ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο προπονητής της Μέπεν γυναικών, Θοδωρής Δέδες, στο SPORT24: "Αν ξεκολλήσεις από στερεότυπα, μπορείς να απολαύσεις το ποδόσφαιρο γυναικών"

Ο προπονητής της SV Meppen, Θοδωρής Δέδες
Ο προπονητής της SV Meppen, Θοδωρής Δέδες WERNER SCHOLZ

Η Μέπεν κατάφερε να πάρει την άνοδο στην Bundesliga γυναικών για δεύτερη φορά στην ιστορία της, με τον Θοδωρή Δέδε στον πάγκο της. Ο Έλληνας προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στο SPORT24 για το ποδόσφαιρο γυναικών, τις κινήσεις που γίνονται στην Γερμανία και τον σεξισμό.

Στη Γερμανία το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Σταφυλίδης και ο Μαυροπάνος που αγωνίζονται στην Bundesliga, ενώ μέχρι πρότινος προπονητής της Σάλκε, η οποία προβιβάστηκε, ήταν ο Δημήτρης Γραμμόζης. Ωστόσο, ελληνικό στοιχείο υπάρχει και στο ποδόσφαιρο γυναικών και μάλιστα με επιτυχίες. Η SV Μέπεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο της στην Frauen Bundesliga και διεκδικεί μία αγωνιστική πριν από το φινάλε και το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας ο προπονητής της ομάδας Θοδωρής Δέδες. Ο 32χρονος τεχνικός διανύει τη τρίτη του χρονιά στην ομάδα γυναικών της Μέπεν και μετράει ήδη την δεύτερη άνοδό του στην Frauen Bundesliga. Κατάφερε με το κλαμπ του να βάλει από κάτω στη βαθμολογία ομάδες όπως η Λειψία και η Νυρεμβέργη και να προβιβαστεί μαζί με την Ντούισμπουργκ.

Ο Θοδωρής Δέδες παραχώρησε συνέντευξη στο SPORT24 και μίλησε για τη φετινή χρονιά της Μέπεν, η οποία την οδήγησε στα σαλόνια του ποδοσφαίρου γυναικών της Γερμανίας.

"Πέσαμε την προηγούμενη σεζόν από την πρώτη κατηγορία, στην οποία η Μέπεν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο πυρήνας της ομάδας δεν άλλαξε πολύ, χάσαμε τέσσερις παίκτριες οι οποίες είχαν ενεργό ρόλο, όμως όλες οι άλλες αποφάσισαν να μείνουν με τον στόχο να βοηθήσουν την ομάδα να ανέβει ξανά. Μας έδωσε ώθηση να πάμε πολύ καλά στον πρώτο γύρο, όπου σε 13 ματς είχαμε 12 νίκες και μία ισοπαλία. Μας έκανε πρωταθλητές χειμώνα και μέχρι το τέλος ήμασταν πρώτοι. Μας κράτησε ο καλός α' γύρος, γιατί στον β' οι αντίπαλοί μας άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού απέναντι μας, διότι ήμασταν φαβορί, με μεγάλη κατοχή μπάλας. Ήρθαν πιο αμυντικά και πιο ψυχωμένα και έτσι ήταν πιο ταραχώδης ο β' γύρος. Είχαμε κάποια στραβοπατήματα από τα οποία επανήλθαμε με νίκες ή σειρές νικών. Την προτελευταία αγωνιστική εξασφαλίσαμε την άνοδο" δήλωσε αρχικά ο προπονητής της Μέπεν.

Πλέον, την επόμενη σεζόν η ομάδα του Έλληνα προπονητή θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με ομάδες θηρία του ποδοσφαίρου γυναικών, όπως είναι η πρωταθλήτρια Βόλφσμπουργκ, η οποία ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Women's Champions League και η Μπάγερν που έφτασε στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης γυναικών.

"Βάσει της περσινής μας εμπειρίας, είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Η Μπάγερν και η Βόλφσμπουργκ είναι κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στον κόσμο στο ποδόσφαιρο γυναικών. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο μπάτζετ και στις συνθήκες προπόνησης. Είναι ομάδες που έχουν μπάτζετ 8.000.000-10.000.000 ευρώ. Η Βόλφσμπουργκ για παράδειγμα έχει από πίσω της την Volkswagen, επομένως είναι πιο εύκολο να έχεις αυτές τις συνθήκες. Για εμάς είναι μία μεγάλη πρόκληση, με ξεκάθαρο στόχο την παραμονή.

Αυτό που μας δίνει ελπίδα είναι ότι στην πρώτη μας σεζόν έχοντας ανέβει με πάνω από 60% παίκτριες από τη δική μας ακαδημία και με μέσο όρο ηλικίας τα 19 χρόνια, καταφέραμε να μαζέψουμε 14 πόντους. Συνήθως οι νεοφώτιστοι πέφτουν μετά με 4-8 πόντους. Είχαμε 15% πιθανότατα να μείνουμε, αυτό είχα παρουσιάσει βάσει στατιστικών. Πέσαμε τελευταία αγωνιστική, με τρεις βαθμούς διαφορά. Είχαμε νίκες απέναντι στη Χόφενχαϊμ που βγήκε στο Champions League. Η επόμενη χρονιά θα είναι επίσης δύσκολη, αλλά έχουμε την εμπειρία και ελπίζουμε να μαζέψουμε λίγους παραπάνω πόντους. Με 18 περίπου βαθμούς σώζεσαι. Στόχος μας η εμπειρία που θα μαζέψουμε από την μία πλευρά, αλλά και οι νίκες απέναντι στους ανταγωνιστές μας, ώστε να μείνουμε στην Bundesliga".

Έχουμε παίκτριες που δουλεύουν ως λογίστριες ή σπουδάζουν

Η παραμονή για την Μέπεν στην πρώτη κατηγορία την επόμενη σεζόν είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο λόγος είναι το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί από το 2023 και θα αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο γυναικών της Γερμανίας: "Το 2023 τελειώνει το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αυτήν την στιγμή η Frauen Bundesliga καλύπτεται από ένα συνδρομητικό κανάλι (Magenta TV), το οποίο μεταδίδει την 3. Liga, η οποία είναι η πιο δυνατή οικονομικά τρίτη κατηγορία του κόσμου, και άλλα αθλήματα όπως το πρωτάθλημα του μπάσκετ, του χόκεϊ και του χάντμπολ. Αναμένεται νέο deal στα πρότυπα της Αγγλίας. Αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη επαγγελματοποίηση τουλάχιστον της πρώτης κατηγορίας.

Έτσι, οι παίκτριες θα ζουν από το ποδόσφαιρο. Αυτή την στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής: Υπάρχουν επτά κλαμπς στην πρώτη κατηγορία τα οποία ανήκουν σε μεγάλα κλαμπ ανδρών με επαγγελματικές συνθήκες. Έχεις ακόμη πέντε περίπου συλλόγους, που κινούνται σε ημι-επαγγελματικά επίπεδα. Οι δικές μας παίκτριες αναγκάζονται ή θέλουν να σπουδάζουν, να κάνουν κάποια δουλειά, ώστε να έχουν επαγγελματικό μέλλον πέρα από το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα, γιατί υπάρχουν απέναντι σου ομάδες και παίκτριες, όπως της Μπάγερν, που προπονούνται οκτώ φορές την εβδομάδα και στον ελεύθερο τους χρόνο κάνουν το recovery τους.

Οι δικές μας παίκτριες δουλεύουν ως λογίστριες ή είναι στο πανεπιστήμιο όλη μέρα και έρχονται κατευθείαν στην προπόνηση. Αλλάζει σιγά σιγά αυτό, αλλά δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα, διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Η ανδρική μας ομάδα παίζει στην 3. Liga, αλλά είναι από τις ομάδες με το μικρότερο μπάτζετ. Οι άνθρωποι εδώ είναι προσγειωμένοι, δεν σπαταλάνε περισσότερα απ' όσα έχουν. Εδώ στον γερμανικό βορρά είναι λίγο πιο σφιχτοί".

Ο Θοδωρής Δέδες είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, προκειμένου να περιγράψει ποια είναι ακριβώς η κατάσταση στο ποδόσφαιρο γυναικών της Γερμανίας και ποια η αντιμετώπιση του κόσμου προς αυτό: "Εξαιτίας του κορονοϊού η εξέλιξη δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θα περιμέναμε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Αυτήν την στιγμή υπάρχει συζήτηση και ασκούνται πιέσεις, ώστε η Ομοσπονδία να προωθήσει το ποδόσφαιρο γυναικών, τόσο στα media, όσο και με το τηλεοπτικό συμβόλαιο, ώστε να παίζονται παιχνίδια ακόμη και σε prime time. Ας πούμε τώρα τα ματς της εθνικής γυναικών γίνονται 14:00 η ώρα Τρίτη και δεν μπορεί κανείς να τα δει.

Ο Θοδωρής Δέδες δίνει οδηγίες στο ματς της Μέπεν με την Μπάγερν 2
Ο Θοδωρής Δέδες δίνει οδηγίες στο ματς της Μέπεν με την Μπάγερν 2 WERNER SCHOLZ


Σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εάν θέλουμε να το συγκρίνουμε όμως με την Γαλλία, την Ισπανία και την Αγγλία, η Γερμανία είναι λίγο πίσω. Ειδικά με το Champions League φέτος και με ειδήσεις, όπως το sold out στο Καμπ Νόου, υπάρχει ένα τρεντ στη Γερμανία. Όπως είδα από την αξιολόγηση της περασμένης χρονιάς ανεβαίνει η τηλεθέαση. Δεν γίνονται ωστόσο παιχνίδια με πάρα πολύ κόσμο. Τα μεγάλα κλαμπς φέρνουν 3.000-4.000 θεατές σε ματς με σημασία. Εμείς ως ένας μικρός σύλλογος έχουμε ένα μέσο όρο 600 θεατών στην πρώτη κατηγορία. Το Μέπεν είναι μία κωμόπολη 30.000 κατοίκων, εάν καταφέρουμε στην Frauen Bundesliga να έχουμε τον μέσο όρο των 600 θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Βλέπεις ωστόσο τη διαφορά εάν το συγκρίνεις με το ποδόσφαιρο ανδρών. Η Μέπεν στους άνδρες έχει 8.000 θεατές μέσο όρο.

Φαίνεται ωστόσο πως υπάρχει εξέλιξη και σοβαρές προσπάθειες μέσω πιέσεων από τους συλλόγους. Οι διοικήσεις έχουν πάρει ζεστά το θέμα, ακόμη και μεγάλοι σύλλογοι όπως η Ντόρτμουντ και η Σάλκε έχουν αρχίσει να φτιάχνουν γυναικεία τμήματα. Το Αμβούργο ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία, η Λειψία ήταν αντίπαλος μας. Μεγάλα ανδρικά κλαμπς επενδύουν και στο ποδόσφαιρο γυναικών".

Ποιο είναι όμως το προσωπικό ταξίδι του Θοδωρή Δέδε και πώς κατάφερε από την Ελλάδα να φτάσει στη Γερμανία και να προπονεί μία ομάδα γυναικών της Frauen Bundesliga πλέον: "Έφυγα από την Ελλάδα 18 χρονών με το Erasmus. Χωρίς να έχω από την προπονητική ιδιαίτερη εμπειρία. Ήρθα εδώ για ένα εξάμηνο, αλλά παρέμεινα γιατί ήθελα να σπουδάσω στη Γερμανία φυσική αγωγή. Έκανα την αίτησή μου και μπήκα στο Όλντενμπουργκ. Εκεί ξεκίνησα από τα χαμηλά επίπεδα. Ήμουν στην τέταρτη κατηγορία σε ομάδα Κ17. Παράλληλα με τις σπουδές στη φυσική αγωγή και την γερμανική φιλολογία άρχισα να κάνω τα διπλώματα της UEFA.

Ως φοιτητής έκανα πολλά πάνω στο ποδόσφαιρο και μέσω μίας φίλης άρχισα να προπονώ μία μεικτή ομάδα με κορίτσια Κ13, η οποία παίζει μία φορά το χρόνο ένα τουρνουά με όλες τις μεικτές ομάδες του κρατιδίου που βρισκόμαστε. Εκεί με ανακάλυψε η υπεύθυνη του SV Meppen και ενώ ήμουν στην ανδρική ομάδα της 5ης κατηγορίας βοηθός προπονητής, με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να αναλάβω την Κ17. Είχα θητεία τρία χρόνια εκεί και μετά μου προσέφερε να αναλάβω την πρώτη ομάδα της Μέπεν στις γυναίκες. Τώρα είναι ο τρίτος χρόνος αυτός που διανύουμε φέτος, με άνοδο στην πρώτη χρονιά, κάθοδο και πάλι άνοδο".

Δουλεύω με κοπέλες που αγαπούν την μπάλα

Ο Θοδωρής Δέδες βρίσκεται τρία χρόνια στο ποδόσφαιρο γυναικών, ωστόσο δεν αποκλείει τίποτα για το μέλλον του: "Δεν μπορώ να αποκλείσω κι άλλα ενδεχόμενα. Στο ποδόσφαιρο γυναικών και στο σύλλογο υπάρχουν πράγματα που με καθιστούν ευχαριστημένο. Προφανώς σε σχέση με το ποδόσφαιρο ανδρών έχω περισσότερο χρόνο και ελευθερίες για τις ιδέες μου, λιγότερη πίεση. Επίσης έχω να κάνω με κοπέλες και ανθρώπους που αγαπούν την μπάλα και θέλουν να παίξουν στο επίπεδο εξαιτίας του ρομαντισμού και της αγάπης για το άθλημα που μπορεί να μην το βλέπεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο των ανδρών. Για την δική μου ανέλιξη παραμένει ως επιλογή και ως μονόδρομος το γεγονός ότι κάποια στιγμή πρέπει να δω και άλλα πράγματα και στο ανδρικό ποδόσφαιρο ως βοηθός προπονητής σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

Είμαι νεαρός ακόμη ως προπονητής, δεν έχω κλείσει ότι θα είμαι μόνο στις γυναίκες, χωρίς να με ενοχλεί να συνεχίσω. Με τον καιρό όμως θα ήθελα να είμαι σε πιο επαγγελματικές συνθήκες και επίπεδο, δηλαδή όσο πιο ψηλά, ακόμη και στις υποδομές σε επίπεδο Bundesliga. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και να ζω από αυτό. Είτε θα είναι γυναίκες, είτε άνδρες, είτε αγόρια, είτε κορίτσια, δεν με ενδιαφέρει. Με νοιάζει ως πρότζεκτ να είναι κάτι που μου δίνει κίνητρο και να με κάνει να το αγαπώ. Να βελτιώσω παράλληλα ανθρώπους και να βελτιωθώ και εγώ ως άνθρωπος. Οπότε σε αυτό το θέμα δεν έχω κατασταλάξει αν θα είμαι προπονητής ανδρών ή γυναικών ή οτιδήποτε".

Στην Ελλάδα υπάρχει θέμα νοοτροπίας και επενδύσεων

Το γερμανικό ποδόσφαιρο γυναικών έχει κάνει βήματα μπροστά. Τι πρέπει να συμβεί όμως, ώστε και στην Ελλάδα να υπάρξει ανάπτυξη: "Στην Ελλάδα είναι δυο τα ζητήματα. Από τη μία είναι το θέμα της νοοτροπίας, του σεβασμού και της αποδοχής του ότι υπάρχουν γυναίκες που μπορούν και θέλουν και παίζουν ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι πως εδώ υπάρχει λίγο μεγαλύτερη αποδοχή αν και στη Γερμανία υφίστανται προβλήματα όσον αφορά στο θέμα του σεξισμού. Αλλά νομίζω στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη αυτή η νοοτροπία που λέει ότι δεν μπορείς να είσαι κοπέλα και να παίζεις ποδόσφαιρο ή δεν είναι το ποδόσφαιρο για κορίτσια.

.Αυτό αλλάζει, έχω έναν πολύ καλό φίλο, ο οποίος είναι προπονητής σε ποδόσφαιρο γυναικών πλέον (ήταν προπονητής μου παλιότερα όταν έπαιζα εγώ μπάλα) και μου περιγράφει ότι αλλάζει, αλλά με αργούς ρυθμούς. Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις. Στη Γερμανία επενδύουν σύλλογοι άσχετα με το μέγεθός τους, πολύ δύσκολα να βρεις κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Έτσι πολλές παίκτριες είτε να αποθαρρύνονται και σταματάνε το ποδόσφαιρο, είτε να ψάχνουν τον επόμενο σταθμό, κάπου στο εξωτερικό. Αν κοιτάξεις, υπάρχουν Ελληνίδες παίκτριες στην Ουγγαρία, την Ιταλία, Α' και Β' κατηγορία και στην Κύπρο. Έτσι δεν υπάρχει μία συνέχεια και ποιότητα για να μπορέσει να αναπτυχθεί σαν προϊόν, γιατί προφανώς όσο περισσότερο επενδύεις στο ποδόσφαιρο και στην εξέλιξη των παικτριών, τόσο καλύτερο θα γίνει και το προϊόν. Αλλά δυστυχώς ακόμα κινείται το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μένει λίγο σταθερό".

Στην Μέπεν αγωνίζεται και μία Ελληνίδα παίκτρια, η Αθανασία Μωραΐτου. Αυτή είναι και η επαφή του Θοδωρή Δέδε με την Εθνική Ελλάδας. Ονειρεύεται, όμως, να κάτσει κάποια μέρα στον πάγκο της; "Έχω δει την Εθνική, διότι παίζει η παίκτρια μας η Αθανασία Μωραϊτου εκεί, οπότε ως προπονητής είναι καθήκον μου να βλέπω τι κάνει. Προφανώς και από ενδιαφέρον, να δω τι ακριβώς κάνει η χώρα μας και τι παίκτριες έχουμε. Από τη μία βλέπεις κανείς τα καλά της εξαιρετικής ψυχής και του τρόπου που παίζει η ομάδα. Δυστυχώς πολλές και μεγάλες επιτυχίες δεν μπορούν να έρθουν γιατί όπως προανέφερα, οι παίκτριες είτε στο εγχώριο πρωτάθλημα είτε στα πρωταθλήματα που παίζουν δεν έχουν πολλές εμπειρίες από τοπ επίπεδο. Έτσι αυτό φαίνεται, όταν παίζεις με ομάδες, όπως η Σλοβενία που είναι μία χώρα μικρότερη από την Ελλάδα, αλλά έχει παίκτριες που παίζουν σε κορυφαία πρωταθλήματα.

Σαν όνειρο, δεν μπορώ να πω ότι το έχω σκεφτεί, γιατί όπως προανέφερα προσπαθώ να μην βάζω πολύ σταθερούς στόχους και αφήνω όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Έχω την τύχη και την ευχαρίστηση να ξυπνάω το πρωί και να ασχολούμαι με αυτό που μου αρέσει περισσότερο στον κόσμο και αυτό είναι το ποδόσφαιρο, οπότε προφανώς αν κάποια στιγμή γίνει κάτι τέτοιο θα το σκεφτόμουν σοβαρά. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκομαι τώρα, μπορώ να κερδίσω πολλά περισσότερα στη Γερμανία και έχω ακόμα πολλά περισσότερα να μάθω ακόμα για να είμαι ένας υποψήφιος για την Εθνική ομάδα".

Οι γυναίκες μπορούν να παίξουν πολύ καλό ποδόσφαιρο

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην "ανδρική" οπτική για το ποδόσφαιρο γυναικών, με τον Θοδωρή Δέδε να καταθέτει τη δική του άποψη: "Θα προσπαθήσω να το διατυπώσω όσο καλύτερα γίνεται γιατί συνήθως οι άνθρωποι, και κυρίως το ανδρικό κοινό που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, το εκλαμβάνει λάθος. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει, το ποδόσφαιρο γυναικών επίσης βελτιώνεται και γίνεται ως προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό για ανθρώπους που τους αρέσει το άθλημα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μία σύγκριση του ανδρικού και του γυναικείου ποδοσφαίρου πολλές φορές μπορεί να μας βγάζει από το νόημα του όλου πράγματος. Το μάτι μας έχει συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικό είδος, ρυθμό και ένταση του ανδρικού ποδοσφαίρου. Οπότε αν πηγαίναμε με τα ίδια κριτήρια να κοιτάξουμε το ποδόσφαιρο γυναικών δεν θα υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις.

Πολλές φορές αυτό οφείλεται και στο πώς προβάλλεται κάτι. Δηλαδή αν δεις ένα παιχνίδι του Α' τοπικού με πέντε κάμερες, με συνεντεύξεις πριν και μετά από κάθε ματς ή αν παίζεις σε ένα μεγάλο και γεμάτο γήπεδο, αντί σε ένα βοηθητικό, προφανώς αυτό γίνεται πολύ ελκυστικό. Από την άλλη, αν έχεις έναν αγώνα πρώτης κατηγορίας γυναικών στην Ιταλία με μία κάμερα, έναν εκφωνητή και πίσω από το γήπεδο βλέπεις κυρίες να απλώνουν τα ρούχα τους στα μπαλκόνια, δεν είναι αυτό που εκλαμβάνει κάποιος ως το κορυφαίο επίπεδο ποδοσφαίρου. Έτσι πολλοί θα έχουν μία λανθασμένη άποψη για το ποδόσφαιρο γυναικών, η οποία πάλι θα κινείται στα όρια του σεξισμού.

Είναι άλλο το πλαίσιο, διαφορετικές οι προϋποθέσεις και το πρίσμα, υπό το οποίο θα έπρεπε να το βλέπουμε με αποτέλεσμα πολλές φορές να με απογοητεύει και να μην είμαι τόσο αισιόδοξος. Συμφωνώ όμως πως με τον καιρό και προφανώς πρέπει να αλλάξει η μία ή η άλλη γενιά, η αποδοχή και το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο γυναικών θα μεγαλώσει. Η δική μου άποψη ως προπονητής και έχοντας δει τα πάντα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να παίξουν πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και μπορείς να το απολαύσεις επίσης αν ξεκολλήσεις από στερεότυπα και από πράγματα τα οποία ίσως να είναι καρφωμένα λίγο στη συνείδησή μας".

Να δείξουν σεβασμό στο πάθος που έχουν οι γυναίκες για το ποδόσφαιρο

Ο Θοδωρής Δέδες ανέλυσε πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει την άποψή του για το ποδόσφαιρο γυναικών μπαίνοντας μέσα σε αυτό: "Εγώ έχω αλλάξει πολύ ως άνθρωπος σε αυτό το ζήτημα. Το κλίμα που βλέπεις σε μία ομάδα γυναικών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό με το οποίο μεγάλωσα ως ποδοσφαιριστής σε μία ανδρική ομάδα από την ακαδημία. Δεν μπορούμε να το φανταστούμε αν δεν το ζήσουμε, με αποτέλεσμα εμένα να με έχει αλλάξει. Βλέπεις πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακριβώς τα ίδια όνειρα, την ίδια φωτιά μέσα τους για να μάθουν ποδόσφαιρο, να παίξουν, να γίνουν καλύτερες. Παρατηρείς ζώντας το από μέσα ότι μερικά πράγματα στην κοινωνία είναι άδικα.

Μακάρι οι περισσότεροι άνδρες να έπαιρναν χρόνο και να γύριζαν την προσοχή τους είτε στο ποδόσφαιρο γυναικών είτε σε άλλο άθλημα, που έχει να κάνει με γυναίκες και όχι αναγκαστικά στα αθλήματα που οι γυναίκες φορούν λιγότερα. Έτσι θα καταλάβουν ότι αν γουστάρεις ένα άθλημα και το ποδόσφαιρο, άσχετα αν παίζει ο πεντάχρονος γιος σου ή αν παίζει μία 18χρονη κοπέλα ή ένας παλαίμαχος στα 45, θα σου αρέσει. Θα βοηθούσε αν ο ανδρικός πληθυσμός ασχολούνταν σοβαρά με το ποδόσφαιρο γυναικών, χωρίς απαραίτητα να του αρέσει. Οι άνδρες πρέπει να σεβαστούν τη δουλειά και το πάθος που δείχνουν οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και αν δεν αρέσει σε κάποιον να μην βλέπει. Αλλά να μένει σε αυτό και όχι σε σχόλια ότι οι γυναίκες δεν μπορούν ή δεν θα έπρεπε να παίζουν ποδόσφαιρο".

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στους από εδώ και πέρα στόχους της Μέπεν και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Θοδωρή Δέδε: "Όσον αφορά στην ομάδα έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και το know how για να παραμείνουμε παραπάνω από ένα χρόνια στην πρώτη κατηγορία και σιγά σιγά να εγκατασταθούμε μόνιμα εκεί. Αυτό είναι το κόνσεπτ για το οποίο ανέλαβα και σταδιακά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ποδόσφαιρο γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή είναι η φιλοδοξία που συνδέεται με τις επιτυχίες που θα έχουμε στο γήπεδο.

Ο Θοδωρής Δέδες στον αγώνα της Μέπεν με την Ντούισμπουργκ
Ο Θοδωρής Δέδες στον αγώνα της Μέπεν με την Ντούισμπουργκ WERNER SCHOLZ


Αυτήν την στιγμή έχω ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο. Η κύρια φιλοδοξία μου είναι να αποκτήσω το UEFA Pro, το ανώτερο δίπλωμα. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ήταν καλό να το κάνω. Πρέπει να είμαι ρεαλιστής, με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι να ασχολούμαι με κορυφαίους αθλητές που αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να βελτιωθούν. Προφανώς επίσης να βιώσω όσα έχουμε ζήσει ή δει ως νεαρός με γεμάτα γήπεδα και κορυφαίους παίκτες, πράγματα που έχω ζήσει στην Αθήνα μένοντας κοντά στο ΟΑΚΑ. Κάποια τα έχω ζήσει ήδη παίζοντας σε γήπεδα με συλλόγους όπως η Μπάγερν. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα επιβεβαίωσης και το αγοράκι 5-6 χρονών που πήγε πρώτη φορά γήπεδο το ξαναζεί αυτό. Αυτή είναι η φιλοδοξία που έχω. Να είμαι καλά και όσα περισσότερα μου δώσει η ζωή σαν upgrade να είμαι ευχαριστημένος".

Η συζήτηση με τον Θοδωρή Δέδε ολοκληρώθηκε με την Bundesliga ανδρών και αν παίρνει έμπνευση από αυτήν: "Παρακολουθώ, όχι με μεγάλη συνέπεια. Είμαι προς την σχολή της Μπαρτσελόνα και του Γκουαρδιόλα, από εκεί προσπαθώ να παίρνω ιδέες. Εμπνέομαι από παντού και ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Προσπαθείς να δεις τι κάνουν οι τοπ για να βάλεις στοιχεία και στη δική σου φιλοσοφία και στην ομάδα σου. Έτσι, βλέπω πολλά παιχνίδια και της πρώτης ομάδας ανδρών και του Champions League γυναικών και ανδρών. Πολλές φορές στον ελεύθερο χρόνο μου καταλήγω πάλι να βλέπω μπάλα, ακόμη και από κοντά σε τοπικά πρωταθλήματα. Με γεμίζει σαν θεατή και για να παίρνω ιδέες, όχι μόνο από τους κορυφαίους, αλλά και από άλλους που προσπαθούν να κάνουν πράγματα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ