FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και αήττητος με 52% πτώση στις μεγάλες ευκαιρίες

Ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό
Ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Ιωνικό, παρότι έμεινε για τέταρτο φετινό ματς χωρίς μεγάλη ευκαιρία. Ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει την τεράστια πτώση των ερυθρόλευκων στην κατηγορία που πέρυσι ήταν οι βασιλιάδες.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 τον Ιωνικό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και αύξησε στους τρεις βαθμούς τη διαφορά του από την ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενος το 2-2 της Ένωσης στη Ριζούπολη.

Ο Μασούρας πέτυχε το μοναδικό γκολ των ερυθρόλευκων, που παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα της φετινής Super League Interwetten.

Τόσο όσο για να νικήσει

Η αλήθεια είναι πως το τελικό 1-0 δεν αδικεί την εικόνα του αγώνα, αφού ο Ολυμπιακός δεν δημιούργησε φάσεις και συνθήκες για να επικρατήσει με μεγαλύτερο σκορ.

Δείτε στο σχετικό widget της Opta / Stats Perform τις τελικές και τα expected goals των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός φυσικά είχε πολύ περισσότερες τελικές (15-5), όμως συνολικά έφτασε μόλις το 0.87 στα expected goals. Ο Ιωνικός μάλιστα ήταν η ομάδα που είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, με τον Τουράμ στο 5ο λεπτό.

Ο Μαρτίνς μετά το ματς δήλωσε ότι "τον ανησυχεί που ο Ολυμπιακός δεν ήταν αποτελεσματικός", όμως δεν έγινε αυτό. Οι ερυθρόλευκοι δεν σπατάλησαν μεγάλες ευκαιρίες, απλώς δεν είχαν τέτοιες.

Κάτω από 1.0 xGoals για τέταρτη φορά φέτος

Ο Ολυμπιακός μπορεί να πήρε τη νίκη που χρειαζόταν, ειδικά μετά την ήττα της Πέμπτης από την Άιντραχτ, όμως δεν πέρασε τη μονάδα στα xGoals με τις ευκαιρίες που έφτιαξε.

Κάτι που έχει συμβεί άλλες τρεις φορές φέτος στη Super League, στις εκτός έδρας νίκες με Λαμία, Αστέρα και Παναιτωλικό.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε εντός έδρας παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό μάλιστα να τελειώνει την αναμέτρηση χωρίς να έχει μεγάλη ευκαιρία. Καθόλου τυχαία, αφού οι ερυθρόλευκοι έχουν τεράστια πτώση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τεράστια πτώση στις μεγάλες ευκαιρίες

Δείτε στο σχετικό infographic τις περσινές και τις φετινές επιδόσεις των ομάδων του Big-5 στις μεγάλες κατηγορίες. Οι κόκκινες μπάρες είναι οι μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα που είχαν στην περσινή κανονική διάρκεια της Super League και οι μπλε αυτές που έχουν ανά ματς στις εννιά φετινές αγωνιστικές.

Οι μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 ανά αγώνα πέρυσι και φέτος στη Super League Interwetten
Οι μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 ανά αγώνα πέρυσι και φέτος στη Super League Interwetten SPORT24/ OPTA

Ο Ολυμπιακός πέρυσι ήταν ο απόλυτος βασιλιάς των μεγάλων ευκαιριών. Η ομάδα του Μαρτίνς είχε 71 μεγάλες ευκαιρίες σε 26 αγωνιστικές, έναν μέσο όρο 2.7 μεγάλων ευκαιριών το παιχνίδι, την ώρα που καμία άλλη ομάδα δεν είχε μέσο όρο πάνω από δύο.

Από το περσινό 2.7 ο Ολυμπιακός έχει κατρακυλήσει φέτος στο 1.3.

Χωρίς μεγάλη ευκαιρία με Λαμία, Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό και Ιωνικό

Στις πρώτες εννιά αγωνιστικές, οι ερυθρόλευκοι έχουν 12 μεγάλες ευκαιρίες και έχουν μείνει χωρίς μεγάλη ευκαιρία στους αγώνες με Λαμία, Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό και Ιωνικό.

Ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα του Big-5 που παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, από το 1.3 στο 1.7. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν μικρή πτώση, ο ΠΑΟΚ μεγαλύτερη, από το 1.9 στο 1.2.

Καμία ομάδα βέβαια δεν έχει την πτώση του Ολυμπιακού, με την ομάδα του Μαρτίνς να έχει φέτος 52% λιγότερες ευκαιρίες από πέρυσι. Μέχρι στιγμής οι ερυθρόλευκοι έχουν λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες από την ΑΕΚ, τον Άρη, τον Παναθηναϊκό και τον Βόλο, ενώ έχουν μία περισσότερη από τον ΠΑΟΚ.

Για μια τέτοια πτώση δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο ένα πράγμα, όπως η απουσία του Φορτούνη, που ήταν πέρυσι ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος.

Η απουσία του προφανώς και αποδυναμώνει τον Ολυμπιακό στο κομμάτι της δημιουργίας, όμως δεν αρκεί αυτή για μια τόσο μεγάλη πτώση. Περισσότερα για το ζήτημα της δημιουργίας θα δούμε με την επιστροφή των ομάδων μετά τη διακοπή.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ