ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο μόνος αναντικατάστατος της Σλοβενίας, Άνταμ Τσέριν, και ο... Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο Τσέριν στο Παναθηναϊκός - Βόλος
Ο Τσέριν στο Παναθηναϊκός - Βόλος EUROKINISSI

Ο Άνταμ Τσέριν είναι ο μόνος Σλοβένος διεθνής που δεν έχει χάσει ούτε δευτερόλεπτο από τα οκτώ παιχνίδια της εθνικής του ομάδας στα προκριματικά του Euro, με το νικητήριο γκολ του στο Μπέλφαστ επί της Βόρειας Ιρλανδίας να αναδεικνύει μια ακόμα πτυχή του παλμαρέ του και να αναγκάζει τους συμπατριώτες του να ρωτήσουν για ενδεχόμενη έμπνευση από τον Ντέβιντ Μπέκαμ.

Με την μπάλα στημένη σε προνομιακό σημείο για απ’ ευθείας εκτέλεση, ο φακός έπιασε τον Άνταμ Τσέριν μαζί με τον συμπαίκτη του στην εθνική Σλοβενίας, τον φουνταριστό της Ζάλτσμπουργκ και νέο αστέρι των Βαλκάνιων, τον Μπένγιαμιν Σέσκο να έχουν πιάσει… ψιλή κουβέντα στο ξεκίνημα της χτεσινοβραδινής αναμέτρησης με την Βόρεια Ιρλανδία στο Windsor Park.

"Εξετάζαμε διάφορες ιδέες για το ποιος θα πάρει το χτύπημα και ποιο, ανεξαρτήτως ποιος θα το αναλάμβανε, θα ήταν το καλύτερο. Συμφωνήσαμε πως μια εκτέλεση στη γωνία που κάλυπτε ο τερματοφύλακας θα ήταν η κατάλληλη. Ευτυχώς", σχολίασε ο μέσος του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του παιχνιδιού, το οποίο κρίθηκε αρχικά από εκείνη τη συζήτηση των δύο Σλοβένων και τη δική του, άψογη εφαρμογή της που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, που πλέον απέχει μιαν ανάσα από την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για τα τελικά του Euro 2024.

Εξέλιξη που ξάφνιασε ακόμα και τους συμπατριώτες του, μιας και στο παλμαρέ του 24χρονου μέσου τέτοιες εκτελέσεις δεν ήταν γνωστό πως περιλαμβάνονται. Γι’ αυτό και η επόμενη ερώτησή είχε να κάνει με το αν και κατά πόσον επηρεάστηκε από το πρόσφατο blockbuster ντοκιμαντέρ για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

"Όχι, ακόμη δεν το έχω δει, αλλά θα το κάνω στο μέλλον. Για να είμαι ειλικρινής, το τελευταίο διάστημα δεν έκανα καθόλου προπόνηση σε εκτελέσεις φάουλ, επειδή είχα ενοχλήσεις και δεν ήθελα να επιβαρυνθώ. Ευτυχώς το ξεπέρασα και αυτό απόψε (σ.σ. χτες) ήταν το πρώτο φάουλ που χτύπησα τελείως χαλαρός και στο σώμα και στην σκέψη και χωρίς να νιώσω τον παραμικρό πόνο.

Και ναι, έδειξα πως μπορώ να είμαι αποτελεσματικός και σε εκτελέσεις φάουλ", η απάντηση του Τσέριν, ο οποίος πέτυχε έτσι το δεύτερο γκολ του με το εθνόσημο (σ.σ. το πρώτο στις 12/6/2002 σε μια εντός έδρας ισοπαλία με τη Σερβία), επιτρέποντας στην Σλοβενία να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Μπέλφαστ.

Ο μόνος που δεν βγαίνει ποτέ από την ενδεκάδα

Κερασάκι στην τούρτα της εξέλιξης, της σημασίας που έχει αποκτήσει πλέον ο μέσος του Παναθηναϊκού στην εθνική ομάδα της χώρας του. Κυριολεκτικά δεν βγαίνει ποτέ.

Στη διάρκεια αυτών των προκριματικών, ο Τσέριν είναι ο μόνος Σλοβένος διεθνής – από τους 26 που έχει χρησιμοποιήσει σε αυτό το διάστημα ο εκλέκτορας Ματίας Κεκ - που δεν έχει χάσει δευτερόλεπτο, έχοντας αγωνιστεί και στα 720 λεπτά των οκτώ παιχνιδιών που έχουν δώσει ως τώρα οι Σλοβένοι.

Μόνο τρεις ακόμα έχουν συμμετέχει και στα οκτώ αυτά παιχνίδια: ο πολυσύνθετος αμυντικός της Λουντογκόρετς Ζαν Κάρνιτσνικ, ο δεξιός μπακ-χαφ της Σαμπντόρια, Πέταρ Στογιάνοβιτς και ο στόπερ της Ουντινέζε, Γιάκα Μπίγιολ, κανείς τους όμως δεν έχει το 100% σε λεπτά συμμετοχής (688, 684 και 667 οι αντίστοιχες επιδόσεις τους).

Στο καθαρό 4-4-2 που εφαρμόζουν πάντα οι Σλοβένοι, ο Τσέριν ξεκίνησε αυτά τα προκριματικά έχοντας ως παρτενέρ του στη μεσαία γραμμή αρχικά τον Γιον Γκόρεντς Στάνκοβιτς και στη συνέχεια τον χαφ της Ουντινέζε, Σάντι Λόβριτς, στα πέντε όμως τελευταία παιχνίδια έχει παγιωθεί δίπλα του ο Τίμι Ελσνικ της Ολίμπια Λιουμπλιάνας, με τους Ζάιτς και Κούρτιτς να έχουν κατά περίσταση σε διάφορα παιχνίδια επίσης χρησιμοποιηθεί ως παρτενέρ του… ακλόνητου στην εθνική του μέσου του Παναθηναϊκού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επόμενος, πέραν ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην αμυντική γραμμή, που έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην εθνική Σλοβενίας σε αυτή την προκριματική διαδικασία είναι ο Σέσκο και αυτός όμως απέχοντας πάνω από δύο ώρες (591 λεπτά έχει βρεθεί στο γήπεδο) από τον χρόνο συμμετοχής του αναντικατάστατου Τσέριν.

Δίπλα από τον 20χρονο φουνταριστό, στην γραμμή κρούσης, έχει επίσης μονιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ο δεύτερος Σλοβένος του Παναθηναϊκού, ο Άντραζ Σπόραρ, ο οποίος είναι έβδομος σε χρόνο συμμετοχής (464 λεπτά, έχοντας ξεκινήσει βασικός στα έξι από τα οκτώ παιχνίδια) μεταξύ των Σλοβένων διεθνών με τον τρίτο, τον Μπένγιαμιν Βέρμπιτς να βρίσκεται στην 14η θέση με 205 λεπτά.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ