ΑΓΓΛΙΑ

Ο πιο ακριβός τελικός της χρονιάς και ο... φυλακισμένος

Ο πιο ακριβός τελικός της χρονιάς και ο... φυλακισμένος

Κρίσταλ Πάλας και Γουότφορντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο "Γουέμπλεϊ" στον πιο ακριβό τελικό της χρονιάς, ο οποίος θα έχει στους πρωταγωνιστές και έναν πρώην κατάδικο. Διαβάστε τόσο για το αμύθητο ποσό που παίρνει ο νικητής όσο και για την ιστορία του Τρόι Ντίνεϊ, που στην αρχή της σεζόν βρισκόταν στη φυλακή.

Το Σάββατο το "Γουέμπλεϊ" φιλοξένησε τον τελικό του Champions League, όμως, ο... πραγματικός τελικός για τους Άγγλους γίνεται το απόγευμα της Δευτέρας (17.00).

Σε αυτόν Κρίσταλ Πάλας και Γουότφορντ θα δώσουν τη δική τους μάχη για τον προβιβασμό στην Premier League με το χρηματικό έπαθλο να καθιστά τον συγκεκριμένο αγώνα ως τον πιο ακριβό της χρονιάς.

Τα έσοδα του τελικού για τον νικητή είναι μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά που παίρνει ο κάτοχος του Champions League ή οποιασδήποτε άλλης διοργάνωσης. Που θα έβρισκε, άλλωστε, κάποιος ένα έπαθλο της τάξης των 140 εκατομμυρίων λιρών (163 εκ. ευρώ); Κι όμως καλά διαβάσατε. Και φυσικά σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τα εισιτήρια του τελικού. Αυτά είθισται κάθε χρόνο να πηγαίνουν στον χαμένο ως παρηγοριά...

Πέρυσι η μεγάλη νικήτρια του τελικού Γουέστ Χαμ έπαιρνε 90 εκατομμύρια λίρες, όμως, φέτος το συγκεκριμένο ποσό έχει εκτοξευτεί. Που οφείλεται αυτό; Στη μυθική συμφωνία που υπέγραψε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της η Premier League, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων. Λόγω αυτής η ομάδα που θα ανεβεί θα έχει εξασφαλισμένα για την επόμενη χρονιά 63 εκατομμύρια λίρες ανεξάρτητα από τη βαθμολογική της θέση! Για να καταλάβει κανείς για τι ποσό μιλάμε, αρκεί να το συγκρίνει με τα έσοδα που είχε φέτος η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία έφτασαν τα 61,4 εκατομμύρια λίρες.

Ο πιο ακριβός τελικός της χρονιάς και ο... φυλακισμένος

Επιπλέον, ακόμα κι αν την επόμενη χρονιά υποβιβαστεί η ομάδα που θα ανεβεί τώρα, υπάρχει ένας θεσμός (parachute payments), ο οποίος μπορεί να τη σώσει από μία μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό της, αφού άμεσα θα πάρει 23 εκατομμύρια λίρες.

Εκτός των τηλεοπτικών εσόδων, ο προβιβασμός της Πάλας για παράδειγμα θα έφερνε άμεσα στις επιχειρήσεις των τεσσάρων ιδιοκτητών της ομάδας επιπλέον 6 εκατομμύρια λίρες, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια λίρες θα έμπαιναν στα ταμεία της ομάδες από νέες χορηγίες. Όλα αυτά τη στιγμή που το μπάτζετ της Γουότφορντ κυμαίνεται στα 11 εκατομμύρια λίρες κι εκείνο της Πάλας στα 15 εκ. λίρες.

Βέβαια, όποια από και πάρει το εισιτήριο της ανόδου θα χρειαστεί να καταβάλει άμεσα το ποσό του 1 εκατομμυρίου, μηδαμινό σε σχέση με όσα θα βγάλει. Ο λόγος είναι πως 500.000 θα χρειαστούν για να μπουν τα απαραίτητα καλώδια για τις τηλεοπτικές ανάγκες των Sky Sports και BT Sport και άλλα τόσα για τη διαμόρφωση δύο στούντιο, αλλά και κάποιων ακόμη χώρων για τις δημοσιογραφικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δύο ομάδες έχουν πάρει από 33.000 εισιτήρια για τον αγώνα, γεγονός που δυσαρέστησε έντονα την Πάλας, αφού οι Λονδρέζοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους ήθελαν 50.000 εισιτήρια!

Από τη φυλακή στο "Γουέμπλεϊ"

Βίλφριντ Ζαχά και Ματέι Βίντρα είναι οι παίκτες που με τις ικανότητές τους αναμένεται να στρέψουν πάνω τους τα βλέμματα, όμως, λίγο πριν την έναρξη του τελικού εκείνος που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι ο Τρόι Ντίνεϊ. Όταν άρχισε η σεζόν ο παίκτης της Γουότφορντ βρισκόταν στη φυλακή, όμως, σήμερα θα πατήσει το χορτάρι του "Γουέμπλεϊ".

Ο 24χρονος το καλοκαίρι καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης γιατί κλώτσησε στο κεφάλι ένα άτομο σε μία φιλονικία. Τελικά εξέτισε ποινή τριών μηνών και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε. Έκτοτε αγωνίστηκε σε 41 αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 20 τέρματα! Αποτελεί ένα από τα μεγάλα όπλα που έχει στη φαρέτρα του ο Τζανφράνκο Τζόλα και αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη περιπέτειά του έχει κάνει όλα τα αγγλικά ΜΜΕ να φιλοξενούν δηλώσεις του.

Μεταξύ άλλων ο Ντίνεϊ θυμάται μερικές από τις στιγμές του στη φυλακή, ενώ αναφέρει πως η προοπτική του να δει τις καλύτερες φάσεις της ομάδας του "έκανε τις μέρες να περνούν πιο γρήγορα".

Ο πιο ακριβός τελικός της χρονιάς και ο... φυλακισμένος

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ