ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στο SPORT24: "Πέρασα πολλά στον Παναθηναϊκό, στοχοποιήθηκα, μου στοίχισε ο τσακωμός με τον οπαδό στα social"

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το "δώρο" του Μελισσανίδη, η αποκάλυψη για την ΑΕΚ, οι σχέσεις με Αναστασίου - Ουζουνίδη, ο παρεξηγημένος Στραματσόνι, η κόντρα με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, η αφαίρεση του περιβραχιόνιου, η στοχοποίηση από τους δημοσιογράφους, ο ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ, η προσφυγή, τα ψέματα, οι προτάσεις από το εξωτερικό, οι λάθος επιλογές και το Κύπελλο με την Ούιπεστ. Ο Γιώργος Κουτρουμπής απασφαλίζει στο SPORT24.

Στοχοποιημένος, παρεξηγημένος, υπέρ ή υποτιμημένος. Πολλοί είναι οι χαρακτηρισμοί που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς. Ο ίδιος, πάντως, αυτοπροσδιορίζεται ως "περίεργο παιδί". Γνωρίζει πολύ καλά τι ισχύει και τι όχι για εκείνον, αλλά πολλές φορές προτίμησε τη σιωπή. Καλώς ή κακώς, σωστά ή λανθασμένα, αυτή ήταν η επιλογή του. Και την πλήρωσε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο Γιώργος Κουτρουμπής δεν μιλάει συχνά. Βασικά μιλάει από σπάνια έως ποτέ. Κι αυτή δεν είναι μία κοινοτοπία, αλλά η πραγματικότητα. Γι' αυτό το λόγο, όσα είπε στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Και λάθη έκανε και κακές επιλογές και υπερβολικός ήταν σε κάποιες αντιδράσεις του. Το ξέρει πολύ καλά.

Ο Γιώργος Κουτρουμπής με τον συντάκτη του SPORT24, Ηλία Καλλονά
Ο Γιώργος Κουτρουμπής με τον συντάκτη του SPORT24, Ηλία Καλλονά PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Δεδομένα, όμως, δεν του αξίζει όλο το ανάθεμα. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Να πει τις αλήθειες του και να κριθεί γι' αυτές. Να μην μείνει άλλο σιωπηλός. Να κάνει τον "θόρυβο" που έκανε εντός γηπέδου, έστω κι αν εκτός είναι πολύ ήρεμος. "Μέσα στο γήπεδο μεταμορφώνομαι", αναφέρει σε μία στιγμή της κουβέντας μας. Και δεν έχει κάποιον λόγο να μην τον πιστέψεις, ειδικά όταν τον έχεις απέναντί σου.

Στην Ελλάδα έχω ακούσει πολλά, αλλά μέσα στο γήπεδο προσπαθώ να αποδείξω ποιος είμαι και τι αξίζω

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες τον βρήκε στην Ούιπεστ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ουγγαρίας και κατάφερε να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ Ελλήνων παικτών, οι οποίοι έχουν πανηγυρίσει Κύπελλο σε δύο διαφορετικές χώρες, εκτός Ελλάδας.

"Η αλήθεια είναι πως καθυστέρησα να βρω ομάδα. Πήγα αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ είχε αρχίσει ήδη το πρωτάθλημα στην Ουγγαρία. Δεν την γνώριζα την ομάδα, δεν ασχολούμουν με το ουγγρικό ποδόσφαιρο, αλλά διάβασα και έμαθα την ιστορία κι αποφάσισα να πάω διότι ήταν από τις ελάχιστες επιλογές που είχα εκείνη την περίοδο. Έπρεπε να πάω σε μία ομάδα που θα παίζω, ύστερα από μία γεμάτη σεζόν με τον ΟΦΗ.

Στην Ελλάδα έχω ακούσει πολλά, αλλά μέσα στο γήπεδο, με τον τρόπο μου, προσπαθώ να αποδείξω ποιος είμαι και τι αξίζω. Η αλήθεια είναι πως το Κύπελλο ήταν ένας στόχος της Ούιπεστ τη φετινή σεζόν γιατί στο πρωτάθλημα είχαμε μείνει αρκετά πίσω. Ξέραμε πως θα αντιμετωπίσουμε μία δυνατή ομάδα, όπως είναι η Βίντι, αλλά το πιστεύαμε διότι έχουμε καλούς παίκτες. Μπορεί το μπάτζετ μας να μην είναι στα επίπεδα εκείνου της Φερεντσβάρος ή της Βίντι, αλλά διαθέτουμε κι εμείς έμπειρους και καλούς παίκτες".

Η φωτογράφιση του Γιώργου Κουτρουμπή για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Γιώργου Κουτρουμπή για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Η Ούιπεστ είναι η τρίτη ομάδα που αγωνίζεται ο 30χρονος στόπερ στο εξωτερικό, ύστερα από την Σταντάρ Λιέγης το δεύτερο μισό της σεζόν 2017/18 και την ρουμανική Κονκόρντια το δεύτερο μισό της σεζόν 2018/19.

"Μετά την Σταντάρ Λιέγης έμεινα για περίπου 10 μήνες χωρίς ομάδα. Έκανα ατομικές προπονήσεις, αλλά δεν είναι το ίδιο. Είχα κουραστεί, κυρίως ψυχολογικά. Αποφάσισα να πάω στην Κονκόρντια, αλλά να σου πω την αλήθεια καλύτερα να μην είχα πάρει ποτέ τη συγκεκριμένη απόφαση.

Παίζαμε σε πλαστικό γήπεδο και οι συνθήκες ήταν τραγικές. Πήγα για τέσσερις μήνες και ήταν σαν να μην έπαιξα ποτέ. Μέτρια ομάδα, κακό πρωτάθλημα. Ουσιαστικά, συνολικά, έμεινα εκτός για σχεδόν 15 μήνες. Τουλάχιστον στον ΟΦΗ, μετά από τα πρώτα 2-3 παιχνίδια που είχα κάποια θέματα με την απόδοσή μου, πήρα φανέλα βασικού, απέκτησα ρυθμό και νομίζω πως στο τέλος τους δικαίωσα για την επιλογή τους".

Στην ΑΕΚ δεν πληρωθήκαμε ποτέ, αλλά δεν θα ξεχάσω την στήριξη του κόσμου

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ο Γιώργος Κουτρουμπής είναι γέννημα-θρέμμα Καλλιθεάτης. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, επιλέχθηκε για τη φωτογράφιση και τη συνέντευξη το δημοτικό στάδιο της Καλλιθέας, απ' όπου κι άρχισαν όλα.

"Ποδόσφαιρο έπαιζα από μικρός. Μου άρεσε πολύ και γι' αυτό το λόγο πήγα στις ακαδημίες της Καλλιθέας. Έφτασα μέχρι την πρώτη ομάδα, έπαιξα στη Β' Εθνική και το καλοκαίρι του 2012 πήγα στην ΑΕΚ".

Το "δώρο" του Μελισσανίδη, ο υποβιβασμός και ο κόσμος

Στην ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων εκείνο το καλοκαίρι, λίγους μήνες πριν από τον ιστορικό υποβιβασμό. Βέβαια, ο Γιώργος Κουτρουμπής, όπως λέει ο αστικός μύθος, ήταν το "δώρο" του Δημήτρη Μελισσανίδη στην αγαπημένη του ομάδα, παρότι δεν είχε αναλάβει ακόμα τη διοίκηση του συλλόγου.

"Έτσι είχα μάθει κι εγώ. Δεν μιλήσαμε ποτέ με τον κ. Μελισσανίδη. Είχα επαφή μόνο με τον συγχωρεμένο πρόεδρο της Καλλιθέας, τον Νίκο Σαλευρή. Είχα πάει με μεταγραφή στην ΑΕΚ, επομένως ήθελα να αποδείξω πράγματα. Εκείνη την περίοδο η ΑΕΚ, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, έψαχνε νεαρούς παίκτες και στάθηκα τυχερός. Βέβαια, με βοήθησε πολύ κι ο Βαγγέλης Βλαχός, ο οποίος ήταν προπονητής της ομάδας στην αρχή της σεζόν.

Η φωτογράφιση του Γιώργου Κουτρουμπή για τη συνέντευξη στο SPORT24
Η φωτογράφιση του Γιώργου Κουτρουμπή για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Καταρχάς, δεν πληρωθήκαμε ποτέ. Δεν πήραμε ποτέ τις δόσεις του συμβολαίου μας, παρά μόνο τον βασικό μισθό που ήταν 500-600 ευρώ. Πήραμε μόνο κάποια χρήματα, κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν, από έναν ομογενή επιχειρηματία από την Ελβετία, ο οποίος είχε φέρει τότε και τον Κατίδη στην ομάδα.

Παρά τα προβλήματα, είχαμε μεγάλη στήριξη από τον κόσμο. Ξαφνικά από την Καλλιθέα, έφτασα να παίζω στο ΟΑΚΑ με 30.000 φιλάθλους στις εξέδρες. Ήταν πολύ όμορφο το συναίσθημα, είχαμε και ωραίο κλίμα μεταξύ μας. Δεν ήταν εύκολη σεζόν, αλλά είναι σίγουρα από τις σημαντικότερες της καριέρας μου. Έπαιζα για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία, σε μία ομάδα όπως η ΑΕΚ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε, αλλά δεδομένα δεν μπορώ να ξεχάσω την στήριξη του κόσμου. Άσχετα με το τι συνέβη στα τελευταία παιχνίδια".

Ήθελα να παραμείνω στην ΑΕΚ και στη Γ' Εθνική, αλλά είδα μία διαφορετική αντιμετώπιση προς το πρόσωπό μου

Το καλοκαίρι του 2013, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη πλέον στο διοικητικό τιμόνι, η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή. Ο Γιώργος Κουτρουμπής είναι στις επιλογές των ανθρώπων του συλλόγου για να στελεχώσουν τη νέα προσπάθεια στα γήπεδα της Γ' Εθνικής, αλλά τελικά δεν προχωρά η συμφωνία των δύο πλευρών.

"Να σου πω την αλήθεια εγώ ήθελα να μείνω στην ΑΕΚ. Είχαμε κάνει συζητήσεις για να παραμείνω μαζί με κάποιους άλλους παίκτες, όπως ο Κορδέρο και ο Ανάκογλου, αλλά εγώ είδα μία διαφορετική αντιμετώπιση προς το πρόσωπό μου. Για παράδειγμα, με τους Κορδέρο και Ανάκογλου είχε μιλήσει προσωπικά ο κ. Μελισσανίδης, ενώ εμένα με παρέπεμψε στον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Νίκο Λυμπερόπουλο.

Επίσης, τα λεφτά που προτάθηκαν στους άλλους, ήταν πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που προτάθηκαν σε εμένα. Φάνηκε πως ήθελαν περισσότερο εκείνους, παρότι για παράδειγμα ο Ανάκογλου δεν έπαιξε παραπάνω από εμένα. Γι' αυτό το λόγο δεν προχώρησε η παραμονή μου και πήγα στον Παναθηναϊκό".

Ο Αναστασίου, η κατάκτηση του Κυπέλλου και ο Ουζουνίδης

Ο άνθρωπος που τον βοήθησε να πάει στον Παναθηναϊκό ήταν ο μετέπειτα προπονητής του στον ΟΦΗ, Γιώργος Σίμος.

"Ήταν τότε στις ακαδημίες του συλλόγου και με γνώριζε γιατί είχαμε παίξει συμπαίκτες στην Καλλιθέα. Ήξερε τι παίκτης ήμουν και με πρότεινε στον –τότε- τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού, Νίκο Νταμπίζα. Λίγες ημέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο Νταμπίζας, συναντηθήκαμε, γνωριστήκαμε και υπέγραψα απευθείας. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Την πρώτη σεζόν στον Παναθηναϊκό είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό μείγμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών. Δέσαμε από την αρχή και κάναμε μία εξαιρετική πορεία. Θυμάμαι το πρώτο διάστημα όλοι έλεγαν πως η ομάδα θα υποβιβαστεί, αλλά οι προσθήκες έμπειρων παικτών όπως ο Μπεργκ, ο Πράνιτς κι ο Νάνο έκανα τη διαφορά και μας βοήθησαν σημαντικά".

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY


Αρχιτέκτονας εκείνης της ομάδας που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν ο Γιάννης Αναστασίου. Άραγε, πώς ήταν οι σχέσεις τους;

"Είχαμε τα καλά μας, είχαμε και τα άσχημά μας. Η σεζόν άρχισε καλά, ήμουν βασικός, αλλά στη συνέχεια η ομάδα είχε κάποιες μεταπτώσεις, με αποτέλεσμα να μείνω για λίγο καιρό στον πάγκο. Όμως, προς το τέλος του πρωταθλήματος, επέστρεψα, πήραμε τα ντέρμπι, με σημαντικότερο το 3-0 επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, ενώ παράλληλα παίζαμε κι όμορφο ποδόσφαιρο που το χαιρόταν ο κόσμος. Η χρονιά έκλεισε ιδανικά με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είναι δεδομένα η πιο επιτυχημένη σεζόν του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαετία".

Στον Παναθηναϊκό πέρασα πολλά. Το τελευταίο διάστημα, πριν αποχωρήσω, γίνονταν περίεργα πράγματα

Γενικότερα, η περίοδος στον Παναθηναϊκό ήταν κι εκείνη που τον στιγμάτισε τόσο αγωνιστικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο ή εκτός πλάνων, αλλά πάντα κατάφερνε να ανατρέψει την κατάσταση και να επανέλθει σε ρόλο βασικού.

"Στον Παναθηναϊκό πέρασα πολλά. Το τελευταίο διάστημα πριν αποχωρήσω από την ομάδα γίνονταν περίεργα πράγματα. Διοικούσε τον σύλλογο ο Ντίνος Διαμαντόπουλος, ο οποίος είναι οπαδός της ΑΕΚ. Original (σ.σ. γέλια). Στην αρχή της σεζόν, μετά την αποχώρηση του Ζέκα, έγινα αρχηγός, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.

Μετά από έναν αγώνα με την Κέρκυρα, ο προπονητής (σ.σ. Μαρίνος Ουζουνίδης) αποφάσισε να μου αφαιρέσει το περιβραχιόνιο διότι υπήρχε μία κόντρα μεταξύ εμένα και της Θύρας 13 και έκρινε πως δεν είναι ωραίο να μπαίνει ο αρχηγός της ομάδας στη Λεωφόρο και να τον βρίζουν οι οπαδοί. Και καλά για να με προστατέψει. Ωστόσο, προσωπικά, δεν θεωρώ πως το έκανε για να με προστατέψει. Αν κάποιος θέλει να σε προστατέψει, σε στηρίζει και σε κρατάει ως αρχηγό. Κι ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Στη θέση μου μπήκε ο Κουρμπέλης, ο οποίος, προς τιμήν του, με ρώτησε αν έχω πρόβλημα να γίνει εκείνος αρχηγός. Στη συνέχεια, λοιπόν, μου ζήτησαν να φύγω ως ελεύθερος και να χαρίσω και κάποια χρήματα.

Ήταν γενικά μία περίεργη περίοδος. Δεν πληρωνόμασταν, ο κ. Αλαφούζος δεν ερχόταν στο γήπεδο, δεν ασχολείτο με την ομάδα και την είχε δώσει να τη διαχειριστούν λάθος άνθρωποι. Κι έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Έφτασε στο σημείο η ομάδα να φύγουν όλοι οι παίκτες και να μπει σε μία μεταβατική περίοδο ο σύλλογος".

Η προσφυγή, τα ψέματα και η στοχοποίηση

Όπως και στην ΑΕΚ, έτσι και στον Παναθηναϊκό, ο Κουτρουμπής βρέθηκε αντιμέτωπος με καθυστερήσεις στις πληρωμές εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Ωστόσο, πολλές φορές έβαλε πλάτη, ενώ στήριξε μαζί με τον Ζέκα και τους υπαλλήλους της ΠΑΕ. Παρότι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν ήθελε να φτάσει στο σημείο να κάνει προσφυγή, ο τρόπος που του συμπεριφέρθηκε η ομάδα τον πλήγωσε και τον απογοήτευσε πλήρως.

"Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό, δεν μπορείς να πεις 'δεν παίζω' αν είσαι 1-2 μήνες απλήρωτος. Παίζεις για τη φανέλα, για τον κόσμο που σε στηρίζει και πρέπει να βρεις μία λύση με τη διοίκηση για το οικονομικό κομμάτι. Η κατάσταση, ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρωστούσαν λεφτά σε παίκτες, ήθελαν να ρίξουν το μπάτζετ και εμένα προσωπικά μου ζήτησαν να βρω ομάδα και να φύγω.

Κι εκείνη την στιγμή αποφάσισα να κάνω προσφυγή διότι ήταν άσχημος ο τρόπος με τον οποίο μου το ζήτησαν. Όταν έκανα την προσφυγή, βγήκαν πολλά άρθρα που έλεγαν πως ζήτησα την αφαίρεση τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό ή τον μηδενισμό της ομάδας επειδή μου χρωστούσαν χρήματα. Ήταν όλα ψέματα. Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. Γιάννης Αλαφούζος) και δέχθηκα να πάρω τα χρήματα που μου οφείλονταν μακροπρόθεσμα. Σκέψου, έπαιρνα λεφτά από τον Παναθηναϊκό μέχρι και φέτος. Πήγα με βάση αυτό που βόλευε τον Παναθηναϊκό. Ούτε απείλησα να πληρωθώ, ούτε τίποτα.

Από την πλευρά μου, δεν μπήκα καν στη διαδικασία να τα διαψεύσω γιατί ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Κι ο κόσμος επειδή διαβάζει τον Τύπο, πιστεύει ό,τι γράφει ο καθένας. Που μπορεί ο συγκεκριμένος να έχει κάποιον σκοπό που τα γράφει".

Γενικά, η σχέση του με τους δημοσιογράφους δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλή.

"Πιστεύω πως έχω στοχοποιηθεί από τους δημοσιογράφους. Αν όχι από την πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό, σίγουρα από τη δεύτερη. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Το κάνουν με τους περισσότερους Έλληνες παίκτες. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που μπαίνουν πιο εύκολα στο στόχαστρο, όπως εγώ. Παλαιότερα, για παράδειγμα, ήταν ο Βύντρα. Από την πλευρά μου, είμαι και λίγο περίεργος, λίγο αντιδημοσιογραφικός, οπότε τους είναι και πιο εύκολο. Ούτε θα πουλήσω οπαδιλίκι, όπως κάνουν άλλοι παίκτες".

Όταν τσακώθηκα με τον οπαδό στα social media, ήρθαν 50-100 άτομα στο προπονητικό και ζήτησαν να μην ξαναπαίξω

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κομμάτι, δεν γινόταν η συζήτηση να μην πάει στον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος τον πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλο προπονητή στον Παναθηναϊκό και ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την επέκταση του συμβολαίου του, με καλύτερες αποδοχές. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ιταλός αποτελεί μία πολυσυζητημένη προσωπικότητα στην "πράσινη" οικογένεια.

"Τον Στραματσόνι δεν τον έχουν σε εκτίμηση οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επειδή έφερε παίκτες και χρέωσε την ομάδα, αλλά προσωπικά θεωρώ πως έφερε καλούς παίκτες. Όπως ο Λεντέσμα, ο Γουακάσο. Παίκτες με εμπειρία και ποιότητα, που βοήθησαν την ομάδα. Απλά δεν του βγήκαν τα αποτελέσματα. Γενικά, είχε καλές σχέσεις με αρκετούς παίκτες, όπως ο Μπεργκ, ο Ζέκα, ο Λέτο. Τον είχαν σε εκτίμηση. Προσωπικά, εμένα με στήριξε. Κι ήμουν για αρκετούς μήνες ο μοναδικός Έλληνας στην 18άδα και έπαιζα παράλληλα. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν στήριξε τους Έλληνες και είναι λογικό να του το χρεώνουν αυτό".

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY


Την περίοδο που ήταν ο Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο, υπήρξε και ένα συμβάν στα social media μεταξύ του Κουτρουμπή κι ενός οπαδού του Παναθηναϊκού, το οποίο, όπως λέει ο ίδιος, του στοίχισε σημαντικά στην καριέρα του στο "τριφύλλι".

"Τότε ήμουν και πιο μικρός, είχα άλλα μυαλά. Είχαν γίνει κάποια σκηνικά στην ομάδα. Συγκεκριμένα, είχε γίνει ένας τσακωμός με οπαδό μέσω των social media, ο οποίος μου στοίχισε πάρα πολύ. Δηλαδή, είχαν έρθει στο Προπονητικό Κέντρο 50-100 άτομα μόνο για μένα. Ήθελαν να μιλήσουν μόνο σε μένα και είχαν ζητήσει να μην ξαναπαίξω. Με είχαν 10 λεπτά και μου έλεγαν πως 'έχεις τελειώσει από την ομάδα και δεν θέλουμε να σε ξαναδούμε στο γήπεδο'. Σκέψου, την επόμενη ημέρα είχαμε αγώνα.

Δεν έγινε κάτι πιο τραβηγμένο, απλά μιλούσαμε για κάποια λεπτά. Η αλήθεια είναι πως με στήριξαν όλοι εντός της ομάδας. Είχε έρθει κι ο πρόεδρος την επόμενη ημέρα στο ξενοδοχείο και μου εξέφρασε την στήριξή του. Μου είχε πει 'όσο είμαι εγώ εδώ μην ακούς τίποτα και μην ασχολείσαι με κανέναν'. Το ίδιο είχαν κάνει και παίκτες όπως ο Εσιέν. Θυμάμαι είχε πει στον Στραματσόνι: 'Αν τον βγάλεις εκτός, δεν παίζουμε ούτε εμείς'. Κι ο προπονητής με είχε στηρίξει, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους οπαδούς. Θυμάμαι τους είχε πει ότι έκανα ένα λάθος, τους ζήτησε συγγνώμη και τους ξεκαθάρισε πως με χρειάζεται στην ομάδα. Πιστεύω πως Έλληνας προπονητής δεν θα το έκανε αυτό για μένα".

Από τα social media και γενικότερα το ίντερνετ, του δόθηκε και το προσωνύμιο "Κουτρουμπάουερ". Άραγε πώς αντιδρούσε ο ίδιος όταν το διάβαζε ή το άκουγε στο γήπεδο;

"Στην πλάκα το έπαιρνα διότι στην πλάκα το έλεγαν. Εντάξει, είχα κάνει κάποια καλά παιχνίδια, ύστερα από ένα διάστημα που δεν έπαιζα. Αγωνίστηκα ως αμυντικός χαφ, πήγα καλά και είδε ο κόσμος ότι μπορούσα να αποδώσω και σε μία διαφορετική θέση. Καλό ήταν πάντως το Κουτρουμπάουερ (σ.σ. γέλια)".

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Την περίοδο που επέκτεινε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναίκό, στη θέση του τεχνικού διευθυντή ήταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Μία ξεχωριστή προσωπικότητα για το διεθνές ποδόσφαιρο, αλλά και για τους φίλους του Παναθηναϊκού.

"Μου είχε αφήσει πολύ καλή εντύπωση διότι ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Ως παίκτης, είχε πάρει Μουντιάλ, ήταν αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας. Δεν είναι μικρό πράγμα. Ωστόσο, νομίζω πως ως τεχνικός διευθυντής χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Δεν επιβαλλόταν στους παίκτες, δεν είχε την επικοινωνία, σε μία περίοδο που υπήρχαν ανοιχτά θέματα που έκαιγαν την ομάδα. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, μπορείς να συζητήσεις μαζί του, αλλά εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν κάτι διαφορετικό στη συγκεκριμένη θέση".

Πολλές φορές, στα 4,5 χρόνια που αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος, βρέθηκε κοντά σε μία μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού.

"Μία περίοδο που δεν έπαιζα είχε έρθει η Καϊράτ Αλμάτι από το Καζακστάν και μου προσέφερε καλά χρήματα, αλλά τελικά αποφάσισα να μην πάω και ήταν για καλό μου. Επίσης την πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό, επί Νταμπίζα, υπήρχε ένα ενδιαφέρον από την Ουντινέζε. Ωστόσο, δεν προχώρησε η μεταγραφή επειδή ο Παναθηναϊκός ζήτησε περισσότερα χρήματα. Πιστεύω πως αν είχα πάει σε εκείνη την ηλικία στην Ιταλία, θα είχε αλλάξει προς το καλύτερο η καριέρα μου".

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY

Τελικά, η πολυπόθητη μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού ήρθε τον Ιανουάριο του 2018, όταν κι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Σταντάρ Λιέγης, ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό.

"Ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα στο εξωτερικό. Ήταν λίγο περίεργα, αλλά το θετικό ήταν ότι με πήρε ένας προπονητής μου με γνώριζε από την Ελλάδα (σ.σ. Ρικάρντο Σα Πίντο), παρότι δεν είχαμε συνεργαστεί. Ήταν, επίσης, ο Εμποκού που ήμασταν μαζί στον Παναθηναϊκό, ο Λαΐφης που τον ήξερα, αλλά κι ο Καρσελά που έπαιζε στον Ολυμπιακό και η αλήθεια είναι πως με βοήθησε αρκετά.

Η ομάδα είχε οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου μου. Όμως, δεν ήταν μία καλή σεζόν. Σκέψου, μπήκαμε την τελευταία αγωνιστική στα playoffs του πρωταθλήματος. Γι' αυτό το λόγο είχε προαποφασιστεί η λύση της συνεργασίας με τον Σα Πίντο. Αν έμενε ο Σα Πίντο, θα είχα ανανεώσει. Βέβαια, στα playoffs κάναμε ένα τρελό σερί, πετύχαμε εννιά νίκες και παλέψαμε για το πρωτάθλημα μέχρι τέλους, ενώ κατακτήσαμε και το Κύπελλο. Παρ' όλα αυτά, ο νέος προπονητής είχε ήδη υπογράψει. Μου είπαν, λοιπόν, από τη διοίκηση πως θα πρέπει να με αξιολογήσει ο νέος προπονητής και τελικά αποφασίστηκε να αποχωρήσω από την ομάδα".

Η αρχή της καταστροφής και τα λάθη μετά την Σταντάρ

Το καλοκαίρι του 2018 μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταλυτικό για την μετέπειτα πορεία του. Κάποιες λάθος αποφάσεις εκτροχίασαν την καριέρα του.

"Έκανα λάθη μετά από τη Σταντάρ. Είχα καλές προτάσεις, αλλά περίμενα κάτι καλύτερο. Όταν βρίσκεσαι σε μία καλή ομάδα, σε ένα καλό επίπεδο, πάντα λες πως θες το κάτι παραπάνω. Και τελικά χάνεις και τα… λίγα. Αυτό έπαθα. Αρνήθηκα 2-3 καλές προτάσεις γιατί περίμενα κάτι καλύτερα. Η μία ομάδα ήταν η Αστάνα, με πολύ καλά χρήματα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου.

Η άλλη ομάδα ήταν η Άντβερπ, που είχε προπονητή τον Μπόλονι. Μου είχαν πει να πάω να δω τις εγκαταστάσεις, παρότι δεν ήμουν κάποιο μεγάλο όνομα. Απλά έπαιζα στη Σταντάρ και με εκτιμούσαν. Τότε, είχα Πορτογάλους μάνατζερ, οι οποίοι μου έλεγαν πως θα βρούμε σίγουρα κάτι καλύτερο από Τουρκία.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού είχα μία πρόταση από τον ΟΦΗ. Είχα μιλήσει με τον Γιάννη Σαμαρά, αλλά δεν ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Οπότε, αφού δεν βρήκα κάτι που να με καλύπτει, αποφάσισα να μείνω έξι μήνες χωρίς ομάδα. Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν σωστή επιλογή. Διότι τελικά έμεινα εκτός δράσης για σχεδόν 10 μήνες. Και μου κόστισε σημαντικά".

Στον ημιτελικό της Τούμπας, ο διαιτητής ήταν λες και έπαιζε με τον ΠΑΟΚ. Μόνο γκολ δεν είχε βάλει.

Όσο για το ποια παιχνίδια ξεχωρίζει και θα ήθελε να ξαναπαίξει είτε για καλό είτε για... κακό λόγο, αποκαλύπτει πωςου έχουν μείνει δύο παιχνίδια που θα ήθελα να τα ξαναπαίξω για καλό λόγο. Το ένα είναι το 0-3 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και το άλλο είναι το 4-1 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου.

Ένα παιχνίδι που με είχε πειράξει η έκβασή του και θα ήθελα να το ξαναπαίξω, είναι ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2016/17. Τότε είχε γίνει κανονική σφαγή. Πιστεύω πως όχι μόνο αδικηθήκαμε, αλλά ο διαιτητής (σ.σ. Γιώργος Κύζας) ήταν λες και έπαιζε με τον ΠΑΟΚ. Μόνο γκολ δεν είχε βάλει.

Θυμάμαι απίστευτα πράγματα. Δεν μας έδωσε τρία πέναλτι, πήραμε κόκκινη, ενώ αντίθετα δεν απέβαλε τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ. Έγιναν πολύ περίεργα πράγματα σε εκείνο το ματς.

Επίσης, θα ήθελα να ξαναπαίξω τον αγώνα με την Καμπάλα. Εκείνο το παιχνίδι θεωρώ πως ήταν η αρχή της καταστροφής. Θέλω να το ξεχάσω. Μάλλον ήθελε ο Θεός να γίνει έτσι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

Μετά από εκείνο τον αγώνα, οι σχέσεις μεταξύ των παικτών και του κόσμου επηρεάστηκαν. Ήταν τεταμένες καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ακόμα κι όταν κερδίζαμε ένα ματς, αν δεν παίζαμε καλά, γιούχαρε ο κόσμος. Τώρα βλέπεις να χάνουν από τον Αστέρα, από τα Γιάννινα και δεν ασχολείται κανείς. Τα ρίχνουν όλα στον πρόεδρο".

Ο τσακωμός με τον Λέτο, η "μεταμόρφωση" και το μέλλον

Μία γεμάτη καριέρα, με πολλές συγκινήσεις, ιδιαίτερες στιγμές και ιστορίες. Υπάρχει, όμως, μία που δεν έχει διηγηθεί και την αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, όταν η κουβέντα πήγε στους σπουδαίους παίκτες που είχε στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός.

"Με τον Λέτο, ενώ ήμασταν πολύ καλοί φίλοι, υπήρχε ένα διάστημα που δεν μιλούσαμε. Τσακωθήκαμε πολύ άσχημα σε μία προπόνηση, πήγαμε να αρπαχτούμε στα αποδυτήρια, μας κρατούσαν οι συμπαίκτες μας. Είχε γίνει μεγάλο θέμα τότε. Κι όπως σου είπα, μπορεί να ήμουν μικρός, αλλά αρπάζομαι εύκολα και αντιδρώ, όποιος κι αν είναι ο άλλος. Δηλαδή, παίζαμε για 3-4 μήνες και δεν λέγαμε ούτε καλημέρα. Ακόμα και στο γήπεδο δεν έλεγε ο ένας στον άλλο 'δώσε μου την μπάλα'. Αλλά πριν φύγει, τα βρήκαμε. Και μιλάμε ακόμα και σήμερα.

Γενικά, εκτός γηπέδου είμαι ήρεμος. Αλλά μέσα στο γήπεδο μεταμορφώνομαι. Γι' αυτό το λόγο με έχουν παρεξηγήσει αρκετοί. Έχω κάνει και λάθος πράγματα. Π.χ. να χτυπήσω εκτός φάσης έναν αντίπαλο. Μου βγαίνει εκείνη την στιγμή. Αλλά πλέον έχω ηρεμήσει αρκετά".

Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Κουτρουμπής στη φωτογράφιση για τη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY


Όπως αρκετά τον ηρέμησε και το εξωτερικό. Ποιες είναι οι σκέψεις του για την επόμενη σεζόν, αλλά και γενικότερα το μέλλον του;

"Έχω άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο με την Ούιπεστ, αλλά ψάχνομαι και στο εξωτερικό μήπως βρω κάτι καλύτερο. Το κεφάλαιο της Ελλάδας πιστεύω πως έχει κλείσει. Είμαι κι ήσυχος έξω. Δεν με ενοχλούν, δεν τους ενοχλώ (σ.σ. γέλια). Στο εξωτερικό σε έχουν σε μεγαλύτερη υπόληψη και εκτίμηση απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Όταν σου λένε ομάδες όπως η Ξάνθη ή ο ΠΑΣ Γιάννινα, που δεν τις θεωρώ κάτι ιδιαίτερο, πως 'δεν μας κάνεις λόγω χαρακτήρα', νομίζω πως εκεί τελειώνουν όλα. Αν και το πρότζεκτ του ΟΦΗ μου άρεσε πολύ. Πέρασα καλά. Έχουν μπει ποδοσφαιράνθρωποι και ασχολούνται μόνο με αυτό. Δεν κοιτάζουν τι λέει ο κόσμος.

Από εκεί και πέρα, να σου πω την αλήθεια δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω μετά το ποδόσφαιρο. Σίγουρα δεν θα ήθελα να γίνω προπονητής. Ίσως γίνω μάνατζερ".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ