ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς στο Sport24.gr

Ο Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς ανοίγει τη μουντιαλική παρέλαση μιλώντας στην κάμερα του Sport24.gr για τον όμιλο της Σερβίας, τα φαβορί της Νότιας Αφρικής και τον Τζόρτζεβιτς (pics & vids)

Στο Sport24.gr ξεκινάει σήμερα μια σειρά συνεντεύξεων με διεθνείς ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μέρος με τις Εθνικές τους ομάδες στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Δεκαέξι παίκτες που θα εκπροσωπήσουν δώδεκα διαφορετικές χώρες στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού θα παρελάσουν μέσα από το Sport24.gr αναλύοντας τους ομίλους τους και δίνοντας τα προγνωστικά τους για το ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο επί αφρικανικού εδάφους.

Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και τρεις διεθνείς που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελλάδα στο Group B, δύο από τη Νιγηρία και ένας από την Αργεντινή. Επίσης συναντήσαμε και μιλήσαμε με τέσσερις μεγάλες δόξες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για τις αναμνήσεις τους από τις δικές τους συμμετοχές σε παλαιότερα Μουντιάλ. Οι τρεις από αυτούς είναι σήμερα προπονητές, ενώ ο τέταρτος είχε αντιμετωπίσει την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Τέλος, σε αυτή τη σειρά συνεντεύξεων που θα παρουσιαστεί μέσα από το Sport24.gr τις επόμενες εβδομάδες, θα φιλοξενήσουμε δυο κορυφαίες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου που από διαφορετική θέση ο καθένας τους - φορώντας όμως αμφότεροι τα ίδια χρώματα - θα βρεθούν το καλοκαίρι απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Αυτά τα ολίγα αντί προλόγου και… καλό Μουντιάλ!

Ένας άγνωστος από τη Λιέγη…

Το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 2005 η ένταση στα γραφεία της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σεβίγια είχε χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο. Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος έφτανε στο τέλος της και η συμφωνία για την παραχώρηση του Σέρχιο Ράμος από τους Ανδαλουσιάνους στην «βασίλισσα» δεν είχε κλείσει ακόμα. Η Ρεάλ ήταν διατεθειμένη να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης του παίκτη, όμως ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν ήθελε να καταφύγει σε αυτό το μέσο, αφού είχε δεσμευτεί δημόσια ότι η εξαγορά του Φίγκο από την Μπαρτσελόνα ήταν και η τελευταία φορά που ο ίδιος ως πρόεδρος θα ακολουθούσε τη συγκεκριμένη τακτική.

Στα γραφεία του 2ου ορόφου στο «Ramon Sanchez Pizjuan» το μεγαλύτερο πρόβλημα του προέδρου της Σεβίγια, ήταν ο αντικαταστάτης του Ράμος. Ο Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο δεν ήταν τρελός να πει όχι στα 27 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφερε η Ρεάλ, όμως έπρεπε να βρει ένα άλλο στόπερ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Μετά από τρία διαδοχικά «όχι», του Αντράντε από την Ντεπορτίβο, του Λουγκάνο από την Σάο Πάολο και του Κομπανί της Άντερλεχτ, το αδιέξοδο έμοιαζε να μεγαλώνει. Στις 11 το βράδυ – και ενώ απέμενε μόνο μια ώρα για την λήξη της προθεσμίας – ο αδερφός του Ράμος, Πέδρο, έφτασε στα γραφεία της ισπανικής Λίγκα, έτοιμος να καταθέσει την επιταγή της ρήτρας.

Ο Πέρεθ δεν ήθελε με τίποτα να φανεί ανακόλουθος στις δηλώσεις του και έδωσε εντολή στον Πέδρο Ράμος να περιμένει μέχρι τις 12 παρά ένα λεπτό. Την ίδια στιγμή στη Σεβίλλη ο Ντελ Νίδο βρήκε τη λύση στο πρόβλημά του. Ένας Σέρβος με βέλγικο διαβατήριο είχε πει το «ναι» στους «σεβιγίστας» και όλα πήραν τον δρόμο τους. Τα χρήματα κατατέθηκαν, ο Ράμος ανακοινώθηκε αμέσως από την επίσημη ιστοσελίδα της Ρεάλ και οι φίλοι της Σεβίγια έμαθαν το επόμενο πρωί το όνομα του νέου παίκτη της ομάδας τους: Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς.

Φύλακας άγγελος

Οι φίλαθλοι της Σεβίγια υποδέχτηκαν το νέο απόκτημα της ομάδας τους με αρκετό σκεπτικισμό και σχετική απογοήτευση, αφού ο Ίβιτσα ήταν άγνωστος στην Ισπανία και προερχόταν από δευτεροκλασάτο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η συνέχεια όμως ήταν τελείως διαφορετική. Ο Ντραγκουτίνοβιτς προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα, έμαθε σε χρόνο ρεκόρ τα ισπανικά και έδειξε μέσα στο γήπεδο τις αναμφισβήτητες ικανότητές του.

Καθιερώθηκε πολύ γρήγορα από τον Χουάντε Ράμος στη βασική ενδεκάδα της Σεβίγια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μαγική διετία 2005-07, με τις συνεχόμενες κατακτήσεις των δυο ΟΥΕΦΑ και τους υπόλοιπους τίτλους. Στον τελικό του 2007, εναντίον της Εσπανιόλ, εκτέλεσε εύστοχα το δεύτερο πέναλτι της ομάδας του και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φίλους της Σεβίγια στη φιέστα της επιστροφής. Η σοβαρότητα και υπευθυνότητά του μέσα και έξω από το γήπεδο τον έκαναν πολύ αγαπητό στις τάξεις των «σεβιγίστας».

Η εκτίμησή τους μεγάλωσε ακόμα περισσότερο στις 2 Αυγούστου του 2007, τότε που η εφημερίδα «Marca» αποκάλυψε την πρόταση που του είχε γίνει από την Newcastle. Οι Άγγλοι έδιναν καλά χρήματα στον ισπανικό σύλλογο και για να δελεάσουν τον Ντράγκο, έφτασαν την προσφορά τους στα 2 εκατομμύρια ευρώ (από 900.000 ευρώ που πληρωνόταν στην Ισπανία). Πέντε μέρες αργότερα ο Σέρβος υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με τη Σεβίγια, αφήνοντας ξερούς τους δημοσιογράφους με τη δήλωσή του ότι η ευτυχία που νιώθει στη Σεβίλλη δεν εξαγοράζεται με χρήματα.

Όμως η μέρα που μπήκε πραγματικά στις καρδιές των φιλάθλων και θα μείνει για πάντα εκεί, ήταν η τραγική 25η Αυγούστου του 2007. Όταν ο Αντόνιο Πουέρτα κατέρρευσε στο χορτάρι και οι περισσότεροι κοιτούσαν σοκαρισμένοι, ο Ίβιτσα έτρεξε αμέσως στον συμπαίκτη του. Οι εικόνες με τον Ντράγκο σκυμμένο πάνω από τον Πουέρτα, η ένταση και η προσπάθεια να φέρει τη γλώσσα του στην κανονική της θέση, είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικές. Την επιβεβαίωση έδωσαν λίγες ώρες αργότερα οι γιατροί του νοσοκομείου «Virgen del Rocio», λέγοντας ότι η κίνηση του Ντραγκουτίνοβιτς ήταν αυτή που είχε σώσει – προς το παρόν – τη ζωή του Πουέρτα.

Μόνιμος κάτοικος Σεβίλλης

Ο Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς είναι από τους τύπους που δεν αλλάζουν εύκολα περιβάλλον. Τα τελευταία 15 χρόνια – από τότε δηλαδή που έφυγε από τη Σερβία – έχει κάνει μόνο δυο μετακινήσεις. Από τη Γάνδη στη γειτονική Λιέγη και από εκεί στη Σεβίλλη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το 2007 δεν έχει μάνατζερ. Τις υποθέσεις του τις χειρίζεται μόνος του και παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε πολλές προτάσεις από ομάδες (ανάμεσα στις οποίες και ο Ολυμπιακός), δεν αποχωρίζεται εύκολα την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, στην οποία μάλιστα έχει αγοράσει και σπίτι.

Μετά από δυο αποτυχημένα ραντεβού στο προπονητικό κέντρο της Σεβίλλης (στο πρώτο είχε πρόγραμμα αποθεραπείας και στο δεύτερο δεν ήρθε αφού για πρώτη φορά μέσα στην περίοδο ο Χιμένεθ ανακοίνωσε προαιρετική προπόνηση), συναντηθήκαμε τελικά στη μικτή ζώνη του γηπέδου «Cornella – El Prat», μετά τη λήξη του Εσπανιόλ – Σεβίγια. Ο φύλακας άγγελος της ανδαλουσιάνικης άμυνας, αλλά και στέλεχος της Εθνικής Σερβίας και μέλος των περίφημων «Famous Four», μίλησε στην κάμερα του Sport24.gr και ιδού όσα ενδιαφέροντα μας είπε (Πατήστε εδώ για το photostory):

Sport24.gr: Ντράγκο πώς βλέπεις τις πιθανότητες της Σερβίας στον όμιλο μαζί με τη Γερμανία, τη Γκάνα και την Αυστραλία;



Drago:



Νομίζω ότι πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Εμείς κάναμε μια πολύ καλή παρουσία στην προκριματική φάση (1οι στον 7ο όμιλο, μπροστά από Γαλλία, Αυστρία, Λιθουανία και Ρουμανία) και θεωρώ ότι διαθέτουμε μια καλή ομάδα, ικανή να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του Μουντιάλ. Όμως το γκρουπ είναι πολύ δύσκολο. Γνωρίζουμε ότι η Γερμανία είναι το φαβορί και ότι εμείς θα πρέπει να παλέψουμε για να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Sport24.gr: Στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ του 2006 δεχθήκατε μόνο ένα γκολ (από τον Ραούλ) δημιουργώντας την καλύτερη αμυντική επίδοση στην ιστορία. Η τότε αμυντική τετράδα ονομάστηκε «The Famous Four». Φέτος θα λείπουν οι δυο από τους τέσσερις (Gavrancic και Krstajic), θα δώσετε όμως το παρόν εσύ και ο Vidic.

Drago:

Η πορεία μας τότε ήταν πράγματι πολύ καλή. Με ομάδες στο γκρουπ όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, πετύχαμε 16 γκολ και δεχτήκαμε μόνο ένα. Όμως η αμυντική γραμμή χρειάζεται πάντοτε φρεσκάρισμα. Σίγουρα οι νέοι παίκτες που θα στελεχώσουν τα μετόπισθεν της ομάδας μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις οποιουδήποτε αγώνα. Από τη μεριά μας χρειάζεται οργάνωση, συγκέντρωση και σωστή συνεργασία.
Sport24.gr: Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα παλέψουν για το τρόπαιο; Που δίνεις τον τίτλο του φαβορί για τον τίτλο;



Drago:



Σίγουρα η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ισπανία θα είναι οι τρεις ομάδες που θα παλέψουν για να κερδίσουν το Μουντιάλ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Μπορεί να εμφανιστεί μια ομάδα δεύτερου, ας πούμε, επιπέδου, να κάνει την έκπληξη και να φτάσει μέχρι τον τελικό. Λογικά πάντως πιστεύω ότι τα φαβορί θα είναι η Ισπανία, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Sport24.gr: Τι σημαίνει για το ποδόσφαιρο το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αφρική;

Drago:

Είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη και κάτι που έπρεπε να γίνει. Οι αφρικανικές ομάδες βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια με καλές παρουσίες στα Μουντιάλ. Τροφοδοτούν εδώ και δεκαετίες το ποδόσφαιρο της ελίτ με μεγάλους παίκτες, με αστέρια παγκόσμιας κλάσης. Αξίζουν λοιπόν να ζήσουν την εμπειρία μιας τέτοιας διοργάνωσης στην δική τους ήπειρο, στο δικό τους περιβάλλον, κοντά στο δικό τους κοινό. Και μην ξεχνάμε πόσο περισσότερο θα προβληθεί το άθλημα στα κράτη της Αφρικής. Όσοι βρεθούμε εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια διαφορετική γιορτή του ποδοσφαίρου.


Sport24.gr: Το 2006, στο προηγούμενο Μουντιάλ, είχες συμπαίκτη έναν ποδοσφαιριστή που αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα. Ο Τζόρτζεβιτς μπορεί να αποσύρθηκε πέρυσι από την ενεργό δράση, συνεχίζει όμως να είναι το σύμβολο της πρόσφατης ιστορίας του Ολυμπιακού.



Drago:



Ο Τζόρτζεβιτς είναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα και εμπειρία για τέτοιου είδους παιχνίδια. Ήταν μαζί μας περίπου 5 χρόνια στην Εθνική Σερβίας, τότε ήταν η Εθνική της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά Σερβίας και Μαυροβουνίου και τώρα πλέον Σερβίας. Είναι ένας άνθρωπος που αποπνέει ταπεινότητα και αποτελεί πραγματικά παράδειγμα για τους νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, το πώς συμπεριφέρεται ένας πολύ ποιοτικός παίκτης τόσο υψηλού επιπέδου. Τον αγαπώ πολύ και μακάρι να επιστρέψει σύντομα στον χώρο του ποδοσφαίρου για να γίνει διευθυντής ή ότι άλλο θέλει ο ίδιος.

Γιατί πραγματικά το ποδόσφαιρο χρειάζεται ανθρώπους όπως ο Τζόρτζεβιτς. Σαν ποδοσφαιριστής τώρα, γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρξε πολύ ποιοτικός παίκτης, ένας από τους κορυφαίους της Σερβίας και ότι αγωνίστηκε δώδεκα χρόνια στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κέρδισε πάρα πολλούς τίτλους. Παρόλα αυτά όμως, εμένα με στεναχωρεί το γεγονός ότι ποτέ δεν αγωνίστηκε σε κάποιο μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού, όπου θα μπορούσε να δείξει τις ποδοσφαιρικές του αρετές.






Sport24.gr: Ποια είναι η φυσιογνωμία της φετινής Εθνικής Σερβίας;

Drago:

Αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιάσουμε τον ιδανικό συνδυασμό, δηλαδή ένα συμπαγές σύνολο με ατομικές πρωτοβουλίες. Η ομάδα διαθέτει απ’ όλα. Παίκτες με εμπειρία, νέους με ενθουσιασμό, τεχνίτες, εργάτες, ρολίστες, τα πάντα. Το βασικότερο όμως είναι η πειθαρχία και η αίσθηση της ομάδας. Ότι πετύχουμε, θα είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Πάντως θεωρώ ότι η Εθνική Σερβίας είναι ένα σύνολο με ποιότητα και μεγάλη εμπειρία, αφού οι περισσότεροι παίκτες παίζουν σε μεγάλα πρωταθλήματα και γνωρίζουν άριστα τις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής διοργάνωσης.


Sport24.gr: Εδώ στην Ισπανία έζησες τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας σου. Περίμενες ότι θα πετύχεις τόσα πολλά με την Σεβίγια;

Drago:

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα πέτυχα μέχρι τώρα ως ποδοσφαιριστής. Η Σεβίγια μου πρόσφερε την εμπειρία ενός από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και τη χαρά της κατάκτησης τόσων τίτλων. Ήμουν τυχερός που βρέθηκα εδώ στην πιο γόνιμη περίοδο του συλλόγου. Συνεργάζομαι με κορυφαίους παίκτες και προπονητές, έχω αντιμετωπίσει στην Πριμέρα Ντιβισιόν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και τις μεγαλύτερες ομάδες. Όταν έφτασα εδώ ήξερα ότι πρέπει να δουλέψω σκληρά για να καθιερωθώ και να προσφέρω όσα περίμεναν από μένα. Ίσως στην αρχή να μην περίμενα τόσες πολλές επιτυχίες, όμως τώρα θέλω όλο και περισσότερες.

Sport24.gr: Συμπλήρωσες μια πενταετία στην Ισπανία. Είχες αρκετές προτάσεις, μερικές μάλιστα πολύ καλές, αλλά δεν το κουνάς από δω. Είσαι ευτυχισμένος στη Σεβίλλη;

Drago:

Ναι, περνάω πολύ καλά εδώ. Μου αρέσει η πόλη, ο κόσμος με εκτιμάει και με αγαπάει. Συνήθισα και δεν έχω λόγους να αλλάξω περιβάλλον. Τα χρήματα είναι χρήσιμα, αλλά οι επιλογές μου δεν κατευθύνονται μόνο από αυτά. Παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο στη ζωή μου και πολλές φορές είναι πιο σημαντικά. Η Σεβίλλη είναι πολύ φιλόξενη μαζί μου και εγώ συνεχίζω να απολαμβάνω την παραμονή μου εδώ. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό.

Ο Ντράγκο με αριθμούς

Την επόμενη αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβισιόν, ο Ντράγκο θα συμπληρώσει 100 επίσημα παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα (με 5 γκολ).
Εκτός από το πρωτάθλημα, με τη φανέλα της Σεβίγια ο Ντράγκο έχει αγωνιστεί σε 18 παιχνίδια Κυπέλλου (1 γκολ) και σε 35 ευρωπαϊκά ματς.
Με την Σεβίγια έχει κερδίσει 5 τίτλους: 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (2006 & 2007), ένα ισπανικό Κύπελλο (2007), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2006) και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (2007).
Έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στις 13 Δεκεμβρίου του 2000, με αντίπαλο την Εθνική Ελλάδας (τελικό σκορ 1-1).
Με την Εθνική της χώρας του έχει αγωνιστεί 49 φορές.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2007, στη διάρκεια ενός αγώνα με την Πορτογαλία για την προκριματική φάση του EURO 2008, ο Ντράγκο είχε μια αψιμαχία με τον Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος τελικά τον γρονθοκόπησε. Τιμωρήθηκαν αμφότεροι από την UEFA.
Το στάδιο Stadionul Steaua, έδρα της Στεάουα αλλά και της Ουνιρέα, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, είναι το πιο «καταραμένο» για τον Ντράγκο, αφού εκεί έχει σημειώσει αυτογκόλ τόσο με αντίπαλο τη Στεάουα (ΟΥΕΦΑ) όσο και με την Ουνιρέα (Τσάμπιονς Λιγκ)!

Βίντεο: Ο Αντόνιο Πουέρτα πέφτει αναίσθητος στο χορτάρι του «Ramon Sanchez Pizjuan» και ο Ντράγκο είναι ο πρώτος που τρέχει για να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δραματικές στιγμές, για πάντα χαραγμένες στις καρδιές των «sevillistas» (25-8-2007).



Βίντεο: Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι γρονθοκοπεί τον Ντραγκουτίνοβιτς στη διάρκεια αγώνα μεταξύ της Πορτογαλίας και της Σερβίας (12-9-2007)



Βίντεο: Η διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του ΟΥΕΦΑ ανάμεσα στη Σεβίγια και την Εσπανιόλ (16-5-2007)



Βίντεο: Εκπληκτικό γκολ του Ντραγκουτίνοβιτς με απευθείας εκτέλεση φάουλ εναντίον της Μαγιόρκα (21-2-2010). Όλα τα λεφτά η αραβική μετάδοση!









































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ