ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Sergio "Duda" Valente στο Sport24.gr

Ο Ντούντα μιλάει στο Sport24.gr για το Μουντιάλ, την Εθνική του και τον άθλο του 2004 (pics & vids)

Το Sport24.gr συνεχίζει σήμερα τη σειρά συνεντεύξεων με διεθνείς ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής με τον Σέρτζιο «Ντούντα» Βαλέντε, το «πολύ-εργαλείο» του κέντρου της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας. Ο 30χρονος άσος της Μάλαγα που έχει περάσει τα τελευταία 11 χρόνια από όλες τις κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, θα βρίσκεται στο μεγάλο ραντεβού της Νοτίου Αφρικής με την Εθνική του, αφού το όνομά του φιγουράρει στην τελική λίστα του Κάρλος Κεϊρός. Ο Ντούντα αγωνίζεται ως αριστερό εξτρέμ, όμως η ικανότητά του να παίζει με επιτυχία και στις θέσεις του δεύτερου επιθετικού και του αριστερού χαφ, ήταν η αιτία που ο προπονητής της Εθνικής Πορτογαλίας τον προτίμησε, αφού μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις αν παραστεί η ανάγκη.

Από τον Βορρά στον Νότο

Ο Sergio Paulo Barbosa Valente, πιο γνωστός ως Duda, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1980 στο Πόρτο της Πορτογαλίας και σε ηλικία 12 χρονών μπήκε στις ακαδημίες της Vitoria στην γειτονική πόλη Γκιμαράες. Εκεί ανέβηκε όλες τις κατηγορίες και στα 18 του έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Στο τέλος της σεζόν 1998-99, έχοντας παίξει σε 20 ματς (όλα ως αλλαγή) με τους «Λευκούς Αγγέλους», πήρε μεταγραφή για την ισπανική Κάντιθ που τότε αγωνιζόταν στην Segunda B (τρίτη Εθνική κατηγορία), κατεβαίνοντας από τον Βορρά της Πορτογαλίας στον Νότο και την Ανδαλουσία.

Την πρώτη του χρονιά στην πρωτεύουσα του ισπανικού καρναβαλιού έπαιξε μόνο σε 8 ματς, όμως στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν (2000-01) έγινε βασικός και ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολύ καλής πορείας της ομάδας του, αφού σε 28 παιχνίδια πέτυχε 13 γκολ, ενώ μοίρασε και 11 ασίστ. Το καλοκαίρι του 2001 η Μάλαγα, μετά από προτροπή του προπονητή της Χοακίν Πεϊρό, αγόρασε τον Ντούντα και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο Πορτογάλος πήρε λίγες ευκαιρίες και μετά από μόλις 9 συμμετοχές και 1 γκολ, δόθηκε δανεικός για ένα χρόνο (2002-03) στην Λεβάντε της Βαλένθια.

Μετά λοιπόν την Segunda B και την Primera, ο Ντούντα έπαιξε και στην Segunda Division με τη φανέλα της Λεβάντε, βοηθώντας πολύ ως αλλαγή στην πολύ καλή πορεία της ομάδας που έχασε την άνοδο στην Α’ Εθνική μόλις την τελευταία αγωνιστική. Μόλις ολοκληρώθηκε η χρονιά του δανεισμού του, ο Ντούντα επέστρεψε στη Μάλαγα μετά από επιμονή του νέου προπονητή Χουάντε Ράμος, ο οποίος του έδωσε φανέλα βασικού και τον βοήθησε να βελτιωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, σε μια σεζόν με 35 συμμετοχές, 3 γκολ και 12 ασίστ. Ο Ράμος ήταν ο πρώτος τεχνικός που εκτίμησε την ικανότητα του Πορτογάλου στα στημένα, κάτι που από τότε χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Ντούντα.

Από τον πάγκο στον υποβιβασμό

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ράμος έφυγε από τη Μάλαγα και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε τη Σεβίγια. Ο Ντούντα, που πλέον ήταν το αστέρι της ομάδας και το είδωλο της κερκίδας, έπαιξε ακόμα μια γεμάτη σεζόν (2004-05) με 36 παιχνίδια, 4 γκολ και 9 ασίστ. Η 10η θέση στο τέλος της περιόδου θεωρήθηκε απόλυτα πετυχημένη και κάπως έτσι ξεκίνησε και η επόμενη. Στον πρώτο γύρο ο Πορτογάλος με 4 γκολ και 6 ασίστ σε 14 παιχνίδια, οδηγούσε την Μάλαγα σε μια ακόμα καλή πορεία, όμως τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν η διοίκηση του έκανε πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του, το οποίο έληγε το επόμενο καλοκαίρι.



Ο Ντούντα απέρριψε την προσφορά και η εντολή από τους διοικούντες ήταν σαφής: πάγκος! Η υπόλοιπη σεζόν κύλησε με τον Πορτογάλο στην κερκίδα, οι φίλαθλοι στην πλειοψηφία τους δεν επικρότησε αυτή την απόφαση, η ζημιά όμως έγινε. Η Μάλαγα χωρίς τον φυσικό της ηγέτη έκανε έναν καταστροφικό δεύτερο γύρο, τερμάτισε στην 20η – και τελευταία – θέση και φυσικά υποβιβάστηκε. Η διοίκηση προσπάθησε να αφήσει τον Ντούντα έκθετο στα μάτια της φίλαθλης γνώμης ρίχνοντας πάνω του την ευθύνη για την κατάληξη της σεζόν, όμως ο κόσμος δεν πείστηκε, εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία την αγάπη του στον παίκτη.

Από τον υποβιβασμό στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Με την πρώην ομάδα του στη Β’ Εθνική και την ελευθέρας στα χέρια του, ο Ντούντα έψαξε για τον καινούργιο προορισμό του. Ένας παλιός του γνώριμος, ο Χουάντε Ράμος, ήταν αυτός που του έδωσε ποδοσφαιρική στέγη στην κυπελλούχο ΟΥΕΦΑ, Σεβίγια. Ο Πορτογάλος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο (με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο) και έκανε παράλληλα το μεγάλο βήμα στην καριέρα του φτάνοντας σε μια από τις πρωταγωνίστριες ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η Σεβίγια είχε αρχίσει την φοβερή της διετία, όμως ο Ντούντα δεν μπόρεσε να βρει θέση στην ενδεκάδα, αφού ο ερχομός του στην ομάδα συνέπεσε με την καθιέρωση του Αντόνιο Πουέρτα ως αριστερού χαφ-εξτρέμ.



Στην πρώτη του σεζόν στο Νερβιόν, ο Ντούντα έπαιξε 11 ματς ως αλλαγή, κερδίζοντας τους 4 τίτλους στο μαγικό δεκαπεντάμηνο των «σεβιγίστας». Ο τραγικός θάνατος του Πουέρτα τον Αύγουστο φάνηκε να του δίνει την ευκαιρία για τη θέση του βασικού στην αριστερή πλευρά, όμως ένα ακόμα «προϊόν» των ακαδημιών της Σεβίγια, ο Ντιέγκο Καπέλ, ήταν αυτός που του την στέρησε. Ο Ντούντα έπαιξε 17 ματς (τα 12 ως αλλαγή) στη δεύτερη χρονιά του, συμπληρώνοντας 2 ολόκληρες περιόδους χωρίς να σκοράρει. Με τον Καπέλ να έχει πλέον καθιερωθεί στην αριστερή μεριά, η Σεβίγια αποφάσισε να παραχωρήσει τον Πορτογάλο δανεικό για ένα χρόνο – πού αλλού; – στη Μάλαγα.

Η επιστροφή στη «Ροσαλέδα»

Με καινούργια διοίκηση και ιδιοκτήτη της ομάδας τον Φερνάντο Σανθ από το καλοκαίρι του 2006, αλλά και με τη Μάλαγα ξανά στην Πριμέρα Ντιβισιόν (επανήλθε στο τέλος της σεζόν 2007-08), ο Ντούντα δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και επέστρεψε στα γνωστά του λημέρια. Ο Αντόνιο Τάπια τον επανέφερε στην αριστερή πτέρυγα και ο Πορτογάλος έπαιξε 35 ματς, πέτυχε 5 γκολ και έδωσε 8 ασίστ σε μια χρονιά που η Ευρώπη χάθηκε μόλις την τελευταία αγωνιστική. Η Μάλαγα τερμάτισε στην 8η θέση, την καλύτερη στα τελευταία 35 χρόνια και ο Ντούντα έγινε και πάλι το ίνδαλμα της κερκίδας και ο φυσικός αρχηγός της ομάδας.

Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της Μάλαγα κάλεσε τη Σεβίγια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέλοντας να αγοράσει τα δικαιώματα του παίκτη και λίγες εβδομάδες αργότερα η συμφωνία έκλεισε στα 700.000 ευρώ (τετραετές συμβόλαιο, μέχρι το 2013) με τη Σεβίγια ωστόσο να διατηρεί το ποσοστό του 20% από πιθανή μελλοντική μεταπώληση του Πορτογάλου σε άλλη ομάδα. Ο Ντούντα συνέχισε και φέτος τις καλές του εμφανίσεις, έχοντας 33 συμμετοχές, 7 γκολ και 8 ασίστ, όμως η πορεία της Μάλαγα δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή (προτελευταία αγωνιστική) στην επικίνδυνη ζώνη σε τετραπλή ισοβαθμία με άλλες 3 ομάδες και όλα θα ξεκαθαρίσουν απόψε το βράδυ σχετικά με την παραμονή ή τον υποβιβασμό. Το έργο πάντως της Μάλαγα θα είναι δύσκολο, αφού απέναντί της θα έχει τη Ρεάλ Μαδρίτης που θέλει τη νίκη για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

«Πολύ-εργαλείο» στην Εθνική Πορτογαλίας

Ο Ντούντα αποτέλεσε μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης U-18 ομάδας της Πορτογαλίας το 1999, στο τουρνουά που φιλοξενήθηκε στη Σουηδία. Οι Πορτογάλοι είχαν κερδίσει το τρόπαιο νικώντας 1-0 στον τελικό την Ιταλία. Στη συνέχεια κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων (3 συμμετοχές και 1 γκολ) και τέλος, το 2007, ήρθε το ντεμπούτο με την Εθνική Ανδρών. Ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Αυγούστου του 2008, ο Ντούντα πέτυχε το παρθενικό του γκολ απέναντι στις Νήσους Φερόες (τελικό σκορ 5-0).

Από τότε, ο σημερινός προπονητής της Εθνικής, Κάρλος Κεϊρός, τον έχει εμπιστευθεί ως εναλλακτική λύση πίσω από την φορτωμένη ταλέντο αριστερή πτέρυγα της Πορτογαλίας. Ο Ντούντα έχει μέχρι σήμερα 15 συμμετοχές με την Εθνική Πορτογαλίας, δεν πήρε μέρος στην αποστολή για το EURO του 2008, όμως το όνομά του φιγουράρει στην τελική λίστα του Κεϊρός, πράγμα που σημαίνει ότι ο άσος της Μάλαγα θα δώσει το παρόν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής στην κορυφαία στιγμή της μέχρι σήμερα καριέρας του.



Το Sport24.gr συνάντησε τον Ντούντα στις 15 Μαρτίου μετά την προπόνηση της ομάδας του στην «Ροσαλέδα». Μιλήσαμε για το Μουντιάλ, την Πορτογαλία, την Πριμέρα Ντιβισιόν, το EURO του 2004 και πολλά άλλα.

Sport24.gr: Σέρτζιο το Μουντιάλ είναι πλέον πολύ κοντά και θα είναι η πρώτη σου συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση με την Πορτογαλία.

Duda:

Πράγματι περίμενα πολλά χρόνια αυτή τη στιγμή και τώρα που είναι τόσο κοντά η ανυπομονησία είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο και η χαρά και η υπερηφάνεια. Νομίζω ότι η συμμετοχή μου στο Μουντιάλ θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους και τις προσπάθειές μου, η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου. Και σκοπεύω να το απολαύσω όσο περισσότερο μπορώ. Είναι διαφορετικό να παρακολουθείς από μακριά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο από το να είσαι εσύ ο ίδιος παρών στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Sport24.gr: Στον όμιλό σας βρίσκονται εκτός από την Πορτογαλία, η Βραζιλία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Βόρεια Κορέα. Θεωρείς το γκρουπ δύσκολο;



Duda:



Ναι, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο όμιλο. Όμως πιστεύουμε ότι η Πορτογαλία είναι ένα από τα φαβορί και θα πρέπει να το αποδείξουμε. Θα είμαστε εκεί, θα είμαστε δυνατοί και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή δύσκολη τόσο στη Βραζιλία, όσο και στις άλλες δυο ομάδες, την Κορέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Sport24.gr: Όλοι θεωρούν τη Βραζιλία φαβορί του ομίλου με τη δεύτερη θέση να παίζεται ανάμεσα σε εσάς και την Ακτή. Συμφωνείς;



Duda:



Φαβορί; Να σου πω την αλήθεια, εγώ δεν βλέπω φαβορί σε ένα Μουντιάλ. Υπάρχουν ομάδες που παίζουν πολύ καλά, όμως σε ένα παιχνίδι μπορούν να συμβούν όλα. Επιμένω ότι αν εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση και παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, θα έχουμε πολλές πιθανότητες να συνεχίσουμε στην επόμενη φάση μαζί με την Βραζιλία. Αλλά στο ξαναλέω, σε ένα παιχνίδι μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε.


Sport24.gr: Στην Εθνική σας υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Το γεγονός ότι όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη πάνω του, επηρεάζει τους υπόλοιπους;

Duda:

Δε νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα. Είναι προτιμότερο να έχεις στην ομάδα σου έναν τέτοιο παίκτη, παρά να τον έχεις απέναντί σου. Ο Ρονάλντο έχει φοβερά προσόντα, ικανότητες και εμπειρία και όλα αυτά είναι στην υπηρεσία του κοινού σκοπού που δεν είναι άλλος από την συνολική επιτυχία της Πορτογαλίας. Σε κάθε Μουντιάλ, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό είναι φυσιολογικό.

Sport24.gr: Εσύ που τον γνωρίζεις από την Εθνική, πώς θα τον περιέγραφες;

Duda:

Πάνω απ’ όλα ο Κριστιάνο αγαπάει το ποδόσφαιρο. Του αρέσει να παίζει, να δημιουργεί, να εκτελεί, να σκοράρει, να ξεχωρίζει. Παθιάζεται, δεν το βάζει κάτω, αλλά δεν ξεχνάει ότι δεν είναι μόνος του. Οι επιλογές του είναι πάντα προσεγμένες. Είναι εγωιστής με την καλή έννοια, αλλά δεν παρασύρεται σε ατομικές ενέργειες όταν έχει και άλλες επιλογές. Σέβεται τους συμπαίκτες του και η σχέση του με όλους μας είναι πολύ καλή.

Sport24.gr: Εκτός από τον Κριστιάνο Ρονάλντο τι άλλο έχει να παρουσιάσει η Εθνική σας;



Duda:



Η Εθνική είναι πολύ νέα σε ηλικία, έχει ανανεωθεί σε βάθος και αποτελείται από καλούς ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες. Υπάρχουν και παίκτες που δεν τους ξέρει ο πολύς κόσμος, όμως το Μουντιάλ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνουν γνωστοί. Η Πορτογαλία όμως διαθέτει και άλλα μεγάλα ονόματα εκτός από τον Ρονάλντο, όπως ο Μπρούνο Άλβες, ο Σιμάο και ο Νάνι, που θα μπορέσουν επίσης να δώσουν δείγματα της αξίας και του ταλέντου τους. Συνοψίζοντας πάντως, θα έλεγα ότι η Πορτογαλία σήμερα διακρίνεται περισσότερο για το σύνολό της και δεν υπάρχει λόγος να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένους παίκτες.


Sport24.gr: Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο;



Duda:



Το λογικό σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι να δώσω ως φαβορί αυτές τις ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο σε κάθε σχεδόν διοργάνωση. Σε αυτό το Μουντιάλ πιστεύω ότι τα φαβορί είναι η Βραζιλία, η Ιταλία που είναι και η κάτοχος, η Ισπανία που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και βρίσκεται ένα επίπεδο πιο πάνω από όλες τις άλλες ομάδες, εμείς, που στην περασμένη διοργάνωση φτάσαμε μέχρι τους «4». Υπάρχουν πολύ καλές Εθνικές και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την έκπληξη από κάποια αφρικανική ομάδα.

Sport24.gr: Στο Μουντιάλ θα δώσει το παρόν και η Ελλάδα, που πριν 6 χρόνια έζησε την κορυφαία στιγμή της ποδοσφαιρικής της ιστορίας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Θυμάσαι το EURO του 2004;

Duda:

Φυσικά και το θυμάμαι, όπως άλλωστε όλοι οι Πορτογάλοι. Από το πρώτο παιχνίδι μέχρι και το τελευταίο. Δεν είναι ότι καλύτερο σαν ανάμνηση για εμάς, αφού όλοι πιστεύαμε ότι η Εθνική μας είχε μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το τρόπαιο και να γράψει ιστορία, όμως η Ελλάδα είχε αντίθετη άποψη… Πάντως πρέπει να αναγνωρίσω ότι το να νικήσεις δυο φορές τη διοργανώτρια χώρα και η δεύτερη να είναι στον τελικό, δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Χρειάζεται και ικανότητες και πίστη και χαρακτήρα και η Ελλάδα απέδειξε ότι τα είχε όλα αυτά.

Sport24.gr: Ας έρθουμε τώρα στην Ισπανία. Τα τελευταία 11 χρόνια έχεις αγωνιστεί με 4 διαφορετικές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Από την Γ’ Εθνική έφτασες μέχρι την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ.

Duda:

Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει τα πάντα στην Ισπανία. Έχω παίξει σε δεκάδες γήπεδα, έχω αντιμετωπίσει αμέτρητες ομάδες και έχω μια σφαιρική άποψη για το ισπανικό ποδόσφαιρο. Πάντως η διαδρομή μου ήταν ανοδική και είμαι περήφανος για αυτό. Δούλεψα, προσπάθησα, ποτέ δεν σταμάτησα να κοιτάζω ψηλότερα και κατάφερα αρκετά πράγματα. Έχω πολλές και καλές αναμνήσεις από όλες τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκα και επειδή η καριέρα μου συνεχίζεται, θα συνεχίσω να εργάζομαι και να προσφέρω σε όποιους με εμπιστεύονται.

Sport24.gr: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου ήρθαν στη Σεβίλλη. Κατέκτησες τίτλους και κέρδισες μια θέση στην Εθνική.

Duda:

Ο Χουάντε Ράμος που με γνώριζε από τη Μάλαγα και στον οποίο οφείλω πολλά, με έφερε στη Σεβίγια και παρόλο που στα δυο χρόνια της παραμονής μου δεν μπόρεσα να καθιερωθώ, έζησα πραγματικά ξεχωριστές στιγμές. Από την κατάκτηση του Κυπέλλου και την πορεία στο ΟΥΕΦΑ, μέχρι τα Σούπερ Καπ και το Τσάμπιονς Λιγκ. Και φυσικά το ντεμπούτο με την Εθνική Πορτογαλίας.

Sport24.gr: Η καρδιά σου όμως ανήκει στη Μάλαγα, είσαι το είδωλο των φιλάθλων και ο φυσικός ηγέτης της ομάδας.

Duda:

Η Μάλαγα αντιπροσωπεύει παραπάνω από τη μισή ποδοσφαιρική μου καριέρα. Ήρθα νεαρός και αν όλα πάνε καλά, εδώ θα κλείσω την καριέρα μου. Είναι αλήθεια, έχω συνδεθεί με την ομάδα, τον κόσμο, τον σύλλογο, την πόλη. Εδώ έχω παίξει τα καλύτερα παιχνίδια μου, εδώ θέλω να συνεχίσω να προσφέρω. Η Μάλαγα είναι η ομάδα μου με όλη τη σημασία της λέξης.


Sport24.gr: Κλείνοντας, θέλεις να στείλεις έναν χαιρετισμό στους φίλους του Sport24.gr στην Ελλάδα;



Duda:



Γεια σας, είμαι ο Ντούντα. Φίλοι του ποδοσφαίρου δείτε το Μουντιάλ στο Sport24.gr!

Ο Ντούντα με αριθμούς

Στα 11 χρόνια που αγωνίζεται στην Ισπανία, ο Ντούντα έχει παίξει 244 επίσημα παιχνίδια στα τρία πρωτάθλημα (Primera, Segunda και Segunda B) και έχει πετύχει συνολικά 39 τέρματα.
Αναλυτικά, στην Primera έχει παίξει 189 παιχνίδια (με Μάλαγα και Σεβίγια), στη Segunda έχει παίξει 19 ματς (με την Λεβάντε) και στη Segunda B 36 ματς (με την Κάντιθ).
Έχει αγωνιστεί σε 16 παιχνίδια Κυπέλλου (με Μάλαγα και Σεβίγια) και σε 10 ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όλα με τη Σεβίγια (έχει πετύχει και 1 γκολ εναντίον του Ακράτητου στην Αθήνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ).
Πέρυσι υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Μάλαγα (μέχρι το 2013) και η ρήτρα αποδέσμευσής του ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει αγωνιστεί με 5 διαφορετικές ομάδες: Vitoria SC (Πορτογαλία), Cadiz CF, CD Malaga, Levante UD και Sevilla FC (Ισπανία).
Με την Εθνική Πορτογαλίας έκανε το ντεμπούτο του το 2007 και μέχρι σήμερα έχει 15 συμμετοχές και 1 γκολ.
Έχει κερδίσει ένα Κύπελλο Intertoto (2002) με τη Μάλαγα, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2006), ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2006-07), ένα Κύπελλο Ισπανίας (2006-07) και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (2007) με τη Σεβίγια.
Με την Εθνική Νέων της Πορτογαλίας έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ευρώπης U-18 το 1999.
Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία της Μάλαγα.

Για το photostory πατήστε εδώ.


Βίντεο: Το πρώτο γκολ του Ντούντα με την Εθνική Πορτογαλίας και αντίπαλο τις Νήσους Φερόες (20-8-2008).



Βίντεο: Εκπληκτικό γκολ του Ντούντα με τη φανέλα της Μάλαγα εναντίον της Μπαρτσελόνα.



Βίντεο: Γκολ του Ντούντα με τη Σεβίγια εναντίον της Ντεπορτίβο με απευθείας εκτέλεση φάουλ.


























































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ