Ο Πορτογάλος στόπερ μπροστά σε όλη την ομάδα την "είπε" στον Κονσεϊσάο, θεωρώντας την κριτική που άσκησε στους συμπαίκτες του (που αγωνίστηκαν) άδικη, βρίσκοντας μάλιστα και ευκαιρία να του ζητήσει τον λόγο – πάντα ενώπιον όλων – γιατί δεν παίζει, λέγοντας πώς νιώθει όλο αυτό το διάστημα που δεν κάνει τίποτα στην Πόρτο.

Κερασάκι στην τούρτα η κριτική που Κάρμο άσκησε από την πλευρά του στην…ιερή αγελάδα της Πόρτο, τον Πέπε.

Κατόπιν τούτων, ο αποσβολωμένος, αλλά έξαλλος Κονσεϊσάο, τον έστειλε αμέσως στη δεύτερη ομάδα των "δράκων", ξεκαθαρίζοντας πως όσο αυτός θα βρίσκεται στον πάγκο, ο Κάρμο δεν πρόκειται ούτε να… μυρίσει πρώτη ομάδα μετά το ξέσπασμά του.

Και αυτό παρότι η Πόρτο (και ο Κονσεϊσάο φυσικά) "καίγονται" για κεντρικούς αμυντικούς, έχοντας βγει στην αγορά για ενίσχυση στη συγκεκριμένη θέση (βλ. Γκάμπριελ Περέιρα), χωρίς μάλιστα να υπάρχει η απαραίτητη οικονομική άνεση (σ.σ. η Πόρτο έγραψε ζημιές 47,6 εκατ. ευρώ στη σεζόν 2022-23).

Αυτή είναι η κατάσταση που επιδιώκει να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός προσφέροντας μια λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μεταξύ Πόρτο και Κάρμο.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια σανίδα σωτηρίας για τους "δράκους", μιας και τη δεδομένη στιγμή έχουν απαξιώσει τελείως και χωρίς προοπτική να αλλάξει στάτους, μια πανάκριβη επένδυση.

Ο Βίλας Μπόας, οι εκλογές κι ο κοινός ατζέντης

Εδώ όμως, μπαίνει η φιλολογία κι η ίντριγκα. Τον ερχόμενο Ιούνιο είναι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στην Πόρτο.

Και φαίνεται πως για πρώτη φορά ο πανίσχυρος πρόεδρος, Πίντο ντα Κόστα, ο μακροβιότερος διοικητικός ηγέτης αθλητικού οργανισμού (κι όχι μόνο ποδοσφαιρικού συλλόγου) στον πλανήτη, με 41 χρόνια θητείας, κινδυνεύει.

Και κινδυνεύει από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Άντρε Βίλας Μπόας, ο οποίος έχει παρατήσει την προπονητική (έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν την είχε, βιοποριστικά, ανάγκη), έχοντας εδώ και τρία χρόνια διακηρύξει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Πόρτο, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό – πέραν της φυσιολογικής φθοράς του 87χρονου πια Ντα Κόστα – τα πλούσια και πολυποίκιλα "όπλα" του.

Ο Βίλας Μπόας από το ξεκίνημα της προπονητικής σταδιοδρομίας του εκπροσωπείται από τον Κάρλος Γκονσάλβες, ατζέντη ο οποίος έχει αλλοτινά συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό, εκπροσωπώντας (μεταξύ άλλων) τους Μάρκο Σίλβα και Πάουλο Μπέντο, έχοντας στο πελατολόγιό του και τον τρέχοντα βασικό στόχο των ερυθρολεύκων για τη μεσαία γραμμή τους, τον Αντρέ Όρτα της Μπράγκα, αλλά επίσης εκπροσωπώντας και τον Κάρμο.

Το γεγονός λοιπόν, ότι Βίλας Μπόας και Κάρμο συνεργάζονται με τον ίδιο ατζέντη αποτέλεσε επαρκή δικαιολογία για τη γέννηση στην Πορτογαλία μιας θεωρίας συνωμοσίας.

Σύμφωνα με αυτή το ξέσπασμα του 25χρονου στόπερ ήταν – λίγο ως πολύ – καθοδηγούμενο, ώστε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην Πόρτο του Ντα Κόστα, ενισχύοντας έτσι εμμέσως την υποψηφιότητα Βίλας Μπόας.

Σενάριο προφανώς τραβηγμένο, αλλά παράλληλα κι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει εδώ και καιρό η Πόρτο, αλλά και το πόσο στα άκρα μοιάζει να έχει φτάσει πλέον η σχέση συλλόγου (Πόρτο) και ποδοσφαιριστή (Κάρμο), κάτι που ακριβώς προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός, χωρίς να σημαίνει πως ακόμη κι έτσι η επιδίωξη είναι εύκολα υλοποιήσιμη.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ