FOOTBALL ANALYSIS

Ο Μήτογλου είναι ο all around στόπερ του Γιαννίκη

Ο Σίμος Μήτογλου
Ο Σίμος Μήτογλου INTIME SPORTS

Ο Αργύρης Γιαννίκης έδωσε φανέλα βασικού στον Σίμο Μήτογλου και ο υψηλόσωμος αμυντικός όχι μόνο τον δικαίωσε, αλλά εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος all around στόπερ που είναι ικανός να αποτελέσει το x-factor στην άμυνα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ, με τον Αργύρη Γιαννίκη για πρώτη φορά στον πάγκο, επικράτησε 3-0 του Ατρομήτου στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της Super League Interwetten και πλέον βρίσκεται στο -1 από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι "κιιτρινόμαυροι" δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά κατάφεραν να πάρουν μία νίκη που τους δίνει ψυχολογία ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Παράλληλα, όμως, δίνει τη δυνατότητα στον 41χρονο τεχνικό να συνεχίσει απρόσκοπτος τη δουλειά του, με στόχο να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν την ΑΕΚ σε "ομάδα Γιαννίκη". Βέβαια, ο νεαρός προπονητής δεν πήγε στην πεπατημένη, αλλά έδειξε με το... καλημέρα ότι θα πάει με τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα το αγωνιστικό πλάνο του, ανεξαρτήτως ονόματος ή εμπειρίας.

Οι επιλογές των Λάζαρου Ρότα και Σίμου Μήτογλου, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο με την κιτρινόμαυρη φανέλα σε επίσημο παιχνίδι, αποτελούν την απόδειξη. Μάλιστα, ο υψηλόσωμος στόπερ όχι μόνο επιλέχθηκε για παρτενέρ του Όγκνιεν Βράνιες στο κέντρο της άμυνας, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί και σε MVP της Ένωσης, γνωρίζοντας και την αποθέωση από τον συμπαίκτη του, Γιώργο Τζαβέλλα.

Ο playmaker της άμυνας της ΑΕΚ

Τι είδε, ωστόσο, ο Αργύρης Γιαννίκης στον Μήτογλου και του έδωσε φανέλα βασικού; Καταρχάς, ο 41χρονος τεχνικός θέλει οι ομάδες του να έχουν ύψος στην άμυνα και ο 21χρονος στόπερ πληροί και με το παραπάνω τη συγκεκριμένη προϋπόθεση (ύψος 1.95μ).

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γιαννίκης τον μετέτρεψε και σε έναν άτυπο playmaker της αμυντικής γραμμής, γνωρίζοντας την ικανότητα που έχει με την μπάλα στα πόδια. Ο Μήτογλου ήταν στην ουσία ο ποδοσφαιριστής από τον οποίο ξεκινούσαν οι επιθέσεις της ΑΕΚ, βγάζοντας μπροστά την ομάδα είτε με κοντινές πάσες στους χαφ, είτε με μακρινές μπαλιές.

Στο γράφημα της Opta/Stats Perform φαίνονται όλες οι πάσες του Μήτογλου κόντρα στον Ατρόμητο:

Κι η επιλογή του Γιαννίκη ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς ήταν πρώτος σε ακρίβεια στις πάσες πάνω από τη σέντρα (88.2%), πρώτος σε ακρίβεια στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (85.7%) και δεύτερος σε ακρίβεια συνολικά στις πάσες (88.7%), με τον Λάζαρο Ρότα να είναι ο μοναδικός με καλύτερο ποσοστό ευστοχίας (90.6%).

Δυνατός και στη "βρώμικη δουλειά"

Παρ' όλα αυτά, εξαιρετική εικόνα είχε και στο κομμάτι της... βρώμικης δουλειάς, αφού ήταν επίσης πρώτος σε απομακρύνσεις (3), πρώτος σε κλεψίματα (3), καθώς και τρίτος σε ανακτήσεις κατοχής (5), πίσω από τους Σιμόες, Μοχαμάντι (7) και Βράνιες (6). Γενικότερα, όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta/Stats Perform, ανέλαβε έναν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης και τα κατάφερε εξαιρετικά.

Το πιο σημαντικό είναι, βέβαια, πως έδειξε να συνθέτει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Βράνιες, διαθέτοντας διαφορετικά στοιχεία από τον Βόσνιο, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με τον Τζαβέλλα στο πλευρό του, αφού ο Έλληνας διεθνής αμυντικός έχει την ικανότητα να τον καθοδηγήσει και να τον βοηθήσει με την εμπειρία του.

Το δεδομένο είναι πως στο πρόσωπο του Μήτογλου ο Γιαννίκης δείχνει πως βρήκε τον all around στόπερ που χρειαζόταν για να φέρει στα μέτρα του την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ.

Δείτε την εκπομπή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ