ΑΕΚ

O Π. Παπαϊωάννου στο SPORT 24

O Π. Παπαϊωάννου στο SPORT 24
New Image

O Παύλος Παπαϊωάννου μίλησε στο SPORT 24 για την μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ, προσπάθησε να ανιχνεύσει τους λόγους της κρίσης, ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε Mπάγεβιτς-Μανωλά

« Κάποτε με είχαν ρωτήσει αν αγαπώ περισσότερο την οικογένειά μου ή την ΑΕΚ! Είχα απαντήσει, ΑΕΚ και μόνο ΑΕΚ. Η γυναίκα μου με ρώτησε αν το εννοούσα κι εγώ είπα ναι! Ακριβώς επειδή αυτή τη σύζυγο που ήταν το τέλειο ταίρι για μένα και στάθηκε τόσο καλά δίπλα μου όταν έπαιζα ποδόσφαιρο ως η αρχηγός του σπιτιού, αλλά και τα δυο παιδιά μας που ήλθαν στον κόσμο και ανέπτυξαν εξαίρετο χαρακτήρα, τα απέκτησα χάρη στην ΑΕΚ» τονίζει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που δεν ξεχνά επίσης ότι « αν δεν ήταν αυτή η ομάδα, δεν θα είχα παίξει στην εθνική και δεν θα με ήξεραν 1.000 άτομα παραπάνω. Πως μπορώ να τα ξεχάσω όλα αυτά;».

Μιλάει για την ΑΕΚ και οι λέξεις πλημμυρίζουν αγάπη! « Είμαι κι εγώ ακόμα ένας τρελός» λέει και θυμάται εκείνο το βράδυ επί εποχής Ζαφειρόπουλου, όταν βγήκε από το σινεμά αντικρίζοντας ένα σημείωμα πάνω στο παπάκι του. Ήταν από την «Original 21»: « Παύλο είμαστε πάντα κοντά σου» έγραφε και είχε την υπογραφή του αρχηγού του συνδέσμου, Δημήτρη Χατζηχρήστου.

« Ζητούσα κάποια χρήματα παραπάνω αλλά ο πρόεδρος δεν μου τα έδινε και ήμουν στεναχωρημένος. Πίστευα ότι τα άξιζα. Όταν διάβασα αυτό το μήνυμα ένιωσα καλά. Πώς να το ξεχάσεις κάτι τέτοιο» επαναλαμβάνει με νοσταλγία. Η απάντηση στην ερώτηση αν θα άφηνε έτσι εύκολα τη ζωή στην Κύπρο για να αναλάβει ένα πόστο στην ομάδα της καρδιάς του είναι αδιαπραγμάτευτη: « Όποιος κληθεί και δεν το κάνει, δεν υπήρξε καλός στρατιώτης της ΑΕΚ».

Από έναν άνθρωπο με τόσο αγνή αγάπη είναι λογικό να περιμένεις και ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο Παύλος Παπαϊωάννου δεν θα μπορούσε να κανακεύει για να κάνει τη… λεζάντα του και με γνώμονα τα πιστεύω του μας μίλησε πολύ αληθινά για το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής του, την ΑΕΚ:

« Αυτό που βλέπω είναι μια ομάδα χειρότερη από την περυσινή, με έλλειμμα σε προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Ριβάλντο η κλάση του οποίου είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και σε άλλους παίκτες που έφυγαν και είναι καλύτεροι από αυτούς που ήρθαν. Ο Λυμπερόπουλος, ο Δέλλας, ο Τόζερ, ο Ζούλιο Σέζαρ, ο Ζήκος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, δημιούργησαν κενά που δεν καλύφτηκαν. Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα…».

- Τι άλλο έχεις εντοπίσει;

« Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην ΑΕΚ δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται. Και αναφέρομαι κυρίως στους ξένους. Παίρνουν τόσα λεφτά και παρουσιάζουν τέτοια εικόνα; Ανεπίτρεπτο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι φίλαθλοι έχουν απαιτήσεις».

- Πόσο εύκολο είναι για έναν ξένο παίκτη να το καταλάβει αυτό;

« Στη δική μου εποχή όλοι παίζαμε για τον ίδιο σκοπό. Ήμασταν δεμένοι μεταξύ μας και κανείς δεν ήταν πάνω από την ομάδα. Με τα χρόνια καταλάβαμε ότι για να πετύχουμε θα έπρεπε να είμαστε μονοιασμένοι, σαν οικογένεια. Βγαίναμε έξω για φαγητό και οι ξένοι μας ακολουθούσαν για να μπουν στο νόημα. Μαζευόμασταν κάθε Πέμπτη με πρωτοβουλία των παλαιότερων και μιλούσαμε για το ματς της Κυριακής. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τώρα είναι παρέες 2-3 παικτών, δεν έχουν καμία ψυχική επαφή ως άτομα εκτός γηπέδου. Απλώς μαζεύονται και κάνουν προπόνηση και μετά ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και σκέφτεται τα δικά του. Δεν υπάρχει δέσιμο και αυτό είναι φανερό μέσα στο γήπεδο».

- Επαγγελματίες δίχως συναίσθημα λοιπόν…

« Είναι περίεργη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΑΕΚ. Οι ξένοι είναι περισσότεροι από τους Έλληνες και οι πιο πολλοί από αυτούς φέρονται σαν να έχουν έλθει για να πάρουν το μεροκάματό τους και να φύγουν. Δεν ξέρω, ίσως δεν ενδιαφέρονται για να κάνουν καριέρα, ίσως έχουν δυνατούς μάνατζερ που μπορούν κάθε χρόνο να τους βρίσκουν καλές ομάδες και μεγάλα συμβόλαια. Δεν θέλω να πω ότι είναι μισθοφόροι, όμως με την αγωνιστική συμπεριφορά τους, ακριβώς αυτή την εικόνα δίνουν προς τα έξω».

- Ίσως να φταίει και η κακή ψυχολογία για την εικόνα που παρουσιάζουν. Δεν έχουν συμβεί και λίγα από το καλοκαίρι ως σήμερα.

« Έγιναν λάθη με μεγαλύτερο όλων την προκαταβολική παραίτηση του Νικολαΐδη. Αλλά από εκεί και πέρα το ποδόσφαιρο είναι και θέμα καρδιάς. Πιστεύω ότι από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές είναι ζήτημα αν 2-3 έχουν καρδιά για να ανατρέψουν την κατάσταση. Οι υπόλοιποι μάλλον την έχουν για διακόσμηση. Δεν με νοιάζει αν ένας παίκτης είναι του 3 με άριστα το 10. Αυτό που θέλω είναι να προσπαθεί πάντοτε να πιάσει το 3 κι όχι να παίζει για 1. Είναι αδιάφοροι και αυτό είναι απαράδεκτο. Κάποιος πρέπει να το αλλάξει αυτό και ο Μπάγεβιτς είναι ο ιδανικός άνθρωπος»

- Θεωρείς ότι η ΑΕΚ χρειάζεται επαναστατικές αλλαγές στο ρόστερ που ο πρώην πρόεδρός της χαρακτήρισε ως το πληρέστερο της τελευταίας πενταετίας;

« Αρχικά πρέπει κάποιος να τους τραβήξει το αφτί μήπως καταλάβουν ποια φανέλα φορούν. Ήδη ο Μπάγεβιτς έστειλε το πρώτο μήνυμα στον Χουανφράν, θα ακολουθήσουν κι άλλα, να είστε σίγουροι. Από εκεί και πέρα τα κενά είναι μεγάλα και εμφανή. Δεν υπάρχει ένας φορ σαν τον Λυμπερόπουλο να πλαισιώσει τον Μπλάνκο που παλεύει μόνος του μπροστά. Ο Σκόκο αναγκάζεται να επιστρέφει στην άμυνα για να πάρει τη μπάλα. Η αριστερή πλευρά είναι νεκρό σημείο. Το ίδιο και η δεξιά. Οι πλάγιοι μπακ δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει ώστε οι χαφ να παίρνουν ανάσες και να οργανώνονται σωστά. Τόσα λάθη η ΑΕΚ δεν έκανε ποτέ. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις αυτή τη φύσει επιθετική ομάδα να παίζει πίσω από την μπάλα αντί να είναι κυρίαρχη. Κάποτε βάζαμε μόνο τις φανέλες μέσα στη Λιβαδειά και παίρναμε τις νίκες, εμείς δεν βγαίναμε. Για ποια φανέλα να μιλήσουμε τώρα; Κανείς δεν φοβάται την ΑΕΚ πλέον. Σίγουρα χρειάζονται προσθήκες σημαντικών ποδοσφαιριστών, με το υπάρχον υλικό η ομάδα θα δυσκολευτεί ακόμα και να βγει στο κύπελλο UEFA».

- Και τι μπορεί να αλλάξει ο Μπάγεβιτς με το υπάρχον υλικό;

« Το είπε και μόνος του. Δεν έχει μαγικό ραβδάκι ο άνθρωπος, δεν είναι μάγος. Σίγουρα θα καταφέρει να ξυπνήσει κάποιους από αυτούς που κοιμούνται, αλλά θα χρειαστούν και μεταγραφές. Πέρυσι γυρνούσες να κοιτάξεις στον πάγκο και υπήρχαν ο Τόζερ, ο Σέζαρ, ο Καλόν ενώ μέσα στο γήπεδο έπαιζαν ο Ριβάλντο κι ο Λυμπερόπουλος. Καλώς η κακώς έφυγαν, εγώ δεν θα το κρίνω αυτό. Αλλά όταν απομακρύνεις τέτοιους παίκτες πρέπει να τους αντικαθιστάς επάξια. Αλλιώς δεν τους αφήνεις να φύγουν. Και από αυτούς που έρχονται απαιτείς να παίζουν ανάλογα με τα λεφτά που παίρνουν. Δεν είναι ταμείο ανεργίας η ΑΕΚ».

- Το λες αυτό για τα μεγάλα συμβόλαια που δόθηκαν φέτος;

« Εγώ θέλω οι ποδοσφαιριστές να παίρνουν χρήματα γιατί στην εποχή που έπαιζα δεν παίρναμε τίποτα. Είχαμε πενταετίες, οκταετίες και ποτέ δεν πληρωνόμασταν σύμφωνα με την πραγματική αξία μας. Τώρα όλοι τα παίρνουν μπροστά και καλά κάνουν. Εγώ έχω την απαίτηση από αυτόν που παίρνει τα πολλά χρήματα να προσφέρει. Θέλω να προσπαθεί και όχι να με κοροϊδεύει. Για παράδειγμα, Μπασινά σε πληρώνουμε ως έναν από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους στην Ευρώπη. Καλά κάνεις και τα παίρνεις, αλλά πρέπει και να προσφέρεις».

- Ο συνδυασμός Μπάγεβιτς - Μανωλά είναι ακόμα ένα στοίχημα της διοίκησης. Πιστεύεις θα αποδειχθεί επιτυχημένος;

« Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα αποδυτήρια της ΑΕΚ καλύτερα από κάθε άλλον. Όπως και όλοι παλαίμαχοι που έχουν προσφέρει και έχουν ζήσει μια ζωή μέσα σε αυτά. Ξέρουν τι σημαίνει να φοράς αυτή τη φανέλα και έχουν τον τρόπο να το μεταδώσουν, αρκεί και οι ποδοσφαιριστές να είναι καλοί δέκτες και να έχουν τη διάθεση να καταλάβουν. Ο Μπάγεβιτς έχει τον τρόπο να βγάζει από τον ποδοσφαιριστή τον καλύτερο εαυτό του και θα το κάνει στη συνέχεια, είναι βέβαιο ότι η ομάδα θα βελτιωθεί. Ο Μανωλάς είναι ο ιδανικός άνθρωπος για τον ρόλο του συνδετικού κρίκου, έχει προσωπικότητα, κύρος και θα αλλάξει τη μίζερη κατάσταση που επικρατεί».

- Μπορείς να βρεις κάποια δικαιολογία για τους ποδοσφαιριστές;

« Κι όμως υπάρχει μία και είναι πολύ σημαντική. Είναι το προπονητικό κέντρο. Αυτό το γερασμένο γήπεδο στους Θρακομακεδόνες είναι καταστροφικό για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Είναι αρχαίο. Όταν βρέχει γίνεται βούρκος, όταν έχει λιακάδα είναι μπετό. Αυτό ίσχυε από τη δική μου εποχή, φανταστείτε τώρα… Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι σε τέτοια γήπεδα οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να πασάρουν σωστά κι αυτό έχει αντίκτυπο στους αγώνες. Είναι μια παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει σε σημαντικό βαθμό τα πολλά λάθη που κάνει η ΑΕΚ στα επίσημα ματς. Σπανίως κατορθώνει να αλλάξει σωστά περισσότερες από τρεις πάσες και η προπόνηση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό».

- Κρίνεις ως επιτυχημένη την τετραετή θητεία του Νικολαΐδη στην προεδρία της ΑΕΚ;

« Δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος. Πολλά ακούγονται και γράφονται τελευταία, υπάρχουν σκιές για τις οποίες κανείς δεν λέει περισσότερα. Δεν ζω μέσα στην οικογένεια της ΑΕΚ και δεν ξέρω. Θα περίμενα πρώτα να δω κάποια πράγματα και μετά θα είμαι σε θέση να απαντήσω».
















































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ