FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Το 2-2 με τον Άρη ήρθε στη Ριζούπολη

Ο Στίβεν Τσούμπερ στη διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη
Ο Στίβεν Τσούμπερ στη διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη INTIME

Η ΑΕΚ "κόλλησε" στο 2-2 με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και είδε την μπάλα να της παίρνει όσα της έδωσε στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με τον Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο.

Το νικηφόρο σερί της ΑΕΚ με τον Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο σταμάτησε στη Ριζούπολη. Η Ένωση αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Απόλλωνα για την 9η αγωνιστική της Super League Interwetten και έχασε την ευκαιρία να βρεθεί μόνη πρώτη στη βαθμολογία.

Μάλιστα, παρότι προηγήθηκε στο σκορ, χρειάστηκε ένα εξαιρετικό γκολ του Σέρχιο Αραούχο στο 80ό λεπτό για να φύγει με την ισοπαλία από το "Γεώργιος Καμάρας", αφού στο μεσοδιάστημα ο Απόλλων είχε καταφέρει να κάνει την ανατροπή, εκμεταλλευόμενος την κακή αμυντική λειτουργία των "κιτρινόμαυρων".

Η μπάλα τής πήρε όσα της έδωσε στα προηγούμενα ματς

Στην πραγματικότητα, η μπάλα πήρε από την Ένωση όσα της έδωσε στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με τον Γιαννίκη στον πάγκο. Οι "κιτρινόμαυροι" ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 24 τελικές που είχαν ως "αξία" 1.58 xGoals, τα οποία μεταφράστηκαν σε δύο τέρματα, αλλά την ίδια στιγμή ο Απόλλων σκόραρε δύο φορές σε 4 τελικές που είχαν ως αξία 1.09 xGoals.

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta Stats/Perform, η "Ελαφρά Ταξιαρχία" μετουσίωσε σε γκολ τις δύο μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε στο παιχνίδι, απόρροια και της κακής αμυντικής αντίδρασης των παικτών του Γιαννίκη. Αντίθετα, η Ένωση είχε μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, αυτή του Αραούχο στο 28ο λεπτό, με τον Κωνσταντίνο Κότσαρη να αρνείται το γκολ κόντρα Αργεντινό φορ.

Γενικά, η τύχη, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα παιχνίδια, δεν ήταν με το μέρος της ΑΕΚ. Η Ένωση σημείωσε κόντρα σε Ατρόμητο, Βόλο και Άρη 6 γκολ (χωρίς τα πέναλτι), παρότι δημιούργησε ευκαιρίες που είχαν ως "αξία" 4.4 xGoals, ενώ παράλληλα δέχθηκε δύο τέρματα παρότι οι ευκαιρίες των αντιπάλων της είχαν ως "αξία" 3.7 xGoals. Απέναντι στον Απόλλωνα, τα δεδομένα άλλαξαν.

Όταν πιέζει, ο αντίπαλος δεν μπορεί να περάσει τη σέντρα

Κι η αλήθεια είναι πως η δουλειά του Γιαννίκη, στο κομμάτι της πίεσης και της άμεσης ανάκτησης της κατοχής άρχισε να αποδίδει μέσα στο γήπεδο, αφού στο πρώτο μέρος η ΑΕΚ πρέσαρε ψηλά και δεν άφηνε τον Απόλλωνα να περάσει το κέντρο. Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta Stats/Perform, οι "κιτρινόμαυροι" δεν επέτρεπαν στους γηπεδούχους όχι μόνο να απειλήσουν, αλλά και γενικότερα να κυκλοφορήσουν την μπάλα.

Παρ' όλα αυτά, την ίδια στιγμή η ομάδα του Γιαννίκη αντιμετώπισε πρόβλημα στη δημιουργία ευκαιριών στο open play, καθώς οι περισσότερες στο πρώτο μέρος προήλθαν από τα εξαιρετικά στημένα του Πέτρου Μάνταλου, ο οποίος ήταν κι εκείνος που έδωσε την ασίστ στον Λιβάι Γκαρσία για το 0-1. Αυτή την αδυναμία η Ένωση την "πλήρωσε" λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, αφού επέτρεψε στον Απόλλωνα να κάνει γκολ τη μοναδική αξιόλογη φάση του.

Το δίδυμο Τζαβέλλας - Βράνιες δεν λειτουργεί σε αυτά τα μέτρα

Οι περσινές "παιδικές ασθένειες" έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, με την ΑΕΚ να τρώει γκολ από την καρδιά της μικρής περιοχής. Ωστόσο, η πίεση ψηλά έχει αντίκτυπο και στην αμυντική λειτουργία, ειδικά όταν το δίδυμο στα στόπερ είναι δύο ποδοσφαιριστές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι οι Γιώργος Τζαβέλλας και Όγκνιεν Βράνιες. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο δεύτερο γκολ του Απόλλωνα, με την Ένωση να τρώει μπαλιά στην πλάτη της άμυνας.

Η απουσία ενός ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του Σίμου Μήτογλου στοίχισε στην ΑΕΚ, καθώς, όπως φάνηκε και στα προηγούμενα παιχνίδια, ήταν εκείνος που έπαιρνε το βάθος στην άμυνα και διέθετε διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από τον παρτενέρ του, Βράνιες. Επιπλέον, όπως είναι εμφανές στο παραπάνω γράφημα, η παρουσία του Λε Ταλέκ σε ένα τέτοιο παιχνίδι μόνο καλό δεν έκανε στην ΑΕΚ. Ο Γάλλος ήταν εκτός αγώνα και ανάγκασε τον Σιμόες να καλύπτει τον χώρο του κέντρου και για τους δύο.

Τα προβλήματα, βέβαια, δεν έλειψαν ούτε στον επιθετικό τομέα, καθώς μέχρι την είσοδο του Νόρντιν Άμραμπατ, οι ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος έρχονταν με το... σταγονόμετρο και σίγουρα δεν ήταν ικανές απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Κότσαρη. Αντίθετα, με τον Μαροκινό εξτρέμ στο γήπεδο, η Ένωση παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα, ισοφάρισε με δική του ασίστ και έδειξε καλύτερα δείγματα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Πλέον, ο Αργύρης Γιαννίκης έχει μπροστά του δύο εβδομάδες μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να διορθώσει όσο είναι εφικτό τις αμυντικές ανορθογραφίες, αλλά και να βρει λύση στον τομέα της δημιουργίας πιο ποιοτικών τελικών προσπαθειών. Η διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων δεν είναι σύμμαχός του, καθώς θα απουσιάσουν αρκετοί παίκτες, αλλά ούτως ή άλλως η πίεση είναι μεγάλη και τα περιθώρια στενά για κάθε προπονητή που κάθεται στον πάγκο ομάδας που διεκδικεί τον τίτλο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ