ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η διαφορά που κάνουν δύο μέτρα στην άμυνα

Ολυμπιακός: Η διαφορά που κάνουν δύο μέτρα στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε χωρίς νίκη για τρίτο ματς μέσα στο 2022 και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη διαφορά που κάνουν δύο μέτρα στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός έχασε 2-1 από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου. Η ομάδα του Μαρτίνς παρατάχθηκε με μικρούς και εκτεταμένο rotation, προηγήθηκε με συνεργασία Βαλμπουενά - Ελ Αραμπί, αλλά τελικά γνώρισε την ήττα και παρέμεινε χωρίς νίκη μέσα στο 2022.

Η πρόκριση θα κριθεί στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και πριν απ'αυτήν οι ερυθρόλευκοι θα ψάξουν την επιστροφή στις νίκες απέναντι στον ΠΑΣ την Κυριακή.

Αν πρέπει κανείς να κρατήσει κάτι από τον προημιτελικό, μπορεί να το βρει στη φάση που ολοκλήρωσε την ανατροπή για τους γηπεδούχους.

Με τη συμπλήρωση των 60 λεπτών, ο Μεντόσα πάσαρε στον Καρέλη, ο φορ του Παναιτωλικού έφυγε στην πλάτη της άμυνας και με αριστερό πλασέ έκανε το 2-1.

Οι ερυθρόλευκοι αμυντικοί ζήτησαν οφσάιντ, όμως το γκολ ήταν κανονικό. Ο Καρέλης έφυγε από κανονική θέση, γιατί τον κάλυπτε ο Παπασταθόπουλος.

Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 2-1 του Καρέλη
Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 2-1 του Καρέλη

Κι όπως βλέπετε στο σχετικό καρέ, ο Σωκράτης καλύπτει τον Καρέλη γιατί βρίσκεται 1-2 μέτρα πιο "βαθιά" από την υπόλοιπη αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού.

Οι άλλοι τρεις ερυθρόλευκοι "κρατάνε τη γραμμή", ο Καρέλης είναι εκτεθειμένος πίσω τους, αλλά ο Σωκράτης δεν έχει τη θέση που πρέπει και τον κρατάει on-side.

Παρόμοια φάση στο γκολ του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα...

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε γκολ που δέχεται ο Ολυμπιακός. Η πρώτη ήταν στις 30 Οκτωβρίου στο ίδιο γήπεδο. Ο Παναιτωλικός ισοφαρίζει τον Ολυμπιακό με γκολ του Βέργου.

Ο Μπα βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο, "βγάζει off-side" τον Βέργο, όμως ο Παπασταθόπουλος τον κρατάει on-side.

Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 1-1 του Βέργου
Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 1-1 του Βέργου

Ο Σωκράτης βρίσκεται 1-2 μέτρα πιο πίσω από τον συμπαίκτη του και, έστω και οριακά, ο Βέργος είναι καλυπτόμενος και φτάνει στο τετ-α-τετ για το 1-1.

...και απέναντι στην Άιντραχτ στο Φάληρο

Παρόμοια φάση και στον όμιλο του Europa League. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άιντραχτ, προηγείται στο 12', αλλά πέντε λεπτά αργότερα γίνεται το 1-1.

Ο Μπορέ βρίσκει με κάθετη τον Κάμαντα, που ξανά καλύπτεται από τον Σωκράτη.

Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 1-1 του Κάμαντα
Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού στο 1-1 του Κάμαντα

Ο Μπα μπορεί να αποτυγχάνει να κόψει την κάθετη, όμως ο Σενεγαλέζος έχει "βγάλει off-side" τον αντίπαλο με την τοποθέτησή του. Η φάση είναι κανονική επειδή ο Σωκράτης τον κρατάει on-side, αφού βρίσκεται 1-2 μέτρα πιο πίσω.

H aggressive λογική και η γρήγορη αντίδραση

Και στα τρία γκολ, η φάση υπάρχει επειδή ο Παπασταθόπουλος έχει αποτύχει να τηρήσει την ευθεία, να βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο ύψος με τους συμπαίκτες του.

Οι αντίπαλοι είναι πιο μπροστά από τη νοητή ευθεία και θα είχαν υποδειχθεί off-side, αν ο Σωκράτης βρισκόταν εκεί που πρέπει, στην ίδια ευθεία με τους συμπαίκτες του.

Και στα τρία γκολ ο αντίπαλος παίκτης είναι μπροστά στο οπτικό πεδίο του Σωκράτη. Δεν φεύγει στην πλάτη του, ώστε να πει κανείς πως η ευθύνη του είναι μικρότερη.

Ο αντίπαλος είναι μπροστά του, ο Σωκράτης έχει ταυτόχρονα στο οπτικό του πεδίο την μπάλα και τον επιθετικό, άρα και την "ευθύνη" να τραβηχτεί όπως οι συμπαίκτες και να τον βγάλει off-side.

Αυτά τα 1-2 μέτρα χάλασαν την ευθεία και έφεραν τους αντιπάλους σε τετ-α-τετ, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς έχει όλα αυτά τα χρόνια σύγχρονη, aggressive λογική στην αμυντική του συμπεριφορά. Μια ομάδα που πιέζει και η πίεση πάει μαζί με άμυνα που ανεβαίνει στο γήπεδο, για να κλείνει τους χώρους ανάμεσα στις γραμμές.

Μια δύσκολη λειτουργία, που απαιτεί σχεδόν αψεγάδιαστο συγχρονισμό στην κίνηση και τη γρήγορη αντίδραση των παικτών. Αυτό το τελευταίο, η γρήγορη αντίδραση, είναι που έχει κρατήσει τον 33χρονο Παπασταθόπουλο ένα-δύο μέτρα πίσω από εκεί που πρέπει να είναι, με τον Ολυμπιακό να "πληρώνει" με γκολ τη λανθασμένη τοποθέτηση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ