ΟΦΗ

ΟΦΗ: Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης είναι πάλι "ζωντανός" και έτοιμος για απαντήσεις

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης
Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης άφησε πίσω δύο δύσκολα χρόνια και πλέον δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει απαντήσεις και να επαναφέρει την καριέρα του σε μία ομαλή ρότα.

Εφτακόσιες σαράντα δύο ημέρες. Δύο χρόνια (και κάτι). Αυτό είναι το διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη φορά που ο Κοσμάς Τσιλιανίδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τότε ήταν ο εκτός έδρας με τον Πανιώνιο, τώρα ο εκτός έδρας αγώνας με τη Λαμία. Έστω κι αν η επίτευξη του γκολ ήρθε με επεισοδιακό τρόπο (και με χρήση VAR), ενώ είχε προηγηθεί (και) η ακύρωση του πολυσυζητημένου γκολ με τον ΠΑΟΚ δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Μπορεί ο Γιώργος Μανούσος να μην του επέτρεψε να συνδυάσει την επιστροφή στα γκολ με νίκη για την ομάδα του, καθώς η Λαμία ανέτρεψε το σκορ και επικράτησε 2-1. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μία ιδιαίτερη και σημαντική στιγμή για τον ίδιο μετά από δύο δύσκολα χρόνια κατά τα οποία αναγκάστηκε να ζήσει το πιο οδυνηρό σενάριο για κάθε αθλητή. Δύο back to back σοβαρούς τραυματισμούς που τον πήγαν πίσω και του έβαλαν σημαντικά εμπόδια.

Δεν ήταν άτρωτος. Κανείς, ούτως ή άλλως, δεν είναι άτρωτος. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, πρόσφατα στο flash interview του αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Χρειάστηκε να δουλέψει πολύ μέσα του για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τους "δαίμονες" που εμφανίζονται την στιγμή που είσαι πεσμένος και προσπαθείς να σταθείς ξανά στα πόδια του.

"Το πιο σημαντικό είναι η υγεία που πολλές φορές την ξεχνάμε και τη βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Εγώ το ένιωσα με τον χειρότερο τρόπο και προσπαθώ να επανέλθω", δήλωσε στην κάμερα της NOVA. Πόσο εύκολο, όμως, να επανέλθεις; Να τα αφήσεις όλα πίσω και να κοιτάξεις μόνο μπροστά; Ειδικά όταν ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός σε πετυχαίνει στην καλύτερη φάση της καριέρας σου;

Διότι τον Μάιο του 2020, λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη της σεζόν που διακόπηκε βίαια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τσιλιανίδης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ΟΦΗ στην εντυπωσιακή πορεία και στην επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια. Γκολ, ασίστ, εξαιρετικές εμφανίσεις. Στον προθάλαμο της Εθνικής.

Για την ακρίβεια, μία ανακοίνωση μακριά από τις κλήσεις της Εθνικής για τους φιλικούς αγώνες στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020. Αλλά ο κορονοϊός είχε διαφορετική γνώμη. Lockdown, διακοπή πρωταθλημάτων και μία νέα πραγματικότητα. Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα άλλαξαν. Τι κι αν μετά από σχεδόν δύο μήνες απραξίας, ήρθε η επιστροφή στις προπονήσεις. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Στις 27 Μαΐου ο Τσιλιανίδης αποχωρεί τραυματίας από την προπόνηση του ΟΦΗ και μία ημέρα αργότερα γίνονται γνωστά τα άσχημα μαντάτα. Ρήξη χιαστού και τέλος η σεζόν.

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο είναι μπροστά του. Αλλά ο "Τσίλια", όπως τον αποκαλούν και οι συμπαίκτες του, δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει τόσο εύκολα. Ούτως ή άλλως έχει μάθει καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του να βγαίνει νικητής από δύσκολες καταστάσεις. Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Μόχθησε πολύ για να τα καταφέρει. Από τότε που ήταν παιδάκι και τον πήγαινε ο πατέρας του στις ακαδημίες του Ηρακλή. Επομένως, δεν ήταν διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα.

"300 μέρες μετά, ζωντανός και πάλι"

Έκανε ένα βήμα πίσω, για να πάει δύο μπροστά. Ο δρόμος της αποκατάστασης είναι μοναχικός. Κι οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό αμέτρητες. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι ικανοί να απαλύνουν τον πόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επουλώσουν όλες τις πληγές. "Τα ψυχολογικά τραύματα είναι τεράστια", παραδέχεται κι ο ίδιος στις δηλώσεις του στη NOVA.

Αλλά την ίδια στιγμή τεράστια είναι κι η θέληση για επιστροφή. Στα τέλη του 2020, ύστερα από 6,5 δύσκολους και ψυχοφθόρους μήνες, επιστρέφει σε αποστολή του ΟΦΗ για τον αγώνα με τον Άρη. Στις αρχές του 2021 θα έρθει κι η επιστροφή στον αγωνιστικό χώρο. Ένα λεπτό απέναντι στον Παναιτωλικό και άλλα τέσσερα κόντρα στη Λαμία.

"300 μέρες μετά, ζωντανός και πάλι", γράφει στα social media. Και ποιος μπορεί να τον αδικήσει; Όταν έχεις περάσει έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό αισθάνεσαι ζωντανός-νεκρός.

Ο δύσβατος δρόμος και η ψυχική υγεία

Παρ' όλα αυτά, τα πραγματικά δύσκολα δεν είχαν έρθει ακόμη. Ο Τσιλιανίδης αρχίζει και παίρνει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, ψάχνει τα βρει τα πατήματά του, αλλά ένας νέος σοβαρός τραυματισμός κάνει την εμφάνισή του. Ο 27χρονος εξτρέμ ξαναμπαίνει στα πιτς, αλλά αυτή τη φορά ο δρόμος της επιστροφής είναι πιο δύσβατος.

"Είναι τεράστιος ο αντίκτυπος ενός τέτοιου τραυματισμού, πόσο μάλλον όταν γυρίζεις και τραυματίζεσαι ξανά", παραδέχεται. Αυτή τη φορά, όμως, πέρα από τον τραυματισμό, καλείται να διαχειριστεί εντονότερα και το ψυχολογικό κομμάτι. "Η συμβουλή μου σε όποιον το έχει πάθει είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό", τονίζει ο ίδιος, σε συνέχεια των δηλώσεών του στη NOVA. Στην Ελλάδα, που η ψυχική υγεία αποτελεί ένα θέμα ταμπού, είναι τεράστια υπόθεση να βγαίνει ένας εν ενεργεία αθλητής και να μιλάει ανοιχτά για τη σημασία της βοήθειας από έναν ειδικό ψυχολόγο.

Ακόμη κι οι πιο δυνατές προσωπικότητες κάποια στιγμή λυγίζουν. Δεν είναι ντροπή, ούτε ένδειξη αδυναμίας. Είναι η πραγματικότητα. Άλλωστε, το είχαν παραδεχθεί μέσα από το SPORT24 και οι Σωτήρης Νίνης και Βασίλης Πλιάτσικας, τονίζοντας τη σημασία του αθλητικού ψυχολόγου. Με την ελπίδα, βέβαια, πως οι ελληνικές ομάδες θα το δουν σοβαρά και θα επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς αθλητές.

Πιο δυνατός και πιο έτοιμος από ποτέ για απαντήσεις

Με τη βοήθεια, λοιπόν, ενός ειδικού και με τεράστια ψυχικά αποθέματα, ο Τσιλιανίδης κατάφερε να ξεπεράσει και το δεύτερο εμπόδιο που βρέθηκε στο διάβα του. Με υπομονή, επιμονή και πίστη στις δυνατότητές του. Κι η επιβράβευση δεν άργησε να έρθει. Τον περασμένο Νοέμβρη έκανε δειλά-δειλά τις πρώτες ολιγόλεπτες συμμετοχές και πλέον όχι μόνο αγωνίζεται, αλλά έχει πάρει φανέλα βασικού από τον Νίκο Νιόπλια, ο οποίος κι εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες του.

Το 2022 βρήκε τον "Τσίλια" να χαμογελά και πάλι. Να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Να μην φοβάται. Η προσωπική δικαίωση ήρθε μέσα από θυσίες και δύσκολες στιγμές. Στα 27 του, δείχνει πιο δυνατός και πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει απαντήσεις. Πρώτα απ' όλα στον εαυτό του και μετά σε όλους τους άλλους. Διότι ο Κοσμάς Τσιλιανίδης δεν έμαθε να τα παρατά. Ποτέ...

TAGS ΟΦΗ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ