ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ζιοβάνι αποκλειστικά στο SPORT24: "Θα ήθελα να παίζω ακόμη στον Ολυμπιακό"

Ο Ζιοβάνι αποκλειστικά στο SPORT24: "Θα ήθελα να παίζω ακόμη στον Ολυμπιακό"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η επιθυμία να έπαιζε ακόμη στον Ολυμπιακό, ο κόσμος που τον λάτρεψε, ο ταλαντούχος γιος του που θα ήθελε να δει με την ερυθρόλευκη φανέλα, οι σκέψεις να επισκεφθεί στην Ελλάδα και οι παίκτες που ξεχωρίζει από την τωρινή ομάδα. Η μεγάλη ποδοσφαιρική καψούρα των Ολυμπιακών, ο σπουδαίος Ζιοβάνι αποκλειστικά στο SPORT24 και στον Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Πάνε περίπου 20 χρόνια από το τελευταίο μου τετ α τετ με τον Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα. Τον είχα συναντήσει άνοιξη του 2001, λίγες μέρες μετά το αξέχαστο 1-4 του Ολυμπιακού σε βάρος του Παναθηναϊκού μέσα στη Λεωφόρο. Τότε είχε κλείσει το σκορ με ένα απίθανο εξωτερικό πλασέ και το είχε πανηγυρίσει γονατίζοντας με τα δάχτυλα να δείχνουν τον Θεό, όπως το συνήθιζε…

Εκείνο το ραντεβού μας, είχε δοθεί σε ένα βενζινάδικο στη Γλυφάδα, για λογαριασμό της εφημερίδας που εργαζόμουν. Ήταν δική του επιλογή. Είχε φιλικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες κι επειδή δεν του άρεσαν τα αδιάκριτα βλέμματα, προτίμησε εκείνη η συνέντευξη να γίνει σε ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο λάδια κι άλλα αξεσουάρ αυτοκινήτου. Όσο δυνατός και αγέρωχος ήταν μέσα στο γήπεδο, τόσο προσγειωμένος και ταπεινός ήταν έξω από αυτό. Θυμάμαι ότι δυσκολευόταν να σηκώσει το βλέμμα. Μιλούσε αργά, σιγά, σχεδόν ψιθυριστά…

Η συμβολή του Λουτσιάνο και ο εγκάρδιος "Ζίο"

Πριν από λίγες ώρες που είχα τη μεγάλη χαρά να τον ξαναδώ και να τον ξανακούσω, χάρη στη βοήθεια του καλού του φίλου, συμπατριώτη και πρώην συμπαίκτη, Λουτσιάνο, παρότι είναι ίδιος και απαράλλαχτος, ενδεχομένως ακόμη πιο γυμνασμένος από τότε, ήταν και ιδιαίτερα εγκάρδιος. Γνωρίζοντας ότι ο "Λούτσι" θα τον επισκεφθεί στην πατρίδα τους αυτές τις μέρες, τον παρακάλεσα να με φέρει σε επαφή μαζί του, όταν βρεθούν.

"Σταύρο ξέρω ότι δεν θέλει να μιλήσει τώρα τελευταία. Του ζητούν συνεντεύξεις από παντού. Από τη Βραζιλία, την Ισπανία. Αποφεύγει τις πολλές κουβέντες. Αλλά θα του το πω επειδή ακόμη τρελαίνεται με ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό". Πράγματι, το βραδάκι της Πέμπτης – τι το ήθελα το Σούπερ Μάρκετ;- δέχομαι βιντεοκλήση από τον Λουτσιάνο και ποιον να δω δίπλα του;

Ο Ζιοβάνι κατά την άφιξή του στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό
Ο Ζιοβάνι κατά την άφιξή του στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό INTIME

Την ποδοσφαιρική καψούρα όλων των φίλων του Ολυμπιακού. Εκείνον που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε περισσότερο από τον Ριβάλντο, τον Καρεμπέ και τόσους άλλους σταρ πρώτης γραμμής που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα τα τελευταία χρόνια. Εμφανίστηκε φάτσα κάρτα. Με το μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι του, μάσκα στο πρόσωπο, την οποία ανεβοκατέβαζε όταν μιλούσε.

"Φίλε τι κάνεις;", μου είπε στα ελληνικά έχοντας πλάι του τον Λούτσι που προσπαθούσε να τον κεντράρει με την κάμερα του κινητού. Ανάμεσά τους ένα νεαρό παλικάρι, κοιτούσε απορημένος και προσπαθούσε να καταλάβει τι γίνεται… Ποιο Σούπερ Μάρκετ; Παράτησα τα ψώνια στη μέση του διαδρόμου -true story- και βγήκα έξω σα να με χτύπησε κεραυνός…

Νομίζω ότι ακόμη αντέχω για μισή ώρα στο υψηλό επίπεδο. Ε θα έβαζα κι ένα – δύο γκολ σε κάθε ματς

"Γεια σου μεγάλε Ζίο. Τι κάνεις; Με θυμάσαι;". "Σε θυμάται, δεν έχεις αλλάξει και πολύ", μου μεταφέρει ο Λουτσιάνο, για να επιστρέψω την ασίστ. "Αν δεν έχω αλλάξει εγώ, εκείνος είναι που δεν έχει περάσει μέρα από πάνω του. Ακόμη μπάλα θα έπαιζε, έτσι όπως τον βλέπω…".

Ο "Λούτσι" του μεταφέρει όσα είπα και ο Ζιοβάνι λύνεται στα γέλια. Άνετος, χαλαρός, με τα μάτια να λάμπουν από χαρά και νοσταλγία. Για τα παλιά "ερυθρόλευκα" λημέρια και το γήπεδο που δοξάστηκε… "Μισή ώρα, νιώθω ότι θα μπορούσα να παίζω ακόμη με τη φανέλα του Ολυμπιακού". Ο αθεόφοβος, έχει πατήσει τα 49, γεννημένος τον Φλεβάρη του 1972 κι ακόμη μιλάει της μπάλας. Είναι δεκάδες τα βίντεο που κυκλοφορούν από αγώνες που παίρνει μέρος και όποιος τον βλέπει νιώθει σα να μην πέρασε μια μέρα.

Ο Ζιοβάνι πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στη Ρεάλ τη σεζόν 1999/20
Ο Ζιοβάνι πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στη Ρεάλ τη σεζόν 1999/20 EUROKINISSI SPORTS

Δεν άντεξα και τον τσίγκλησα λίγο περισσότερο. "Αν έπαιζες ακόμη στον Ολυμπιακό για μισή ώρα, πόσα γκολ θα έβαζες;". Χαμογελά και μου δείχνει "ένα με δύο σε κάθε ματς. Εσύ τι λες;". Τι να του απαντήσω… Κάποτε έλεγα στους φίλους μου ότι αυτόν τον ποδοσφαιριστή θα ήθελα να τον βλέπω για πάντα στο "Καραϊσκάκη". Για πάντα… Με αυτή του την ατάκα, με "πέθανε"…

"Θα ήθελα να παίζω ακόμη στον Ολυμπιακό. Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Φαντάζομαι τον κόσμο στις εξέδρες να πανηγυρίζει. Να φωνάζει το όνομά μου. "Ζιοβάνι Ντε Ολιβέιρα οε, οε", όπως τότε. Και τώρα που στο λέω, ανατριχιάζω"…

Ο γιος του που θα ήθελε να δει με τη φανέλα του Ολυμπιακού

"Το ξέρεις ότι ο κόσμος ακόμη σε λατρεύει. Δεν χρειάζεται να στο πω. Θα το διαπιστώσεις όταν ξανάρθεις στην Ελλάδα. Αλήθεια τι σου λείπει περισσότερο;". Πριν προλάβω να ολοκληρώσω την ερώτηση δεν χρειάστηκε καν να περιμένει τη μετάφραση. Άρπαξε το τηλέφωνο κι άρχισε να φωνάζει: "Από την Ελλάδα, μου λείπουν τα πάντα. Τα πάντα σου λέω. Οι φίλοι, η θάλασσα, τα υπέροχα νησιά, οι παλιοί συμπαίκτες, ο κόσμος. Θα ήθελα να έχω μείνει εκεί για πάντα. Αλλά αγαπάω πολύ και τη Βραζιλία. Έχει τις δικές της ομορφιές. Μην ξεχνάς πως όταν έφυγα είχαμε και δύο μικρά παιδιά που προτιμήσαμε με τη σύζυγό μου να μεγαλώσουν εδώ…".

Κάπου εκεί το μάτι μου έπεσε ξανά στον πιτσιρικά που ήταν ανάμεσα σε Ζιοβάνι και Λουτσιάνο. Στο ύψος του "Λούτσι" ο νεαρός, είχε πάρει χαμπάρι τι λέγαμε και χαμογελούσε. "Ποιος είναι ο μικρός;" ρώτησα τους δύο "κολλητούς". "Είναι ο ένας από τους δύο γιους του Ζιοβάνι (σ.σ. είναι δίδυμοι). Παίζει κι αυτός ποδόσφαιρο", απαντάει ο Λουτσιάνο και δίνει… πάσα στον "Ζίο": "Είναι ο Τζουλιάνο Ντε Ολιβέιρα κι έχει πολύ ταλέντο. Παίζει στην άκρη όπως ο Λουτσιάνο (εξτρέμ). Θα χαιρόμουν πολύ αν ο Ολυμπιακός τον καλούσε στην Ελλάδα για να δοκιμαστεί στην Κ17. Πιστεύω θα τους αρέσει πολύ".

Αγαπάω το ίδιο Σάντος, Μπάρτσελόνα και Ολυμπιακό, αλλά τον Ολυμπιακό λίγο παραπάνω επειδή εκεί λατρεύτηκα περισσότερο

Στα χρόνια που ξεσήκωνε τις εξέδρες με τις επινοήσεις του αγάπησε τρεις ομάδες. Τη Σάντος, την Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό. Λογικό ήταν, λοιπόν, να τον ρωτήσουμε αν μεταξύ αυτών των τριών συλλόγων έχει κάποια αδυναμία. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα ότι θα ξεχωρίσει τη Σάντος, καθώς η πρώτη αγάπη είναι συνήθως και παντοτινή, αλλά η απάντησή του με εξέπληξε: "Αγαπάω και τις τρεις αυτές ομάδες. Τις έχω και θα τις έχω για πάντα στην καρδιά μου. Αν μου έλεγες να διαλέξω μία, θα σου έλεγα τον Ολυμπιακό, επειδή εκεί λατρεύτηκα περισσότερο. Γι’ αυτό και τον λάτρεψα ακόμη περισσότερο…".

Ο Λουτσιάνο φρόντισε να τον επισκεφθεί στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία όπου θα πάρει μέρος σε τουρνουά ποδοβόλεϊ ως δίδυμο με τον πρώην χρυσό Ολυμπιονίκη του Ταε Κβον Ντο και δηλωμένο οπαδό του Ολυμπιακού Μιχάλη Μουρούτσο, ο οποίος το έχει και με τη μπάλα. Πότε, όμως, σκοπεύει ο Ζιοβάνι να ξανάρθει στα μέρη μας; "Το προγραμματίζουμε εδώ και καιρό με την οικογένεια. Μπορεί και μετά τις γιορτές. Θέλουμε πολύ να έρθουμε κι εγώ και η σύζυγός και τα παιδιά μας. Δεν έχουν ζήσει πολύ στην Ελλάδα, φύγαμε όταν ήταν μωρά, αλλά έχουν ακούσει τόσα και τόσα. Άρα να με περιμένετε σύντομα…"

Από την τωρινή ομάδα, μου αρέσουν πολύ ο Μασούρας που είναι ένας πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής και ο Ελ Αραμπί

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε και πώς βλέπει την τωρινή ομάδα. Ότι την βλέπει το θεωρήσαμε δεδομένο και το επιβεβαίωσε με κάθε λεπτομέρεια. "Βλέπω ακόμη τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Φέτος έχω δει όλα τα ματς του Europa League. Πολύ καλή ομάδα. Σοβαρή, με προοπτική. Κοιτάει στα μάτια κάθε αντίπαλο. Πέρα από ποιοτικούς παίκτες, φαίνεται και η πολύ καλή δουλειά του προπονητή. Σοβαρός και μεθοδικός ο κόουτς. Μου αρέσει πολύ ο Μασούρας, είναι πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής και ο Ελ Αραμπί. Είναι απίθανος φορ, κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Θα ήθελα να τους έχω συμπαίκτες…".

Ο Ζιοβάνι γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού
Ο Ζιοβάνι γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού INTIME


Όση ώρα συζητούσαμε, η παρέα μπήκε σε ένα εστιατόριο. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα πως η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει. Δεν είχα άλλωστε και πολλά ακόμη να ρωτήσω παρά μόνο να του ζητήσω να στείλει τις ευχές του στην Ελλάδα. "Καλά Χριστούγεννα", είπε στα ελληνικά και με ένα τεράστιο χαμόγελο. "Θέλω να στείλω τις ευχές και την αγάπη μου σε όλους τους φίλους στην Ελλάδα, τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Να ξέρετε ότι δεν σας ξεχνώ και δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Θα τα πούμε σύντομα από κοντά. Θρύλος για πάντα…".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ