ΑΡΗΣ

Οι αντίπαλοι του Άρη στους ομίλους

Οι αντίπαλοι του Άρη στους ομίλους

Η κάτοχος του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Μπάλακ, αλλά και η Ρόζενμποργκ που έχασε στο τσακ το εισιτήριο για το CL, είναι οι τρεις αντίπαλοι του Άρη στους ομίλους του Europa League.

Το προφίλ των τριών αντιπάλων των ελληνικών ομάδων:

Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι αναμφίβολα ένας αντίπαλος που θα απευχόταν να βρει στο δρόμο του ο Άρης, καθώς είναι μία από τις ισχυρότερερες ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό Europa League.

Πιο τρανή απόδειξη άλλωστε δεν υπάρχει από την περυσινή σεζόν, όπου η ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας ξεκίνησε από το Τσάμπιονς Λιγκ (στα προκριματικά είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό), περιορίστηκε στην 3η θέση στους ομίλους, αλλά στο Europa League που "υποβιβάστηκε" έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου...

Και για όσους το έχουν ξεχάσει, το τέρμα της διαδρομής για τους "ροχιμπλάνκος" δεν ήταν άλλο από τον τελικό στο Αμβούργο με αντίπαλο τη Φούλαμ, εκεί που ο ηγέτης τους Ντιέγκο Φορλάν "εκτέλεσε" δύο φορές (μία στην κανονική διάρκεια και μία στην παράταση) και χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του.

Αυτή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για την Ατλέτικο μετά από 48 ολόκληρα χρόνια και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1962, ενώ ήταν η τρίτη συνολικά καθώς έχει κατακτήσει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1974.

Όσον αφορά στο εγχώριο μέτωπο, μπορεί η Ατλέτικο να ζει διαχρονικά στη σκιά της "βασίλισσας" Ρεάλ στη Μαδρίτη, ωστόσο είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας σε επίπεδο τίτλων, κάτι που μαρτυρούν τα 9 πρωταθλήματα και τα ισάριθμα Κύπελλα Ισπανίας.

Έδρα της είναι το ιστορικό "Σάντσεθ Πιθχουάν" που χωράει σχεδόν 55.000 άτομα, ενώ μέσα στο 2012 υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το νέο τους σπίτι, το υπερσύγχρονο "Estadio La Peineta", χωρητικότητας 73.000 θέσεων.

Πέρυσι τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας της Πριμέρα Ντιβισιόν και ηττήθηκε στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι από τη Σεβίλλη, ενώ και φέτος ο πήχης θα τοποθετηθεί σίγουρα ψηλά.

Στον πάγκο των Μαδριλένων κάθεται ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της είναι οι επιθετικοί Φορλάν και Αγουέρο, ενώ από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν οι Σιμάο, Ρέγιες, Ουϊφαλούσι, Ασουνσάο, Χουράδο, Ασένχο και Χουανίτο.

Όσον αφορά στη μεταγραφική της δραστηριότητα αυτό το καλοκαίρι, η Ατλέτικο ενισχύθηκε αρκετά με τους Τιάγκο Μέντες (Γιουβέντους), Ντιέγκο Γκοντίν (Βιγιαρεάλ) και Φραν Μέριδα (Άρσεναλ).

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτά το Europa League κόντρα στη Φούλαμ


Η Ατλέτικο ηττάται με 2-0 από τη Σεβίλλη στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι



Μπάγερ Λεβερκούζεν
Η Μπάγερ Λεβερκούζεν, την οποιά "ψάρεψε" ο Άρης από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, είναι μία από τις πιο σταθερές εκπροσώπους του γερμανικού ποδοσφαίρου στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Οι "ασπιρίνες" έχουν επισκεφτεί δύο φορές την Ελλάδα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και έχουν πολύ επώδυνες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις.

Τη σεζόν 2000-01 η ΑΕΚ τους νίκησε με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (στη ρεβάνς του εκπληκτικού 4-4 στη "Μπάι Αρίνα") και τους πέταξε εκτός συνέχειας του Κυπέλλου UEFA, ενώ τη σεζόν 2002-03 ο Ολυμπιακός την κατατρόπωσε με 6-2 στη Ριζούπολη για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτέλεσμα που συνιστά μάλιστα την πιο ευρεία νίκη ελληνικής ομάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η πιο λαμπερή στιγμή της στην Ευρώπη είναι αναντίρρητα η κατάκτηση του Κυπέλλούχων τη σεζόν 1987-88, στους διπλούς τελικούς κόντρα στην Εσπανιόλ, ενώ έφτασε μία ανάσα από το να πάρει και το "τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά" (2001-02), αλλά ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Γλασκώβης.

Το μεγάλο πάντως... απωθημένο των φίλων της δεν είναι άλλο από το πρωτάθλημα, τίτλο που δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της. Έχει αποκτήσει τη φήμη της ομάδας που λιγοψυχά στα δύσκολα (εξού και ο χαρακτηρισμός "Never-koupen"), κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 1997 μέχρι το 2002 κατέλαβε τέσσερις φορές τη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Δύο μάλιστα φορές χρειάστηκε να δείξει τάσεις αυτοχειρίας για να μην πάρει τον τίτλο.

Το 2000 της αρκούσε μόνο μία ισοπαλία κόντρα στην Ουντερχάκινγκ αλλά έχασε με 2-0, με αυτογκόλ μάλιστα από τον Μπάλακ (ο τίτλος πήγε τότε στη Μπάγερν), ενώ το 2002 "κατάφερε" να χάσει τα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, για να καταλήξει η κούπα στη Ντότρμουντ που ολοκλήρωσε με τρεις συνεχόμενες νίκες!

Πέρυσι τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας πίσω από τις Μπάγερν Μονάχου, Σάλκε και Βέρντερ Βρέμης, ενώ εδρα της είναι η -ανακαινισμένη πλέον- "Bay Arina". Στον πάγκο της θα έχει και φέτος τον έμπειρο Γιουπ Χάινκες, ενώ με βάση τα ονόματα που υπάρχουν στο ρόστερ της πολλοί εκτιμούν πως θα είναι από τις ισχυρές δυνάμεις της φετινής Μπουντεσλίγκα.

Οι Άντλερ, Φρίντριχ, Χίπια, Μπαρνέτα, Αουγκούστο, Χέλμες, Κίσλινγκ και Ντερντιγιόκ είναι όλοι τους παίκτες εγνωσμένης αξίας και με μεγάλη εμπειρία, ενώ φέτος θα είναι ακόμα πιο δυνατή καθώς επέστρεψε (για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που αναδείχτηκε) ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, Μίχαελ Μπάλακ.

Να σημειωθεί ότι το ξεκίνημά της στο φετινό πρωτάθλημα ήταν καθόλα εντυπωσιακό, με τις "ασπιρίνες" να νικούν 2-0 εκτός έδρας την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η πρεμιέρα της Μπάγερ Λεβερκούζεν στη φετινή Μπουντεσλίγκα



Ρόζεμποργκ
Κακά τα ψέματα, όταν αναφερόμαστε σε νορβηγικό ποδόσφαιρο, η πρώτη ομάδα που έρχεται στο μυαλό του κάθε Ευρωπαίου φιλάθλου είναι η Ρόζενμποργκ και το πρώτο γήπεδο (ίσως και το μοναδικό) είναι αυτό του "Λέρκενταλ Στάντιουμ" στο Τρόντχαϊμ.

Και πως να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η Ρόζενμποργκ είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην πατρίδα της τις δύο περασμένες δεκαετίες, ενώ είναι και η πιο επιτυχημένη με 21 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 9 Κύπελλα.

Οι "ασπρόμαυροι" μπορούν μάλιστα να υπερηφανεύονται για ένα τρομακτικό ρεκόρ, αφού με τα 13 συνεχόμενα πρωταθλήματα (από το 1992 μέχρι το 2004) είναι η ομάδα με το δεύτερο μεγαλύτερο σερί στην Ευρώπη, χάνοντας στο νήμα από τη Σκόντο Ρίγα στην Λετονία που σταμάτησε στους 14 διαδοχικούς εγχώριους τίτλους.

Το έτος ίδρυσης της Ρόζενμποργκ είναι το 1917 και έδρα της το "Λέρκενταλ", με τον μέσο όρο θεατών σε κάθε παιχνίδι της το 2009 να είναι 17.652.

Ουσιαστικά η συμμετοχή στο Europa League είναι μία παρηγοριά για τη Ρόζενμποργκ, αφού είχε την ευκαιρία να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά την είδε να... γλυστράει μέσα από τα χέρια της στις κόντρες της με την Κοπεγχάγη.

Στο πρώτο ματς επικράτησε 2-1 εντός έδρας παρότι είχε ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, ενώ στη ρεβάνς "πλήρωσε" το εκτός έδρας γκολ που είχε δεχτεί, καθώς ηττήθηκε με 1-0.

Όσο για το παρελθόν των αναμετρήσεών της με τις ελληνικές ομάδες αυτό είναι πλούσιο, καθώς έχει τεθεί αντιμέτωπη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τόσο με Ολυμπιακό όσο και με Παναθηναϊκό.

Κόντρα στους "ερυθρόλευκους" παραμένει αήττητη σε τέσσερα παιχνίδια (5-1 και 2-2 τη σεζόν 1996-97, 3-1 και 1-1 τη σεζόν 2005-06), ενώ απέναντι στους "πράσινους έχει να επιδείξει μία ισοπαλία και μία ήττα τη σεζόν 2004-05 (2-2 στη Νορβηγία και 1-2 στη "Λεωφόρο') αλλά και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996-97.

Στο τιμόνι της ομάδας κάθεται ο Νιλς Άρνε Έγκεν, ενώ η βάση της ομάδας είναι οι γηγενείς παίκτες, με τους 19 από τους 25 που βρίσκονται στο ρόστερ της να είναι Νορβηγοί.

Το γκολ που άφησε τη Ρόζεμποργκ εκτός ομίλων CL


TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ