ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ο Ολυμπιακός διαπραγματεύεται την απόκτηση του Ρικάρντο Κόστα και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του Πορτογάλου και το πέρασμά του από την Πριμέρα και τη Βαλένθια. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης θυμάται τον συμπαίκτη του στην Πόρτο (pics & videos)

Ο Ρικάρντο Κόστα αποτελεί στόχο του Ολυμπιακού και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ και την μέχρι σήμερα καριέρα του μαζί με 24 φωτογραφικά κλικ από την 4ετή παραμονή του στη Βαλένθια. Ο Πορτογάλος σέντερ μπακ - αν τελικά αποκτηθεί - θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στο ρόστερ του Μίτσελ, ενισχύοντας την αμυντική γραμμή των "ερυθρόλευκων" που μετράει αρκετά προβλήματα μετά την αποχώρηση του Αμπιντάλ και τους τραυματισμούς των Μποτία και Αυλωνίτη.

Ο Ρικάρντο Κόστα είναι ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιριστής, έχει αγωνιστεί στο πορτογαλικό, το γερμανικό, το γαλλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα, έχει πολλές παραστάσεις από τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει κατακτήσει σημαντικούς τίτλους και μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είναι δυνατός, αθλητικός, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και στα ατομικά μαρκαρίσματα και καλύπτει τα μειονεκτήματά του με τις σωστές του τοποθετήσεις. Είναι σίγουρο ότι θα δώσει πολλές λύσεις στα μετόπισθεν των "ερυθρόλευκων", τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Europa League.

Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΣΤΑ

Ο Ricardo Miguel Moreira Da Costa γεννήθηκε τον Μάιο του 1981 στη βόρεια Πορτογαλία (Vila Nova de Gaia) και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών στην τοπική Valadares Gaia. Τρία χρόνια αργότερα μπήκε στις ακαδημίες της Μποαβίστα και το 2000, στα 19 του, υπέγραψε συμβόλαιο με την Πόρτο, παίζοντας αρχικά με τη δεύτερη ομάδα στην τρίτη κατηγορία της Πορτογαλίας (2000-2003). Το 2002 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Πόρτο απέναντι στη Μποαβίστα.

Έμεινε μια πενταετία στους "δράκους" και υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε το Κύπελλο UEFA (2002-03) και το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2002-04. Υπήρξε συμπαίκτης του Γιούρκα Σεϊταρίδη, οι δυο τους αγωνίστηκαν στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου τον Δεκέμβριο του 2004 απέναντι στην Όνσε Κάλντας, το οποίο κατέκτησε η Πόρτο στα πέναλτι. Μέχρι το 2007, ο Ρικάρντο Κόστα πρόσθεσε στη συλλογή του 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Πορτογαλίας.

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ρικάρντο Κόστα και Τσόρι Ντομίνγκες, συμπαίκτες στη Βαλένθια, συμπαίκτες και στον Ολυμπιακό;

Το καλοκαίρι του 2007 πήρε μεταγραφή για την γερμανική Βόλφσμπουργκ, με την οποία αγωνίστηκε τρία χρόνια κατακτώντας το πρωτάθλημα τη σεζόν 2008-09. Τον Ιανουάριο του 2010 δόθηκε δανεικός στη γαλλική Λιλ και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Βαλένθια. Εκεί είχε συμπαίκτη του την πρώτη διετία τον Τσόρι Ντομίνγκες. Με τις "νυχτερίδες" ο Ρικάρντο Κόστα είχε και καλές και κακές στιγμές. Ταλαιπωρήθηκε από μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά αποτέλεσε βασική επιλογή όλων των προπονητών του (Έμερι, Πελεγκρίνο, Βαλβέρδε, Ντζούκιτς και Πίτσι).

Στην πρώτη σεζόν του στη Βαλένθια, έφτασε πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου, όταν μετά από έναν τραυματισμό του σταμάτησε να υπολογίζεται από τον Έμερι, με αποτέλεσμα ο μάνατζέρ του να γράψει διάφορα δελτία Τύπου, τα οποία μιλούσαν απαξιωτικά για τον προπονητή και τους συμπαίκτες του. Τελικά η παρεξήγηση λύθηκε και ο Κόστα έφτασε να γίνει μέχρι και αρχηγός των "τσε". Όταν ολοκληρώθηκε η τετραετία του, ο Πορτογάλος έμεινε ελεύθερος και παρά το γεγονός ότι είχε προτάσεις από συλλόγους της Ισπανίας και του εξωτερικού, εκείνος προτίμησε το Κατάρ και την Αλ Σαϊλίγια.

Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του στην Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, όπου παρά το γεγονός ότι μετράει λίγες συμμετοχές (22), έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε 3 Μουντιάλ (ο μοναδικός Πορτογάλος που το έχει πετύχει αυτό μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο) και σε ένα EURO (2012). Συνολικά έχει φορέσει 65 φορές το εθνόσημο, ξεκινώντας από τις μικρές Εθνικές (U18, U20 & U21) και φτάνοντας στην "μεγάλη" Εθνική, όπου πρωτόπαιξε το 2005. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στη συνέχεια έπαιξε στα Μουντιάλ της Γερμανίας (2006), της Νότιας Αφρικής (2010) και της Βραζιλίας (2014). Το 2010, στο νοκ άουτ ματς με την Ισπανία, αποβλήθηκε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα για αντιαθλητικό χτύπημα στον Καπντεβίλα.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" ΤΟΥ ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΣΤΑ

Στο αγωνιστικό στιλ τώρα, ο Ρικάρντο Κόστα αυτοπροσδιορίζεται ως ένας αμυντικός που του αρέσει να φαίνεται, να μην "κρύβεται". Ψάχνει την απευθείας "αντιπαράθεση" με τον αντίπαλο, του αρέσουν οι μονομαχίες "ένας εναντίον ενός" και κυριαρχεί στο ψηλό παιχνίδι. "Μπορώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου καλύπτοντας χώρους και ξεκινώντας το transicion μέσα στο γήπεδο", λέει ο ίδιος και συνεχίζει: "Μου αρέσει να μιλάω στη διάρκεια του αγώνα, αυτό δίνει σιγουριά στους υπόλοιπους παίκτες. Έχω συνηθίσει να είμαι ηγέτης στην άμυνα, δεν με φοβίζει αυτός ο ρόλος. Πάντα βγαίνω μπροστά, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η πίεση μου αρέσει γιατί με φορτώνει με περισσότερη ευθύνη, με αποτέλεσμα να έχω περισσότερη όρεξη να αποδείξω ότι είμαι ποιοτικός.

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ο Ρικάρντο Κόστα συνεργάστηκε στη Βαλένθια με τον Ερνέστο Βαλβέρδε

Ακολουθώ πάντοτε τη συμβουλή που μου έδωσε ο Μουρίνιο: να παίζω απλά, γιατί αν θελήσω να βγω μπροστά και χάσω τη μπάλα, θα δεχτούμε γκολ. Ο Ζοζέ με έμαθε ότι οι αμυντικοί είναι για να αμύνονται και όχι για να επιτίθενται. Αυτή είναι η βάση. Φυσικά αν είσαι καλός στα στημένα ή στις κεφαλιές, θα υπάρχουν στιγμές που θα βρεθείς μπροστά, στην επίθεση. Σε όποια ομάδα πηγαίνω, είναι για να κερδίζω, αλλιώς δεν θα έπαιζα μπάλα. Μου αρέσει να παρατηρώ, να ορίζω τη δική μου περιοχή ευθύνης και να προπονούμαι με τόση σοβαρότητα και ένταση σαν να πρόκειται για κανονικό αγώνα. Σε όλη μου την καριέρα, ο σεβασμός στους συμπαίκτες μου ήταν η βασική αρχή μου.

Είναι σημαντικό να ακούς, έτσι ώστε να ξέρεις πότε θα μιλήσεις, κυρίως μέσα στα αποδυτήρια. Όταν έχεις δίκιο, πρέπει να το μεταφέρεις στους συμπαίκτες σου, όταν έχεις άδικο, πρέπει να το παραδέχεσαι και να παραμένεις ήρεμος. Κάποιες φορές, μέσα σε μια ομάδα, υπάρχουν παίκτες που δεν τα δίνουν όλα. Μπορεί να είσαι το αστέρι της ομάδας, αλλά πάντοτε πρέπει να είσαι σεμνός και να μην ξεχνάς ότι κάθε παίκτης έχει το ρόλο του και τη σημασία του, κυρίως όμως τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Η ομάδα πρέπει να είναι μια οικογένεια, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Γι' αυτό πάντα προσπαθώ να βοηθάω τους συμπαίκτες μου τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο".

ΓΙΟΥΡΚΑΣ: "ΔΥΝΑΤΟΣ, ΜΑΧΗΤΗΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ"

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ο Γιούρκας (αριστερά) και ο Ρικάρντο Κόστα σε προπόνηση της Πόρτο

Το Sport24.gr μίλησε τηλεφωνικά με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος υπήρξε συμπαίκτης του Ρικάρντο Κόστα στην Πόρτο τη σεζόν 2004-05. Οι δυο τους μάλιστα έπαιξαν και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου τον Δεκέμβριο του 2004 στη Γιοκοχάμα, κερδίζοντας τον τίτλο στα πέναλτι από την κολομβιανή Όνσε Κάλδας. Ιδού τί μας είπε ο Γιούρκας για τον στόχο του Ολυμπιακού:

" Ο Ρικάρντο έχει σωματικά προσόντα, είναι δυνατός, αθλητικός, μαχητής, καλός στο ψηλό παιχνίδι. Πηγαίνει δυνατά στη μπάλα, συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του μέσα στο γήπεδο και έχει καλές σχέσεις μαζί τους και στα αποδυτήρια. Είναι σωστός επαγγελματίας, ομιλητικός, χαμογελαστός, ξέρει πότε να κάνει πλάκα αλλά ξέρει και να σέβεται τους συναδέλφους του. Υπακούει τον προπονητή του όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το σωστό. Διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αγωνίστηκε για 4 χρόνια στο υψηλότατο επίπεδο της Πριμέρα Ντιβισιόν. Συνολικά, είναι και καλός παίκτης και καλός χαρακτήρας".

Ο ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΚΟΣΤΑ

Ο μαθητής του Μουρίνιο

- Ένα μέρος για να μείνεις: Πόρτο

- Ένα μέρος για διακοπές: Πόρτο

- Ο καλύτερος προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο

- Ένας παίκτης που θαυμάζεις: Πάολο Μαλντίνι

- Ένας παίκτης που θαύμασες στη Βαλένθια: Χοακίν

- Εκτός από τη γυναίκα σου, μια άλλη γυναίκα σέξυ: Η μητέρα μου

- Η αγαπημένη σου μουσική: Ανάλογα με τη διάθεση

- Το αγαπημένο σου φαγητό: Ριζότο αλά Μιλανέζε

- Ένα προσωπικό όνειρο: Να ξαναγίνω πατέρας

- Ένα επαγγελματικό όνειρο: Να έπαιρνα το πρωτάθλημα με τη Βαλένθια

Ο ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΣΤΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο μαθητής του Μουρίνιο

Ρικάρντο Κόστα και Κριστιάνο Ρονάλντο σε αγώνα της Βαλένθια με τη Ρεάλ Μαδρίτης (20/1/2013). Αντίπαλοι στην Πριμέρα, συμπαίκτες στην Εθνική.

1. Ο Ρικάρντο Κόστα έχει ύψος 1.83, ζυγίζει 80 κιλά και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

2. Έχει αγωνιστεί σε 5 ομάδες στην μέχρι τώρα καριέρα του: Πόρτο, Βόλφσμπουργκ, Λιλ, Βαλένθια και Αλ Σαϊλίγια.

3. Έχει περάσει από την Primeira Liga της Πορτογαλίας, την Bundesliga της Γερμανίας, την Ligue 1 της Γαλλίας, την Primera Division της Ισπανίας και την Qatar Stars League του Κατάρ. Στο ξεκίνημα της καριέρας του έπαιξε στην Segunda Divisão της Πορτογαλίας με την Πόρτο Β.

4. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 265 επίσημα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων (Πόρτο, Βόλφσμπουργκ, Λιλ & Βαλένθια) και έχει σημειώσει 21 τέρματα. Τα 265 αυτά ματς μεταφράζονται σε 21.789 αγωνιστικά λεπτά.

5. Η ευρωπαϊκή του εμπειρία μετράει 57 συμμετοχές: 30 στο Champions League, 14 στο Europa League, 12 στο Κύπελλο UEFA και 1 στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Σε αυτά τα 57 παιχνίδια έχει πετύχει 5 γκολ.

6. Έχει 65 διεθνείς συμμετοχές: 7 με την U18, 13 με την U20 (2 γκολ), 23 με την U21 και 22 με την Εθνική Πορτογαλίας (1 γκολ). Έχει πάρει μέρος σε τρία Μουντιάλ (2006, 2010 & 2014) και στο EURO του 2012.

7. Έχει κατακτήσει: Με την Πόρτο 4 πρωταθλήματα Πορτογαλίας (2003, 2004, 2006 & 2007), 2 Κύπελλα Πορτογαλίας (2003 & 2006), 1 Champions League (2004), 1 Κύπελλο UEFA (2003) και 1 Διηπειρωτικό (2004). Με την Βόλφσμπουργκ 1 πρωτάθλημα Γερμανίας (2009).

8. Στη Βαλένθια αγωνίστηκε συνολικά σε 124 επίσημα παιχνίδια: 87 για το πρωτάθλημα, 10 για το Κύπελλο, 13 για το Champions League και 14 για το Europa League.

9. Με τη φανέλα των "νυχτερίδων" πέτυχε 10 συνολικά τέρματα στα 4 χρόνια που έμεινε στη Βαλένθια: 7 στο πρωτάθλημα, 1 στο Champions League και 2 στο Europa League.

10. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα στις 28 Αυγούστου του 2010 στην εκτός έδρας νίκη της Βαλένθια επί της Μάλαγα με 1-3.

11. Πέτυχε το παρθενικό του τέρμα στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 εναντίον της Χετάφε στη νίκη της Βαλένθια με 4-2 μέσα στο "Μεστάγια".

12. Με τη φανέλα της Βαλένθια στην Ευρώπη, στο Champions League έχει σκοράρει εναντίον της Σάλκε (2011) και στο Europa Legue εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης (2012) και της Ζανκτ Γκάλεν (2013).

13. Στη Βαλένθια ο Ρικάρντο Κόστα συμπλήρωσε 10.478 αγωνιστικά λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League & Europa League).

14. Στα 4 χρόνια της παραμονής του στην Πριμέρα Ντιβισιόν δέχθηκε 36 κίτρινες κάρτες και αποβλήθηκε 5 φορές (μόνο μια με απευθείας κόκκινη).

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

Ο μαθητής του Μουρίνιο

1. Ο Ρικάρντο Κόστα στην επίσημη παρουσίασή του από τη Βαλένθια (5/7/2010)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

2. Μαζί με τον Τσόρι Ντομίνγκες μετά από προπόνηση στη Βαλένθια (17/1/2011)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

3. Ρικάρντο Κόστα και Φαλκάο σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Βαλένθια στο "Βιθέντε Καλντερόν" (31/3/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

4. Με αντίπαλο τον συμπατριώτη του, Κριστιάνο Ρονάλντο σε αγώνα της Ρεάλ με τη Βαλένθια στο "Μπερναμπέου" (8/4/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

5. Μαρκάροντας τον Μέσι σε αγώνα της Βαλένθια με τη Μπαρτσελόνα στο "Μεστάγια"(3/2/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

6. Αποχαιρετώντας τον Ουνάι Έμερι (11/5/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

7. Μονομαχία των δυο "Κόστα". Ντιέγκο και Ρικάρντο σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Βαλένθια στο "Μεστάγια" (7/1/2014)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

8. Δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει, πάντως δείχνουν να το απολαμβάνουν οι Βαλβέρδε, Ρικάρντο Κόστα και Σουσαέτα. Αθλέτικ - Βαλένθια στο "Σαν Μαμές" (6/10/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

9. Ο Ρικάρντο Κόστα στο σπορ αυτοκίνητό του, μια πολυτελή Lamborghini.

Ο μαθητής του Μουρίνιο

10. Με αντίπαλο τον Χοακίν σε αγώνα της Μάλαγα με τη Βαλένθια στη "Ροσαλέδα" (24/11/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

11. Αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Κάρλος Μπάκα της Σεβίγια και η πρώτη κίτρινη κάρτα (16/2/2014)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

12. Ακολουθεί η δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι και η αποβολή του Ρικάρντο Κόστα (16/2/2014)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

13. Με προστατευτική μάσκα σε προπόνηση της Βαλένθια (2/1/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

14. Καλοκαιρινή προετοιμασία της Βαλένθια. Αριστερά ο Ρικάρντο Κόστα, δεξιά ο Μαντούρο του ΠΑΟΚ (14/7/2011)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

15. Εντυπωσιακή προσπάθεια του Ρικάρντο Κόστα μπροστά από τον Χάβι Μαρτίνεθ, με τον Τόμας Μίλερ να παρακολουθεί. Βαλένθια - Μπάγερν, όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ (20/11/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

16. Εναέρια μονομαχία των Ρικάρντο Κόστα και Ρόκε Σάντα Κρους σε αγώνα της Βαλένθια με τη Μάλαγα στο "Μεστάγια" (17/8/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

17. Ο Ρικάρντο Κόστα σε προπόνηση της Βαλένθια (7/12/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

18. Προπόνηση της Βαλένθια. Από αριστερά, Ρικάρντο Κόστα, Τσόρι Ντομίνγκες, Αντούριθ και Μογιά (1/11/2010)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

19. Προπόνηση της Βαλένθια στο χιονοδρομικό κέντρο του Βαλντελινάρες. Αριστερά ο Ρικάρντο Κόστα, δεξιά ο Σολδάδο (23/2/2011)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

20. Ρικάρντο Κόστα και Σολδάδο πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου εναντίον της Μαγιόρκα στο "Μεστάγια" (17/2/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

21. Ο Ρικάρντο Κόστα μπροστά από τον Φιλίπ Μεξές σε φιλικό προετοιμασίας ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μίλαν στο "Μεστάγια" (27/7/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

22. Τραυματισμένος στο πρόσωπο σε αγώνα της Βαλένθια με την Οσασούνα (2/5/2012)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

23. Αμυντική προσπάθεια του Ρικάρντο Κόστα σε αγώνα της Βαλένθια με τη Μάλαγα στο "Μεστάγια" (17/8/2013)

Ο μαθητής του Μουρίνιο

24. Αδυνατεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά τον αποκλεισμό της Βαλένθια από τον τελικό του περσινού Europa League (2/5/2014)

Πηγές: As, Marca, Superdeporte, lfp.es

Βίντεο: Highlights από την πρώτη σεζόν του Ρικάρντο Κόστα στη Βαλένθια (2010/11)

Βίντεο: Γκολ του Ρικάρντο Κόστα εναντίον της Μάλαγα (17/8/2013)

Βίντεο: Γκολ του Ρικάρντο Κόστα εναντίον της Οσασούνα (4/5/2013)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ